Huis & tuin

Ontwerp een modern terras met trap naar de tuin – ideeën en tips

Als u hoogteverschillen in uw tuin wilt compenseren, is een terras met trap naar de tuin de juiste oplossing. Tegelijkertijd kunnen deze echter ook een essentieel onderdeel van de ruimtesamenstelling zijn en een visueel hoogtepunt in de buitenruimte vormen. Hierdoor kunt u niet alleen gemakkelijker hellingen overwinnen, maar ook de tuin decoreren. Met behulp van deze elementen kunt u ook een interessante en dynamische sfeer in de tuin creëren. Dit houdt dus in dat je zowel op hellingen als op vlakke ondergrond tuintrappen kunt maken door zelf een hoogteverschil te creëren. Daarom hebben we in dit bericht enkele inspirerende voorbeelden voor je op een rijtje gezet. Blader door de onderstaande ideeën en kies je favoriet om de tuin op te fleuren.

Stijlvol terras met trap naar de tuin

luxe tuin met overdekte relaxruimte en tuintrap van natuursteen voor het bos

Het toevoegen van stappen aan uw tuinterras of tuin is een geweldige manier om uw buitenbeplanting te verbeteren. Deze kunnen perfect vlak of willekeurig in een hellingbevestiging worden gestoken. Aan de andere kant biedt een terras met trap naar de tuin gemakkelijke toegang om van het ene niveau naar het andere te gaan en ook om als loopbrug te dienen. Tuintrappen zijn ook minder formeel dan binnentrappen. U kunt zich echter houden aan exacte afmetingen en deze kiezen op basis van uw voorkeuren en het thema van de tuin. Het meest populaire materiaal voor het bouwen van trappen is steen. Stenen trappen en trappen zien er natuurlijk en vrij uit. Naast natuursteen zijn rustiek hout, betonblokken en zelfs bielzen en bakstenen ideale materialen voor het bouwen van de tuintrap. Met trappen van elk materiaal kunt u belangrijke en stijlvolle details toevoegen aan uw buitenruimte. Let echter bij het inrichten van uw terrastuin ook op de ruimte rondom de trap.

lange betonblokken als trap voor het terras met trap naar de tuin van cortenstaal

Buitentrappen zijn een van de eerste dingen die mensen in de achtertuin opmerken, dus ze moeten ook goed worden onderhouden. Trappen kunnen ook worden gemaakt door twee verschillende materialen te combineren, zoals beton met gekleurde kiezelstenen. Cortenstaal of patina zijn ook een goede keuze in combinatie met beton voor grasvelden. U kunt ook verlichting gebruiken om ervoor te zorgen dat de trappen ‘s nachts veilig zijn en er goed uitzien. Als je hout gebruikt voor een terras met trap naar de tuin, dan moet de trap bij de rest van het ontwerp passen. Meubels in klassieke of vintage stijl passen het beste bij de treden van ruw gehouwen steen of iets dat goedkoper is dan beton. Tegenwoordig vindt u op de markt betonplaten in verschillende vormen, maten en kleuren. Daarnaast zijn er inspirerende collecties en veel creatieve ideeën om je tuin in te richten.

Trappenbouw naar eigen wens

ronde stenen accentueren het terras met trappen die naar de tuin leiden

Verschillende hoogtes creëren nieuwe en ongewone plekken, en je zult zeker trappen in de tuin nodig hebben om er te komen. Hiervoor kunt u een verscheidenheid aan landschappen en interessante spelingen van licht en schaduw gebruiken. Daar kun je zeker een perfecte ruimte creëren om van het buitenleven te genieten. Met banken, tuinbeelden of een paviljoen kunt u ook verschillende hoeken van rust en ontspanning uitrusten. Als uw tuin groot genoeg is, kunt u zelfs het idee van een kleine speeltuin voor zowel kinderen als volwassenen overwegen. Dit maakt uw tuin uniek en weerspiegelt uw stijl en karakter.

Aanleg in de tuin met trap van baksteen en natuursteen met groene planten

U kunt tuintrappen zo combineren dat sommige treden individueel te voet en dienovereenkomstig ver van elkaar verwijderd zijn. Hun type is afhankelijk van de bodem en de positie in de tuin ten opzichte van het woonoppervlak. Maar voordat je begint met het bouwen van de trappen van de tuin, moet je een aantal vragen kunnen beantwoorden. Om veilige, betrouwbare en comfortabele tuinpaden te hebben, moet u goed inschatten hoe lang ze moeten meegaan. Daarnaast zijn de hoogte en diepte van de treden cruciaal. Deze metingen worden meestal wiskundig berekend met een landschapsarchitect. Er is echter ook een eenvoudige formule waarmee u de patio goed kunt bouwen met trappen die naar de tuin leiden. Er wordt aangenomen dat een menselijke stap ongeveer 61-65 cm is. Dit geeft een gemiddelde van 62,5 cm. Volgens de criteria van comfort en veiligheid is deze afmeting de som van de lengte en breedte van de twee treden. Bijvoorbeeld 16 cm + 16 cm + 30 cm = 62 cm.

Terras met trap naar de tuin

straatstenen als bekleding voor terrassen met trap naar de tuin

In tegenstelling tot trappenhuizen bieden tuintrappen meer ontwerpvrijheid, omdat de afmetingen van de genoemde trede niet absoluut noodzakelijk zijn. Ze kunnen veel groter zijn dan de interne trap of zijn ontworpen in een ongewone vorm. Als je een erg steil terrein hebt en de trappen daar wilt plaatsen, moet deze niet te steil zijn. In dit geval mag een opstaphoogte niet meer dan 10-15 cm zijn. Een goede trap in de tuin is maar liefst 30 cm breed, anders wordt het onveilig. De breedte dient minimaal 50 tot 60 cm te zijn om minimaal één persoon door te laten. Als u wilt, kunt u ook een tuintrap van één meter breed bouwen. Je kunt ook trappen op steil terrein ondersteunen met een reling aan één kant voor meer comfort en veiligheid.

tuintrap van beton met led verlichting als terras met trap naar de tuin, modern design

Als het terrein een lichte helling heeft, kunnen meer decoratieve elementen worden overwogen voor het maken van trappen. U kunt bijvoorbeeld aan beide zijden van een brede trap interessante decoraties plaatsen. Tuindecoraties zullen hier een prachtig effect hebben. Aan weerszijden van de brede treden kunt u bloempotten, decoratieve sculpturen of vazen ​​plaatsen. Aan weerszijden van de bloembedden kan siergras worden geplant. Interessante oplossingen ontstaan ​​bij het gebruik van verschillende stapvormen – cirkels, halve cirkels of andere minder typische vormen zijn ook populair. Het wordt echter niet aanbevolen om een ​​enkele fase te maken. Doe dit alleen als het moet en onthoud dat het tuinpad duidelijk gemarkeerd moet zijn om ongelukken tijdens het lopen te voorkomen.

Aanbevolen materialen en aanpassing aan de architectuur

eigentijdse familietuin met groen gazon tuinmeubelen en terras met trap naar de tuin

Zoals hierboven vermeld, zijn trappen in de tuin meestal gemaakt van gewapend beton, betonblokken, hout of natuursteen. U dient de ondergrond licht hellend te laten zodat de afvoer bij regen soepel verloopt. Nadat je de tuintrap hebt gemaakt, moet je ook voor de decoratieve elementen eromheen zorgen, zodat je een geweldige uitstraling krijgt. Vergeet niet dat alles in je tuin moet passen bij de stijl van het huis. Het belangrijkste is dat het materiaal van de trap duurzaam en weerbestendig moet zijn en een ruw oppervlak moet hebben voor een mooie en veilige wandeling, zelfs als het weer nat en regenachtig is. Bovendien moet u elke mogelijkheid om daar te glijden vermijden.

huis met gevel van grijze natuursteen en terras met trap naar de tuin

U kunt de tuintrap ook gebruiken om de dominante bouwstijl van het huis te laten zien – romantisch, rustiek of modern. Maar zo kun je het tuinontwerp net zo duidelijk benadrukken. De meest voorkomende en meest geschikte materialen voor tuintrappen zijn natuurlijke materialen – hout en steen. Samen met de geslepen steen of stenen platen kun je kleine stenen blokken vormen. Ook voor het decoreren en ontwerpen van trappen met onregelmatige vormen zijn er diverse mogelijkheden. Door kleine en grote stenen blokken of stenen en stenen in contrasterende kleuren te combineren, kunnen innovatieve oplossingen worden gecreëerd. Onlangs zijn kunstmatige stenen platen, die met succes verschillende natuurlijke materialen imiteren, veel breder gebruikt. Een elegante trapbekleding kan worden bereikt met houten panelen. Dit is een bijzondere houtsoort die weerbestendig is en beschermd tegen vocht en rot. Deze coating is mooi maar tijdelijk en vereist jaarlijks onderhoud en verzorging.

Het ontwerp van het terras kiezen

nobel ontwerp met gazons en een paviljoen met tuinmeubelen en trappen in de patio

De juiste inrichting van een tuinterras kan zowel functioneel als decoratief een uitdaging zijn. Dit hangt vooral af van het landschap en het totaalconcept van de tuin en het huis. Met voldoende fantasie kan zo’n terras met trap naar de tuin echter een opvallende blikvanger worden en bijdragen aan een betere sfeer in de tuin. Het ontwerp kan zowel formeel en elegant, symmetrisch of romantisch gebogen als minimalistisch zijn en bestaat uit slechts een paar stapstenen. Treden die even breed zijn als bijvoorbeeld het aangrenzende terras, brengen het gevoel van ruimte over en openen de ruimte. Een zigzagpatroon vereist een bewust tempo, zodat de persoon de veranderende perspectieven kan opnemen. Een terras met trap naar de tuin kan ook een aanspreekpunt zijn waar bijvoorbeeld water stroomt of wordt verlevendigd met planten. Brede trappen kunnen ook dienen als zitgelegenheid of als plek om te ontspannen.

houten trap met reling boven jacuzzi in een kleine stedelijke binnenplaats met modern design

Houten trappen kunnen bijvoorbeeld toegang geven tot verschillende niveaus van een terras, dat is uitgerust met verschillende designelementen zoals een waterpartij of zelfs een jacuzzi. Rechte en vooral zwevende treden van een trap benadrukken ook een moderne en lineaire uitstraling en design. Gepolijst hardhout of ruw en natuursteen geven harde oppervlakken een mooi contrast en textuuraccenten, waarbij houten treden warmte en verfijnd karakter kunnen geven aan de tuin.

Eigentijds tuinontwerp

donkere kleuren in de binnentuin met banken van hout en granieten platen privacyschermen en kiezels

Je zou ook een elegante houten bank kunnen integreren als opstapje naar de tuin en zo het bovenste en onderste deel van het terras met elkaar verbinden. Hiermee kunt u de trap eruit laten zien als een ontwerpelement. Dit zorgt ook voor meer functionele zitplaatsen voor het uitgaansgebied. Het eenvoudige en minimalistische straatsteenontwerp kan ook uit een korte reeks stappen bestaan. De bestrating van de treden contrasteert daarmee met de diepgroene tinten van de tuin en het privacyscherm, als je die hebt.

Houten pergola en ronde stenen en bakstenen trappen in een grote tuin

Een grote familietuin heeft meestal alleen bochten en hellingen zonder rechte lijnen. Afgeronde treden zijn hiervoor niet alleen geschikt, maar ook zeer functioneel. Bovendien kunt u het gebruiken om de veranderingen aan de site te regelen en een decoratief, cirkelvormig tuinontwerp mogelijk te maken. In dit geval kunnen de treden worden gemaakt van verschillende materialen zoals steen en baksteen die zowel textuur als kleurcontrasten bieden. Ook het aanbrengen van brede terrastrappen in de tuin kan een praktische en stijlvolle oplossing zijn. Deze benadrukken het uitzicht op grote, imposante ruimtes en bieden een extra entertainment- en loungeruimte.