Huis & tuin

Tomaten planten op het balkon – tips voor een goede verzorging in de kuip

tomaten kweken op het balkon tips zorg oogst

Tomaten op het balkon kan zowel in een diepe bloempot als in een tuinperk gedijen. Ze kunnen in grote potten worden gekweekt en op de juiste plaats op het balkon of op de vensterbank worden geplaatst. Tomaten worden beschouwd als gemakkelijk te verzorgen planten en kleine variëteiten zoals cherrytomaatjes zijn hier ideaal voor. Voor een rijke oogst moet je echter een paar basisregels in acht nemen.

Tomaten op het balkon – de ideale locatie

tomaten kweken op het balkon tips hekwerk kweken

Vanaf half mei, als het gevaar voor vorst al geweken is, kunnen de planten buiten gezet worden. De kluiten worden diep geplant, vijf centimeter onder de grond. Als het nog koud is, moeten de potten zo dicht mogelijk bij de huismuur worden geplaatst. Bijzonder belangrijk voor de teelt van de Tomaten op het balkon zijn de ligging en de juiste verzorging. Het hoeft niet altijd op het zuiden te zijn, maar op een balkon op het noorden kun je een kleine oogst verwachten.

Zorg goed voor tomaten op het balkon

tomaten balkonplanten tips verzorging locatie volwassen

Tomaten houden van de zon (geen direct zonlicht) en hebben een hekel aan regen en wateroverlast. Niet alleen de emmer zelf is bijzonder belangrijk, maar ook dat deze een goede waterafvoer heeft zodat wortelrot wordt voorkomen. Het moet ook groot genoeg zijn en ruimte laten voor wortels om te groeien. De afstand tussen de planten moet 60-80 cm zijn. Ze smaken beter als ze meer ruimte hebben om te groeien. Omdat tomaten naar boven groeien, moet je ook klimsteunen van hout of draad maken.

Tomaten kweken in de kuip

tomaten balkonplanten kuipjes onderhoud bandenbouw hekjes

Giet direct over de grond zonder dat de bladeren nat worden. Maak gebruik van voedselrijke grond en bemest de zaailingen regelmatig. Knip af en toe zijscheuten af, zodat je tomaten volop vrucht dragen. Draag met de juiste zorg Tomaten op het balkon de eerste vruchten na drie maanden.

 Cherrytomaten kweken op het balkon

cherrytomaatjes op de balkonplant verzorgingstips

moet rood worden geoogst

tomaten balkonplanten tips zorg groeien

Spiraalstokken als klimhulp

tomaten balkonplanten tips verzorging emmer structuur ondersteuning

tomaten balkonplanten tips emmer locatie verzorging

Trek tomaten in de emmer

tomaten balkonplanten emmers tips trellis draadsteun