Huis & tuin

Verzorging van chrysantenveredeling en andere ideeën

Kleurrijk boeket chrysantenhuis

de Chrysanten Net als rozen behoren ze al eeuwenlang tot de meest populaire bloemen. De tendensen veranderen hier alleen afhankelijk van de biodiversiteit en de kweektechnieken. Elk jaar zorgen de veredelaars voor een nieuwe verscheidenheid aan vormen en kleuren voor de mooie chrysanten en de technologen bieden steeds meer succesvolle methoden voor het kweken van snijbloemen. In de tuinen worden traditioneel de perken beplant met mooie chrysanten, die een kleurrijk genot zijn in de herfst als alle andere bloemen verwelken. De chrysantenstruiken, die door bloemenleveranciers, in tuincentra en bloemenwinkels worden aangeboden, worden steeds populairder en gewilder. Velen vragen zich af hoe het werkt, of je het zelf kunt doen en of hier een speciale procedure voor nodig is.

Het hangt allemaal af van de variëteit en verzorging van chrysanten

grote-kleine chrysanten-gele-lange-bloemen

Dankzij jarenlange veredeling is de biodiversiteit van deze mooie bloemen bijzonder groot en de Verzorging van chrysanten bijzonder belangrijk. De verschillende variëteiten kunnen door verschillende eigenschappen in groepen worden verdeeld. Om deze reden zijn er ook verschillende classificaties. De variëteit die wordt gekweekt om als snijbloem te dienen, is niet geschikt als struik. Hiervoor is het noodzakelijk om de variëteiten te gebruiken die bedoeld zijn voor bloempotten, waarvan de stelen veel takken hebben en dicht bebladerd zijn.

Chrysanten verzorgen en een struik vormen

Planten-struik-insert-chrysanten

De eenvoudigste manier om aan het juiste ras te komen, is door een voorgevormde chrysantenstruik te kopen bij de bloemenwinkel of kas waar ze worden gekweekt. Bij het verzorgen van chrysanten wordt een moederplant gebruikt om mooie nieuwe te kweken. Zoals u weet, kunnen de mooie chrysanten worden vermeerderd door zaden of door vegetatieve vermeerdering en meestal door stekken. De zaadmethode wordt alleen gebruikt in de veredeling om nieuwe rassen te creëren. Vermeerdering door stekken is de beste manier om de kwaliteit van het gekozen ras intact te houden.

Een koninklijke gast uit het Verre Oosten

Meisjes China Chrysanthemum Field Breeding

Tegenwoordig weet bijna niemand waar de mooie chrysanten eigenlijk vandaan komen. Informatie over wanneer mensen deze bloem precies in hun tuinen begonnen te kweken, is door de eeuwen heen verloren gegaan. Er zijn alleen verschillende legendes en tradities over hun oorsprong.” Er leefde ooit een keizer in wat nu China is. Zoals vaak in volksverhalen wordt verteld, was hij wreed en hebzuchtig. Hij leerde dat een bloem met eeuwige levenskracht groeit op een eiland in de zee. Zijn wonderbaarlijke kracht kan alleen worden onthuld als het wordt geplukt door een eerlijk persoon. Maar de keizer wist dat hij niet zo iemand was, en hij wist ook dat er geen eerlijk persoon in zijn kasteel is. Dus stuurde hij een groep jonge maagden en meisjes. Niemand keerde echter terug. Ze bleven allemaal op het eiland en stichtten hun nieuwe thuis in Japan.”

Hironishi Chrysanthemum

Geschiedenis - Vlag van Japanse oosterse cultuur

Zo’n evenement is nauwelijks de hoeksteen van de cultus rond de mooie chrysanten in de oostelijke landen. En toch is vandaag de dag de 16-bladige Hironishi-chrysant afgebeeld op het nationale wapen van Japan. In Japan is een van de meest populaire nationale feestdagen de chrysant op 9 september. En de Chinezen vereren deze bloem net zo veel. De negende maand van het jaar is naar haar vernoemd en de negende dag van deze maand is een feestdag. Pas aan het einde van de 15e eeuw kwamen de mooie chrysanten in een paar verschillende kleuren naar Europa. De kleuren waren roze, wit, paars en crème, maar de meest indrukwekkende was waarschijnlijk de gele chrysant. Bij het vertalen van het woord “chrysanthemum” worden de twee Griekse woorden “chrysos”, wat goud betekent en “anthemon” – bloem, gebruikt.

De eisen van mooie chrysanten aan het milieu

bruin-gele-chrysanten tuinperken

De zorg voor chrysanten wordt bepaald door losse grond die rijk is aan voedingsstoffen. Voor het planten moet de grond goed worden bewerkt en bemest met organische mest. Dit zijn belangrijke voorwaarden voor de bloem om zich normaal te ontwikkelen in de tuin. Wil je ze als kamerplant in de bloempot kweken, dan heb je een mengsel van tuingrond en organische mest nodig. Je krijgt geen kalkhoudende aarde en ook zure grond is schadelijk voor je. De mooie chrysanten kunt u het beste voorzien van een neutrale grond met een pH van 6,5 tot 7,5.

Licht en warmte in de winter

Huis-tuinpad-chrysantenbedden-verzorgingstips

Ook al zijn de mooie chrysanten geen warmteminnende bloemen, ze zijn toch gevoelig voor lage temperaturen. Ze kunnen het beste overwinteren bij temperaturen tussen de 4 en 6 graden. Ze kunnen pas bloemen vormen als de temperatuur 10 tot 35 graden is. Ook licht is van groot belang voor de juiste ontwikkeling van de mooie chrysanten. Ze houdt van de korte dag en ontwikkelt zich het beste bij een daglengte van 12 uur.

 Bloeitijd op bestelling

Tuin zomerchrysanten kleurrijk

In elk seizoen kunt u genieten van de prachtige bloemen van de mooie chrysanten. Dit vraagt ​​om een ​​kas waarin ook in de winter voor de nodige temperatuur en luchtvochtigheid kan worden gezorgd. De belangrijkste rol wordt echter gespeeld door licht. Twee weken na het planten van de zaailingen op een vaste plek in de kas, wordt deze verduisterd met behulp van speciaal linnen, wat resulteert in een korte dag van 12 uur. Precies 10 weken later, of hoogstens een halve dag eerder of later, zijn de bloemen snijklaar. Zo worden er in Nederland bloemen voor elke dag geproduceerd. Er zijn meer voor de werkdagen en minder voor de feestdagen.

De techniek van het gieten

Planttip-idee-techniek-chrysanthemum-struik

De techniek om de mooie chrysanten om te vormen tot een chrysantenstruik begint met de snijbehoefte om wortels te krijgen. Hiervoor worden meestal meerdere stekken gebruikt. Ze worden ‘s morgens vroeg van de moederplant gehaald als het nog koel is. Bovendien moet de plant vooraf rijkelijk worden bewaterd. De stekken worden genomen met behulp van een scherpe schaar of een scherp mes. Je mag ze in geen geval met je vingers afknippen, omdat dit het deel van het plantenweefsel dat later wortel zal schieten, verplettert. Van een moederplant worden meerdere stekken genomen. Maar je moet ervoor zorgen dat je hun bossige vorm behoudt.

Promoot de wortel

Verzorgingstip - steek chrysantenstelen in

Je kunt ook wortelbevorderaars gebruiken, zodat de stekken van de mooie chrysanten sneller en gemakkelijker wortel schieten. De actieve componenten van een dergelijk middel zijn chemicaliën die de vorming van wortels stimuleren. In de meeste gevallen, mits aan alle voorwaarden is voldaan, zullen de stekken zonder zijn hulp wortel schieten, maar het proces is langzamer en niet zo veilig. Alleen het onderste uiteinde (1 tot 2 mm) van de stek wordt ondergedompeld in dit groeistimulans. Omdat meerdere stekken zijn ontworpen om wortel te schieten, kunt u ze het beste in kweekbakken planten. Deze moeten worden gevuld met geschikte grond, bestaande uit turf en zand of perliet. Om de stekken van de mooie chrysanten te planten, maak je een kleine opening in de grond met een stok of stok. Als de grond licht vochtig is, valt er geen grond terug in het gat en kun je zonder problemen de stek inbrengen. Gebruik vervolgens de vinders om het gat met aarde te vullen zonder ze hard in te drukken. Het moet los genoeg blijven.

Kunststof in plaats van keramische pot

Boeket-mooi-chrysanten-geel-goud

Als je geen speciale kweekbakken hebt voor het bewortelen van de stekken voor een goede verzorging van chrysanten, zijn kleine plastic potjes ook voldoende. Zorg er echter voor dat ze aan de onderkant drainagegaten hebben, zodat overtollig water zich niet ophoopt. Na 20 tot 25 dagen hebben de stekken de mooie chrysanten schieten al wortel en worden uit de kweekbakken gehaald. Dit kan heel eenvoudig door van onderaf zachtjes op de bodem te drukken. Je plant de stekken in individuele, kleine bloempotten. U hoeft de grond rond de wortels niet te verwijderen. Integendeel. Het zorgt er zelfs voor dat de stekken met succes worden verplant. De grond in de nieuwe pot moet ook een beetje worden verdicht. De stekken van de mooie chrysanten vormen straks nieuwe en veel wortels in de nieuwe bloempot.

De planten snoeien

Gietpotten-kunststof-chrysanten-mest

Om de mooie chrysanten een bossige vorm te geven, moeten de punten regelmatig worden bijgesneden. Hierdoor groeit de plant alle kanten op. Hierbij geldt een belangrijke regel: 15 juni is de laatste dag om de chrysant als potplant te snoeien. Het trimmen zelf doe je ook met een scherpe schaar of met je vingers.

Proces van groei

Groei-correcte-temperatuur-tocht-chrysanten

Het proces van wortelvorming duurt ongeveer 20 dagen. Het is belangrijk dat er gezorgd wordt voor een constante temperatuur van maximaal 18 graden en een hoge lucht- en bodemvochtigheid van 80%. Om het vocht op peil te houden is het noodzakelijk dat de mooie chrysanten in eerste instantie elke dag met water worden besproeid. Na verloop van tijd moet het sproeien minder worden en zodra de eerste wortels zich vormen, moet u volledig stoppen en zelfs een korte droogperiode creëren.

Meststof en ontwikkeling 

Tuintent-mooie-vormen-rood-roze-chrysanten

De verpotte stekken van de mooie chrysanten kunt u het beste eenmalig bemesten met een oplossing van Kristalon Spezial. Dit is een anorganische meststof die stikstof, fosfor, kalium, magnesium, mangaan, molybdeen en zink bevat en garandeert de stekken een betere start van de groei en een sterkere ontwikkeling van het wortelstelsel. Het is ook raadzaam om de nieuw geplante stekken water te geven met een fungicide-oplossing om de grond te ontsmetten en rotten te voorkomen. Na een week of twee is de bloempot te klein voor de mooie chrysanten en moeten de planten verpot worden naar grotere. Als dit allemaal voor 1 juni gebeurt, hoeft er maar één plant in deze grotere pot te worden geplant. Als 1 juni voorbij is, plant dan drie planten.

Ideeën-bloemen-chrysanten-plantentips

Decoratie-kleurrijke-mooie-chrysanten