Huis & tuin

Welke balkonplanten voor brandende zon? 10 ideeën voor een zonnig balkon

Balkonplanten voor zonnige balkons - bloemen-groeien-groen-planten-verzorgingstips

Buiten is de zomer in aantocht. De fruitbomen krijgen hun eerste vruchten, het gras groeit weelderig en alle planten in de tuin imponeren in felgroen of met prachtige bloemen. Bijna iedereen zou deze pracht van bloemen wel in huis willen hebben, om een ​​beetje kleur en geur toe te voegen om de saaie sfeer op te frissen. En wat is een betere manier om deze wens te vervullen dan een mooie bloem. Vooral het balkon is een perfecte plek om te beginnen met planten. Tot zover goed. Nu rijst de vraag, in welke richting het balkon wijst en in relatie tot welke planten zich prettig voelen als de zon de hele dag erop schijnt en welke de voorkeur geven aan de schaduwrijke plekken waar de zon minder snel komt. Leer welke soorten Balkonplanten voor de brandende zon zijn geschikt.

Balkonplanten voor felle zon op het balkon op het zuiden

Balkonplanten voor zonnige balkons-rozen-geurende-ros-mooie-waren-weer

De balkons op het zuiden zijn meestal het meest problematisch voor de planten. Dit geldt vooral als ze ook geglazuurd zijn. De zon schijnt er de hele dag op en de bloempotten drogen snel uit, de planten krimpen en branden letterlijk in de hitte. En het is echt niet eenvoudig om deze omstandigheden te beheersen. Maar er zijn ook soorten Bloemen voor op het zonnige balkon, die direct zonlicht niet erg vinden en er zelfs gemakkelijk tegen kunnen. Natuurlijk moet jij ze ook een beetje helpen door ze regelmatig water te geven.

Balkonplanten voor de brandende zon – de petunia’s

Balkonplanten voor zonnige balkons -roze-paars-buitenverzorgingstips-petunia's

Een van de meest populaire en ook de mooiste eenjarigen Balkonplanten voor zonnige balkons is de petunia. De prachtige bloemen verschijnen al in april en bloeien tot oktober. Er zijn veel variëteiten in een grote verscheidenheid aan kleuren, waaronder donkerpaars, geel, rood en wit, en zelfs tweekleurige. De petunia’s moeten regelmatig, in ieder geval om de twee dagen, worden bewaterd. In feite moeten ze op de hete zomerdagen elke dag worden bewaterd. Je zult ze bedanken met prachtige bloemen in geweldige kleuren.

Bloemen kiezen voor de zon – tips voor 12 mooie exemplaren

Stel met deze ideeën balkonplanten voor bijen samen tot een prachtig arrangement

Balkonplanten hangend schikken – Deze soorten toveren het balkon om tot een bloeiende oase

Balkonplanten voor de brandende zon – De Calibrachoa

Balkonplanten voor zonnige balkons -gele-bloem-schuekend-tuin-buiten-Calibrachoa

De Calibrachoa is zeker niet minder mooi. De trompetvormige bloemen zijn veel kleiner dan die van de petunia. De kleuren van de bloemen zijn ongelooflijk sterk en bestaan ​​in alle warme nuances en gaan gemakkelijk over in de koude kleuren met lichtblauw en paars. Dit ook Balkonplanten voor zonnige balkons hou van het water. Maar wees voorzichtig, want de Calibrachoa mag niet te veel water krijgen, omdat de wortels snel rotten.

Hangende geraniums

Balkonplanten voor een zonnig balkon hangende geraniums-bloemen-blauwen-roze-rood-fris-mooi

Ook de hangende geraniums zijn bloemen die tegen veel zon kunnen. Er zijn veel verschillende soorten met verschillend gekleurde bladeren en min of meer volle bloeiwijzen. De geraniums kunnen op verschillende hoogtes worden opgehangen en sieren zo meerdere niveaus van uw balkon. Hangende soorten bloemen zijn ook erg praktisch wanneer er geen ruimte meer is voor staande varianten en de balkonreling al bezet is.

pelargonium-mooi-voorbeeld-op-balkon-mengsel

En zo kan je balkon er in de zomer uitzien met een mix van heel veel geraniums. Gewoon prachtig, niet? Zoals je kunt zien, is ontwerpen in één kleur net zo aantrekkelijk als het gebruik van meerdere kleuren. Het balkonontwerp wordt bijzonder weelderig en mooi, zoals eerder vermeld, als er meerdere niveaus worden gebruikt. Hang dus wat dozen aan de reling terwijl andere op de grond staan.

Pelargonium-wit-rood-mengsel-balkon-idee

Het bijzondere aan geraniums is niet alleen de grote verscheidenheid aan kleuren. De vorm, grootte en soort bloemen zijn ook heel verschillend. Er zijn variëteiten met weinig bloemblaadjes en variëteiten met een groot aantal die weelderige bloemen vormen. Ook kunnen de bloemen soms groter en soms kleiner zijn. Neem dus de tijd om alle soorten geraniums in de winkels te bekijken om de beste voor uw smaak te vinden.

Balkonplanten voor zonnige balkons – posteleinroosjes

portulaca-grandiflora-gemengde-balkon-zon-planten

De posteleinroosjes zijn vooral een goede keuze als je hele kleurrijke en vrolijke bloembakken wilt maken zonder ze elke dag water te geven. Ze zijn gemakkelijk te planten door zaden en bloeien de hele zomer in verschillende kleuren zoals roze, paars, felroze, geel, wit en verschillende tinten oranje. De bloemen groeien weelderig in kleine gebieden, waardoor een prachtig bloemstuk ontstaat. Deze bloemen zijn ook te combineren met andere soorten in de grote bloembak.

Portulaca-grandiflora-zonnige-bloem-zomer-gemengde-kleuren

Posteleinroosjes worden meestal aangeboden als een mix van zaden. Hierdoor heb je geen invloed op de bloemkleur, maar staat er een kleurrijke mix voorgeprogrammeerd. U kunt dit het komende jaar echter wijzigen. Zodra de bloemen verwelken, vormen ze nieuwe zaden, die je afhankelijk van hun kleur in aparte bakjes kunt verzamelen. Dan heb je volgend jaar de mogelijkheid om de bloempotten volgens de kleur te ontwerpen als je de voorkeur geeft aan eenkleurige arrangementen.

De gewone leverbalsem

lobelia-blauw-ronde-pot-hoek-balkon

De gewone leverbalsem is ook een van de juiste Balkonplanten voor zonnige balkons en voelt zich prettig in een bloempot in de zon. Er zijn variëteiten van verschillende tinten blauw, en soms roze en wit. De plant wordt gekenmerkt door zijn kleine bloemen, die bijzonder weelderig groeien en bijna een struik vormen. De felle kleuren springen direct in het oog en passen perfect bij de kleurstelling van de buitenruimte.

Balkonplanten voor zonnige balkons – de lobelia

Lobelia-in-bloem-mix-zonnig-balkon

De lobelia zien eruit als kleurrijke wolken met hun kleine blauwe, witte, roze of paarse bloemen. Ze bloeien continu tot augustus. Het zijn eenjarige planten en daarom kunnen ze zich het volgende jaar niet op natuurlijke wijze voortplanten. De moeite om elk jaar opnieuw te planten is echter zeer de moeite waard, denk het niet?

Diascia, de elfenspoor

roze-diascia-sundiscia-pot-balkon-idee-zonnig

De volle zon houdt ook van de Diascia, die ook wel de elfenspoor wordt genoemd. In de zomer heeft ze voldoende water nodig omdat de grond niet mag uitdrogen. De plant kan dit helemaal niet verdragen. Tegelijkertijd moet wateroverlast worden vermeden. Dode bloemen kunt u het beste direct afknippen zodat er nieuwe bloemen kunnen ontstaan. Ook kun je na de eerste bloeiperiode een tweede aanleggen door een radicale snoei te maken. Dit lijkt u in eerste instantie misschien jammer, maar geloof ons, u zult er geen spijt van krijgen! Als je de planten in de winter binnen opbergt, kun je er ook de komende jaren van genieten.

Winterbloemen voor balkons: deze planten voegen kleur toe aan de balkontuin

Overwinteren van de planten in de tuin – checklist voor hobbytuiniers

Planten in winterslaap – tips om je planten de winter door te krijgen

de goudsbloem

tagetes-zomerbloem-zon-vriendelijk-foto

De goudsbloem wordt meestal in de tuin geplant, maar is net zo geschikt als een Balkonplanten voor zonnige balkons. Hij voelt goed aan in bloembakken of grotere potten en is extreem goed bestand tegen de zomerhitte. De sterke, felle, oranje, gele en rode kleuren vallen al van verre op en brengen je in een goed humeur. De plant vormt zaden die je kunt verzamelen en planten voor het volgende jaar. Zodat je er elk jaar van kunt genieten.

Balkonplanten voor zonnige balkons – de drievoudige bloem

villa-mooie-foto-balkon-zon-idee

Je kunt de drievoudige bloem ook in de zomer buiten zetten, zodat hij in de winter kan bijkomen van het gebrek aan licht. Het zal snel veel nieuwe bladeren krijgen en beginnen te bloeien. Zorg voor ondersteuning van de lange stelen en bemest ze met een oplossing voor bloeiende planten. De bemesting moet ook bij alle andere bloeiende planten gebeuren, vooral bij de eenjarigen. Het is het beste om hem bij elke gietbeurt een beetje te bemesten om een ​​grotere en langer durende bloei te garanderen.

Kamerplanten op het zonnige balkon

mooie-bloem-combinatie-balkon-idee-zon

Je kunt ook wat kamerplanten op het balkon zetten, maar alleen bij constant warm weer. Daar voel je je in de zomer een stuk beter dan in de benauwde kamer. Cactussen en palmbomen houden vooral van de zon en hun aanwezigheid wordt passend geacht Balkonplanten voor zonnige balkons genieten van. Misschien heb je zelfs zin om de kamerplant te combineren met enkele eenjarige balkonplanten. Om dit te doen, plant u ze eenvoudig in de kuip van de kamerplant. Als het seizoen voorbij is, verwijder ze dan weer.

Creativiteit en zon voor een mooi balkon 

balkon-mooie-bloemen-planten-zon-petunia's

Het is niet moeilijk Balkonplanten voor zonnige balkons om het te vinden en om te vormen tot een bloeiend paradijs. Je hoeft alleen maar te weten welke planten je moet kiezen en hoe je ze het beste kunt verzorgen. Zelfs als veel van hen slechts eenjarigen zijn, zullen ze je het hele seizoen verrassen met hun felle kleuren.

calibrachoa-mix-paars-roze-pot-hangend

Als je hebt gekozen voor een bepaald type bloem, is het ook aan te raden om meerdere kleuren van dit type met elkaar te combineren. Hiervoor kunt u in elke bloempot één kleur gebruiken of in een bloembak twee of meer kleuren afwisselen. Een wirwar van kleuren, zoals op de foto hierboven, ziet er ook erg mooi uit. Petunia’s zien er vooral aantrekkelijk uit aan de buitenkant van de balkonreling waar je naar beneden kunt hangen. Ze doen het ook heel goed in hangende potten.

Petunia-twee-kleuren-idee-zonnig-balkon

Een mooie mix ontstaat wanneer je verschillende soorten bloemen bij elkaar plant in één pot, of het nu een pot, bak of kuip is. Zo kun je de kleuren samenstellen die je wilt. Als u bijvoorbeeld een ombre-effect wilt regelen uit verschillende tinten van één kleur, maar u kunt niet genoeg kleuren in één type bloem vinden, gebruik dan gewoon andere soorten.

diascia-sundiascia-oranje-bloem-zonnig-balkon-pot

ageratum-balkon-bloemdecoratie-zonnig-paars

pelargonium-pot-balkon-idee-zonnige-planten

pelargonium-bloem-balkon-zon-idee-paars

Lobelia-paars-blauw-close-foto-zonneterras

gemengde-mand-calibrachoa-geel-paars-opknoping

Calibrachoa-granaatappel-soort-rood-vloer-balkon

Ageratum-Aloha - dwerg-witte-zonnige-balkon-bloem