Huis & tuin

Huismiddeltjes voor vliegen: hoe zich te ontdoen van insecten uit uw tuin en kamer

De Schnake en de mug zijn nauw verwant: de twee insectensoorten behoren tot de superfamilie Tipuloidea. Hoewel ze vaak worden verward met muggen, hebben ze eigenlijk weinig gemeen. De muggen kunnen niet steken en nemen in plaats daarvan alleen nectar op. Daarom zijn ze niet gevaarlijk voor de mens. Omdat ze echter in koppels vliegen, kunnen ze zich in de tuin nestelen of de kamer binnenkomen. We noemen verschillende huismiddeltjes voor vliegen die je kunt gebruiken om de insecten uit de tuin en kamer te verdrijven.

1. “Kunnen vliegen bijten?” En andere vragen over insecten

Schnake op een grasspriet opbouw en monddelen

De Schnaken: Een insect met vele namen. In sommige delen van Duitsland wordt de mug in de volksmond “Schnake” genoemd. Dit leidt vaak tot verwarring, omdat veel mensen klagen over muggenbeten. Vanuit biologisch oogpunt is dit verkeerd.

1.2. Schnaken-types en verschillen met de muggen

Vergelijking van mug en schnake in grootte en structuur

Wereldwijd zijn er meer dan 4000 soorten slangen bekend. In tegenstelling tot muggen, waarbij de bevruchte vrouwtjes bloed nodig hebben om hun eieren te leggen, voeden ze zich alleen met nectar en water. De muggen zijn ook heel anders vanuit een puur visueel oogpunt. Ze worden wel 4 cm lang en zijn daardoor beduidend groter dan de muggen. Hun monddelen zijn niet geschikt om te steken of te bijten.

1.3. Muggen bestrijden: de larven worden als ongedierte beschouwd

Muggenlarven in de tuin eten wortels op (1)

In sommige gevallen gedragen de muggen zich echter als muggen. Ze zijn voornamelijk ‘s nachts actief en vliegen in koppels tijdens de paringsfase. Ze leggen hun eieren ook in stilstaand water, vochtige grond of verrot hout. Omdat een enkel vrouwtje tot 400 eieren kan leggen, vermenigvuldigen de insecten zich zeer snel. Na het uitkomen voeden de larven zich met de ondergrondse (en in sommige gevallen ook de bovengrondse) delen van de plant en worden daarom beschouwd als ongedierte in de moestuin.

Ook de volwassen insecten worden vaak als hinderlijk ervaren. Vooral omdat ze aangetrokken worden door het licht. Een gezellige avond op het terras of de ruimte ventileren kan daarom in de zomermaanden een uitdaging zijn.

2. Huismiddeltjes voor muggen in de tuin

Huismiddeltjes tegen muggen in de tuin geen stilstaand water

Als de insecten zich snel vermenigvuldigen in de tuin, kunnen ze schade aanrichten aan gewassen. Gelukkig zijn er huismiddeltjes die je kunt gebruiken om van de vliegen af ​​te komen. Deze trucs helpen en houden ze van het terrein:

2.1. Geen stilstaand water in de tuin

De muggen geven de voorkeur aan een vochtige plaats om hun eieren te leggen. Kijk dus eens rond in de tuin en zoek naar waterbronnen met stilstaand water. Overal waar regenwater zich verzamelt (afvoerpijpen, regentonnen, enz.), kunnen muggen en muggen uitkomen. Zorg dus voor een goede afwatering en laat de regenton nooit open staan. Ververs en reinig regelmatig het water in de vogel- en vlinderwaterbakken.

2.2. Goede afwatering voor tuin- en kuipplanten

Vliegen in de tuin bestrijden een goede afwatering van de planten

Een goede afwatering is een absolute must, niet alleen voor potplanten, maar ook voor tuinplanten. Zo voorkom je dat er water op het gazon blijft staan ​​of dat de grond lang vochtig blijft en dat er wateroverlast ontstaat. Dit kan enerzijds de planten beschadigen, maar anderzijds kan het muggen en muggen de tuin in trekken..

2.3 Natuurlijke vijanden naar de tuin lokken

De vissen in de tuinvijver eten ook de eieren en larven van de muggen en muggen, terwijl veel vogels zich voeden met de volwassen muggen. Het loont dus om nestkasten en vogelvoeders te bouwen. Voor de tuinvijver zijn goud- en koivissen bijzonder geschikt.

2.4 Waterornamenten voor de tuinvijver

Installeer waterornamenten in de tuinvijver tegen muggen en muggen

Stilstaand water trekt insecten aan. Om vliegen en muggen te verjagen, vertrouw op waterornamenten. Als het water in de tuinvijver begint te bewegen, kunnen ze daar hun eieren niet leggen. Voor elke tuinvijver zijn er verschillende alternatieven, zodat iedereen de juiste kan vinden. Zorg ervoor dat de waterpartijen minimaal de helft van de dag draaien. Laat ze indien mogelijk ook ‘s nachts draaien.

2.5 Planten in de strijd tegen vliegen

Plant lavendel in de tuin ter bescherming tegen slangen

Er zijn planten die hun geur gebruiken om muggen en muggen te verdrijven. In de moestuin zijn dat de tomaat en de knoflook, in de siertuin – het citroengras en de goudsbloem en in de bloempot – de lavendel en de rozemarijn.

3. Huismiddeltjes tegen muggen in de kamer

Tips om slangen te verjagen met geurende oliën

De muggen bijten niet, wij hebben er geen belang bij. Maar ze worden aangetrokken door sterk licht. Als er plotseling een zwerm muggen de kamer binnenvliegt als je de kamer ‘s avonds ventileert, helpen de volgende trucs

3.1. Verdrijf de muggen met geurende oliën

De geur van planten als lavendel, munt, citrusvruchten en eucalyptus houdt vliegen en muggen op afstand. Je kunt lavendel en munt ook in emmers kweken, of je kunt gewoon geurende oliën kopen en ze gebruiken als natuurlijke bescherming tegen insecten.

3.2. Zelf een slangenval maken: huismiddeltjes tegen insecten

Schnakeval als huismiddeltje doe het zelf Instructies

De volgende slangenval kan iedereen snel zelf maken. Het is ook effectief tegen muggen en andere insecten zoals vliegen en druivenmuggen. Ga als volgt verder:

Snijd een plastic fles van 2 liter doormidden. Doe 50 g bruine suiker of 50 g honing of 50 g aardbeien of 50 g sap of bloemen in de onderste helft van de fles, giet er 250 ml heet water over. Roer het water goed door en voeg een beetje gist toe. Draai de bovenkant van de fles om. Steek de hals in het onderste deel van de fles en plak de twee delen aan elkaar met transparante tape. De hals van de fles mag het water niet raken, maar staat 2-3 cm boven het waterniveau. Hang of plaats de klikval in een hoek van de kamer.

3.3. Slangenhorren voor ramen en deuren

Installeer slangenroosters voor ramen en deuren

Als niets anders helpt, kun je een slangenscherm gebruiken om de vliegen weg te houden. Omdat de muggen groter zijn dan muggen, kun je een insectennet gebruiken om muggen weg te houden.

3.4. Insect UV-lamp

Als niets anders echt helpt, kun je de insecten uitzonderlijk bestrijden met een speciale UV-lamp. Zet gewoon de insectenlamp aan en verlaat de kamer. Mensen en huisdieren mogen niet in de kamer zijn. Na 2-3 uur kunt u de lamp uitdoen en de kamer betreden. Gebruik deze remedie alleen als niets anders echt werkt.

3.5 Ventileer voor zonsondergang

Schnaken in de tuin wanneer ventileren tips

Heb je geen insectenwering op de ramen? Ventileer de ruimte dan voor zonsondergang. Optioneel kunt u de lichten uitdoen en vervolgens de ramen openen. Dus de insecten worden niet aangetrokken door het licht.

Vliegen en muggen zijn verwant, maar hebben weinig gemeen. De muggen steken niet en zijn niet gevaarlijk voor de mens. Maar ze kunnen schade toebrengen aan nuttige en sierplanten in de tuin. Je kunt ze met succes bestrijden met de juiste huismiddeltjes.