huishouden

Inboedelverzekering bij inbraak – let hier op

opstalverzekering tegen inbraakveilig

Het aantal inbraken in Duitsland blijft stijgen. Dat gaat van de Inbraakmelding 2016 van de Duitse Verzekeringsvereniging (GDV). Inbrekers maken gebruik van de zwakke punten van een huis of appartement en dringen het gebouw binnen via toegangsdeuren, openslaande deuren en normale ramen. In de meeste gevallen wordt brute fysieke kracht gebruikt. Deze feiten zijn een goede reden om vooraf een inboedelverzekering af te sluiten, die de schade door de inbraak regelt. In het artikel van vandaag proberen we een aantal belangrijke vragen over dekking, voorwaarden en claimrapportage te beantwoorden en geven we je een paar tips.

Heeft een inboedelverzekering zin bij inbraak??

inbraakstatistieken verhogen inboedelverzekering schade reguleren

Het aantal inbraken is sinds 2010 flink gestegen van ruim 120.000 naar ruim 160.000 in 2015. Dit betekent dat het aantal inbraken de afgelopen vijf jaar met ruim 30 procent is toegenomen. Niet alleen neemt het absolute aantal inbraken in Duitsland toe, ook het bedrag aan verzekeringsschade neemt toe. In 2015 betaalden de inboedelverzekeraars 530 miljoen euro aan hun klanten. Dat is een stijging van ruim 50 procent ten opzichte van 2010. Zoals een Statista-infographic blijkt, bedroeg het gemiddelde schadebedrag vorig jaar 3.250 euro. Volgens Duitse inboedelverzekeraars worden sieraden, horloges en contant geld het vaakst gestolen. Kleine elektronische apparaten, laptops, tablets, maar ook televisies en muzieksystemen zijn ook aantrekkelijk voor inbrekers omdat ze gemakkelijk kunnen worden doorverkocht.

Slechts 18,6 procent van de huishoudens in de steekproef had op het moment van de inbraak geen opstalverzekering. Hieruit kan de volgende conclusie worden getrokken: 81,4 procent van de getroffen huishoudens vond het afsluiten van een inboedelverzekering over het algemeen verstandig. Geen wonder, want als je geen inboedelverzekering hebt, moet je bij schade alles weer zelf kopen. De verzekering is dus de moeite waard voor iedereen die bij schade niet zonder financiële problemen zijn roerende zaken kan vervangen. Deze bescherming is bijzonder nuttig in een dure faciliteit. Een goede inboedelverzekering kan in detail variëren, daarom hebben tariefvergelijkingsportalen op internet zich bewezen als de meest geschikte plaats om naar toe te gaan als u een betaalbare en betrouwbare inboedelverzekering wilt vinden. Daar kunt u de premie voor uw individuele verzekering berekenen en inboedeltarieven vergelijken. De basisverzekering geldt ook voor de gevaren van brand, leidingwater, storm en hagel. U kunt doen wat gedekt is op de website van de betreffende verzekeraar Lees. Voor de meeste tarieven kunt u ook aanvullende diensten boeken tegen fietsdiefstal, glasbreuk, natuurrampen door natuurkrachten en overspanningsschade door blikseminslag.

Wat is verzekerd en wat betaalt de inboedelverzekering??

inbraak-voor-deur-inbreker-nep-sleutel

De gehele inboedel valt onder de inboedelverzekering. Hieronder vallen alle roerende zaken die in het huishouden worden gebruikt voor inrichting (bijvoorbeeld meubels, tapijten, schilderijen, gordijnen, etc.), voor gebruik (huishoudelijke apparaten, kleding, boeken), voor consumptie of installatie. Objecten in garages, zolders, aanbouw, kelderruimtes en op terrassen vallen ook onder de inboedelverzekering. Huishoudelijke artikelen zijn meestal verzekerd tegen hun vervangingswaarde, dat wil zeggen het bedrag dat aan vervanging zou moeten worden besteed als ze zo goed als nieuw waren. In de regel zijn kostbaarheden zoals contant geld en sieraden slechts tot een bepaalde limiet verzekerd. De gemiddelde vergoeding voor contant geld is 1000 – 2000 euro.

Wanneer is er ingebroken??

inbraak-geweld-terras-deur-zwart-wit

Zoals eerder vermeld vervangt de verzekeringsmaatschappij gestolen spullen alleen bij diefstal of inbraak. Maar wat is het verschil tussen eenvoudige diefstal en inbraak? Er is altijd sprake van een inbraak wanneer daders met geweld inbreken in een gebouw of kamer en daarbij zichtbare sporen achterlaten. Als er iets wordt gestolen zonder het gebruik van geweld, wordt dit als eenvoudige diefstal beschouwd.

Als uw portemonnee en 500 euro contant geld worden gestolen, bijvoorbeeld bij een inbraak, moet de inboedelverzekering het gestolen geld vervangen en de waarde van de portemonnee als nieuw. Maar sluipt de dief het huis binnen zonder tekenen van geweld of tekenen van inbraak, dan is er sprake van zogenaamde eenvoudige diefstal en is contant geld niet verzekerd. Inbraak met de juiste sleutel en spoorloos is gewoon diefstal. Als er sprake is van grove schuld, bijvoorbeeld een inbraak door een gekanteld raam of een deur die niet op slot zit, keert de verzekering meestal ook niet uit.

De basisverzekering voor inbraak geldt bijvoorbeeld:

  • Wanneer de inbreker de hor doorbreekt of de deur van het appartement beschadigt om toegang te krijgen tot uw afgesloten appartement.
  • Als de dader met geweld is binnengekomen via de balkondeur of een raam
  • In geval van vandalisme na inbraak, d.w.z. vernieling of beschadiging van de verzekerde voorwerpen uitgevoerd door de dader, enz..

Melding van schade aan een inbraak

inbraakschade-inboedelverzekering-venster

Nadat u de inbraak heeft opgemerkt, moeten de politie en uw verzekeringsmaatschappij direct op de hoogte worden gesteld. U mag in geen geval beginnen met opruimen of iets veranderen op de plaats van het misdrijf. U moet nog wel een lijst maken van de gestolen en beschadigde voorwerpen. Om de kostbaarheden te bevestigen, moeten aankoopbewijzen en bonnen over het algemeen worden bewaard. Wanneer u geen rekeningen meer heeft, is het een groot voordeel om foto’s of video’s van de gestolen items te hebben. Sommige zaken kunnen ook bevestigd worden met rekeningsaldi en zonder originele facturen. Als u een deel van de gestolen artikelen online heeft besteld, kunt u de betalingsbevestiging uitprinten en bijvoegen. Als u uw geld bent kwijtgeraakt bij een inbraak, moet u ook kunnen uitleggen waar het geld vandaan komt. Het is bijvoorbeeld handig om een ​​bankafschrift of een verkoopcontract als bewijs te overleggen.

Afbeeldingsbronnen:

Thorben Wengert / pixelio.de

Rike / pixelio.de

Bernd Kasper / pixelio.de

Susanne Schmich / pixelio.de