huishouden

Marmer reinigen en onderhouden: tips, tricks & huismiddeltjes

marmer schoonmaak zorg keuken moderne minimalistische vloer keuken eiland

Hoewel marmer net als andere robuuste natuurstenen zoals graniet, kwarts, kalksteen en dergelijke als tijdloos en klassiek wordt beschouwd, beleeft het momenteel een renaissance en wordt het geïntegreerd in tal van woonstijlen. Als werkblad in de keuken, als vloerbedekking of in de badkamer overtuigt marmer door zijn exclusiviteit en onberispelijk oppervlak. Perfecte structuur, mooie glans en unieke nerf zijn de eigenschappen die de robuuste natuursteen onderscheiden en de reden waarom het al in de oudheid stond voor luxe en klasse. Door de jaren van gebruik komt het helaas vaak voor dat het beschadigd raakt door een ongeluk en de oppervlakken er niet meer zo mooi uitzien als voorheen. Hieronder geven we praktische tips voor het reinigen en verzorgen van marmer.

Marmer: voor- en nadelen

marmer schoonmaak zorg keuken massief wit hout

Kennis van het materiaal met zijn voor- en nadelen en achtergrondinformatie maakt het leven van steenreiniging gemakkelijker. Geologisch behoort marmer tot de kalksteengroep, omdat het is ontstaan ​​door het transformeren van kalksteen. Daarom gelden hier dezelfde richtlijnen bij het schoonmaken en is marmer, zoals kalksteen, gevoelig voor zuren.

marmer schoonmaak zorg keukenblad wit

Het mooie oppervlak kan een geschud glas appelsap, wijn of koolzuurhoudende drank bederven. Na zeer korte tijd zijn op het onbeschermde oppervlak matte plekken te zien. Daarom moet de natuursteen als beschermende maatregel worden behandeld met een speciale polish. Oliën en vetten worden door de steen opgenomen en laten lelijke vlekken en verkleuringen achter. Over een lange periode kan zelfs water door regen of sneeuw de kleur van de natuursteen veranderen.

marmer schoonmaken verzorging huismiddeltjes tips trucs huishouden

Marmer wordt, net als andere kalkstenen, als middelhard beschouwd en zelfs de kleinste stenen kunnen lelijke krassen achterlaten. Vooral bij marmeren vloeren waar constant op gelopen wordt, raakt het oppervlak sneller beschadigd. Het vuil op de schoenzolen werkt als fijne schurende deeltjes die het materiaal geleidelijk ruw en dof maken. Na verloop van tijd wordt het matte gebied groter en verzamelt zich vuil in de microscheurtjes en oneffenheden. Omdat er veel gebruik wordt gemaakt van laagvormende onderhoudsproducten, kunnen ook de vuildeeltjes in de onderhoudslaag worden vastgehouden. Een basisreiniger kan worden gebruikt om marmer schoon te maken of het is het beste om het te drogen.

Marmer reinigen: basisreiniging

marmer schoonmaak zorg keuken tegels gasfornuis spoelbak

Een grondige reiniging van het marmeren oppervlak is alleen nodig als het is behandeld met een beschermende impregnering. Daarvoor moeten de oude onderhoudslagen verwijderd en daarna behandeld worden met een basisreiniger. Dit moet met voldoende water worden geneutraliseerd, maar met zo weinig mogelijk van het marmer worden afgeveegd, omdat te veel water kan leiden tot kalkaanslag. De optimale pH-waarde van het basisreinigingsmiddel moet tussen 7,0 en 8,5 liggen. Het wordt aangebracht met behulp van een zachte borstel of een microvezeldoek. Veeg het oppervlak vervolgens twee of drie keer af met een vochtige, schone doek, maar laat het oppervlak niet weken. Het is het beste om voor de behandeling te testen op een onopvallende plek.

marmer schoonmaak zorg keuken keuken eiland hout bibliotheek

In principe zijn neutrale reinigers, alcoholreinigers en natuurlijk een speciale marmerreiniger geschikt voor marmerreiniging. Alkalische reinigingsmiddelen zijn over het algemeen schadelijk, maar ze zijn een mogelijke oplossing om de kalk- of cementstrepen op sterk vervuilde oppervlakken tegen te gaan. Na behandeling ermee moet je grondig reinigen met water.

Marmer reinigen en onderhouden: impregneren

marmer schoonmaak zorg keuken werkblad keukenblok

Net als bij andere natuurlijke materialen is elk reinigingsproces met marmer tijdelijk. Behandeling met speciale beschermings- en verzorgingsproducten is ook beperkt in de tijd en moet worden herhaald. Koffie, oliën en vetten moeten worden vermeden of onmiddellijk worden verwijderd op marmeren oppervlakken. Er zijn echter moderne onderhoudsproducten die het oppervlak minder gevoelig maken voor vuil – impregnaties. Deze vormen geen beschermende film over het marmer, maar ondersteunen het van binnenuit. De meeste hiervan zijn op waterbasis en maken verschillende optische effecten mogelijk, zoals pareleffecten en andere.

marmeren schoonmaak zorg keuken aanrecht wandtegels

Hoewel de duurzaamheid van de wateroplosbare impregnaties beperkt is, zijn ze meer geschikt voor doe-het-zelvers en kunnen eventuele fouten in de verwerking achteraf gemakkelijker worden geëlimineerd. Afhankelijk van de ondergrond en het gebruik is het aan te raden om het marmer één tot vier keer per jaar grondig te reinigen en daarna te impregneren. Als u een langetermijnoplossing wilt, moet u zich wenden tot professionele stenen vloerafwerkers. De professionele impregnering is permanent, niet verwijderbaar en kost meer dan de doe-het-zelf-versie, maar de bottom line is goedkoper omdat de beschermende werking hoger is.

marmer schoonmaak zorg wit zwart gootsteen plank hout

Het gebruik van zogenaamde kristallisatie zorgt voor meer bescherming tegen krassen. Hierdoor wordt het oppervlak van kalkhoudende stenen zoals marmer, travertijn e.d. extra verhard en hoogglans gegeven. Dit proces verhoogt de oppervlakteweerstand van het materiaal en vermindert krassen.

Marmer onderhouden

marmer schoonmaak zorg keuken keuken muur houten vloer

Na het reinigen van marmer is het belangrijk om de juiste zorg te besteden. Op deze manier gaan de resultaten die al bereikt zijn door intensieve reiniging langer mee. Ondanks de impregnering of andere langdurige behandeling van het marmer, is regelmatig onderhoud en verzorging noodzakelijk. De gebruikte reinigingsmiddelen zijn niet zo intensief als die voor de basisreiniging. Als deze regelmatig worden gebruikt, hebben ze een zacht effect.

marmer schoonmaak verzorging tafelblad classic

Marmer kan ook zonder speciale reinigingsmiddelen worden gereinigd. Er moet echter rekening worden gehouden met de pH-waarde van het betreffende reinigingsmiddel. Voor marmer en andere kalksteen kunt u het beste een alkalische reiniger gebruiken en nooit een zure. De pH-waarde wordt gemeten van 1.00 tot 10.00, waarbij het neutrale en alkalische bereik optimaal zou zijn voor het materiaal, d.w.z. vanaf 7.00.

marmer schoon zorg vloer edele trappen kroonluchter kristallen

Vooral in de keuken en badkamer, waar je regelmatig de vervelende kalkresten op armaturen en sanitair moet verwijderen, zijn kalkverwijderende reinigers aan te raden. Deze zijn echter niet geschikt voor marmer en andere kalksteen, omdat ze het oppervlak mat maken en vuil er nog makkelijker op kan zetten. Een speciale marmeren badkamerreiniger is in staat om de lichte kalkaanslag en andere typische stoffen zelf uit de voegen te verwijderen. De doffe plekken en hardnekkige vlekken die was- en verzorgingsproducten veroorzaken in badkamers en keukens kunnen worden verwijderd met een marmerpoets en de glans hersteld.

marmer clean care vloertegels modern zeshoekig

Het licht vervuilde marmer is eenvoudig te reinigen met steenzeep en een beetje schoon water. U kunt het beste een microvezeldoek of microvezeldweil gebruiken. Voordat u dit doet, moet u natuurlijk het grovere vuil met een bezem of stofzuiger met uitgeschoven borstel hebben opgeveegd.

Marmer reinigen en onderhouden: huismiddeltjes

marmer schoonmaak zorg vloer zwart wit nobele woonkamer

Door de grote verscheidenheid aan reinigingsmiddelen op de markt, is het vaak overweldigd om de juiste te kiezen. In plaats van dure speciale reinigingsmiddelen loont het de moeite om Ph-neutrale en voedselveilige huismiddeltjes te gebruiken. Hardnekkige vlekken kunnen eenvoudig worden verwijderd met een citroenschil en een beetje keukenzout.

marmer schoonmaak zorg badkamer douche glazen wand vrijstaande badkuip

Een zeer eenvoudige natuurlijke was is ideaal om het marmer mooi te laten glanzen. Het moet zeer spaarzaam worden aangebracht met een microvezeldoek en licht gepolijst, zodat de zijdeachtige glans van de natuursteen discreet wordt benadrukt.