Huis & tuin

Natuurlijke tuinen in de herfst: Tuinieren op het ritme van de natuur biedt zoveel overvloed

Een natuurlijke tuin het hele jaar door onderhouden is een uitdaging, maar tegelijkertijd een zeer bevredigende hobby. Met al zijn kleurenpracht is de herfst nu in het land aangebroken. Als je je groene oase wilt beschermen tegen vorst, ben je weken geleden begonnen met het wintervast maken van je balkon, terras en tuin. Maar dat betekent niet dat de groene ruimtes rond het huis in de lente in slaap moeten vallen. Vooral natuurlijke tuinen bieden een enorm potentieel in de herfst en kunnen een waardevolle bijdrage leveren om inheemse planten en dieren door het koude seizoen te brengen.

Meer dan ongebreidelde wilde groei

natuurlijke tuin laat harken in november

Natuurlijke tuinen worden steeds populairder. Ze brengen een gevoel van originaliteit over en ondersteunen de biodiversiteit op een heel natuurlijke manier. Een natuurlijke tuin is veel meer dan een gebied waarin allerlei planten en dieren zich ongeremd verspreiden. Natuurlijke tuinen creëren ruimte voor leven en groei in het ritme van de natuur. Ze zijn een leefgebied voor veel dier- en plantensoorten en dat is precies waarom ze inspireren met hun pracht van kleuren.

Een natuurlijke tuin moet een bijzonder groot aantal inheemse plantensoorten bevatten. Een zo groot mogelijke biodiversiteit trekt nuttige insecten aan zoals insecten, vogels, kleine zoogdieren en reptielen. Velen van hen zijn echter gespecialiseerd in inheemse planten voor hun voedselbronnen. Een natuurlijke tuin moet dit indien mogelijk het hele jaar door bieden.

Vijver in de natuurtuin als leefgebied voor dieren en planten

Hoe diverser de structuren van de tuinen zijn, des te uitgebreider zijn de leefgebieden die aan dieren en planten worden aangeboden. Bomen en struiken en natuurlijke hagen, natte biotopen, waterpunten, grasvelden, bloeiende planten, een composthoop, het zijn allemaal nestplaatsen, voedselbronnen en toevluchtsoorden voor vele diersoorten. Vaste planten, perken en hagen van dood hout geven de tuin structuur en creëren volledig natuurlijke onderverdelingen die ook visueel aantrekkelijk zijn.

De natuurtuin ontwikkelt zich op het ritme van de natuur. Elke ingreep moet in de kleinst mogelijke mate worden uitgevoerd en rekening houdend met de natuurlijke omstandigheden en vereisten. Iedereen die zich bezighoudt met het natuurlijke tuinexperiment en ruimte laat voor natuurlijke groei en ontwikkeling, wordt beloond met een indrukwekkende biodiversiteit, kan de seizoenen voor het raam zien komen en gaan en biedt ook een leefgebied voor een veelheid aan inheemse dieren en planten. “Milieu- en soortenbescherming vinden nergens plaats – maar op je eigen stoep”, zegt bioloog Uwe Westphal in gesprek met GEO. “En een natuurlijke tuin is niet alleen een soortgeschikte habitat voor veel wilde dieren, maar ook voor mensen.”

Tuinafval zoals bladeren, kreupelhout of dood hout wordt niet afgevoerd in de natuurlijke tuin

Bij tuinieren in natuurlijke tuinen geldt het principe: less is more. Dit betekent bijvoorbeeld dat tuinafval zoals bladeren, kreupelhout of dood hout niet wordt afgevoerd, maar op een geschikte plaats wordt opgestapeld om diverse diersoorten een retraite te bieden. Terughoudendheid is ook aan de orde van de dag als het gaat om gazononderhoud. De grasmaaier wordt minder vaak gebruikt in de natuurlijke tuin en ook de maaihoogte wordt enkele centimeters hoger ingesteld. In het diepere gras heeft een groot aantal micro-organismen een leefgebied dat wordt vernietigd door te vaak grasmaaien. Natuurlijke tuiniers moeten bemesting en verticuteren zoveel mogelijk vermijden. Veel inheemse plantensoorten geven de voorkeur aan voedselarme grond, die op deze manier natuurlijk kan worden gecreëerd.

Terwijl veel siertuinen in de herfst zorgvuldig worden voorbereid op de winterslaap, heeft de natuurtuin nog een heel bijzonder potentieel. Met slechts een paar eenvoudige stappen kan de oase nu worden omgevormd tot winterverblijf voor veel dier- en plantensoorten en bereidt hij zich tegelijkertijd voor op de heropstart van de natuur in het voorjaar.

Zo wordt de natuurlijke tuin winterverblijf

bijna natuurlijke tuin in de herfst is het ideale winterverblijf voor egels

Als de temperatuur daalt, hebben veel inheemse soorten een plek nodig om te overwinteren. Een natuurlijke tuin biedt hiervoor veel mogelijkheden. De tuinman heeft niet veel werk te doen. Op veel plaatsen is het voldoende om je in te houden en de natuur zijn gang te laten gaan.

Vallende bladeren en dood hout van heggen, struiken en bomen zijn de ideale winterverblijven voor insecten, wormen en kleine zoogdieren. Vooral onder heggen en struiken moet de bladlaag gewoon blijven staan, zodat deze een beschermlaag kan vormen. De grond onder de bladeren blijft vochtig en biedt zo het ideale leefgebied voor wormen en insecten. Bladeren die op bedden en gazons vallen, kunnen worden opgeveegd en op een hoop worden gestapeld. Stapels bladeren zijn de favoriete winterverblijven voor kleine zoogdieren zoals egels en muizen. Een stapel bladeren stapelt u idealiter op een beschutte plek in de tuin op. Om micro-organismen te beschermen kunt u het blad het beste voorzichtig bij elkaar harken en geen bladblazer gebruiken.

Richt in de herfst voerplaatsen in voor vogels en eekhoorns

Zodra de eerste nachtvorst komt, kunnen voederplaatsen voor vogels en eekhoorns worden ingericht. Kleine houten huisjes die van meerdere kanten toegankelijk zijn en die op een beschutte maar goed bereikbare plaats worden neergezet of gehangen, zijn geschikt. In de takken van bomen of in heggen zijn de voederplaatsen beschermd tegen weersinvloeden en ook bereikbaar voor klimmende eekhoorns. Van de Naturschutzbund Deutschland e.V. (NABU) heeft op haar website eenvoudige instructies gegeven voor het bouwen van vogelvoeders en geeft ook handige tips over het voeren van vogels en kleine zoogdieren in de winter. Ook in de winter zijn waterpunten of vogelbaden belangrijk. Vooral in de winter dient u op een beschutte plaats te gaan staan, zodat het water niet zo snel bevriest.

Ik kijk uit naar het ontwaken van de lente

Laat het fruit in de herfst op vaste planten en in bedden staan

Al in de herfst en winter neemt de natuur voorzorgsmaatregelen voor een nieuwe start in het voorjaar. Natuurtuinders kunnen hen daarbij ondersteunen. Bij het snoeien van planten is terughoudendheid vereist. Tuinexperts raden aan om de fruitkraampjes in de herfst op vaste planten en perken te laten staan. In de winter dienen ze als voedselbron voor vogels door middel van droge zaadstands en een leefgebied voor veel micro-organismen die in de droge plantenstelen kunnen overwinteren. Wilde bijen deponeren hun kroost het liefst in de resten van vaste planten. Matig snoeien vergemakkelijkt niet alleen het werk van de tuinman, maar levert ook een belangrijke bijdrage aan het behoud van de biodiversiteit.

Als u vogels en wormen extra voedsel wilt geven voor de barre wintermaanden, kunt u in de herfst koude kiemen en kale wortelstruiken planten. Afhankelijk van de structuur van de tuin en de beschikbare ruimte kunnen bodembedekkende varianten of hoge en klimmende koude kiemen worden gekozen. Individuele vaste planten kunnen ook goed in de herfst worden geplant voordat de vorst komt. Er is hier een groot aanbod met verschillende bloeitijden, die het hele jaar door veel lokale micro-organismen van een voedselbron voorzien.

In de herfst bollen in de volle grond planten

De herfst is ook de tijd, om vroege bloeiers de grond in te krijgen. Bolbloemen moeten voor de eerste nachtvorst worden geplant. Populaire inheemse soorten zijn sneeuwklokjes, tulpen, squill, hyacinten, krokussen en winterlingen. De vaste plantenbedden, die in het koude seizoen leeg staan, zijn de ideale plek. Plantbollen moeten altijd twee keer zo diep in de grond als ze hoog zijn. Zo zijn ze beschermd tegen de vorst en kunnen ze in het voorjaar hun pracht ontvouwen. Deze voorbereiding op het ontwaken in de lente is belangrijk, want de eerste bloemen zijn niet alleen mooi om te zien, ze dienen ook als belangrijke voedselbron voor bijen, hommels en vlinders na de lange winterstop.

Groenbemesting in het najaar met Phacelia versterkt groenteplanten

Als u in het voorjaar groenten wilt telen, moet u in het najaar beginnen met groenbemester. Dit betekent het zaaien van geschikte planten die de lege grond afdekken en de laatste voedingsstoffen binden die anders in de winter zouden worden weggespoeld. Op deze manier kan de bodem worden verrijkt met nieuwe voedingsstoffen voor de lente in de herfst. Groenbemester verrijkt de bodem vooral met stikstof. Daarnaast maken de wortels van de ingezaaide planten de grond door de wintermaanden los. Geschikte groenbemesters zijn radijs, zonnebloemen, veldbonen, winterrogge, lupine, phacelia, wikke of gele klaver. De groenbemester wordt in het voorjaar ongeveer vier weken voor het nieuwe zaaien plat in de grond gewerkt en optimaal voorbereid op de meer veeleisende gewassen.

Natuurlijke tuin in de herfst met een hangmat en twee stoelen

Afbeeldingsbronnen: pixabay.com