Huis & tuin

Kamerplanten en plantenbakken voor binnen & buiten – guide

Plantenbakken voor binnen-buiten-kamerplanten-verbeteren-binnenklimaat

Kamerplanten verrijken het ruimteconcept en zorgen voor een beter binnenklimaat, dus ook voor ons welzijn in gesloten ruimtes. Groene planten brengen de natuur in huis en versterken deze optisch. Veel van hen zijn te gevoelig om in de tuin te houden, maar anderen kunnen in de kamer of, in beperkte mate, op het balkon worden bewaard. Mooie kamerplanten en moderne plantenbakken voor binnen en buiten zetten individuele kleuraccenten en creëren een natuurlijk frisse sfeer.

Kamerplanten en mooie plantenbakken voor binnen

Plantenbakken voor kamer-binnen-kamerplanten-minimalistisch-klein-modern

U profiteert op verschillende manieren van het houden van kamerplanten in huis. Een verhoogde luchtvochtigheid verbetert het binnenklimaat en vermindert de vervuilende stoffen aanzienlijk. Levendig groen geeft zuurstof af en heeft een puur visueel rustgevend effect. Het is ook de basis van je welzijn, bevestig ook Onderzoeken door de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie Nasa. Door de industrie komen stoffen als plastic, lijmen, muurverven, was- en afwasmiddelen in onze appartementen terecht. Er is echter weinig bekend dat deze de concentratie van chemicaliën en schadelijke gassen in gesloten ruimtes verhogen. Ze irriteren vaak onze ogen, luchtwegen en huid en veroorzaken niet zelden hoofdpijn. Om dit tegen te gaan adviseren de Amerikaanse onderzoekers minimaal één plant per negen vierkante meter. Of het nu gaat om een ​​enkele plant, weelderige planten of een vakkundig geënsceneerd bloemstuk, elke plant heeft een passende plantenbak nodig. Spannende ontwerpen van plantenbakken, zoals de Plantenbakken van Pflanzwerk, transformeer je kamerplanten in een visueel hoogtepunt en geef een kamer een volledig nieuw effect.

Kamerplanten in plantenbakken voor binnen & buiten – pottuin als alternatief voor appartementen zonder tuin

Plantenbakken voor binnen-binnen-binnen-plant-bloempotten-decoratieve-vensterbank

Voor appartementen zonder tuin is een pottuin op het balkon of binnenshuis de uitgelezen kans om toch te genieten van een aantrekkelijk groen. Vakkundig gepresenteerde kamerplanten zijn allesbehalve saai. In combinatie met hoogwaardige plantenpotten, bloemplateaus of roomdividers worden ze een individueel designelement. Minimalistische meubels zijn vooral aantrekkelijk wanneer ze gecombineerd worden met groene planten in eenvoudige plantenbakken en naast elkaar in een rij worden geplaatst. Royaal geproportioneerde kamers of eenkamerappartementen verliezen vaak hun flair en zien er meestal ongestructureerd uit. Ruimteverdelers met planteninzetstukken dienen daarom als een stijlvol en tegelijkertijd praktisch decoratief element. Hoge planten zorgen ook voor een natuurlijk privacyscherm. Een andere mogelijkheid is om de potplanten op bloemplateaus te plaatsen. Ze zijn tot wel een meter hoog en zorgen in combinatie met naar beneden dwalende hangplanten voor een fris, creatief effect. Wat de plantenbakken betreft, maakt de grote verscheidenheid aan nieuwe materialen het aanbod nog veelzijdiger. Ligt de focus op lichtgewicht, dan zijn speciale kunststoffen ideaal voor binnen- en buitengebruik. Ze zijn gemakkelijker te hanteren en sparen uw kracht en rug wanneer de planten in het voorjaar en in de winter opnieuw moeten worden verplaatst. Om late vorst in Duitsland te voorkomen is het raadzaam de planten tot half mei op een vorstvrije plaats te bewaren. Op de afdeling keramiek voor binnen en buiten is alles te vinden van rustiek tot modern. Ook het kleurenpalet laat weinig te wensen over.

Overzicht kamer- en balkonplanten

plantenbak-binnen-buiten-kamerplanten-terras-balkon-wintertuin

Bloemen en groene planten zijn niet alleen leuke decoraties. Kamerplanten zoals gerbera’s, chrysanten, orchideeën of de kerstcactus verhogen de luchtvochtigheid en genereren veel zuurstof.

De top twintig van de beste planten voor binnenluchtzuivering, die ook in plantenpotten voor binnen- en buitengebruik kunnen worden gekweekt:

 • Gewone klimop (Hedera-helix)
 • Bladvlag (Spathiphyllum)
 • Strikhennep (Sansevieria)
 • Huilende vijg (Ficus benjamina)
 • Drakenbomen (Dracaena Janet Craig, Dracaena massangeana en Dracaena marginata)
 • Chrysanthemum (Chrysanthemum morifolium)
 • Groene lelie (Chlorophytum elatum)
 • Efeutute (Scindapsus aureus)
 • Boomvriend (Philodendron)

plantenbak-buiten-binnen-kamerplanten-bloempotten-decoratieve-vensterbank

 • Calla
 • Geraniums
 • Gerbera’s
 • Bromelia’s
 • Anthuriums
 • Geluksbamboe
 • Hyacinten
 • Kruidnagel
 • Orchideeën
 • zonnebloemen
 • Kerstster
 • Kerstcactus

Verzorgingstips: Kamerplanten en balkonplanten in plantenbakken & langer buiten blijven

plantenbak-buiten-binnen-binnen-planten-verpotten

Houd er bij kuipplanten rekening mee dat ze niet tegen de brandende zon buiten kunnen. Droge en overbewaterde planten vertonen echter meestal dezelfde symptomen. Het overtollige water leidt daarentegen al snel tot de vorming van schimmelporiën in de potgrond. Sommige mensen zijn er allergisch voor. Om te voorkomen dat de allergenen ontsnappen, legt u een dun laagje vogelzand op de potgrond. Een irrigatiesysteem zou hier een slimme en uiterst praktische oplossing zijn. Bovendien moet je constant stof van de plantenbladeren verwijderen, omdat het zich in de poriën nestelt en zo de belangrijke fotosynthese verhindert. Je moet elke twee tot drie jaar verpotten.

plantenbak-buiten-binnen-kamerplanten-planten-appartement-zuurstof