Huis & tuin

Welke planten voor op het balkon in de winter? Ideeën voor groenblijvende en winterharde struiken

Met het begin van koud weer verliest het balkon zijn felle kleuren en wordt het grijs en saai. Maar moeten hier tot het voorjaar alleen lege potten worden bewaard? Natuurlijk niet! In dit artikel hebben we je al een paar ideeën laten zien over wat je in de winter in bloembakken kunt planten. En hier zijn suggesties voor mooie winterbloeiers die het balkon zelfs in het koude seizoen met bloemen verrijken. Nu richten we ons op winterharde dwergheesters en coniferen en welke zorg groenblijvende planten nodig hebben voor het balkon in de winter.

Wintergroene struiken voor op het balkon in de winter

planten balkon winterhard versierd met kerstverlichting

Wintergroene bladverliezende heesters zijn in de winter een zeer praktische keuze voor op het balkon. In de regel zijn ze niet veeleisend en hebben ze geen speciale zorg nodig. Hun grote voordeel is dat ze in de herfst hun blad niet verliezen en bovendien de hele winter groen blijven. Sommige soorten maken ook prachtige bessen.

De groenblijvende buxus (Buxus sempervirens) is een klassieke groenblijvende houtsoort die gemakkelijk in verschillende vormen te snijden is. Een klein buxusbolletje bijvoorbeeld slaat een goed figuur naast de balkonbank.

Maak het balkon ook in de winter gezellig met buxus, klimop en heide

Als u op zoek bent naar bloeiende, winterharde kleine heesters voor plantenbakken, dan zijn de vingerheester (Potentilla fruticosa), de heide (Calluna vulgaris) en de kleinbladige maagdenpalm (Vinca minor) perfect..

De druivenheide (Leucothoe walteri), ook wel druivenmirte genoemd, bloeit in het voorjaar met kleine witte pluimen. Ook de bladeren van deze plant zijn een echte blikvanger. Naarmate het jaar vordert, veranderen ze van brons naar opvallend rood.

Spindelstruik Eonymus Gold kleurt rood in de winter

De doornstruik (Euonymus) is ook een zeer mooie winterharde plant voor op het balkon. Euonymus fotrunei “Coloratus” of Euonymus fotrunei “Emerald & Goud” scoort met mooie, kleurrijke bladeren en is bestand tegen temperaturen tot min 35 graden. Een bonus: als de temperatuur laag is, worden de bladeren roze-paars.

Sneeuwbes in roze en wit winterhard

Ook de shamberry (Gaultheria procumbens) heeft veel te bieden! De groenblijvende dwergstruik wordt tot 15 cm hoog en is perfect voor potten en bloembakken. De bijzondere bessen zijn rood, roze of wit en blijven de hele winter aan de plant.

Een andere chique winterbloeier is de Himalaya slijmbes (Sarcococca hookeriana), die van januari tot maart indruk maakt met prachtige, naar vanille geurende witte bloemen..

Wintergroene planten voor op het balkon – coniferen in dwergvorm

groenblijvende planten voor balkon winterhard

Coniferen zijn natuurlijk de eerste keuze als het gaat om planten voor op het balkon in de winter, omdat ze goed tegen kou en sneeuw kunnen. De dwergbergden (Pinus mugo) bijvoorbeeld is uitstekend bestand tegen vorst, droogte en vervuiling en wordt niet al te groot. Sommige Pinus mugo-soorten kleuren in de late herfst goud en oranje.

planten in de winter op balkon in een houten kist

De dwergspar (Picea glauca) groeit piramidaal en zeer langzaam. Twee zeer interessante variëteiten zijn ‘Sander’s Blue’ en ‘Sun of the Sky’®, die fascineren met hun blauwgroene naalden of lichtgele knoppen.

De vele soorten arborvitae (thuja) zijn ook populaire coniferen voor kuipen. Door hun compacte groei kunnen groene privacyschermen worden gecreëerd – ze zien er goed uit in individuele potten en in een langwerpige plantenbak.

balkonplanten winterhard privacyscherm thuja

Vergelijkbare composities kunnen worden gemaakt met de zuilvormige jeneverbes (Juniperus), hoewel kruipende soorten ook geschikt zijn voor kuipen. De dwergcipres (Chamaecyparis pisifera) is een interessante groenblijvende plantensoort voor op het balkon – een snelgroeiende dwergconifeer met een licht hangende groeiwijze.

Decoratief gras op het balkon in de winter

Siergrassen in potten op balkon in de winter

Siergrassen, die gemakkelijk in potten en bakken groeien, zijn ook een bijzondere decoratie voor het winterbalkon. Als ze na het seizoen uitdrogen, snij de stelen dan niet af, maar laat ze in deze staat tot het voorjaar zodat ze zachtjes ritselen op besneeuwde dagen en nachten. Siergrassen bedekt met vorst zien er ook bijzonder mooi uit.

Tips voor het verzorgen van de planten op het balkon in de winter

groenblijvende planten balkon winterhard

Bereid de plantenbakken voor

Hoewel je de potten overal kunt plaatsen, kun je ze het beste plaatsen waar de planten op het balkon in de wintermaanden zoveel mogelijk licht krijgen. Dit zorgt ervoor dat het blad groen en gezond blijft.

Zorg er indien mogelijk voor dat de emmers en potten niet in direct contact komen met de vloer, zeker niet bij vriesweer. Als het materiaal niet vorstbestendig is, kunnen er snel scheuren ontstaan.

Als je hoge en slanke plantenbakken hebt, zorg er dan voor dat ze niet kunnen omvallen bij harde wind. En als je nieuwe moet kopen, kies dan voor stevige ontwerpen met voldoende gewicht.

Coniferen en Eonymus in hoge plantenbakken als privacyschermen

Vorstbestendige coniferen of groenblijvende planten die gemakkelijk de winter in de tuin kunnen doorstaan, sterven soms op het balkon. Waarom? Meestal gebeurt dit om twee redenen: overmatig water geven en onderkoeling van de wortels.

Buxusbal in pot naast bank op balkon in de winter

Waterplanten op het balkon in de winter

Planten water geven op een koud winterbalkon is zelden nodig. De meeste planten zijn in de winter slapend, ze hebben geen scheutgroei of bloei, dus ze hebben minimale watergift nodig. In principe:

– Hoe lager de temperaturen, hoe minder vaak je hoeft te sproeien.

– Niet op tijd water geven, maar alleen als het nodig is – als de grond helemaal droog is.

– Indien mogelijk water geven op milde dagen en met lauw water.

– Het is het beste om ‘s ochtends water te geven, zodat het water’ s avonds kan verdampen.

Sierkool Eriken en miniconiferen

Planten op het balkon winterklaar maken

Wintergroene heesters, zowel loof- als naaldheesters, dienen tegen vorst te worden beschermd. Om ervoor te zorgen dat de wortels niet worden aangetast door sterke temperatuurschommelingen, moet u de kuipen isoleren met vlies, piepschuim, noppenfolie of dik karton. Als u een natuurlijke uitstraling wilt, kunt u de beschermde vaten in jutezakken wikkelen of in rieten manden doen.

Als de vorst de planten siert

Shamberry kan zelfs tegen vorst

Idee voor balkonbeplanting in de winter: gele calluna, roze pseudo-bessen en siergras

Berenklauwheide en siergras in de bloembak in de winter

Zelfgemaakte pluggen voor bloembakken 

Coniferen in dwergvorm en erica's in bloembakken op balkons in de winter

Warm licht zorgt in de winter voor meer gezelligheid op het balkon

Balkondecoratie-in-de-winter-met-lantaarns-en-heide