Huis & tuin

Tuindecoraties gemaakt van houten wijnvat – 18 creatieve ideeën voor het oude vat

De inrichting van uw eigen tuin biedt tal van mogelijkheden – met waterpartijen, bloemperken, bloempotten en elegante tuinmeubelen kunt u de buitenruimte verfraaien en een persoonlijk tintje geven. In het artikel presenteren we creatieve ideeën voor Tuindecoratie gemaakt van houten wijnvat die je zelfs van een oud vat kunt maken.

Tuindecoratie van hout Wijnvat modern-tuin-oud-vaten-planten-terras-haard

Vaten zijn meestal gemaakt van houten containers voor vloeistoffen met een grote cilindrische vorm, die geschikt zijn voor meerdere doeleinden. Als je wat oude vaten in de kelder hebt staan, kun je ze gebruiken om mooie tuindecoraties te maken. Laat u inspireren door onze ideeën voor tuindecoratie gemaakt van wijnvaten!

Tuindecoratie gemaakt van houten wijnvat – verhoogd bed met planten

Tuindecoratie gemaakt van hout Wijnvat half wijnvat-geplant-verhoogd bed-ontwerp idee

Met een goed gevuld verhoogd bed worden optimale omstandigheden gecreëerd voor de geplante groenten, fruit of kruiden. Bovendien zien verhoogde bedden er heel mooi uit en zorgen ze voor een opgeruimde tuin. Wil je zelf een bijzonder hoogslaper maken, dan kun je de oude ton doormidden snijden en als constructie voor het bed gebruiken. Aangezien het wijnvat cilindrisch is, moet u een rek overwegen.

Maak zelf tuindecoraties van een houten wijnvat – ontwerp een miniatuurtuin

Tuindecoratie gemaakt van hout wijnvat miniatuur tuinontwerp-oud-vat-hek-ingangsstenen

Het wijnvat is geschikt voor het creëren van een indrukwekkende miniatuurtuin. Je kunt dergelijke tuinen zowel binnen als buiten aanleggen, maar in de zomer geven de kleine plantjes de voorkeur aan frisse lucht en fel licht. Omdat wijnvaten te diep zijn, kunt u de bodem gebruiken of deze met aarde vullen. Laat je creativiteit de vrije loop en ontwerp een prachtige minituin in het oude vat.

Mooie tuindecoraties van hout – ideeën van verschillende houten elementen

Tuindecoraties gemaakt van oude dingen – 31 creatieve ideeën om te imiteren

55 ideeën voor tuindecoraties van oude ramen en deuren

Bloemen planten in wijnvaten

Tuindecoratie gemaakt van hout wijnvat plantenbak-bloem-lavendel-wit-hek-bol-lampen

Wijnvaten kunnen omgetoverd worden tot prachtige plantenbakken voor op het terras of in de tuin. De creatieve plantenbakken zijn een perfecte tuindecoratie, zeker voor huizen met een houten gevel. Gekleurde bloemen contrasteren prachtig met het hout en geven een natuurlijk gevoel.

Creatieve tuindecoratie gemaakt van houten wijnvat

Tuindecoraties van hout Wijnvat creatief-plant-kuip-planten-verschillende-niveaus

Vaten kunnen naar wens worden gesneden en opnieuw worden ontworpen in verschillende vormen. Als je hebt gekozen voor een plantenbak, maar meerdere planten of bloemen wilt planten die niet samen in één pot kunnen overleven, dan kun je het vat in fasen vormgeven. Het eindresultaat is een verticale tuin die ingericht kan worden met verschillende planten.

Oud vat met planten in de tuin

Tuindecoratie-hout-wijnvat-planter-bloemen-oud-vat-idee-tuin

Op het eerste gezicht lijken de oude wijnvaten niet zo mooi, maar met de juiste beplanting worden ze een echte eyecatcher in de tuin. Vergeet niet de plantenbak op een plek te zetten met geschikt licht voor de planten en bloemen zodat ze niet uitdrogen.

Bijzettafels als Tuindecoratie gemaakt van houten wijnvat

tuindecoratie-hout-wijnvat-bijzettafels-tuin-lantaarn-houten kist-bank-gordijnen

Voor je tuininrichting hoef je niet per se dure tuinmeubelen aan te schaffen. Het oude wijnvat kan worden omgetoverd tot een elegante houten bijzettafel. Samen met een houten kist als salontafel krijg je een prachtige zelfgemaakte tafelcollectie voor de buitenruimte.

Buitenhaard gemaakt van een oud vat

tuindecoratie-hout-wijnvat-buiten-open haard-natuurstenen platen-tuinmeubelen

De open haard in de tuin zorgt voor een aangename sfeer en zorgt voor vele gezellige momenten buitenshuis met vrienden en familie. Als je een wijnvat hebt, kun je deze gebruiken om zelf een buitenhaard te bouwen.

Gezellige avonden in de tuin met wijnvat open haard

tuindecoratie-hout-wijnvat-buitenhaard-openhaard-tuin-zwarte-stoelen

De open haard werkt op gas, waarbij de gasfles in het binnenste gedeelte van de ton kan worden geplaatst. Dit maakt van de houten wijnvat tuindecoratie een praktisch apparaat dat leuk is met zijn spelende vlammen.

Tuindecoratie gemaakt van houten wijnvaten voor het feest

tuindecoratie-hout-wijnvat-tafels-ideeën-tuinfeest-buffet-verlichting

Bij een goed tuinfeest hoort natuurlijk de juiste aankleding en natuurlijk een buffet. Met oude vaten kun je beide tegelijk bereiken. De wijnvaten zijn het perfecte frame voor een tafelblad waar het eten en drinken geserveerd kan worden. ‘s Avonds kun je de tuindecoraties van houten wijnvaten decoreren met LED-verlichting en zo prachtige lichteffecten creëren.

Tuindecoratie gemaakt van houten wijnvat voor de tuinvijver

tuindecoratie-hout-wijnvat-tuinvijver-waterval-waterornament-waterleliebladeren

De tuinvijver is een geliefde plek in de tuin, waar kinderen graag spelen en volwassenen ontspannen. Als je van het geluid van vallend water houdt, kun je een waterval bij de vijver ontwerpen als tuindecoratie van een houten wijnvat.

Waterpartijen in de tuin met oude wijnvaten

tuindecoratie-hout-wijnvat-waterfontein-oude-vaten-tuin-design

De wijnvaten kunnen worden omgebouwd tot waterornamenten en cascades. Met tonnen die bijvoorbeeld op elkaar zijn geplaatst, stroomt het water van de ene container in de andere, waardoor er prachtige effecten ontstaan.

Bouw een waterput in een wijnvat

tuindecoratie-hout-wijnvat-waterornament-ton-fontein-bamboe-waterlelie-bladeren-bloesems

Van een wijnvat kun je zelf prachtige waterfonteinen maken voor in de tuin. Zorg alleen voor stromend water en verfraai het water desgewenst met decoratieve of echte waterlelies en waterleliebladeren voor een betere uitstraling.

Kleine verhoogde bedden van oude vaten in de tuin

tuindecoratie-hout-wijnvat-kruidentuin-planten-oude-vaten-houten-hek-grind

De oude wijnvaten worden niet alleen gebruikt als tuindecoratie van hout, maar zijn ook perfect voor het maken van verhoogde bedden met kruiden en kleinere planten. In deze tuin worden bijvoorbeeld aardbeien en kruiden geplant in verhoogde bedden gemaakt van oude vaten. Dit maakt de verzorging gemakkelijker en elke plant heeft zijn eigen bed.

Dineren in de tuin op een hoge tafel van een wijnvat

tuindecoratie-hout-wijnvat-bar-tafel-meubel-kachel-gas-wijnglazen-stoelen

Van een wijnvat maak je eenvoudig en snel zelf een tafel. Het enige wat je nodig hebt is een tafelblad dat aan het vat is bevestigd. Indien gewenst kan er een warmtestraler in de bartafel worden geplaatst voor meer comfort in de tuin.

Ideeën voor meubels gemaakt van wijnvaten

tuindecoratie-hout-half-wijn-vat-tuin tafel-gazon gebied

Een ander idee voor tuindecoraties van houten wijnvaten is het ontwerp van een tafel gemaakt van een half vat, hier wordt de bak weer doormidden gesneden en aan een frame bevestigd. Gebruik een rechthoekige houten plaat die er hetzelfde uitziet als het wijnvat als tafelblad.

Het wijnvat wordt een wijnkoeler

tuindecoratie-houten-wijnvat-buiten-wijnkoeler-party-ijsfles-krat

Een goed idee voor praktische tuindecoraties van een houten wijnvat is om het vat als een kist te ontwerpen, het te vullen met ijs en de drankjes erin te laten afkoelen. De flessenkoeler is vooral handig voor tuin- en barbecuefeesten.

Tuindecoratie gemaakt van houten wijnvat – mooi en praktisch

tuindecoratie-hout-wijn-vat-praktisch-water-tuin-regenwater-gieten

Met een installatie die het regenwater in het vat opvangt, kunnen de aangrenzende planten worden bewaterd. In dit geval biedt het wijnvat een prachtige houten tuindecoratie en helpt het bij het tuinieren.

Buitenspoelbak gemaakt van een oud vat

tuindecoratie-houten-wijnvat-buiten-spoelbak-tuin-pinwheel-speelgoed

Je kunt het oude wijnvat ook omtoveren tot een handige wasbak in de tuin. De waterleidingen zijn geïnstalleerd in het binnenste deel van de tank en het bassin is op het deksel gebouwd.

Tuindecoratie gemaakt van houten wijnvat – boom Zelf een schommel maken

tuindecoratie-hout-wijn-vat-oud-barrel-boom-schommel-maak-zelf

Wil je meer tijd met de kinderen in de tuin doorbrengen? We raden je aan om een ​​boomschommel voor haar te bouwen. Hiervoor kunt u een oude ton laten knippen en deze stevig aan de boom bevestigen. Overweeg om vulling of bankkussens toe te voegen om de schommel comfortabeler te maken.

Maak het wijnvat weerbestendig 

Ideeën en tips voor het planten van een half wijnvat

Of het nu als tuinkuip, tuindecoratie of spoelbak wordt gebruikt: een wijnvat trekt gegarandeerd de aandacht. Om de sterke zonnestralen in de zomer en regen en sneeuw in de winter te weerstaan, moet u het wijnvat weerbestendig maken. Je moet het hout dus zeker behandelen zodat het niet uitdroogt. Als het hout uitdroogt, krimpt het in de zomer en kunnen de banden na verloop van tijd loslaten. In de winter zal het onbehandelde hout kromtrekken, wat kan leiden tot vervorming. Laat het daarom in de zomer enkele dagen buiten drogen, impregneer het en breng vervolgens een laag blanke lak aan, liefst mat. Zo voorkom je verrotting. Maar ook de banden hebben de juiste zorg nodig, omdat ze na verloop van tijd kunnen roesten. U kunt de loophoepels eerst ontroesten met een slijpschijf en staalborstel en ze daarna behandelen met een roestomvormer.

Het wijnvat planten: wanneer lentebloemen de hoofdrol spelen

Wijnvat planten in het voorjaar Instructies

Als u uw wijnvat wilt planten, kunt u deze onbehandeld laten. Want als het wijnvat buiten staat, wordt het regelmatig bevochtigd en krimpt het hout niet. Natuurlijk kun je in de zomer een handje helpen door niet alleen de bloemen water te geven, maar ook het houten vat zelf. Boor in ieder geval meerdere gaten in de bodem van het wijnvat zodat het water kan weglopen. Dek de vloer nooit af met afdichtingsfolie, want dan droogt het hout snel uit.Plaats de ton op een stabiele ondergrond, anders kan hij na verloop van tijd omvallen. Maar wees voorzichtig: wijnvaten worden behandeld met looizuur en dit kan het oppervlak geelachtig maken.

Hoe plant ik een wijnvat Instructies voor de lente en zomer

Dus als je de nieuwe bloempot op lichtgekleurde bestrating, tegels of vloerplanken wilt plaatsen, heb je zeker een geschikte bodem nodig. Het is verkrijgbaar bij de drumfabrikanten. Ook heel belangrijk: Als u waterplanten in het wijnvat wilt planten, moet u deze eerst met water vullen en 2-3 weken wachten. Gooi vervolgens het water weg, vul het houten vat weer met vers water en plaats dan pas de waterplanten.

Hoe plant ik een wijnvat??

Het wijnvat weerbestendig maken Instructies en tips

Een wijnvat is perfect voor plantenbakken voor citrusbomen. In dit geval moet u een drainagelaag van geëxpandeerde klei op de vloer leggen en vervolgens het hele houten vat met aarde vullen. Wil je het wijnvat echter beplanten met bodembedekker, bloemen en grassen, dan moet je anders te werk gaan. In plaats daarvan leg je eerst een laag grind en vervolgens een drainage van geëxpandeerde klei op de bodem van het wijnvat. Vul vervolgens het vat voor 2/3 vol met mulch en strooi er minimaal 40 cm potgrond overheen.

Houten vaten planten: instructies

Ideeën voor het planten van houten vaten voor de lente

Als je het wijnvat met alle lagen hebt gelegd, dan moet je het houten vat planten. Doordat de ton wat dieper is dan andere bloempotten, is het mogelijk vaste planten en hoge siergrassen te combineren met een lage bodembedekker en bloemen. Kies planten die vergelijkbare eisen stellen op het gebied van locatie, water en bodem, en je zult je het hele tuinseizoen kunnen vergapen aan het beplante houten vat. Het is ook belangrijk dat u een opening laat tussen de afzonderlijke planten. Combineer je eenjarigen met vaste planten, maak dan een schets en markeer de eenjarige bloemen erop.

Een half wijnvat planten: dit is belangrijk om op te merken

Half wijnvat planten Instructies voor terras en balkon

Als u een half wijnvat wilt planten, kunt u kiezen uit twee varianten. Je kunt er meerdere bloempotten of een lange plantenbak in plaatsen of je kunt het houten vat planten zoals al uitgelegd. In dit geval dient u het wijnvat echter ook te behandelen tegen roest en rot. Omdat een wijnvat meer ruimte in beslag neemt, heb je een groot terras of een breed tuinpad nodig. Plaats het houten vat niet in het midden van het bloembed, omdat het vocht in de grond zal leiden tot rot.

Plant een houten ton en maak er een tuinvijver van

Optioneel kunt u de helft van het wijnvat planten en de andere helft vervolgens ombouwen tot een spoelbak. Tuinmannen met vakkundig vakmanschap kunnen het werk in het weekend doen, de anderen kunnen een vakman inhuren om het te doen. Het doe-het-zelf project is in principe niet ingewikkeld, alleen moet je het hout zeker niet behandelen. Omdat het vat dan lekt en niet meer geschikt is voor een spoelbak. In de regel kan het wijn- of whiskyvat (klein formaat wijnvat) eenvoudig worden omgebouwd tot regenton of wasbak. Het is belangrijk dat u in de winter de regenton of gootsteen leegt.

Versier het wijnvat voor Kerstmis: Decoratieve verlichting voor de tuin

Versier en verlicht het wijnvat voor Kerstmis

Een wijnvat geeft de tuin niet alleen karakter in de zomer maar ook in de winter. We laten je binnenkort verschillende ideeën zien om je oude wijnvat te versieren voor Kerstmis. Het eerste idee is om kerstmotieven in het hout te boren en vervolgens een lichtketting in het wijnvat te draperen. Zo kunt u het terras verlichten en ‘s avonds een vrolijke sfeer creëren. Optioneel kunt u ook een rood lint op de hoepels van het vat plakken en natuurlijke versieringen van groenblijvende dennen- of cipressen, dennenappels en rode kerstballen in het wijnvat schikken. Je kunt ook een kerstboom planten in een wijnvat en deze vervolgens decoreren met kerstboomballen en kerstversieringen.

Versier het wijnvat voor Kerstmis: dennen- en cipressentakken

Versier wijnvat voor Kerstmis met natuurlijke materialen voor de tuin

Kerstdecoraties gemaakt van natuurlijke materialen in de tuin

Versier wijnvat voor kerstideeën voor winterdecoraties met natuurlijke materialen

Dennenboom in het wijnvat in de tuin

Kerstversiering wijnvat met kerstboom