Huis & tuin

Succulente verzorging – hoe de planten correct water te geven!

vetplanten zorg houten pot tafel

Bijna geen enkele andere plant is zo gemakkelijk te verzorgen als de vetplant – hij kan snel worden vermeerderd, neemt bijna geen ruimte in en kan rond met weinig aarde, verdraagt ​​​​zonder problemen langere perioden van droogte en is visueel een kunstwerk van de natuur . Het allround talent kan zowel in de verticale tuin als in een kleine emmer op tafel effectief worden geënsceneerd. Het is de perfecte keuze voor beginners zonder ervaring met kamerplanten of voor tuinders met groene vingers die gewoon geen tijd hebben om te tuinieren. Voor veel hobbytuiniers is het enige obstakel bij de verzorging van vetplanten water geven – als je je aan een paar eenvoudige regels houdt, kun je de taak gemakkelijk onder de knie krijgen. We geven je handige tips om de vetplanten goed water te geven!

Verzorging van vetplanten – Vermijd deze drie veelvoorkomende fouten

Vetplantenverzorging creëert ingang in de woestijntuin

De vetplanten komen uit droge streken en worden nu over de hele wereld verspreid – van de hooglanden van Mexico tot de Canarische Eilanden tot de woestijnlandschappen van Azië. Geen wonder dat ze worden beschouwd als opslagkunstenaars. Zoals de naam zelf al doet vermoeden (vetplant komt van het Latijnse woord “sucus” – sap), slaan de planten water op in hun bladeren, die gevuld zijn met een dik sap. Met zo’n slim waterbeheer kunnen ze zelfs langere periodes van droogte probleemloos doorstaan. Dit beslissende voordeel vormt echter een grote uitdaging voor hobbytuinders: ze vragen zich vaak af hoeveel water hun planten eigenlijk nodig hebben. Deze drie fouten komen vaak voor:

vetplanten verzorgen verticale tuinideeën

Fout nummer 1: Plantenpotten zonder waterafvoergat – aangezien de vetplanten met weinig aarde kunnen rondkomen, worden kleine bloempotten gemaakt van verschillende dozen, lantaarns, enz. – die ook geen gat hebben. Maar drainage speelt een cruciale rol bij het onderhoud. Sterker nog – een afvoergat garandeert dat er geen wateroverlast optreedt.

vetplanten zorg verticaal tuinhuis

Fout # 2: Een goede drainage is van cruciaal belang. Op de bodem van de bloempot wordt eerst een dunne drainagelaag van geëxpandeerde klei geplaatst, daarna wordt deze afgedekt met een speciaal wortel- en waterdoorlatend vlies. Het voorkomt dat grond tijdens het bewateren in de geëxpandeerde kleilaag dringt en de drainage niet meer goed functioneert. Pas dan komt het substraat of de speciale vetplantgrond (twee delen losse grond, een deel zand).

vetplanten zorg schil huis ingang ideeën

Fout #3: vetplanten vernevelen met een spuitfles – er is maar één geval waarbij je de vetplanten kunt vernevelen met een spuitfles – hier kom je zo meer over te weten. Anders is “vernevelen” verboden – giet in plaats daarvan voorzichtig de grond tussen de vetplanten met behulp van een gieter met een langere spuitmond.

Succulentenverzorging – hoeveel water hebben de planten eigenlijk nodig??

vetplanten verzorging plant pot kamerplanten mos

Hoeveel water de vetplanten nodig hebben, en wanneer, hangt nauw samen met het klimaat van de regio’s waar ze vandaan komen. Daar schijnt de zon de hele dag en kunnen de droge fasen enkele weken aanhouden. Maar als het eindelijk regent, regent het heel hard. De planten zijn in ieder geval gewend aan deze intense weersverandering – en dat zullen ze ook in de tuin verwachten. Daarom moet je de aarde volledig doordrenken. Let er extra op dat de vloer echt helemaal nat is. Wacht vervolgens enkele dagen tot de grond volledig is opgedroogd – pas dan kunt u de vetplanten weer water geven. Wanneer de aarde precies opdroogt, hangt vooral af van de luchtvochtigheid en de tijd van het jaar. Je moet je woestijntuin elke 4-5 dagen in de zomer en een keer per week in de winter water geven. Houd er rekening mee dat vetplanten met dik blad minder water nodig hebben dan vetplanten met dun blad.

vetplanten verzorgingstafel tuindecoratie lantaarn

In tegenstelling tot andere planten hoeft u zich niet aan een vast waterschema te houden. Stel eenmaal per maand 2-3 dagen water uit – dit stimuleert de wortelgroei. Als het gaat om het verzorgen van vetplanten, geldt de gouden regel “less is more” – als u niet kunt beoordelen of de planten water nodig hebben, wacht dan nog 2 dagen. Als er te weinig water is, kunnen alleen de wortels iets uitdrogen, maar te veel water leidt tot wateroverlast en de planten kunnen afsterven.

Vetplanten zorgpalmen creëren voortuin

De vetplanten op het terras, op het balkon of in de zonnige tuin hoeven meestal niet te worden bewaterd. Voor de zekerheid kunt u de grond elke 3-4 dagen controleren. Geef in de zomer slechts één keer per maand een beetje vloeibare mest – de in water oplosbare voedingsstoffen worden snel door de planten opgenomen en vervolgens weer uit de grond gewassen.

vetplanten verzorging woestijntuin mediterraan zandgrond zon

Vernevel de planten overigens alleen tijdens de opkweekfase in het voorjaar en de zomer. Leg individuele gesneden bladeren in opkweeksubstraat en besproei ze elke 3-4 dagen met water totdat de bovenste grondlaag nat is. Zodra de bladeren wortel schieten, kun je ze planten. Geef de jonge vetplanten vaker water – bijvoorbeeld om de 3 dagen.

Succulente verzorging – problemen op tijd herkennen

Vetplantenverzorging creëert verticale tuin

Zelfs ervaren tuinders kunnen soms onder of over de vetplanten gieten. Maar alleen degenen die het probleem op tijd herkennen, kunnen de plant nieuw leven inblazen. Overgoten planten hebben blauwbruin blad en de grond is erg vochtig. Controleer de wortels – gezonde wortels zijn wit of roze van kleur en hebben een licht glanzend oppervlak. In dit geval kunt u de plant verpotten. Ondergedompelde vetplanten hebben bladeren met verschrompelde uiteinden. In dit geval kunt u de wateropname voorzichtig geleidelijk verhogen.

vetplanten verzorgen verschillende soorten tips

Onze tip: bij twijfel loont het de moeite om elke drie maanden een wortelcontrole uit te voeren. Hiermee kunt u ziekten zoals wortelrot tijdig identificeren. Controleer de luchtvochtigheid in de kamer – deze mag niet hoger zijn dan 30%. Winterharde vetplanten kunnen tijdens het koude seizoen in de tuin blijven, mits ze goed worden beschermd tegen regen en sneeuw. Verrotting kan meer schade aanrichten dan vorst.

vetplanten verzorging zand substraat decoratie figuur

vetplanten zorg straatstenen rotstuin

vetplanten zorg mos pot regelen

succulentenverzorging Pompoen als plantenpot

vetplanten verzorging grind zand substraat gekleurd

vetplanten zorg keien badkamer

vetplanten verzorgen aquarium hangen

succulente zorg aeoniumstenen

Vetplanten zorg planten echeveria boomstam