Huis & tuin

Je eigen sportschool inrichten in het tuinhuisje? Hier moet je op letten!

De coronapandemie was een zware tegenslag voor de Duitse fitnessstudio’s en zij zullen waarschijnlijk nog jaren worstelen met de gevolgen ervan. Veel mensen hebben hun lidmaatschap al opgezegd en hebben de online workouts zelf ontdekt. Als je comfortabel thuis wilt trainen, kun je ook een eigen trainingsruimte kopen. De mogelijkheden hiervoor zijn legio, zeker als je in een huis woont en voldoende ruimte beschikbaar hebt. Omdat tuinhuisjes in 15 tot 20 dagen kunnen worden geïnstalleerd, meestal geen bouwvergunning nodig hebben en kunnen worden gebouwd volgens een op maat gemaakt ontwerp, worden ze populaire oplossingen voor thuisgymnastiek. Hieronder noemen we de voordelen van de sportschool in het tuinhuisje en geven we je ook enkele tips waar je op moet letten bij het inrichten.

Voordelen van de fitnessstudio in je eigen tuin

fitnessruimte in het tuinhuisje zorgen voor een goede ventilatie

We weten allemaal dat lichaamsbeweging goed is voor de gezondheid, maar met drukke levensplannen en overvolle sportscholen wordt het steeds moeilijker om de tijd en ruimte te vinden om te trainen. Een gym in het tuinhuisje biedt daarbij maximale flexibiliteit. Als je het idee leuk vond, maar nog steeds niet zeker weet of de investering geschikt voor je is, hebben we 5 voordelen van de tuinschuurgymnastiek verzameld om je te helpen een beslissing te nemen.

1) Je hebt privacy

volledig uitgeruste tuinhuis gym

De angst van veel mensen die worstelen met overgewicht is dat ze moeten sporten in het bijzijn van vreemden. Als je je zelfverzekerd wilt voelen tijdens het sporten, kan een homegym de oplossing zijn. Hierdoor voel je je meer ontspannen en zelfs uitgedaagd in je eigen omgeving om meer te bereiken en je best te doen tijdens het sporten. Zelfs als familie en vrienden in huis zijn, heb je de controle over hun privacy in de tuinschuurgymnastiek.

2) Er zijn geen tijdsbeperkingen voor uw training

Gebruik een moderne tuinschuur voor fitness

Zijn de openingstijden van de plaatselijke sportschool niet geschikt voor jou? Dan is dit misschien wel een van de belangrijkste redenen waarom je in je toch al drukke schema geen tijd kunt vinden om te sporten. Het hebben van een sportschool aan huis kan dit helpen voorkomen en je routine aanpassen aan je levensstijl. En nog een bonus: de lange reistijden heen en terug komen te vervallen.

Heb je na een lange werkdag zin om ’s avonds je hele lichaam te stretchen met yoga, of heb je een half uur voor je werk om een ​​paar baantjes te trekken op de crosstrainer, dan kan dat omdat je sportschool in het tuinhuisje is 24 uur geopend!

3) Het zal niet druk zijn

Let op de hoogte van het tuinhuisje voor crosstrainers en loopbanden

Sportscholen kunnen erg druk zijn, vooral aan het begin van het jaar, wanneer iedereen een gezondheidskick heeft en goede voornemens voor het nieuwe jaar heeft. Soms staan ​​er zelfs wachtrijen voor de meest gebruikte toestellen. In een homegym daarentegen kun je in alle rust genieten van je training en daarnaast zoveel tijd aan de apparatuur besteden als je wilt, omdat er niemand in de buurt is die je onder druk zet om de oefening sneller af te ronden. Met betrekking tot de corona-situatie kan ook worden vermeld dat hiermee ook het risico op infectie wordt geëlimineerd.

4) Er zijn geen maandelijkse lidmaatschapskosten

Fitness in het tuinhuis met roeimachine en yogamat

Het is geen geheim dat het lidmaatschap van een sportschool duur is. De kosten van de sportschool variëren tussen de 40 en 95 euro. Een tuinhuisje brengt natuurlijk ook een flinke investering met zich mee, maar na de initiële kosten kunt u zonder bijbetaling meer dan 30 jaar genieten van uw tuingym..

5) U kunt kiezen welke apparatuur u in de thuisgymnastiek heeft

Uitrusting voor sporten in het tuinhuis oefenbal, yogamat en Co.

Wanneer u betaalt voor een sportschoollidmaatschap, betaalt u ook voor apparatuur die u niet voor uw trainingen gebruikt. Een van de grote voordelen van het ontwerpen van een fitnessruimte in de achtertuin is dat u precies kunt kiezen welke apparatuur u daar wilt plaatsen. Dit betekent dat u uw fitnessroutine zo kunt ontwikkelen dat deze alleen bestaat uit oefeningen die u graag doet en die voor u werken.

Misschien geef je de voorkeur aan gewichten boven cardio, of aerobics en pilates in plaats van fitnessapparaten, of gebruik je liever weerstandsbanden? Aangezien dit uw gebouw is, kunt u kiezen welke apparatuur en meubilair u daar wilt plaatsen, zodat u uw sportschool kunt aanpassen aan uw behoeften.

Richt het tuinhuis in als fitnessruimte

tuinhuisje als fitnessapparatuur

De sleutel tot het ontwerpen van een effectieve en praktische sportschool in uw tuinhuisje is om de kenmerken van de kamer in de ontwerpfase zorgvuldig te overwegen. Naast het uiterlijk zijn de belangrijkste punten de apparatuur, elektrische en verwarmingsinstallatie, ventilatie en temperatuurregeling.

Welke apparatuur voor je thuisfitness??

Tuinhuis met zadeldak en klimmuur

Bij het ontwerpen van een homegym is het eerste waar u aan moet denken de apparatuur die u wilt installeren. Bepaalde items, zoals de crosstrainer en de loopband, nemen niet alleen veel ruimte in beslag, maar kunnen ook een groot probleem zijn als het plafond laag is.

Let op de hoogtebeperkingen of bouwvergunningsvereisten en ontdek de maatcriteria voor tuinhuizen in de betreffende staat. In Beieren, Baden-Württemberg, Brandenburg en Noordrijn-Westfalen is bijvoorbeeld pas een bouwvergunning vereist vanaf een bruto volume van 75 m³. Maar in Berlijn, Bremen, Mecklenburg-Vorpommern, Saarland, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen heeft u een bouwvergunning nodig vanaf 10 m³ bruto volume.

In de meeste gevallen is het echter een voordeel als de plafondhoogte van een tuinhuis tussen de 2 en 2,5 m ligt, omdat hogere plafonds ervoor zorgen dat u zich niet beperkt voelt bij het sporten.

Tuinhuis met openslaande deuren en prachtig uitzicht

Naast het plafond zijn ook de wanden essentieel. Voor een tuinhuisje kiezen veel eigenaren voor grote glasoppervlakken en weinig kozijnen om zoveel mogelijk natuurlijk licht binnen te laten. Het ontwerp en de indeling van de deuren en ramen zijn echter de sleutel tot het creëren van een functionele fitnessruimte. Te veel vensters kunnen de ruimte voor apparaten beperken. Je moet ook rekening houden met privacy, vooral als je in een herenhuis woont.

Rubbermat als vloerbedekking in de sportruimte van het tuinhuis

De apparatuur bepaalt ook het type vloer. Als je dumbbells gebruikt, is het belangrijk dat je een beschermende vloermat neerlegt. 15 millimeter is hier het minimum. Een dikte van 6 tot 12 mm is voldoende op oppervlakken waarop apparatuur staat of cardio wordt gedaan. Anders is een stevig parket of laminaat ook goed geschikt, omdat deze gemakkelijk schoon te maken zijn. Dit is vooral belangrijk na een intensieve, zweterige trainingssessie!

Elektrische en verwarmingsinstallatie

tuinhuisje met openslaande deuren als gym

Hoewel dit misschien niet het meest opwindende onderdeel van het ontwerpproces is, is het erg belangrijk om rekening te houden met de uiteindelijke lay-out, omdat dit de stopcontacten voor installatie in de vloer bepaalt, evenals het type verlichting en verwarming.

Contactdozen voor vloermontage zijn hier bijzonder praktisch, om verstrikte kabels en struikelgevaar te voorkomen. Ook inbouwspots zijn altijd een goede keuze. Het is hierbij belangrijk om te vertrouwen op LED-verlichting, omdat het niet alleen voorkomt dat uw tuinhuisje te warm wordt, maar ook enorm veel energiekosten bespaart. Daarnaast zijn dimmers of zelfs meerdere schakelingen goede opties zodat de verlichting aan alle eisen voldoet.

Roeitrainer en fitnessfiets voor indoor cycling

Een ander element dat niet mag ontbreken in een home gym is een entertainmentsysteem. Voor de meesten zijn een televisie en een geluidsinstallatie een must tijdens het sporten. Bij het ontwerpen van uw sportschool moet u rekening houden met wand- of plafondluidsprekers, omdat deze ruimte besparen en een veel betere geluidskwaliteit bieden. Met een Bluetooth-apparaat kunt u uw telefoon of iPod aansluiten om uw favoriete muziek via de luidsprekers af te spelen.

het uiterlijk

Tuinhuis met groendak

Veel mensen concentreren zich op wat ze in hun tuinhuisje moeten plaatsen in plaats van hoe het er van buitenaf uit zal zien. Het is echter belangrijk om te overwegen hoe het uiterlijk in uw tuin zal passen. De voltooide sportschool zal waarschijnlijk vanuit het huis zichtbaar zijn en het laatste waar iemand naar wil kijken is een houten kist die opvalt tussen de rest van de tuin!

modern tuinhuis met openslaande deuren en houten gevel

Vouwdeuren genieten momenteel een grote populariteit, omdat ze direct in de tuin kunnen worden geopend en de illusie van een enorme kamer kunnen creëren. Het beperkt echter wel de ruimte op de muur voor fitnessapparatuur.

Tuinpad leidt naar het tuinhuis met plat dak

We raden ook aan om de landschapsarchitectuur dienovereenkomstig aan te passen om het gebouw harmonieus in de tuin te integreren. Een groendak of twee grote bakken hortensia’s zijn bijvoorbeeld een goed idee. Je kunt ook de loopbrug naar het tuinhuisje mooier en uitnodigender maken.

Ventilatie en temperatuurregeling vanuit de sportschool in het tuinhuisje

Spiegelwand in de tuinhuisgym

Als het gaat om het verwarmen en koelen van een sportschool, is airconditioning een must. De meeste tuinkamers hebben isolatie van goede kwaliteit en samen met de warmte die wordt gegenereerd door intensieve training, kan de kamer behoorlijk heet worden. Airconditioning houdt de kamer koel en kan deze in de koudere maanden verwarmen, hoewel dit minder zorgwekkend is. Zorg voor een goede ventilatie voor minimaal twee ramen zodat je een luchtstroom kunt creëren.

Creëer een veelzijdige ruimte

modern tuinhuis met kantoor aan huis en fitnessruimte met loopband

Hoogwaardige tuinhuizen kenmerken zich door een lange levensduur. Daarom raden we altijd aan om na te denken over hoe ze op de lange termijn kunnen worden gebruikt en hoe hun doel in de loop van de tijd kan veranderen, aangezien dit in het ontwerp kan worden weerspiegeld. Terwijl je nu een trainingsruimte nodig hebt, zul je over een paar jaar merken dat je de kamer gebruikt als logeerkamer, naaikamer, thuiskantoor of als toevluchtsoord om een ​​hobby zoals schilderen na te streven.

Glazen tuinhuisje met lessenaarsdak

Tuinhuisje volledig gemaakt van glas voor fitness

fitness tuinhuis op enkele vierkante meters

klein fitness tuinhuis in de achtertuin

tuinhuisje voor fitnessgebruik met vouwdeuren