Huis & tuin

Plantenringen instellen – 20 ideeën en tips voor tuinontwerp

Set plantenringen -tuin-design-weelderige-vergroening-heesters-terras-order

Als tuinbouwelement voor het bevestigen van taluds en taluds of om het totaalbeeld buiten los te maken, kunt u: Zet plantenringen. De mogelijke toepassingen zijn legio. De vorm van de plantenstenen varieert van rond tot hoekig en er zijn ook verschillende maten verkrijgbaar. Ze kunnen worden vergroend, geplant als bloempotten of gewoon gevuld met grind en vormen zo de perfecte tuindecoratie.

Plaats plantenringen – in de tuin, op het terras of als keermuur

Set plantenringen - tuinontwerp - steenrood - ovaal - bodembedekker - siergras

De plantenringen worden voornamelijk gebruikt om delen van de tuin af te bakenen of om hellingen te beveiligen en laten ze er niet uitzien als een monolithische muur, maar eerder natuurlijker. Ze zijn trapvormig en weelderig begroeid en zijn een echte blikvanger in elke buitenruimte. Het resultaat is in principe een verticale tuin, die vooral (maar niet alleen!) in kleine tuinen erg nuttig kan zijn.

Plantringen instellen – eigenschappen en mogelijke toepassingen

Set plantenringen -tuin-design-ovaal-schikken-bouwstenen-materiaal

Kant-en-klare plantenringen in verschillende vormen en kleuren zijn verkrijgbaar in de winkels. Vooral natuurlijke nuances als beige, bruin, steenrood, maar ook de grijze betonlook, die staat voor een modernere tuininrichting, zijn populair. Onze tip: Als je al andere elementen in je tuin hebt, zoals straatstenen, kies dan voor plantenringen die er zo veel mogelijk op lijken.

Zet plantringen en plant ze

Set plantenringen -tuinontwerp-ovaal-opstelling-bouwstenen-planten

Ongeacht vorm en grootte ga je te werk zoals bij bouwstenen. De plantringen kunnen op elkaar worden gestapeld tot de gewenste hoogte is bereikt. Er worden verschillende rijen gevormd, die in een trap zijn gerangschikt. Bij het kiezen van een bepaalde vorm – halfrond, hoekig, golvend of afgerond, wordt de belangrijkste rol gespeeld door welke gebieden in de tuin zijn voorzien van de stenen.

Plantringen en beplanting – vergroenen met droogtetolerante planten

plantringen-beton-tuin-design-baksteen-rood-ovaal-zandkruid-wit-siergras

Planten die van de zon houden en tegen droogte kunnen, zijn bijzonder geschikt voor het vergroenen van plantenringen. In principe hebben vaste planten met verschillende bloeitijden de voorkeur. Dit scheelt je een bepaalde hoeveelheid moeite om de stenen elk jaar opnieuw te planten en je kunt het hele jaar door uitkijken naar bloeiende pracht.

Plantenringen plaatsen en planten – zonminnende plantensoorten

plantringen-beton-setting-tuinieren-fluwelen-bloempotten-zonnig

De plantenringen en stenen worden vaak direct voor een muur of muur geplaatst. Staat de standplaats direct in de zon, dan kun je beter kiezen voor rotstuinplanten. Verschillende bloemen, struiken en siergrassen kunnen met elkaar gecombineerd worden. Bodembedekkers zijn er in verschillende kleuren en varianten, en velen van hen overleven de brandende zon.

Set en plant plantenringen – siergrassen en kleine heesters

plantringen-beton-tuin-design-ovaal-baksteen-rood-kleine-struik-planten

Geschikte plantensoorten die goed verdragen worden op een zonnige standplaats:

  • Lage vaste planten: kraanvogels, boshyacinten, akeleien, pasquebloemen
  • Steenplanten: Sedum soorten, huislook, blauwe kussens
  • Klimplanten: wilde muurwijn, clematis, eventueel ook klimop, wilde aardbei of klimhortensia
  • Bodembedekker: phlox, blauw kussen, cotoneaster, cotoneaster, buxus

Plaats plantringen en plant ze op verschillende manieren

plantringen-beton-tuin-design-rode-grind-chrysanten-rit-kleine-heesters

Als designborder in de tuin of tussen terrassen worden de plantstenen op elkaar gestapeld en in een rij geplaatst. Als hellingen moeten worden vastgezet en extra ondersteuning moeten worden gegeven, heeft een trapvormige opstelling de voorkeur. In ieder geval kunnen planten maar op een paar specifieke plaatsen naar believen worden geplant, en niet in elke ring. De rest is eenvoudig op te vullen met siergrind of stenen.

Zet plantringen en plant ze – rijkbloeiende bodembedekker

plantenringen-beton-set-tuin-design-weelderige-vergroening-bodembedekker-bloeiende-bloemen

De plantenringen worden vaak gebruikt om terrassen te omringen voor decoratieve doeleinden. Dan kunnen verschillende, bloeiende planten door elkaar worden gehaald. De winterharde knolgewassen zoals narcissen, tulpen, lelies, phlox en madeliefjes zijn hiervoor bijzonder geschikt. Ook hier is het raadzaam om per seizoen bloemen te combineren.

Plantringen van planten – variëteiten geschikt voor zonnige locaties

plantringen-beton-setting-tuinieren-baksteen-rode-bloemen-sierplanten-geraniums-cipres

Voor het vullen van de plantringen wordt afhankelijk van de beplanting substraat gebruikt. In principe is een derde van de container gevuld met grind, wat wateroverlast voorkomt. Als alternatief worden planten eenvoudig in bijpassende bloempotten in de spouw geplaatst. Dit is erg handig voor planten die binnen moeten of op een andere warme plek om te overwinteren. Je kunt ze gemakkelijk uit de stenen halen en aan het einde van het seizoen weer opbergen.

Zet plantenringen in plaats van muren

plantringen-beton-set-tuin-design-rode-baksteen-rode-ronde-fluwelen-bloem-zonnige-muur

Bij het opzetten van de plantringconstructie en de daaropvolgende vergroening mag niet worden vergeten dat de planten die eronder worden geplaatst meer vocht en voedingsstoffen krijgen, terwijl die bovenaan sneller uitdrogen. Hiermee dient rekening te worden gehouden bij het bewateren van de plantringen en bij het kiezen van de plantringen. Als alternatief kunt u bij het plaatsen van de plantringen ook gewoon voor een rechte constructie kiezen in plaats van de trapvormige constructie, zoals ook in dit geval is gebeurd. Alleen de bovenste ringen worden dan geplant.

Plantringen zijn ideaal voor locaties op een heuvel

plantringen-beton-set-tuinontwerp-golvende-opstelling-terras-groen-bodembedekker

De plantenringen en stenen lenen zich uitstekend voor fantasierijke constructies die een decoratieve, maar ook nuttige functie vervullen. De elementen worden op dezelfde manier gebouwd als bouwstenen zoals beton of baksteen, alleen hoeft er geen mortel gebruikt te worden. Volgens het moduleprincipe kunnen de plantstenen zo in elkaar worden geschoven dat ze perfect passen. Dit maakt het bouwen van muren en andere constructies uit de ringen ook voor beginners haalbaar.

Set plantenringen – verschillende vormen en maten kunnen worden geselecteerd

beplantingsringen-beton-plaatsing-tuin-ontwerp-golvende-modules-schikken-bouwstenen

Dit type constructie resulteert in gebogen vormen met karakteristieke structuren. Vaak zijn de plantringen in een spiraalvorm gezet en ontstaat er een kruidenslak. Kruiden die veel vocht en voedingsstoffen nodig hebben, zoals peterselie, pepermunt of bieslook, worden in het onderste gedeelte gekweekt. In het middengebied gedijen dierplanten die de voorkeur geven aan middelmatige omstandigheden. In de bovenste delen van de kruidenspiraal worden die soorten planten geplant die veel zon en relatief droge omstandigheden nodig hebben, zoals tijm, lavendel of oregano..

Gebruik plantenringen als keermuur

beplantingsringen-beton-set-tuin-design-keermuur-helling-tuin-gewone-zand-anjer-wit

Voor plantenringen die grote oppervlakten bedekken en langwerpige keerwanden vormen, zijn er niet veel geschikte plantensoorten die zonder veel zorg kunnen. Een mogelijkheid is echter de sierlijke zandanjer, die met zijn lange bloeitijd lang plezier geeft. Het geeft de voorkeur aan droge bodemgesteldheid en locaties die zo zonnig mogelijk zijn om te gedijen. Met hun hulp kunnen grote oppervlakten worden geplant nadat u de plantringen hebt geplaatst, zonder dat u achteraf veel tijd hoeft te investeren in de verzorging door de hoeveelheid bloemen.

Plantenringen voor terrassen buiten

beplantingsringen-beton-set-tuin-design-keermuur-grijze-grind-helling

Zoals eerder vermeld, hoeven de plantenstenen niet per se vergroend te zijn. Gebruik ze gewoon als ondersteunend element in de tuin en versier ze vervolgens met siergrind. Als je de plantringen plaatst om een ​​bed te ondersteunen, veranderen ze automatisch in een mooi frame, of een mooi element om af te bakenen, terwijl het bed zelf wordt gebruikt voor de beplanting. Met deze beplanting kunt u het ontwerp vanuit rijen van de muur in het bed voortzetten. Dus in plaats van willekeurig in het bed te planten, kun je eerst een rij van een bepaald type plant maken, dan een rij met een andere, enzovoort.

Plaats ronde plantenringen als scheidingswand in de tuin

beplantingsringen-beton-set-tuin-design-grijze-privacy-bescherming-keermuur-grind-rotstuin

De plantringen kunnen in principe, net als de schanskorven, gebruikt worden als afbakening in de tuin en om lage hellingen te beveiligen. In tegenstelling tot schanskorven is er ook de mogelijkheid tot vergroening. De ontwerpopties zijn daarom variabel en veelzijdig en kunnen worden gebruikt volgens uw smaak en behoeften. Ook zonder planten of siergrind kunnen de muren van plantenringen er heel mooi uitzien.

Plant grijze plantenringen mooi bij groenblijvende planten

plantringen-beton-set-tuin-design-grijze-keermuur-bloeiende-bodembedekker-struiken

Ook verschillende soorten planten, zoals wintergroene bodembedekkers en varens, die een voorkeur hebben voor zonnige standplaatsen, voelen zich thuis in de plantenringen. De fluwelen bloem, die in bijna elke tuin te vinden is, zou zeker wat kleur brengen tussen de bouwelementen. Het is belangrijk om te benadrukken dat de fluwelen bloem een ​​eenjarige plant is die in de zomer bloeit. Bedenk daarom vooraf of je ze elk jaar opnieuw wilt planten.

Keermuur gemaakt van plantenringen voor de heuveltuin 

beplantingsringen-beton-set-tuin-design-grijze-golven-gebogen-orde-keermuur

Geraniumsoorten houden ook van zonnige en halfschaduwrijke standplaatsen en kunnen in de plantenring in de bloempot geplaatst worden. Het is aan te raden deze niet in het bovenste gedeelte van de plantringconstructie te plaatsen, maar iets lager zodat ze ook overdag wat schaduw krijgen. Het is het beste om verschillende bloemkleuren met elkaar te combineren voor een kleurrijke beplanting.

Schik plantenringen in een golfvorm en plant ze

plantenringen-beton-set-tuin-design-grijze-golf-keermuur-planten-bloemen-klein

De plantringen, vergelijkbaar met de schanskorven, worden meestal gebruikt voor het flexibel bouwen van keerwanden. U kunt de onderdelen relatief eenvoudig zelf aanschaffen en regelen. Als je jezelf nog steeds niet vertrouwt, huur dan gewoon een metselaar in die de keermuur volgens jouw ideeën zal bouwen en je ook laat zien welke van je ideeën geschikt zijn en welke niet..

Terrassen van de tuin met plantenringen

beplantingsringen-beton-setting-tuinontwerp-bestrating-tuin-entree-trapjes

Plantenringen zijn bijzonder goed te combineren met straatstenen en betontegels. Op deze manier wordt een terrassen van het pand bereikt en wordt de heuvelsituatie onder de knie. Je kunt de ringen ook combineren met een trap die in een talud is geïntegreerd. Je plaatst de plantenringen eenvoudig op een rij en ook nog eens stap voor stap. Het resultaat is het uiterlijk van een balustrade, die ook is geplant. Dankzij het trapvormige ontwerp komen alle bloemen en planten die zijn geplant tot hun recht, omdat geen van hen de andere bedekt.

Keermuur in het landgoed op een heuvel

Beplantingsringen-beton-set-tuin-design-gazon-kerende muur-helling-tuin

De plantringen zijn geschikt voor het bevestigen van kleine en middelgrote taluds en taluds. Een tuinbouwelement wordt gekenmerkt door een veilige samengestelde vallei, die zijn vorm variabel kan volgen, afhankelijk van het terrein. Dit biedt de mogelijkheid om de gecreëerde keermuur te vergroenen. Naast de reeds genoemde plantensoorten zijn laagblijvende, groenblijvende planten die ook in de winter als groene accenten herkenbaar zijn zeer geschikt.

Vierkante plantenringen als alternatieve bloemenvazen

plantenringen-beton-set-tuin-design-rechthoekige-afgeronde plantenbakken-bloempotten

Met behulp van plantenringen wordt de helling van het pand op een visueel aantrekkelijke manier gebruikt. De constructie, die op de juiste manier wordt gebruikt en geplant, zet een decoratief accent in het tuinontwerp. Maar zelfs voor hobbytuiniers die niet veel ervaring hebben, is dit een duurzaam systeem dat met weinig moeite kan worden bereikt. U bepaalt zelf of u voor de constructie de voorkeur geeft aan ronde of vierkante modellen, het hoeft niet altijd een keerwand of privacyscherm te zijn. Zelfs als de muur al op zijn plaats staat, kan uit de stenen een kleine constructie worden gebouwd om de muur met planten te versieren.

Vierkante plantenringen van beton zijn verkrijgbaar in meerdere uitvoeringen

plantenringen-beton-set-tuin-design-rechthoekige-bloempotten-schikken-stapels

Verschillende steenkleuren kunnen ook met elkaar worden gecombineerd. Welk formulier je hier gebruikt maakt helemaal niet uit. Gebruik de stenen om bepaalde zit- of andere ruimtes af te bakenen en creëer optische scheidingswanden die ook aan de natuur kunnen worden aangepast. Of je nu alleen een bepaald type plant gebruikt voor de aanplant of liever verschillende combineert (bijvoorbeeld wintergroene en bloeiende bodembedekkers). Misschien wilt u ook elke keerwand een andere kleur geven? Kies dan eenvoudig de respectievelijke soorten bloemen en creëer een blauw, geel, roze bloeiende muur of kies een andere kleur.