Huis & tuin

Orchideeën tot bloei brengen – dit is wat de exotische plant nodig heeft voor nieuwe bloemen!

U heeft enige tijd geleden een prachtige orchidee gekregen of gekocht en heeft lang van de bloemen kunnen genieten, maar heeft om de een of andere reden sindsdien geen nieuwe bloem meer gezien? Dus je orchidee is gestopt met bloeien – wat kun je het beste doen om dit te veranderen? Het betekent niet altijd dat je iets verkeerd doet, want het gebrek aan bloei kan verschillende oorzaken hebben. De plant bevindt zich momenteel misschien in een rustfase. We leggen uit wat je moet proberen als je de orchidee wilt laten bloeien.

Een orchidee tot bloei brengen – essentiële dingen om te bloeien

Een orchidee laten bloeien - huismiddeltjes en tips om te bloeien

Voordat je aan de slag gaat met de trucs en je orchidee laat bloeien, is het belangrijk om één ding te begrijpen: een rustperiode is erg belangrijk zodat de plant kracht kan verzamelen voor nieuwe bloemvorming. Een ononderbroken bloeifase is dus niet goed voor de plant en ook niet op de lange termijn mogelijk. Dus geef haar zeker de pauze!

Orchideeën bloeien hoe vaak?

Orchideeën kunnen tot twee keer per jaar bloeien. Je moet de orchidee niet vaker laten bloeien. Bloeit uw orchidee al lang niet meer, maar ziet hij er verder gezond uit? Dan is het misschien niet omdat je er niet goed genoeg voor zorgt, maar gewoon omdat het de prikkel mist om nieuwe bloemen te produceren. De volgende tips kunnen je helpen om de plant uit de rustfase te halen:

Orchideeën laten bloeien en goed verzorgen - dit is wat de plant nodig heeft

  • Verminder de watergift.
  • Verminder de hoeveelheid kunstmest.
  • Verlaag de temperatuur ‘s nachts.

Orchideeën bloeien voor hoe lang?

Met de juiste zorg kan de bloeiperiode in het voorjaar en de zomer meerdere maanden duren, terwijl in de herfst en winter de bloeitijd van orchideeën korter is – meestal niet langer dan vijf weken.

Orchideeën laten bloeien – huismiddeltjes & Tips

Breng de orchidee Phalaenopsis weer tot bloei door te snoeien

Breng de orchidee tot bloei door de dode scheuten op de ogen terug te knippen

Zodra de eerste bloemen zijn uitgebloeid, kun je iets doen om de orchidee tot bloei te brengen: Knip de uitgebloeide scheuten gewoon af. Maar ook hiervoor moet je de juiste plek kiezen. Kijk eens goed naar de stengel. U zult op sommige plaatsen kleine uitstulpingen opmerken die ogen worden genoemd. Snijd de verwelkte bloemen net boven zo’n oog af. Het tweede of derde rustoog is het meest geschikt zodat de nieuwe scheut niet te lang wordt. Nu kan het ongeveer 3 maanden duren voordat er zich uit dit oog een nieuwe scheut vormt. Als je de orchidee op deze manier wilt laten bloeien is het ook aan te raden om de plant wat koeler te plaatsen.

Zorg voor orchideeën op de juiste manier voor regelmatige en mooie bloeiwijzen

Orchideeën houden van warm, vochtig en helder zonder direct zonlicht

Of je nu een Phalaenopsis, Oncidium, Dendrobium of Vanda orchidee weer wilt laten bloeien, de juiste verzorging is natuurlijk essentieel. Als de plant zich niet lekker voelt, zal hij ook niet kunnen bloeien. Dus om de orchidee te laten bloeien, zorg ervoor dat:

  • het staat op een lichte plaats uit direct zonlicht.
  • de plant is warm en vochtig (tussen 12 en 20 graden Celsius is optimaal; bespuit de plant regelmatig).
  • hij krijgt de juiste bemesting afhankelijk van de groeifase (in de vegetatiefase van maart tot september met veel stikstof en van oktober tot februari met fosfor, zodat de bloemen kunnen rijpen).
  • Je vermijdt wateroverlast. De wortels mogen niet in het water staan.
  • Jij, of je nu een Phalaenopsis wilt laten bloeien of een ander soort, verpot hem zo nu en dan.

Trucs voor snellere bloemrijping

Laat een orchidee bloeien met deze trucs en de juiste verzorging

Appels en bananen worden snel bruin als ze worden gesneden. Dat is u waarschijnlijk al opgevallen. Dit komt door de rijpingsgassen die de twee fruitsoorten afgeven. Deze kunnen je ook helpen als je je orchidee wilt laten bloeien:

Appels stoten rijpingsgassen uit die de bloem tot bloei dwingen

Breng orchideeën tot bloei met appels

Maar hoe laat je een orchidee bloeien met behulp van een appel? Snijd het in plakjes en verdeel een paar over de korrels van je plant. De genoemde gassen versnellen vervolgens het rijpingsproces, waardoor ze de bloei van orchideeën bevorderen. Als de scheut volgroeid is, verwijder je de appel weer (voordat de plant gaat bloeien). Anders zullen de bloemen ook veel sneller verwelken dan normaal. Met appels kun je niet alleen de orchidee Phalaenopsis laten bloeien, maar ook andere soorten.

Bananenschillen zijn rijk aan voedingsstoffen en stimuleren bloemvorming

Bananen voor nieuwe bloemen

U kunt uw orchideeën ook laten bloeien met bananen en meer bepaald met hun schil. Deze truc werkt vooral goed bij orchideeënsoorten die een lange rustperiode hebben, zoals Pterygodium catholicum, Caladenia menziesii en Thelymitra graminea. In de natuurlijke omgeving van de orchideeën zorgt natuurgas ervoor dat de planten uit hun rustfase ontwaken. Het vuur verbrandt struiken en de orchideeën hebben genoeg ruimte om te groeien. Omdat je thuis geen vuur kunt maken, kan het gas worden nagebootst met behulp van bananenschil. Maar hoe laat je orchideeën bloeien met bananenschil??

Banaan als meststof in het substraat bij het verpotten en voor het blad

Aan de ene kant kun je de bladeren gemakkelijk inwrijven met de schillen. Dit geeft ze volop nuttige voedingsstoffen en zorgt ervoor dat je de orchidee in bloei krijgt. Bij het verpotten kunnen kleine stukjes schil door het substraat worden gemengd (niet te veel om schimmelvorming te voorkomen). Om bovengenoemde orchideeën wakker te maken, zet je de knollen in aarde en doe je de pot samen met de bananenschillen in een plastic zak die je afsluit. Vervang de schaal om de drie tot vier dagen door een nieuwe gedurende een totaal van ongeveer twee weken. Dit moet niet alleen de plant wakker maken, maar ook de orchidee weer laten bloeien.

Zo laat je een orchidee bloeien met koffie?

Breng orchideeën weer tot bloei met cafeïne in koffie of koffiepoeder

Sommige mensen gebruiken ook graag koffie of koffiedik wanneer ze een orchidee willen laten bloeien. Beide zijn perfect als toevoeging aan normale orchideeënmest, omdat de cafeïne die ze bevatten een stimulerend effect zou hebben. En hoe laat je de orchidee bloeien met behulp van koffie? Laat het afkoelen en verdun het flink. Laat het koffiedik op zijn beurt eerst goed drogen om schimmelvorming te voorkomen. Sprenkel er vervolgens een klein beetje van over het substraat en giet er wat water over. Overigens is de inhoud van een gebruikt theezakje zwarte thee ook geschikt als je orchideeën wilt laten bloeien.

Phalaenopsis, Vanda en andere soorten stimuleren de bloei na een rustperiode