Huis & tuin

Maak je eigen ballen voor de tuin – Hoe versier je de buitenruimte met bowlingballen!

ballen voor tuindecoratie idee vlinders bloemen schilderen

De juiste tuindecoratie geeft de buitenruimte individuele charme – eenvoudige vormen kunnen bijzonder effectief worden geënsceneerd. Misschien is dat de reden waarom de decoratieve bal steeds populairder wordt – als blikvanger in het bloembed zet hij accenten, bij de huisingang creëert hij een gezellige sfeer samen met potplanten, naast de tuinvijver wordt het snel een stijlvolle blikvanger. Er is een grote keuze aan ontwerpen op de markt, maar met een beetje handigheid kan iedereen zijn eigen tuinballen maken. Met bijvoorbeeld oude bowlingballen is elke buitenruimte in een mum van tijd opgefleurd. We presenteren u spannende doe-het-zelfprojecten voor creatieve en goedkope tuindecoraties. laat je inspireren!

Maak zelf ballen voor de tuin en kies de juiste locatie voor de nieuwe decoratie

ballen voor tuin stenen pad planter ingang

Of het nu gekocht of handgemaakt is – wie beslist over tuindecoraties, moet met een paar dingen rekening houden. Allereerst moet de juiste decoratie weerbestendig zijn, zonder problemen in de zon en hitte in de zomer en vorst, regen en sneeuw in de winter trotseren. De bowlingbal is gemaakt van polyurethaan – een extreem duurzaam en kleurvast materiaal. In tegenstelling tot hout en cement heeft kunststof geen winterbescherming nodig. Aan de andere kant is het vrij gevoelig voor direct zonlicht – na verloop van tijd verliest het zijn elasticiteit en wordt het broos. De juiste standplaats voor de nieuwe tuindecoratie is dan ook in de halfschaduw of in de schaduw.

ballen voor tuin glazen bollen grindpad sappige rotstuin

Verder staat de decoratie voor de buitenruimte vaak bloot aan harde wind. Aangezien het gewicht van de verschillende bowlingballen varieert tussen 0,500 gr en 7,2 kg, moet ofwel de decoratie in de grond worden verankerd of moet een windscherm worden overwogen. De bal ligt ideaal in het windbeschermde bloembed, tussen vaste planten en heesters of onder de sierboom. Indien gewenst kan deze echter in scene gezet worden op een stenen sokkel.

ballen tuin bij lieveheersbeestje decoratie knutselaar

Als het voor of op het terras, bij de ingang van het huis of op het tuinpad wordt uitgestald, dan moet het ook ‘s avonds verlicht zijn. Anders bestaat het risico op struikelen. Het loont de moeite om te investeren in lampen op zonne-energie – ze besparen enerzijds elektriciteit en bieden anderzijds een flexibel alternatief voor conventionele lampen. Op deze manier kan de bowlingbal elk jaar gemakkelijk opnieuw worden geënsceneerd zonder extra kosten.

Kleine kinderen en huisdieren kunnen zich verwonden bij het spelen met bowlingballen – vooral als ze zijn versierd met gebroken glas. U mag daarom geen toegang hebben tot de tuindecoraties.

Maak je eigen ballen voor in de tuin en zet ze in het zonnetje

ballen voor tuin servet techniek ambacht idee cement

De succesvolle tuindecoratie moet harmonieus in het totaalbeeld passen. De hierboven getoonde decoratieve stukken in vintage-stijl geven bijvoorbeeld pit in de tuin van het landhuis. De bowlingballen zijn bijzonder expressief wanneer ze zijn voorzien van stijlvolle tekeningen met natuurlijke motieven. De decoratieve ballen kunnen kleurrijk en gevarieerd worden gemaakt met aquarelverf. Schuur de oude bowlingverf eerst voorzichtig af met schuurpapier, schilder hem dan wit (koop verf die geschikt is voor buiten) en laat twee dagen drogen. Versier vervolgens met kleurrijke stickers of beschilder bloemen en vlinders met waterverf. In ieder geval kunnen plastic voorwerpen niet worden versierd met de servettechniek – de lijm hecht niet erg goed aan hun oppervlak. De afgewerkte decoratieve stukken kunnen effectief worden geënsceneerd in het midden van de tuin, tussen afgelegen vaste planten, siergrassen en bodembedekkers naast het prieel.

Mediterrane toets aan het tuinlandschap – versier decoratieve ballen met mozaïek

ballen voor tuinmozaïek plakken knutselen idee

Als er buiten een prachtige bloemenpracht is, moet de decoratie zo eenvoudig mogelijk worden gehouden. Bollen met mediterrane motieven zijn aantrekkelijk – ze brengen een exotisch tintje in uw eigen tuin. Smeer de decoratieve ballen eenvoudig in met gips, schik de mozaïekstukken er stijlvol op, bevestig ze met speciale lijm en laat ze drogen. Het glasmozaïek is vooral mooi als de kleine stukjes schitteren in de zon. Zelfs ‘s avonds wordt de decoratieve bal, als hij goed verlicht is, een hoogtepunt in de buitenruimte. Indien gewenst kan het zelfs een element worden van de waterpartijen in de tuin of de aandacht vestigen op een betonnen sokkel. Samen met bloempotten van klei, laurierstruiken en geurplanten zoals lavendel vormt het een charmant ensemble.

Modern en stijlvol – maak je eigen metal-look ballen

ballen voor metalen tuinwasser ziergraeser

Wil je zelf bollen maken voor in de tuin, dan kun je ook kiezen voor een moderne opstelling met metalen details. Schuur de bowlingbal eerst met schuurpapier, breng vervolgens een contrasterende kleur aan en lijm de metalen details erop. Ten slotte met beschermende lak bedekken en laten drogen. De afgewerkte decoratieve bal slaat een goed figuur, vooral in minimalistische buitenruimtes. De minimalistische tuin is uiterst eenvoudig – een rotstuin met vetplanten en meerjarige siergrassen ziet er stijlvol uit en vormt de perfecte achtergrond voor fantasierijke decoratie.

Maak zelf ballen voor de tuin – accent in de rotstuin

ballen voor tuin grindbedden siergras

Overigens kiezen steeds meer hobbytuinders voor een rotstuin – die interpreteert het alpenlandschap op klein formaat. De stenen platen en de grindvloer bieden de perfecte omstandigheden voor de snelle groei van de robuuste en onderhoudsvriendelijke planten uit de berggebieden. Overigens kan zelfs in een volkstuin eenvoudig een rotstuin worden aangelegd – hij is goed gestructureerd en spaarzaam beplant, zodat hij weinig ruimte in beslag neemt. Vooral als het buitenterrein netjes is, kan het een beetje saai lijken.

ballen tuin glassplinters grindpad siergras knutselen idee

Een bowlingbal bedekt met gebroken glas kan een spannend spel van licht en schaduw creëren in de rotstuin, bepaalde planten beter naar voren brengen en accenten leggen in het stenen bed. Breng gewoon speciale lijm voor glas aan op de bowlingbal en plak het gebroken glas voorzichtig vast. Daarna een dag laten drogen en eventueel scherpe randen voorzichtig schuren en lijm aanbrengen in de voegen tussen de afzonderlijke glasstukken. Een goede planning en snel en precies werken zijn cruciaal voor het eindresultaat. Als je er geen zin in hebt, kun je de bal in plaats daarvan met metallic lak spuiten.

Ballen voor de tuin – maak decoratie van beton

ballen tuin klimop tinker idee tuin trappen

Schaduwrijke plekken met klimop of tuinhuisjes met klimplanten zijn absolute blikvangers in de tuin. In dit geval kan de ronde bowlingbal omgetoverd worden tot een verfijnde tuinsculptuur met betonlook. In feite is het hierboven afgebeelde ontwerp eenvoudig te repliceren. De juiste beschermende kleding – een blouse met lange mouwen en handschoenen beschermen de huid tegen irritatie, een veiligheidsbril beschermt de ogen tegen spatten. Pas dan kan het werk beginnen. Voeg voorzichtig water toe aan het afgewerkte mengsel en roer goed gedurende ongeveer 5-6 minuten. Wanneer het afgewerkte beton een deegconsistentie heeft, kan het met een spatel op de bowlingbal worden aangebracht, die vooraf grondig is gereinigd en geprimed. Enkele uren laten drogen en daarna, indien gewenst, de randen en hoeken voorzichtig schuren met schuurpapier. Beton is overigens niet bestand tegen temperatuurschommelingen en daarom is het materiaal slechts gedeeltelijk wintervast – in het voorjaar kunnen er scheuren in het oppervlak ontstaan. Zodat de mooie tuindecoratie lang meegaat, kan deze vanaf eind oktober in het tuinhuis bewaard worden.

ballen tuindecoratie idee beton sauele varens siergras

Natuursteen en hout vormen een sfeervol geheel in de tuin. Samen met de schaduwminnende varenplanten worden zelfs de meest onopvallende kleine nissen een belangrijk onderdeel van de tuininrichting. De tuindecoratie komt tot zijn recht op een stenen sokkel, de gevel van het huis beschermt hem tegen wind en regen. Een goede planning is vooral belangrijk wanneer de tuindecoratie in een beperkte ruimte in het midden van een bloembed wordt opgevoerd. Omdat de bloemen in het voorjaar vaak verwelken en dan wordt de tuinfiguur alleen in het bed gelaten. De situatie is anders wanneer varens in het spel komen – sommige groenblijvende varensoorten fascineren met hun sculpturale bladeren van april tot november.

Decoratie gemaakt van koper in de voortuin

ballen tuinmunten plakken op decoratie zelf maken

Als je zelf ballen voor je tuin wilt maken, kun je je fantasie de vrije loop laten. Want bowlingballen blijken allrounders te zijn. In de voortuin, pal naast het overdekte terras, zorgt het volgende exemplaar voor opschudding. Omdat het is bedekt met bronzen munten – het eindresultaat is een decoratief element dat een mooi figuur tussen de zomerbloemen snijdt. Kleurrijke bloembedden zijn moeilijk te versieren. Te veel kleuren en vormen laten nauwelijks enige ontwerpvrijheid toe. Rust-look decoraties bieden een alternatief voor tuinkabouters, beelden en vogelhuisjes. Ze voegen subtiel de finishing touch toe en blijven altijd op de achtergrond. Alleen hun aantrekkelijke kleur en licht sprankelend oppervlak trekken de aandacht.

Ballen voor de tuin – de bowlingbal marmeren

ballen tuin schilderen iris bloem doe het zelf

Moeilijk te geloven, maar waar – de ballen voor de tuin kunnen worden versierd met dezelfde techniek die wordt gebruikt om paaseieren te marmeren. Vul eenvoudig een oude, maar schone, plantenbak met lauw water, kies vervolgens de kleuren en voeg 8-10 druppels van elke kleur toe aan het water. Teken vervolgens met een eetstokje verschillende patronen op het wateroppervlak. Dompel op het einde de bowlingbal voorzichtig in het water of draai een borstel in het water en spuit er vervolgens voorzichtig de bowlingbal mee in.

Maak zelf ballen voor de tuin – bevestig de ballen correct

ballen tuin mozaïek sticker diy decoratie idee gans tuin beeldje

Op een betonnen sokkel komt het mooie design echt tot zijn recht. Overigens hebben bowlingballen gaten waarin stokken kunnen worden gestoken. Zo kan de bal bevestigd worden en zal hij niet vallen bij harde wind of storm. Als je het aandurft en genoeg mozaïektegels beschikbaar hebt, kun je de sokkel ook versieren. Het hierboven afgebeelde handwerkproject werd in één weekend voltooid – vooral hier is geduld vereist. Het is de moeite waard om eerst verschillende patronen te proberen, een schets van het project te maken en vervolgens de tuinsculptuur in verschillende gebieden te verdelen. Dat maakt het plakken veel gemakkelijker – en tegelijkertijd verlies je nooit dingen uit het oog. Lijmen hechten meestal erg snel, dus alle materialen en gereedschappen moeten in de buurt zijn. Aangezien het beeld aan het eind ongeveer 10 kilogram kan wegen, dient het bij voorkeur ter plaatse te worden opgesteld.

De bowlingbal fantasierijk schilderen – ideeën voor tuindecoraties

ballen tuin bowling bal verf spiderman

Wie graag experimenteert, kan zelf Spiderman-ballen maken voor in de tuin. Eerst de oude balkleur voorzichtig wegschuren, daarna de bowlingbal rood schilderen en laten drogen. Verf vervolgens het spinnenweb en het masker met een speciale watervaste stift en laat het drogen. De nieuwe beschermer voor het buitenterrein is klaar.

ballen maken tuin zelf rups verf bowlingballen

Een rups kan worden samengesteld uit meerdere bowlingballen – verf eerst alle ballen in groen gras en laat ze drogen. Verf vervolgens de roze-oranje-paarse cirkels met verschillende kleuren. Teken aan het einde het gezicht en maak de antennes van draad – klaar. Het fantasierijke ontwerp kan ook dienen als bloemenborder – vooral langs het tuinhek of het tuinpad blijkt de rups een praktische aanvulling op het ontwerp te zijn.

ballen tuin lieveheersbeestje decoratie idee

Een dameskooi gemaakt van een oude bowlingbal en overgebleven mozaïeken kan naast de potplanten worden geënsceneerd. Een tuindecoratie in sterke kleuren kan ook insecten zoals bijen aantrekken, dus het is een nuttige toevoeging aan de tuin. Het relatief lage gewicht maakt ook ontwerpflexibiliteit mogelijk – het mooie ontwerp kan gemakkelijk van locatie veranderen als dat nodig is. De hobbytuinier kan experimenteren en de best mogelijke locatie vinden.

ballen tuin verf diy idee bloembed

De volgende tuinsculptuur presenteert zich op een puristische en elegante manier naast de bloeiende struiken – als er gewoon geen ruimte is voor waterpartijen in de tuin, dan kan de look gewoon worden gesimuleerd – de donkerblauwe bal op de betonnen sokkel ziet eruit als een sierfontein.

ballen tuin bodembedekker beton glas

Vooral in de grote tuin kunnen meerdere decoratieve bollen worden geplaatst – hier kunnen twee of drie ontwerpen worden gecombineerd, zodat aantrekkelijke contrasten ontstaan. Steentjes, betonoptieken, metalen details of verschillende tekeningen kunnen het ensemble karakter geven. Elk decoratiestuk is praktisch uniek en geeft de buitenruimte een individueel tintje. De juiste standplaats – liefst in halfschaduw en beschut tegen de wind – garandeert dat de liefdevol vervaardigde tuindecoraties lang meegaan. Stijlvolle tuinlampen komen ‘s avonds ook beter tot hun recht. Bloeiende bloemen, groene vaste planten en struiken vormen de perfecte achtergrond voor uw indrukwekkende verschijning. Een uniform tuinconcept zorgt ervoor dat het harmonisch opgaat in het totaalbeeld. In de onderstaande fotogalerij vindt u meer voorbeelden van succesvolle knutselideeën. Laat je inspireren en probeer een van onze suggesties voor decoratie voor de buitenruimte!

Lijm op ballen tuinglas strass steentjes

ballen tuin bloempotten metallic kleur herfst deco

Maak zelf ballen tuin bloembeddecoratie

ballen tuin blauwe kleur betonnen bowlingbal

ballen voor tuin potplanten idee zelf maken

maak zelf ballen tuin blauwe decoratie

ballen tuin bij ontwerp idee decoratie