Huisdieren

De 5 meest populaire raskatten en hun karakters – lijst met foto’s

Raskatten en hun karaktereigenschappen-populair-europese-korthaar

Het favoriete huisdier van de Duitsers is de kat. In 2015 werden in Duitsland naar schatting 30 miljoen huisdieren gehouden, waaronder alleen al 13 miljoen katten. Dit betekent dat het aantal katten sinds 2000 bijna is verdubbeld. Vandaag geven we je een overzicht van de 5 meest populaire raskatten en hun karakter, wat ze zo speciaal maakt.

Raskatten en hun karakter – 5e plaats: De Siamese kat

Raskatten en hun karakter siamese-free-walker-easy-care-blue-eyes

De Siamees is nummer 5 van de meest populaire raskatten. Het komt oorspronkelijk uit Siam, wat grotendeels overeenkomt met het huidige Thailand. Het is niet bekend hoe dit kattenras oorspronkelijk is ontstaan, maar het is een van de oudste kattenrassen ter wereld. Er is al een document uit de 14e eeuw dat een Siamese kat beschrijft. Als nobele kat was het voorheen alleen bedoeld voor royalty’s en werd het beschouwd als Bewaker van de tempel.

raskatten-karakter-Siamese-katten-blauwe-ogen-big-easy-care

De kleur van de vacht is kenmerkend voor de Siamees. Omdat deze katten gedeeltelijke albino’s zijn, hebben de katten blauwe ogen en een witte vachtkleur met donkergekleurde gebieden. De staart, oren en kop zijn donker gekleurd, en in sommige gevallen ook de poten en poten. Er zijn nu twee gecultiveerde vormen. De moderne Siamese kat heeft een zeer slanke en elegante gewoonte. Haar benen en nek zijn langer en haar hoofd is spitser. Vergeleken met de moderne Siamees ziet de traditionele Siamees er ronder en wat gedrongener uit. Vroeger werden schele Siamese katten gewaardeerd, of katten met een knik in hun staart. Tegenwoordig worden deze eigenschappen als gebreken beschouwd en worden ze niet langer speciaal uitgekweekt.

stamboom-katten-karakter-eigenschappen-easy-care-siam-cat-calm

Siamese katten zijn van nature erg aanhankelijk, speels, nieuwsgierig en zeer intelligent. Ze is echter ook een van de meest communicatieve en luidruchtigste katten. Ze hebben een sterk sociaal gedrag en mogen niet alleen worden gehouden. Omdat ze erg mensgericht zijn, wordt hun gedrag soms vergeleken met honden. Bij Siamese katten is het ook mogelijk om ze aan de lijn te leren lopen.

Als kortharige kat is de verzorgingsbehoefte van de Siamese kat vrij laag. Er zijn echter enkele erfelijke genetische ziekten bij dit kattenras die kunnen voorkomen en die van tevoren moeten worden uitgesloten. Verschillende stofwisselingsstoornissen met defecten in de afbraak en opslag van bepaalde stofwisselingsproducten, bloedceldefecten, netvliesdegeneratie en de neiging tot bepaalde vormen van kanker kunnen voorkomen. Pica-syndroom, een eetstoornis waarbij dingen worden gegeten die eigenlijk niet geschikt zijn voor consumptie, komt ook vaker voor bij deze raskat.

Raskatten en hun karakter – 4e plaats: De Perzische kat

Raskatten en hun karakter Perzisch-vrouwelijk-langhaar-plat-kenmerken

De Perzische kat staat op de vierde plaats. Samen met de Siamese katten behoren ze tot de oudste beschreven kattenrassen. Oorspronkelijk uit Perzië, wordt aangenomen dat het afkomstig is van de Turkse en Russische langharige katten. Door het fokken zijn de kenmerken van de Original Cats echter aanzienlijk veranderd. Het lichaam werd compacter, de poten en neus korter en de vacht langer en dikker. Het wordt beschouwd als een van de meest bekende en populaire raskatten ter wereld.

De Perzische kat is een van de middelgrote langharige katten. Hun lichaamsbouw lijkt gedrongen, wat deels te wijten is aan hun korte benen. De borstelige staart is ook korter dan die van andere kattenrassen. Het hoofd is groot en rond met kleine oren. De korte, platte neus is kenmerkend voor de Perzische kat.

stamboom-kat-perzisch-beige-crème-lang-haar-zorg-behoeften

Het karakter van de katten wordt als zeer vredig en sereen beschouwd. Als ze vertrouwen heeft gewonnen, is ze erg vertrouwend en aanhankelijk. Door haar relaxte karakter kan ze meestal goed overweg met honden en kinderen. Hij kan goed als huiskat gehouden worden zonder vrij rond te lopen. Ze houdt er echter niet van om alleen te zijn en heeft veel activiteit nodig.

De Perzische kat wordt beschouwd als Langharige kat met een hoge verzorgingsbehoefte. Hoe mooi en liefdevol deze katten ook zijn, de vacht moet dagelijks worden geborsteld omdat deze de neiging heeft om te klitten. Bovendien hebben de traankanalen de neiging om bij sommige begroeiingen verstopt te raken en moeten daarom regelmatig worden schoongemaakt. Door de korte neus hebben sommige dieren ook moeite met ademhalen. Als typische erfelijke ziekte bestaat er bij dit ras ook een risico op niercysten.

Raskatten en hun karakter – 3e plaats: Brits korthaar

Rasechte katten-karaktereigenschappen-gemakkelijk-onderhoud-grijs-Brits-korthaar

De derde plaats gaat naar de Brits Korthaar, die, zoals de naam al doet vermoeden, uit Groot-Brittannië komt. Er wordt aangenomen dat het ooit door de Romeinen naar het eiland is gebracht en daar lange tijd geïsoleerd is gebleven. Het ras wordt al meer dan 100 jaar gefokt. Het werd echter pas in 1980 als zelfstandig ras erkend. Door zijn vacht en karakter is het een van de gemakkelijk te verzorgen en ongecompliceerde katten die zich zowel in gezinnen als in een eenpersoonshuishouden op hun gemak voelen..

De lichaamsvorm van de Brits korthaar is kort en krachtig. De poten zijn vrij kort en gedrongen. De vacht is zeer dicht vanwege een hoog aandeel ondervacht. Op het totaalbeeld ziet het er dan ook vrij rond uit. Net als bij de gewone huiskat is er een breed scala aan kleurvariaties, van monochroom zwart tot rood, klassiek of Tabby. De oogkleur is meestal geeloranje of koperkleurig, maar blauwe of groene ogen komen ook voor bij grijze vachtkleuren.

stamboom-kat-britse-korthaar-bruin-crème-blauwe-ogen

Brits korthaar katten zijn erg gezellig van aard. In tegenstelling tot de meeste andere katten zijn ze meestal niet bang voor water. Vanwege hun gezellige, niet veeleisende karakter is het goed mogelijk om ze in het appartement te houden. Omdat ze echter, net als alle katten, een aangeboren jachtinstinct heeft, moeten er voldoende mogelijkheden zijn om te spelen. De meeste Britse kortharen staan ​​aanvankelijk erg sceptisch tegenover vreemden. Na verloop van tijd wordt er echter een sterke band met hun verzorgers opgebouwd.

Qua verzorging zijn ze door hun korte vacht heel gemakkelijk te verzorgen. Vanwege de dichte vacht moet echter worden geborsteld bij het wisselen van vacht. Omdat katten de neiging hebben om te zwaar te worden vanwege hun rustige houding, moet het dieet worden gecontroleerd. Er zijn ook enkele erfelijke ziekten die bij dit ras kunnen voorkomen, zoals niercysten of cardiomyopathie, die tot hartproblemen kunnen leiden.

Raskatten en hun karakter – 2e plaats: Maine Coon

raskatten-karakter-langhaar-grote-scharrel-menkun-kenmerken

De Maine Coon kat staat op de tweede plaats. De oorsprong wordt verondersteld te zijn in het noordoosten van de Verenigde Staten. De naam is afgeleid van het Amerikaanse “wasbeer” voor “wasbeer”. Dit heeft het ras te danken aan zijn pluimstaart, die doet denken aan die van een wasbeer. De Maine Coon behoort tot de groep boskatten en daarmee ook tot de grote kattenrassen. Enkele van de grootste exemplaren zijn van kop tot staartpunt vier voet lang uitgerekt en wegen 12 pond.

stamboom-katten-karakter-langhaar-kitten-maine-coon

Het lichaam van de Maine Coon-kat is vrij groot en wordt soms “rechthoekig” genoemd. Op het hoofd, dat iets langer dan breed is, zitten de grote oren, die vaak een klein, kenmerkend “lynxborsteltje” hebben. Aan de binnenkant van de oren zit ook lang haar, dat in de winter als bescherming tegen de kou fungeert. De staart is zeer dichtbegroeid en minstens zo lang als de romp. Ook hier diende de pluimstaart oorspronkelijk als bescherming tegen de kou.

Maine Coons worden door hun karakter als zeer zachtaardig en goedaardig beschouwd. Ze kunnen goed overweg met honden en kinderen. Door hun sterke spelinstinct en hun drang om bezig te zijn, hebben ze veel ruimte nodig en maken ze ook graag gebruik van de buitenlucht. Het voordeel hiervan is dat regen en sneeuw niet veel doen aan hun waterafstotende vacht.

Omdat katten tot de groep halflangharige katten behoren, is hun verzorging net zo arbeidsintensief als die van langharige katten. Qua gezondheid is het zeer robuust. Door de kleine genenpool in de rassen komen bepaalde ziekten echter vaker voor. De meest voorkomende bij Main Coons zijn heupdysplasie, die problemen veroorzaakt bij het lopen, en cardiomyopathie.

Raskatten en hun karakter – 1e plaats: De Europese korthaarkat

raskatten-karakterkenmerken-gemakkelijk-onderhoud-europese-korthaar-kat

De Europese korthaar kat staat op de eerste plaats qua populariteit en verspreiding, dit is vooral te danken aan zijn hoge bewustzijnsniveau en zijn gemakkelijk te onderhouden behandeling. De meeste bestaande Europese korthaar katten fokken geen exemplaren en er zijn momenteel zeer weinig fokkers die dit ras specifiek fokken. De fokkat verschilt van de gewone huiskat doordat de kleurtekeningen duidelijker en meer symmetrisch zijn in de fokvorm en er slechts ongeveer 30 kleurvariëteiten worden gefokt. Bij de gewone huiskat zijn daarentegen ongeveer 70 kleuren bekend.

Rood tabby

korthaar-huiskat-europese-ras-kat-rood-tabby

De Europese korthaar is middelgroot, atletisch en gespierd. Haar borst is relatief breed en ze heeft een groot hoofd met middelgrote oren die ver uit elkaar staan. De vachtkleur en het vachtpatroon is divers en varieert van monochrome zwarte of witte katten tot zwarte of rode tabby.

De Europese korthaar kat is erg aanhankelijk, aanhankelijk en knuffelig voor mensen. Ze wordt ook als speels en zeer intelligent beschouwd. Door haar uitgesproken jachtinstinct heeft ze een behoefte om te bewegen en heeft ze veel vrijheid nodig om haar jachtinstinct na te jagen. Het is daarom ideaal als de katteneigenaar een tuin heeft of in de buurt van bos en velden woont.

Als kortharige kat is hij heel gemakkelijk te verzorgen. In tegenstelling tot langharige katten hebben ze geen uitgebreide verzorging nodig, maar af en toe borstelen is voldoende. In termen van gezondheid wordt het als zeer robuust beschouwd. Er zijn geen typische genetische ziekten waaraan dit ras lijdt. Het kan echter zeker ziek worden van de typische kattenziektes, zoals niesziekte of kattenziekte. Dit kan echter worden voorkomen met een vaccinatie. Bij veel buitenactiviteiten is een vaccinatie tegen hondsdolheid ook aan te raden, afhankelijk van waar je woont.

Pixabay.com © rihaij (CC0-licentie)

Pixabay.com © damien666 (CC0-licentie)

Fotalia.com © horheo (# 83621342)

Pixabay.com © uschi2807 (CC0-licentie)

Pixabay.com © rihaij (CC0-licentie)

Pixabay.com © Pexels (CC0-licentie)

Pixabay.com © bulba1 (CC0-licentie)

Pixabay.com © ARLOUK (CC0-licentie)

Pixabay.com © lilly2025 (CC0-licentie)

Pixabay.com © TeamK (CC0-licentie)

Pixabay.com © Alexas_Fotos (CC0-licentie)