Huis & tuin

Welk klimhulpmiddel voor clematis? Check deze 10 ideeën!

De clematis heeft, net als alle klimplanten, een klimhulp nodig om naar boven te kunnen groeien. Dit is de enige manier waarop de bloeiende clematis tot volle bloei kan komen. Bij het planten van de clematis moet je dus nog een passende oplossing vinden. Als je je afvraagt ​​welk klimhulpmiddel het beste is voor clematis, bekijk dan deze 10 ideeën.

Het hek als klimhulpmiddel voor clematis

Trellisnet voor clematis en hekken als trellishulp

Clematis is een van de klimplanten die ideaal is voor het vergroenen van schuttingen. Kies bij voorkeur een clematissoort uit snijgroep 3, zoals Romantica, Etoile Violette en Prince Charles. Ze groeien snel en kunnen in korte tijd een goed privacyscherm vormen van de buren.

Clematissen op een witte houten schutting

Of je nu een oude houten schutting hebt, een stijlvol gesmeed metalen hekwerk of een sterk betonnen hekwerk, het belangrijkste is dat er iets is om je aan vast te houden. Als extra hulp bij het klimmen kun je een dun koord tussen de palen spannen of een klimnet aan het hek bevestigen.

Clematissen rond een houten schutting

Clematis op een muur slepen

Trellisnet voor clematis en klimroos aan de huismuur

Een muur bedekt met bloeiende klimplanten is behoorlijk indrukwekkend, nietwaar? Ook al lijkt het alsof de planten recht tegen de muur opkruipen, er is wel degelijk een klimsysteem aanwezig. Sommige tuinders zijn van mening dat het dichte gebladerte niet goed is voor het gebouw en schimmel en andere problemen kan veroorzaken door slechte ventilatie.

Houten hekjes voor clematis op huismuur

Om deze reden is het het beste om ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte is tussen de muur en het latwerk. Ongeveer 5 tot 10 centimeter is ideaal om lucht te verversen. Als een net aan de gevel geen betrouwbare oplossing voor u is, kunt u ook een latwerk van houten latten gebruiken waar de clematis overheen kunnen klimmen.

Trellis voor clematis aan de huismuur

Trellis voor clematis bevestigd aan huismuur

Ondersteuning voor clematis rond de regenpijp

klimhulp clematis regenpijp

Vind je een regenpijp vervelend, dan kun je deze vergroenen met clematis. Directe vergroening wordt ook niet aanbevolen om structurele schade te voorkomen.

De volgende oplossingen zijn beschikbaar voor regenpijpvergroening:

  • meerdere parallelle staalkabels aan weerszijden van de regenpijp
  • of een halfronde regenpijptraliewerk dat apart aan de huismuur wordt bevestigd.

Verfraai de regenpijp met clematis

klimhulp clematis downpipe

klimhulp downpipe clematis

Versier de reling met clematis

Clematissen op trapleuningen die naar een verhoogd terras leiden

U wilt geen schade oplopen bij het vergroenen van een huismuur? Wat dacht je van het idee om de clematis tegen de balustrades en palen van je veranda of verhoogd terras te laten klimmen? Zo’n plantendecoratie zal zeker een bloeiende blikvanger zijn en kan ook dienen als privacyscherm.

bloeiende clematis als privacyscherm voor de veranda

Een opmerkelijk nadeel is dat de reling niet meer comfortabel kan worden gebruikt zodra de klimplant eroverheen is gekropen. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de klimplant groeit in de richting die jij wilt.

Clematis als privacyscherm voor de veranda

Een paal of een boom als klimhulp

Clematis kweken aan de boom

Laat u bomen op het terrein groeien? Dan heb je al een klimhulp voor je clematis! Alleen fruitbomen zijn niet geschikt voor deze rol, omdat ze geen concurrentie zouden moeten hebben. Dit bespaart u ook onnodige problemen tijdens de oogst.

Clematis vlecht een boom in de voortuin

Zuilen en klimhulpmiddelen voor clematis

Trellis voor clematis

Houten latwerk voor krachtige clematis

Espaliers zijn praktische steunen voor allerlei soorten klimplanten, van hout of metaal, zelfgemaakt of gekocht, groot of klein – ze zijn een zeer divers en decoratief designelement in elke tuin. En natuurlijk ideaal voor clematis. Bovendien kunnen hekjes helpen om de tuin in zones op te delen, lelijke voorwerpen op het terrein te verbergen en privacy te bieden voor een zithoek.

Trellis te klein voor clematis

Het ontwerp en de grootte van een dergelijke ondersteuning zijn afhankelijk van de kenmerken van de plant die erop moet worden geklommen: compacte clematis-variëteiten kunnen ook op kleinere hekjes worden gekweekt. Voor krachtige clematis is natuurlijk een groter trellis nodig.

Tuinbogen en pergola’s

Clematis klimplant voor houten pergola

Het lijdt geen twijfel dat tuinbogen en pergola’s beplant met clematis erg aantrekkelijk zijn. Als je een romantische tuinhoek wilt creëren in je cottage-tuin, dan is deze optie iets voor jou.

Clematissen en klimroos op pergola

Stabiele, stevige houten pergola’s zijn bestand tegen grote en zware clematis – en zelfs meer dan één! Clematis en klimrozen zijn trouwens goed te combineren.

Clematis op een tuinhuisje als klimhulp

Tuinbogen die zijn ontworpen voor niet al te krachtige variëteiten, kunnen licht en luchtig zijn. In dit artikel hebben we de meest populaire soorten tuinbogen samengevat. Om het voor jonge clematis gemakkelijker te maken om op te hangen, bevestig je een grootmazig plastic of metalen rooster aan de staven.

Tuinboog van metaal met rooster als klimhulp voor clematis

Pergola’s zijn meestal gemaakt van hout en bogen zijn gemaakt van metaal. Maar je kunt ook proberen zelf een steun te maken van PVC-buizen en latwerk.

Ranchtoren of obelisk (vrijstaand)

Obelisk als klimhulpmiddel voor clematis in de tuin

Dergelijke constructies komen in onze tuinen minder vaak voor dan hekjes, bogen en pergola’s. Ze zijn echter de moeite waard om op te letten: dergelijke steunen zijn compact, stabiel en stellen je in staat om composities in verschillende stijlen te maken.

klimhulp voor clematis van hout

Een bloeiende zuil staat prachtig in het gazon; het kan het middelpunt van een groot bloembed worden of een apart object in tuinontwerp. De constructie hoeft niet ingewikkeld te zijn – een eenvoudige ondersteuning van dit type kun je zelf maken met houten stokken, bamboe of wilg. Een tipi gemaakt van bamboestokken is bijvoorbeeld een zeer goedkope en eenvoudige oplossing.

Houten obelisk voor clematis in de tuin

Kies het materiaal en de stijl van ondersteuning die passen bij het ontwerp van uw tuin: een antiek smeedijzeren obelisk past natuurlijk niet in een moderne tuin. Zorg ervoor dat de structuur groot genoeg is om de variëteit die u van plan bent te kweken te ondersteunen. De hoogte van de Clematis montana is bijvoorbeeld 5 tot 10 meter.

Houten obelisk 2 meter hoog voor clematis

Plantondersteuning voor clematis in een emmer

klimhulp voor clematis in de emmer

Dit type klimhulpmiddel wordt trouwens het meest gebruikt voor clematis in de emmer. Als je besluit voor een doe-het-zelf-oplossing te gaan, zorg er dan voor dat je klimpiramide niet te klein wordt. Het moet een hoogte hebben van minimaal 1,5 meter.

Trellis obelisk gemaakt van wilg of bamboe gebonden aan een tipi

Obelisk klimhulpmiddel voor clematis in emmer

Metalen obelisk voor clematis in een emmer

Trellis voor clematis in een metalen emmer

Draadgaas klimhulpmiddel

Draadframe klimtoren voor clematis

En hier is nog een idee voor een vrijstaande klimhulp: een zuil van grootmazig draadgaas. Deze kun je zelf maken of kant-en-klaar kopen. Dergelijke kolommen worden ook schanskorven genoemd en zijn verkrijgbaar in verschillende maten.

Maak zelf een speeltoestel van gaas voor clematis

Originele upcycling-ideeën

Trellis voor clematis gemaakt van oude wielen

En tot slot zijn er enkele ideeën voor ongebruikelijke klimhulpmiddelen die moeilijk in een bepaalde categorie te classificeren zijn. Misschien inspireren ze je om een ​​upcyclingproject te doen. Nu weet je dat roestige metalen wielen van sommige apparatuur of een oude houten ladder perfect zijn als ondersteuning voor je clematis. Snuffel eens in je kelder of op een rommelmarkt en je vindt zeker wat je zoekt.

oude houten ladder als klimhulpmiddel voor clematis

klimnet voor clematis voor palen