huishouden

Elektriciteit besparen in de keuken: handige tips voor elektriciteitsverbruikers

Elektriciteit besparen keukenmaatregelen bespaartips

Energie besparen is een van de belangrijkste thema’s in onze huidige samenleving. De elektriciteits- en stookkosten zijn voor veel huishoudens een grote financiële last, die vaak als een “tweede huur” wordt gezien. Hoewel de elektriciteitsprijzen niet kunnen worden beïnvloed, zijn er andere maatregelen die de elektriciteitskosten in het huishouden kunnen verlagen. En als je thuis elektriciteit wilt besparen, moet je in de keuken beginnen. Er is daar veel potentieel voor besparingen en we zullen u laten zien hoe u er het beste van kunt maken.

stijgende elektriciteitsprijzen in Duitsland in vergelijking met EU

Om elektriciteit te besparen, moet u uw elektriciteitsverbruik kennen en de huidige prijzen kennen. Volgens gegevens van Eurostat de elektriciteitsprijzen in Duitsland liggen ruim boven het Europese gemiddelde. Maar er zijn ook grote prijsverschillen tussen de basisleverancier en andere elektriciteitsaanbieders. Regionale basisaanbieders zijn namelijk minder flexibel en hanteren één basistarief. Een goedkopere aanbieder vind je vaak door elektriciteit te vergelijken, die een beter elektriciteitstarief te bieden heeft. Dus als je op de lange termijn de elektriciteitskosten in het huishouden wilt verlagen, kun je als eerste stap een andere elektriciteitsaanbieder kiezen.

Tips om elektriciteit te besparen in de keuken

Elektriciteit besparen Huishoudelijke keuken Elektriciteitsvreter

Naast het wisselen van aanbieder zijn er ook andere energiebesparende maatregelen die genomen kunnen worden. Als het stroomverbruik wordt verminderd, bespaart u zeker. Omdat de keuken een van de grootste energievreters in huis is, hebben we hieronder een paar tips verzameld om je te helpen elektriciteit te besparen..

Identificeer stroomvreters en gebruik ze optimaal

Als je het stroomverbruik wilt verminderen, moet je eerst de energievreters in het huishouden vinden en verminderen. In de keuken verbruiken apparaten zoals de koelkast, vriezer en elektrisch fornuis veel energie en hebben daardoor een groot besparingspotentieel.

De koelkast en vriezer werken 24 uur per dag en nemen een groot deel van de elektriciteitsrekening voor hun rekening. Plaats deze apparaten nooit naast warmtebronnen zoals radiatoren of ovens. U kunt het verbruik verminderen als u de juiste temperatuur instelt. 7 graden zijn optimaal voor de koelkast en voor de vriezer – van -15 graden in de winter tot -18 graden in de zomer. Daarnaast mag je geen warm eten of drinken in de koelkast zetten of de deur langer dan een paar seconden open laten staan.

Tips om elektriciteit te besparen Energie-efficiëntieklassen voor keukenapparatuur

Vertrouw op een hoge energie-efficiëntie bij het kopen van een nieuwe

Als je een nieuwe aankoop voor de keuken plant, kies dan voor de meest energiezuinige keukenapparatuur. Deze verlagen de elektriciteitsrekening merkbaar en zijn een zeer waardevolle investering. de Energie-efficiëntieklasse voor huishoudelijke apparaten geeft aan of het apparaat relatief veel of weinig stroom verbruikt. Op het EU-energielabel staat alle belangrijke informatie samengevat. In het geval van grote elektrische apparaten zijn de meest economische varianten gemarkeerd met “A +++” en de slechtste – met “D”.

Elektriciteit besparen keuken keukenapparatuur energie-efficiëntie

Bespaar elektriciteit bij het koken en afwassen

Een energiebesparend fornuis of oven is de juiste manier om elektriciteit te besparen in de keuken. Maar daar houden de besparingsmogelijkheden niet op. Als je er tijdens het koken voor zorgt dat de bodem van de pan past bij het formaat van de kookplaat, dan maak je optimaal gebruik van de energie. Soms kan het ook de moeite waard zijn om de kookplaat voor de kooktijd lager te zetten en de restwarmte te gebruiken. Ook het deksel op de pan en de circulerende lucht in de oven maken deel uit van energiebesparend koken.

Energiebesparende tips voor de vaatwasser

Hoewel de vaatwasser een groot elektrisch apparaat is, is het vaak goedkoper in gebruik dan met de hand afwassen. Om het energieverbruik zo laag mogelijk te houden, zet je de vaatwasser pas aan als deze echt vol is. Licht vervuilde vaat kunt u het beste op een kort programma afwassen. Dit bespaart niet alleen elektriciteit, maar ook water.

Bespaar energie huishoudelijke verlichting vervang gloeilamp

Vervang de oude gloeilampen door led-lampen

In de keuken heb je goede, neutrale verlichting nodig om te koken. Hoewel energiezuinige verlichting geen nieuw onderwerp meer is, zijn er nog steeds huishoudens die de oude gloeilampen gebruiken. Als deze worden vervangen door LED-verlichting, worden de elektriciteitskosten aanzienlijk verlaagd.

Wie spaarzaam met energie omgaat, beschermt niet alleen zijn eigen portemonnee, maar ook het milieu!