Huis & tuin

Witbloeiende vaste planten geven de tuin een chique uitstraling

Wit bloeiende vaste planten combineren bloemen

Witbloeiende vaste planten geven de buitenruimte een elegante en verfijnde uitstraling en creëren diepte en lichte schaduwpartijen. Ze kunnen zowel worden geharmoniseerd in combinatie met een kleurrijke uitstalling van bloemen in het bloembed, als geënsceneerd als solist naast haagplanten en groene bodembedekkers. In het artikel vertellen we welke vormgevingsmogelijkheden er zijn en welke vaste planten de mooiste hagelwitte bloemen hebben. Creëer je eigen oase van rust, waar de witte planten de ogen ontspannen, de zintuigen kalmeren en zelfs de schaduwrijke tuin laten stralen.

Witbloeiende vaste planten: naar Korea geurende sneeuwbal

witbloeiende vaste planten korea geur sneeuwbal

Met zijn maximale hoogte van 1,7 meter is de Koreaanse geurende sneeuwbal een van de lage, compacte vaste planten die zelfs in volkstuinen een goed figuur slaan. De plant behoort tot het geslacht “Viburnum”. In tegenstelling tot andere sneeuwbalsoorten heeft ze witroze bloemen en – zoals de naam al doet vermoeden – een aangename geur buiten. De bloeiperiode begint vanaf april en eindigt in juni. In de zomer vormt de bolvormige struik de perfecte achtergrond voor bloemen en siergrassen, vanaf september komt hij weer op de voorgrond en trekt vanzelf de aandacht met zijn oranjekleurige bladeren. Zeer gemakkelijk te verzorgen, de sneeuwbal gedijt het beste op zonnige en gedeeltelijk beschaduwde locaties beschermd tegen de wind. Het kan nauwelijks wateroverlast verdragen, maar het kan zonder problemen hitte en zon weerstaan.

Witbloeiende vaste planten: de gewone sering

witbloeiende vaste planten gewone sering wit

De gewone sering (Latijn genaamd syringa vulgaris) behoort tot het plantengeslacht Syringa. De sneeuwwitte bloemen openen in het late voorjaar en de aangename geur trekt vogels, vlinders en bijen naar de tuin. De sierheester houdt van zonnige standplaatsen en droge kleigrond. Als de hobbytuinier aan zijn eisen voldoet, zal hij zeer snel groeien en een maximale hoogte van 5 meter bereiken. Het is ook winterhard en expansief – daarom wordt het vaak gebruikt als windscherm, vooral in mediterrane tuinen.

Witbloeiende heesters – de Japanse lavendelheide

witbloeiende vaste planten van japanse lavendelheide

De Japanse lavendelheide, nog steeds bekend onder de naam “schaduwbel”, behoort tot het geslacht van de heide en is wijdverbreid in de natuur in de Japanse bossen. De dwergstruik houdt dan ook van gedeeltelijk beschaduwde plaatsen beschut tegen de wind, bij voorkeur direct onder een hoge boom. Een humusrijke, losse en matig vochtige grond biedt de beste omstandigheden voor plantengroei. Bij mooi weer begint de bloei in maart, de witte, klokvormige bloemen vormen mooie pluimen die de vaste planten de komende twee maanden sieren.

Witbloeiende vaste planten – pijpstruik

witbloeiende vaste planten pijpstruik

De pijpstruik is een uiterst veeleisende plant uit de hortensiafamilie. De fraaie, iets overhangende kroon is de reden waarom de vaste plant traditioneel naast het terras of op het tuinpad wordt geënsceneerd. Nog steeds bekend als geurende jasmijn, is de struik wijdverspreid, vooral in Italië en het Middellandse Zeegebied. Hij houdt van voedselrijke grond, die in het voorjaar wordt bemest en kan geen wateroverlast verdragen. De zonnige tuin op het zuiden biedt de beste omstandigheden voor een snelle groei. De witte bloemen gaan begin mei open.

Witte sierheesters in de tuin – rododendron

witbloeiende vaste planten rhododendron verzorging

Rhododendrons fascineren met hun aantrekkelijke bloemen en smalle groene bladeren, met hun volumineuze groei en grote spectrum aan bloemkleuren. Geen wonder dat de witbloeiende vaste planten tot de belangrijkste sierheesters in de tuin behoren. De veeleisende planten kunnen alleen een gelijkmatig vochtige grond verdragen, ze groeien en bloeien in schaduw en halfschaduw, bij voorkeur onder coniferen. Bovendien moeten ze op enige afstand van andere vaste planten met sterke wortels worden geplant – en kunnen daarom het beste als solist worden opgevoerd.

Bodembedekkers en sierheesters met witte bloemen – Deutzie

witbloeiende vaste planten deutzie care

Deutzia behoort tot de hortensiafamilie en bevallen hobbytuiniers vooral met hun opgaande groei, een gemiddelde hoogte tot 2 meter en witte bloemen. De zomerbloeiende plant kan, net als de rododendrons, geen directe buren verdragen en wordt daarom geplant op minimaal 1 meter afstand van andere houtachtige planten, loofbomen en siergrassen. Oorspronkelijk uit Azië, voelt de Deutzia zich zeer comfortabel in Duitsland zolang hij maar op een zonnige standplaats wordt geplant. Wat de bodem betreft, deze is behoorlijk veeleisend – de kalkachtige, vochtige grond biedt de beste omstandigheden voor een snelle expansie. Anders is het vrij eenvoudig te verzorgen – de struik is bestand tegen snoeien, maar snoeien is niet nodig vanwege de langzame groei.

Witbloeiende vaste planten – rozen

witbloeiende vaste planten rozenstruik

Rozen zijn een absolute klassieker – de sneeuwwitte bloemen geven de struik een elegante uitstraling. Maar het planten en verzorgen van rozen is geen gemakkelijke taak – het moeizame tuinwerk en het vaak tegenvallende eindresultaat zijn de redenen waarom de bloeiende plant de afgelopen jaren is vergeten. Het goede nieuws – aangezien de roos zo wijdverbreid is, zijn er nu ook onderhoudsvriendelijke variëteiten – bijvoorbeeld “Iceberg”.

Witbloeiende vaste planten – ruime heester

witbloeiende kruidachtige vaste planten

Een mus maakt de mediterrane tuin helemaal af. De plant blijkt een absoluut allround talent te zijn: hij groeit gemakkelijk op zowel humusrijke als kalkrijke bodems, is zeer onderhoudsvriendelijk, wintervast en hoeft niet gesnoeid te worden. Het enige waar de hobbytuinier bij het planten op moet letten, is de standplaats – deze moet in de zon staan. In het eerste jaar wordt de mus dan regelmatig bewaterd en eenmaal in het voorjaar bemest. Vanaf het tweede jaar moet de vloer alleen regelmatig worden gecontroleerd – als deze vochtig is, zijn verdere onderhoudsmaatregelen overbodig.

Meerjarige heesters: witte hortensia’s

witbloeiende vaste planten hortensia's verzorgen

Hortensia’s zijn een blikvanger in elke tuin – ze bloeien aan het begin van de zomer en de grote bloemen bloeien tot in de herfst. De struiken zijn vrij hoog en nemen buiten veel ruimte in beslag – daarom zijn ze meer geschikt voor grotere tuinen. Afhankelijk van de geselecteerde variëteit kunnen de hortensia’s van kleur veranderen – afhankelijk van de pH-waarde van de grond.

Witbloeiende vaste planten geven het buitenterrein een nobel tintje. Of het nu gaat om verfijnde rozen en hortensia’s, de klassiekers zoals seringen of exotische zoals de sneeuwbal – de mogelijkheden zijn gewoon eindeloos. Laat je inspireren en ontwerp een elegante voortuin met witte heesters.

witbloeiende vaste planten bodembedekker voortuin