Huis & tuin

Zo bouw je zelf een Japanse waterpartij van bamboe!

Japanse tuinen behoren tot de mooiste ter wereld omdat ze gemodelleerd zijn naar de natuur. De tuin in Japanse stijl kenmerkt zich door de zorgvuldige selectie van de tuinarchitectuur en de gebruikte planten. Een van de belangrijkste elementen van een Japanse tuin is water, maar niet in de vorm van een fontein, omdat het luid spettert en de stilte verstoort. Een waterpartij, waarbij het water over bamboepalen rechtstreeks in een stenen kom en zachtjes langs de muren stroomt, is heel gebruikelijk in Japanse tuinen. Vandaag vertellen we je hoe je zelf een Japanse waterornament kunt bouwen van bamboe.

Tsukubai – Japans waterbassin

Japanse waterpartij in de tuin

In Japan is een tsukubai een gootsteen bij de ingang van een heilige theetuin, waar theegasten ritueel hun mond en handen kunnen wassen. Dit type rituele reiniging is gebruikelijk voor gasten die een theeceremonie bijwonen of het terrein van een boeddhistische tempel bezoeken. De naam is afgeleid van het werkwoord tsukubau, wat zoiets betekent als “hurken” of “buigen”, een daad van nederigheid. Gasten van een theeceremonie hurken neer en wassen hun handen in een tsukubai in de theetuin (roji) voordat ze de theesalon binnengaan.

Japanse waterpartij bouwen

Tsukubai zijn meestal gemaakt van steen en worden vaak aangevuld met een kleine pollepel. Het water wordt aangevoerd via een bamboepijp genaamd kakei. Klein, dicht bij de natuur en origineel – de Tsukubai past nu goed in veel huistuinen. Het is ideaal voor kleine kavels waar geen ruimte is voor grote vijvers en andere gecompliceerde watersystemen.

Bouw zelf een Japanse waterpartij

Bouw je eigen Japanse waterornament van bamboe en steen

Dit Japanse waterornament van bamboe is relatief eenvoudig te bouwen. Het water circuleert in een gesloten systeem. Het wordt vanuit een in de grond verborgen opslagcontainer (het kan een metalen of plastic vat zijn) naar een bamboepaal gepompt, waarvan het uiteinde in de grond wordt begraven. Rond het bassin werd een trog gevormd, bekleed met folie en bedekt met stenen. Hierdoor sijpelt het water niet de grond in, maar stroomt het in een begraven reservoir. Het is van bovenaf bedekt met een sterk metalen rooster dat het gewicht van het stenen bassin en de stenen kan dragen. Het rooster daarentegen is bedekt met kiezelstenen. Om deze reden mag het natuurlijk niet te wijdmazig zijn.

Bouw zelf een Japanse waterpartij van bamboe - diagram

Bij de keuze van een pomp moet het vermogen (gemeten in liters water dat de pomp per uur levert) worden aangepast aan de grootte van het watersysteem. Ook de hoogte tot waar het water moet worden opgepompt, is van belang: de zogenaamde maximale opvoerhoogte, die wordt aangegeven in meters. De pomp moet zo zwak mogelijk zijn, zodat een rustig opspattend water wordt gegenereerd. Een 10 watt pomp met een vermogen van 550 tot 600 L/h zou ideaal zijn. Let op de lengte van het netsnoer en installeer een buitenstopcontact in de buurt.

In de zomer moet u het systeem vaker bijvullen omdat de pomp niet droog mag lopen. In de winter wordt het waterbassin geleegd en de pomp verwijderd.

Japans waterornament – wat hoort er nog meer bij??

waterpartij en stenen lantaarn in Japanse tuin

Tuinontwerp in Japanse stijl is populair vanwege zijn eenvoud en rust. De decoratie is tot een minimum beperkt. In de regel worden verschillende stenen en grind als dominante elementen gebruikt. Een echte Japanse tuin zit vol symboliek: elke steen en elke plant, zijn positie en vorm heeft een heilige betekenis. Het gaat om het creëren van harmonie en balans tussen planten, stenen en de leegte.

Japanse tuin waterornament

Kenmerkend voor deze stijl van landschapsarchitectuur zijn grassen, kersenbloesembomen, coniferen, Japanse esdoorns, irissen en bonsaibomen. Veel van deze planten zijn groenblijvend, waardoor de tuin er ook in de winter mooi uitziet. De Japanse parasolspar (Sciadopitys verticillata) is een bijzonder mooie blikvanger. Het groeit erg langzaam en heeft een interessante kroonvorm, maar verdraagt ​​​​geen kalkrijke bodems. Het is een van de 5 heilige tempelbomen in Japan, samen met de Japanse levensboom, de Sawara valse cipres, de Hiba levensboom en de Hinoki valse cipres.

Japanse tuin in de herfst met bamboe waterpartij en prachtige planten

Bamboe wordt ook veel gebruikt in Japanse tuinen. Volgens de legende beschermen de bamboestokken het huis tegen boze geesten. In de tuin kan de bamboe gebruikt worden als natuurlijk privacyscherm of in groepen geplant worden. Omdat het een warmteminnende plant is, wordt het gekweekt in potten die in de winter worden opgegraven.

Tsukubai waterornament zelf maken

Andere veelgebruikte kleine bomen en struiken in de Japanse tuin zijn:

 • Azalea’s
 • buxus
 • Forsythia
 • Magnolia’s
 • Ginkgo biloba
 • Rododendrons
 • dennenbomen
 • Zegge
 • Gouden zuiger (Ligularia dentata)
 • Chinese zegge (Miscanthus)
 • Hosta hosta
 • Siberische irissen
 • lila
 • vingerhoed
 • Varens
 • Zegge (Carex)
 • en anemonen

Dit artikel is de inspiratie voor een beplantingsplan.

zelf Japanse waterpartij bouwen

Een Japanse stenen lantaarn staat ook bijzonder goed naast een Japanse waterornament van bamboe. Het is een miniatuurhuis van steen of metaal dat in verschillende delen van een tuin kan worden geplaatst om specifieke gebieden zoals paden, beekjes of stenen beelden te verlichten. Als de grootte van het pand het toelaat, kunt u het beste een Japans paviljoen of theehuis bouwen. Dit zal een geweldige plek creëren om te ontspannen.

Japanse waterpartij met rotsen, kiezels en bamboe