huishouden

De koelkast op de juiste manier plaatsen – tips om voedsel lang vers te houden

Richt de koelkast correct in tips-voedseltemperaturen-blijf-vers

Kom je uitgeput en volledig ingepakt thuis en wil je gewoon snel al je aankopen in de koelkast opbergen? Om ervoor te zorgen dat elk voedsel optimaal wordt bewaard, moet het zijn optimale locatie vinden. Want niet elk compartiment in de koelkast heeft dezelfde temperatuur. Vul je het apparaat met een systeem, dan verleng je niet alleen de houdbaarheid van je eten, maar vind je je eten ook sneller terug. Vandaag geven we u wat informatie over hoe u een koelkast op de juiste manier kunt vullen, evenals tips over alle aspecten van voedselopslag.

Regel de koelkast correct – algemene informatie

Zet de koelkast op de juiste plek, tips-hints-food-bewaring

Sommige voedingsmiddelen houden van warm en vochtig, andere moeten droog en koud worden bewaard. Sommige voedingsmiddelen mogen nooit in de koelkast worden bewaard, omdat ze hun smaak kunnen verliezen. Vandaag laten we u zien hoe u het voedsel op de juiste manier kunt rangschikken volgens de koude zones.

Schik de koelkast correct – de verschillende niveaus

Plaats de koelkast correct op verschillende niveautemperaturen

De temperatuur in de koelkast is niet gelijkmatig verdeeld. Er zijn verschillende koude zones die verschillend zijn voor het bewaren van voedsel. De meeste koelkasten gebruiken statische koeling. Dit betekent dat er in het bovenste gedeelte een verdamper is die de lucht koelt. Hierdoor ontstaat er een circulatie waarin de warme lucht naar boven stijgt. Het temperatuurverschil varieert van 0 tot zeven graden Celsius. In het onderste compartiment en op de achterwand is het het koudst, daarom zijn vlees- en zuivelproducten daar ideaal gelegen. Bereid voedsel of gebak moeten bovenop worden bewaard.

Bovenste compartiment: De 5 tot 8 graden zone

Correct-schikken-de-koelkast-bovenste-compartiment-temperatuur

De temperatuur in het bovenste compartiment ligt tussen de vijf en acht graden Celsius. Reeds gekookt voedsel, kant-en-klare salades, taarten, sauzen zoals mosterd en mayonaise, geopend blikvoer, soepen en jam is hier het lekkerst. Deze koelkast niveau is ook de juiste plek voor restjes. Het zou hier te warm zijn voor rauw vlees en vis, maar ook voor gerechten met rauwe eieren.

Middelste compartiment: De zone van 4 tot 5 graden

Hoe de koelkast op de juiste manier opbergen, tips-algemene-informatie-voedsel

Op het middelste schap kunnen zuivelproducten worden bewaard. Kaas, room, verse melk, yoghurt en kwark – ze zijn hier allemaal in goede handen. Als het om eieren gaat, heb je de keuze: in de koelkastdeur of in het middelste compartiment. Melk blijft langer vers in het koelere midden van de koelkast.

Onderste compartiment: De zone van 2 tot 3 graden

Koelkast-goed-schikken-onderste-compartiment-vlees-vis-worst

De temperatuur in het onderste compartiment is 2 tot 3 graden. Dit is de koudste zone en hier hoort al het bederfelijke voedsel thuis. De lage temperaturen zijn ideaal voor het bewaren van vis, vlees en worst.

De groentevakken: De 8 tot 12 graden zone

Koelkast-goed-schikken-groenten-fruit-vochtig-8-12-graden-vers

De temperatuur in het groentecompartiment varieert van acht tot twaalf graden Celsius. Deze omgeving is ideaal voor de meeste groenten en fruit. Deze omvatten sla, kruiden, kool, broccoli, spinazie, wortelen, prei, radijs, asperges, wortelgroenten, champignons, enz..

Bewaar tropisch fruit in het bovenste compartiment

Koelkast-bewaar-tropisch-fruit-ananas-sandwich-zakje-bovenste-compartiment

Zorg ervoor dat u groenten en fruit apart bewaart. Bij appels komt bijvoorbeeld het gas ethyleen vrij, waardoor andere groenten of fruit kunnen bederven. Anderen, zoals de avocado, kunnen daarentegen sneller rijpen. Exotisch fruit zoals bananen zijn gevoelig voor kou en worden snel bruin in de koelkast. In het bovenste compartiment van ongeveer 8 graden Celsius kun je echter veilig groot tropisch fruit zoals ananas of meloen bewaren.

Zet de koelkast op de juiste plek – de nul graden zone

Plaats de koelkast goed in het biofresh nultemperatuurcompartiment

In moderne koelkasten zijn er ook zogenaamde nulgradencompartimenten, waar voedsel wordt bewaard bij 0 graden Celsius. Zo blijven ze veel langer vers en knapperig en blijven de vitamines behouden. Bovendien droogt het voedsel niet uit. Elk koelkastmodel heeft een andere naam voor dit compartiment. Bij Liebherr heet de nulgradenzone bijvoorbeeld Biofresh en bij Siemens – VitaFresh.

hoge of lage luchtvochtigheid?

de-keuken-de-juist-weg-weg-nul-graden-zone-vis-groente-fruit

De nulgradenzone kan droog of vochtig zijn. De meeste groenten en fruit houden bijvoorbeeld van een hoge luchtvochtigheid. Vlees, vis, worst en kaas horen thuis in de nulgradenzone met weinig luchtvochtigheid. Sommige fabrikanten bieden ook een speciaal compartiment voor vis, dat idealiter wordt bewaard bij min 2 tot 0 graden.

Laad de koelkastdeur op de juiste manier

Koelkast-goed-schikken-koelkast-deur-drankjes-glazen

Ook de koelkastdeur moet optimaal gebruikt worden. De temperaturen zijn hier vergelijkbaar met die in het bovenste compartiment. Deurvakken zijn bijzonder geschikt voor het bewaren van dranken, versgeperste sappen, boter, dressings en allerlei sauzen zoals ketchup en mosterd.

Bewaar eieren in de koelkast

Koelkast-bewaar-eieren-bewaar-eiervak-eierdoos

Vaak zit er een extra vak in de koelkast voor de eieren. Ook in de bovenste helft van de deur is boter in goede handen. Dressings, blikken en sauzen vinden hieronder hun plaats. Helemaal onderaan zit een houder voor drankjes zoals bier, water en sappen.

De koelkast op de juiste manier plaatsen – wat hoort niet in de koelkast?

Zet de koelkast-goed-niet-bewaren-voedsel

Sommige soorten groenten en fruit hoeven niet in de koelkast te worden bewaard omdat ze daar hun aroma verliezen of van smaak veranderen.

  • Tomaten verliezen hun smaak
  • Uien gaan beschimmelen
  • Bananen worden snel bruin
  • Aardappelen veranderen van smaak
  • Brood wordt droog
  • Honing kristalliseert snel
  • Knoflook begint te ontkiemen en droogt uit als de luchtvochtigheid hoog is.
  • Koffiepoeder hoort ook niet in de koelkast, omdat koffie gemakkelijk vocht en vreemde aroma’s opneemt.

Plantaardige oliën kun je ook in het midden van de koelkastdeur bewaren. Noten in een glazen pot zijn enkele weken houdbaar in de koelkast.

Correct bewaren van praktische tips voor de koelkast

Keuken-goed-bewaar-weg-voedsel-goed-verpakt-hygiëne

Bewaar al het voedsel altijd goed verpakt. Het is het beste om afsluitbare containers, huishoudfolie en plastic blikjes te gebruiken. Let in ieder geval op een goede hygiëne en verpak rauw vlees zo dat er geen vleessap kan overlopen op andere voedingsmiddelen.

Koelkastplanken blijven schoon

Koelkast-goed-opbergtips-de-folie-schoonmaken

Om je koelkast langer schoon te houden, kun je de planken en vakken bekleden met decoratieve folie of matten. Deze zorgen voor een hygiënisch klimaat en zorgen ook voor een goed humeur. Kies matten die je af en toe kunt wassen of goedkope wegwerpvoeringen.

Gebruik washi-tape

Organiseer de koelkast-correcte-washi-tape-label-organisatie

Als je voedsel in opbergdozen in de koelkast bewaart, is het een voordeel als ze helder zijn. Zo kunt u direct zien wat er in de betreffende box zit. Als alternatief kunt u labels op de dozen plakken.

Labels met washi-tape

keuken-goed-opberglabels-washi-tape

De makkelijkste manier om zelf labels te maken is met de populaire washi tape. Het is erg goedkoop en gemakkelijk te verwijderen. Daarnaast kun je ook de houdbaarheidsdatum noteren zodat je een beter overzicht houdt.

Rechthoekige containers besparen ruimte

Koelkast-goed-in-orde-rechthoekige-doos-compartimenten

Heb je gehoord dat de Japanners vierkante meloenen willen telen? Waarom? Ze passen beter in de koelkast. De kubieke vorm is gemakkelijker te accommoderen en bespaart ruimte. Je kunt hier rekening mee houden bij het kiezen van een set opbergdozen – rond of vierkant?

Koelkast organisator

Compartimenten-opruimingshulpmiddelen-koelkast-goed-schikken

U kunt verschillende koelkastopbergers krijgen om ervoor te zorgen dat uw koelkast niet snel opgeruimd is nadat u deze heeft opgeborgen. Deze helpen u om het eten beter te organiseren en zorgen voor een hygiënisch klimaat.