Huis & tuin

Hoe gezonde groenten in de tuin te kweken en te onderhouden?

hobbytuinieren gezonde groenten kweken in de tuin tip

Haar eigen Groenten in de tuin Kweken kan zowel een dankbare als heerlijke hobby zijn. Als je je moestuin zorgvuldig ontwerpt en de teelt goed plant, zal het je zeker helpen om het hele groeiseizoen te genieten van verse, gezonde groenten. Met de juiste verzorging kunnen sappige groenten tot ver in de herfst in uw tuin groeien. Schik je planten om meer uit je moestuin te halen. Vandaag proberen we u enkele tips te geven over hoe u de verschillende groenten samen kunt planten voor een betere smaak en hoe u uw moestuin onderhoudt om een ​​optimale oogst te verwachten.

Zorgen voor de groenten in de tuin – het plannen van de oogsttijd

Rijpe groenten en fruit tuinieren tips voor beginners

De eerste stap bij het plannen van uw moestuin is om te beslissen wanneer precies uw oogsttijd zal zijn. Begin met het planten van al je zaden tijdens het vriesseizoen, dit zal zeker bijdragen aan een eerdere oogst. De teelt van Groenten in de tuin, zoals broccoli, spinazie en sla in het vroege voorjaar garanderen u de beste oogst voor het begin van de intense zomerhitte. Kool, pompoen, erwten kunnen pas half juni geplant worden en zullen een gezonde zomeroogst opleveren.

Koolsoorten planten De oogsttijd van de moestuin plannen TIpps

Als u vervolgens in de late herfst kunt en wilt oogsten, kunt u eind juli of begin augustus bieten, kool en boerenkool planten voor een goede herfstoogst. Sommige groenten, zoals aardappelen en uien, hebben een volledig groeiseizoen nodig om een ​​rijpe oogst binnen te halen, terwijl andere, zoals radijs en bieten, regelmatig geplant kunnen worden om een ​​continue oogst te garanderen. Voor een winteroogst moet je de pompoenen in het voorjaar planten.

Planten voor het beste resultaat

Uien Groente Planten Gegarandeerd Oogst Tips Verzorging

Bij het plannen van de moestuin is het belangrijk om te overwegen welke soorten groenten dezelfde bodem- en onderhoudsbehoefte hebben. Een ander belangrijk punt bij het planten is dat veel groenten daadwerkelijk van elkaar profiteren als ze samen worden geplant. Plant bijvoorbeeld prei of knoflook naast je tomaten en kool ernaast – dit kan helpen om bladluizen en koolwormen af ​​​​te weren, die in principe veel schade aanrichten aan deze groenten. Aan de andere kant moet je bonen en tomaten nooit samen toevoegen omdat er te veel stikstof in de grond zit voor de tomaten en dit is slecht voor hun groei.

Organische meststoffen bereiden in uw moestuin

Meststoffen afhankelijk van de bodem, de groentesoort in de tuin

Het volgende dat u absoluut goed moet nadenken en ruim van tevoren moet plannen, is hoe u uw moestuin gaat voeden. Uw eigen meststoffen zijn niet alleen licht, ze zijn ook een gezondere keuze voor de groenten die u uw gezin zult aanbieden. Er zijn natuurlijk veel verschillende organische meststoffen online beschikbaar, maar je kunt ze eenvoudig zelf maken. Zo kun je je bodem optimaal voeden en versterken met natuurlijke meststoffen.

Dit is een geweldige manier om je moestuin vrij te houden van ongedierte

groenten kweken in de tuin - vegetatie vrij van ongedierte

Je hebt een groot voordeel in je eigen moestuin en dat is het feit dat je de chemische meststoffen en bestrijdingsmiddelen die in de landbouw worden gebruikt, kunt vermijden. Maar ook de groenten uit eigen teelt zijn vatbaar voor plagen. Met de juiste beplanting in je moestuin, zou je wat ongedierte kunnen beheersen, maar het is niet mogelijk om het ongedierte volledig af te weren. U kunt een eenvoudige ongediertebestrijding uitvoeren die vrij is van agressieve chemicaliën door een eetlepel gewoon afwasmiddel in drie liter water te mengen. Schud het mengsel goed en laat het een nacht staan ​​(dit zal de bubbels verminderen), pas daarna lichtjes op de stelen en onderkant van de bladeren. Zorg ervoor dat het mengsel niet in de grond sijpelt, omdat dit de planten kan beschadigen.

In plaats van gekochte producten – bewaar groenten thuis

Zelf gekonfijte groenten maken met sla, paprika en tomaten

Als je je moestuintjes goed plant en er goed voor blijft zorgen, kun je gemakkelijk genoeg verse krijgen Groenten in de tuin uw gezin het hele groeiseizoen moet voeden. Een goede moestuin kan ook voldoende verse producten opleveren om te bewaren voor de wintermaanden. Je eigen moestuin kan een plant zijn die je gezin voorziet van verse en gezonde groenten. En dat is het gezondere alternatief voor de producten die je hebt gekocht. Daarnaast bespaar je zeker geld op je rekening in de plaatselijke supermarkt, maar heb je ook veel plezier met je tuinieren!

kleurrijke potten met planten groenten kerstomaatjes balkon tuintips

Last but not least willen we je nog een handige tip meegeven van onze redactie:

De mulch is een belangrijk onderdeel van elke gezonde moestuin. Leg een dunne laag mulch rond je planten, dit zal helpen om het broodnodige vocht en voedingsstoffen in de grond te behouden en een beschermende laag te creëren tegen ongedierte. Met een organische mulch, zoals die van bladeren en gemaaid gras, helpt u de grond rond uw tuin te verbeteren.