Huis & tuin

Maak een tuinvijver – bepaal de juiste locatie, vorm en maat

Maak een tuinvijver waterval-waterlelies-kiezelstenen-romantisch

Vooral in de warme zomermaanden is er niets fijner dan buiten in de tuin te zitten en te genieten van de frisheid van de natuur met een glaasje koud drankje in de hand. Vandaag willen we je laten zien hoe je deze droom waar kunt maken. We geven je een paar handige tips om er een te krijgen Maak een tuinvijver kan. Hoe groot je tuin ook is, met een watervijver buiten creëer je een prachtige oase. Hoe dat zou kunnen kom je nu en hier te weten!

Maak een tuinvijver – Kies een geschikte locatie voor uw vijver

Maak een tuinvijver stapstenen-waterornament-waterplanten-bed

Bepaal eerst welke functies uw toekomstige watertuin moet vervullen. Planning is een belangrijke stap voor het aanleggen van de tuinvijver. Het is echter belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van het terrein dat u heeft. Probeer uw vijver vanuit alle mogelijke punten te zien – vanuit het huis, vanaf het terras en vanuit andere delen van de tuin. Een bijzonder geschikte locatie voor een watersysteem is het paviljoen of een ander apart zitje in de tuin. De locatie van de tuinvijver moet dus in ieder geval goed doordacht zijn. Als je bijvoorbeeld van planten houdt, kun je een plek kiezen naast je bloembedden, maar waar geen fel zonlicht is. Als je het ruisen van het water wilt horen, kun je een plek kiezen in de buurt van een natuurlijke waterbron. Met een grote tuin zijn er ongetwijfeld veel opties waar u goed over na moet denken.

Natuurlijke uitstraling

Creëer een tuinvijver exotische-sfeer-terras-steen

De omvang van de toekomstige voorziening is grotendeels afhankelijk van de aanwezige begroeiing en het terrein. De verhoudingen tussen de bestaande tuin en de toekomstige vijver moeten zo evenwichtig mogelijk zijn, zodat uw kleine watertuin er zo natuurlijk mogelijk uitziet. Bij het aanleggen van een tuinvijver moet altijd rekening worden gehouden met het volgende: het wateroppervlak is slechts de helft van het hele project – de andere helft bestaat uit de omringende vegetatie, wat het project een gevoel van diepte geeft.

selecteer grootte

tuin-vijver-maken-moderne-haag-witte-tegels-boom

Maak een paar verschillende opties voor toekomstig ontwerp – zoals vorm, type en grootte – voordat u begint met het maken van de tuinvijver. Markeer vervolgens het geselecteerde locatieplan. Het zou geweldig zijn om uw kleine oase te plaatsen op een plek die minstens de helft van de dag wordt verlicht door de zon en wordt omringd door enkele grote bomen en struiken. Maar wees voorzichtig, de bomen mogen niet in de directe nabijheid van de tuinvijver staan, anders moet het wateroppervlak regelmatig worden ontdaan van bladeren, vruchten en peulen. Ook als uw terrein glooiend is, zult u moeten heroverwegen en de nodige aanpassingen doen, zodat uw vijver bij vloed niet te veel modder en vuil krijgt. U moet ook leren over de toepasselijke beperkingen op de diepte en grootte van de niet-omheinde waterpartijen. Als je eenmaal een gat hebt gegraven, zorg er dan voor dat er geen stenen en scherpe voorwerpen zijn die de voering kunnen beschadigen.

Een tuinvijver creëren – kies de juiste vegetatie

tuinvijver-creëren-klassiek-design-brueck-hout-pergola

Elke watertuin moet een evenwicht bewaren tussen drijvende en onderwaterplanten. De drijfplanten variëren afhankelijk van de diepte van de wortels en de benodigde oppervlakte. Bij voorkeur is ongeveer de helft van het wateroppervlak bedekt met planten. Onderwaterplanten, zoals graskobomba (Cabomba caroliniana) en vallisnerias (Vallisneria americana), leveren een belangrijke bijdrage aan de waterfiltratie.

Andere waterplanten die we alleen maar kunnen aanbevelen:

Waterlelie (Nymphaea): Het heeft grote, mooie bladeren die kunnen worden gebruikt als afdekking voor de vissen in de vijver. Waterlelies hebben minimaal 4 of 6 uur per dag kalm water en zonlicht nodig. Sommige specifieke soorten waterlelies openen hun bladeren in de ochtend en sluiten hun bladeren bij zonsondergang. Ze zijn prachtig in verschillende kleuren: wit, roze, zalmroze, één soort lijkt zelfs op de kleuren van de pioenrozen. Maar alle waterlelies zien er prachtig uit! Het klavertje vier (Marsilea mutica) en de drijvende varen (waterkool) (Ceratopteris pteridoides) hebben ook delicate bladeren; ze brengen diversiteit en dichtheid aan het wateroppervlak. Lotus (Nelumbo): een heilig symbool voor de hindoes, de lotusbloemen zijn groot en geurig, in verschillende kleuren – roze, koraal, wit, rood, geel.

maak tuinvijverstenen ijzeren bankbeelden

Andere noodzakelijke elementen:

Het ontwerpen van een watertuin hoeft niet heel duur te zijn. Voor het project heb je absoluut waterdichting (rubber), pomp, mechanisch filter, planten nodig. De specifieke afmeting van het project is ongeveer 180 x 300 cm, maar u kunt de maten en verhoudingen wijzigen.

5 stappen die u moet volgen bij het ontwerpen van uw vijver

1. Bepaal de locatie van uw kunstmatige meer op vlak en zonnig terrein met een goede afwatering uit de buurt van grote bomen en struiken. Vermijd gebieden met weinig doorspoeling van de lagen of risico op erosie op de hogere delen. Maak een gat in de grond om het te testen. Bepaal ook het gebied rond de vijver waar u de vegetatie gaat planten. Verwijder alle grote stenen, rotsfragmenten, takken en wortels.

2. Zorg ervoor dat het wateroppervlak evenwijdig is aan het niveau van het meer. Corrigeer eventuele oneffenheden die niet zijn weggewerkt door de hoogte te nivelleren.

maak tuin vijver planten hek fontein

3. Je hebt een 3 cm dikke laag zand nodig op de bodem van het meer. Bereken vervolgens de waterdichtheid die u in uw geval nodig heeft: tel twee keer de diepte van het meer op plus ongeveer 60 tot 65 cm randen (zowel breedte als lengte). Het systeem is bijvoorbeeld 300 × 365 cm en bij een diepte van 60 cm is een gevelbeplating met afmetingen 487 x 548 cm nodig. Ten slotte moet je de randen overlappen met een paar stenen.

4. Vul het gat met water. Plaats vervolgens kleine stenen, bakstenen en stukjes rots rond de vijver, zodat je een geweldige border krijgt. Alleen dan kun je voor de waterplanten zorgen. Zoals je ziet gaat alles stap voor stap naar het eindresultaat.

5. Wacht een week of twee voordat je daar vissen, slakken of andere dieren gaat kweken. Kort daarna beginnen zich ook algen te ontwikkelen. Dat betekent dat uw kleine wereld in de vijver al werkt! Bravo, je hebt het gedaan!

tuinvijver maken versier waterlelies stenen steen engel

Maak een tuinvijver vorm type bepaal de locatie

maak tuinvijver waterpartij fontein stenen muur

maak een tuinvijver tips vorm fontein waterlelies

maak een tuinvijver bekkenpomp plant hoekstenen