huishouden

Plasticvrije badkamer – hoe zorg je voor jezelf op een duurzame en milieuvriendelijke manier

Simpele tips voor meer duurzaamheid – dat is waar steeds meer consumenten naar op zoek zijn, die op zoek zijn naar een milieuvriendelijk dagelijks leven en onder andere het gebruik van schadelijk plastic of dit soort afval willen vermijden. Maar als je bedenkt hoeveel het materiaal ons dagelijks leven heeft beïnvloed, lijkt dit bijna onmogelijk. Toegegeven, het is een moeilijke opgave. Maar zelfs als je maar een bepaalde hoeveelheid plastic afval vermindert, heb je al iets goeds gedaan en ben je een paar stappen dichter bij een duurzaam leven. We hebben je al een paar tips gegeven voor een plasticvrije keuken. Vandaag hebben we het over een andere veelgebruikte ruimte in ons appartement, namelijk de badkamer. Hieronder enkele tips voor een plasticvrije badkamer.

Plasticvrije badkamer met bamboe

Plasticvrije badkamer met bamboe wattenstaafjes

Een snelle blik op de vele producten en accessoires in de badkamer maakt duidelijk dat bijna alles van kunststof is. De tandenborstel, de haarborstel, cosmetische verpakking, ja, zelfs de kleine wattenstaafjes bevatten het. Hoe moet je al deze dingen vervangen door milieuvriendelijke alternatieven? Wist je dat er voor een aantal van deze alledaagse producten varianten van bamboe zijn? U kunt bijvoorbeeld een bamboe-tandenborstel gebruiken en zelfs de plastic wattenstaafjes uit de badkamer verbannen en in plaats daarvan bamboe (of zelfs roestvrijstalen) gebruiken. Dit geldt ook voor de haarborstel of kam, die ook van een ander hout kan worden gemaakt en hoe dan ook als gunstiger voor het haar wordt beschouwd, en ook voor het scheermes.

Plasticvrije cosmetica

Plasticvrije badkamer met plasticvrij scheermes en andere tips

Niet alleen vrouwen consumeren veel plastic vanwege hun cosmetica. Natuurlijk gebruiken mannen ook cosmetica, of het nu gaat om crèmes, scheerschuim of douchegel of shampoo. Alles is verpakt of afgevuld in plastic verpakkingen en folies. Dus als je plasticvrij wilt zijn in de badkamer, moet er vooral hier iets veranderen. Maar hoe bereik je in dit opzicht een plasticvrije badkamer??

Bereik plasticvrije badkamers met de juiste cosmetica

Ten eerste kun je je douchegel en shampoo vervangen door zeep en haarzeep. Zijn deze ook niet verpakt, vraagt ​​u zich waarschijnlijk af? Ja, dat zijn ze, maar voor zepen worden vaak papieren verpakkingen gebruikt die milieuvriendelijker zijn. Op jouw beurt kun je zelf haarverzorgingsproducten zoals kuren en maskers maken. Er zijn talloze en gemakkelijke doe-het-zelf-recepten online voor alle haartypes. Hetzelfde geldt voor huidverzorgingsproducten.

In plaats van scheerschuim, gel en dergelijke is zeep weer geschikt – dit keer de scheerzeep. Als alternatief kan zogenaamde scheerolie of eenvoudige kokosolie worden gebruikt, die u kunt vullen in herbruikbare containers die u meeneemt in speciale winkels (onverpakte winkels).

Plasticvrije badkamer – microplastics in cosmetica

Vermijd microplastics in peelings en andere cosmetica

Als je plasticvrij wilt leven, speelt niet alleen de verpakking een rol. Veel producten bevatten zogenaamde microplastics die, wanneer ze oraal of op de huid worden aangebracht, in ons lichaam kunnen komen en blijvende schade kunnen veroorzaken. Het komt op zijn beurt via het afvalwater in het milieu terecht. Het is daarom de moeite waard om bij het kiezen van cosmetische producten naar het etiket te kijken. Zelfs tandpasta zonder plastic is niet vanzelfsprekend.

Kies bijvoorbeeld voor een scrub die natuurlijke producten met een exfoliërende werking bevat, zoals zouten, zand of mais, in plaats van die van polyethyleen. Of nog beter: maak het zelf!

Doe je eigen lichaamspeeling – natuurlijke cosmetica voor een zachte huid

Zelf zoutpeeling maken: tips voor huidverzorging met zeezout

Zelf een face peeling maken – 6 simpele recepten

Plasticvrije badkamer dankzij de uitgepakte winkel

Plasticvrije badkamer dankzij de uitgepakte winkel voor het vullen van je eigen containers

En de onverpakte winkel is een geweldig sleutelwoord als het gaat om een ​​plasticvrije badkamer, en helemaal plasticvrij. Neem glazen of metalen containers mee en laat deze ter plaatse vullen met het gewenste product. Houd je gewoon niet van zeep en wil je douchegel en shampoo blijven gebruiken? Geen probleem, want dit alles wordt ook in dergelijke winkels aangeboden. En deze zijn zelfs online beschikbaar – perfect niet alleen in coronatijden!

Gebruik hervulbare containers van glas of metaal voor hygiëne- en verzorgingsproducten

Als je door zo’n winkel bladert, zul je eerst beseffen wat alles in onze badkamer eigenlijk van plastic is – puimsteen, wasspons, nagelborstel en zelfs de planken voor zeep. Zoveel kleine dingen die we eigenlijk niet eens meer opmerken. Met behulp van de productkeuze in de winkel kun je stapsgewijs een plasticvrije badkamer bereiken.

Aloë Vera gezichtsmasker: de beste recepten voor een stralende en gezonde huid!

Toepassing van haarzeep: doe-het-zelfrecepten en handige tips voor glanzend en gezond haar!

Zelf deodorant maken – ideeën en eenvoudige recepten met huismiddeltjes

Plasticvrije badkamer zonder chemische reinigingsmiddelen

Plasticvrije badkamer met natuurlijke wasmiddelen zonder plastic containers

Iedereen die denkt dat je alle microben in de badkamer alleen kunt verwijderen met behulp van agressieve schoonmaakmiddelen, die vol zitten met schadelijke chemicaliën, het milieu belasten en ook nog eens in plastic zitten, heeft het mis. Zelfs producten uit de natuur zoals azijn of citroenzuur zijn echte allrounders als het gaat om badkamerreiniging en perfect voor een plasticvrije badkamer. Zo kun je soda en citroenzuur combineren om de toiletpot schoon te maken, terwijl een azijnoplossing gedesinfecteerd wordt en ideaal in de strijd tegen de vervelende kalkaanslag (deze producten koop je natuurlijk ook het beste in een grootwinkel).

Het toilet schoonmaken – huismiddeltjes en slimme trucs voor een betere hygiëne op het toilet

De douchedeur schoonmaken – dit is de beste manier om het te doen!

Tegelvoegen reinigen – tips, trucs en huismiddeltjes voor schone voegen

Gebruik plasticvrij toiletpapier

Gebruik of vermijd volledig bamboe toiletpapier

Zoals gezegd ontstaat plastic in de badkamer vooral door de verpakking. Dit geldt natuurlijk ook voor toiletpapier. Daarnaast worden veel bomen gekapt voor productie, meestal in verre landen in Zuid-Amerika. Het transport hier en het complexe productieproces zorgen op hun beurt voor een hoge CO2-uitstoot en energieverbruik. Dus toiletpapier is in veel opzichten alles behalve duurzaam en milieuvriendelijk. Terwijl je in de keuken het keukenpapier kunt vervangen door herbruikbare bamboe of een simpele doek, is toiletpapier natuurlijk alles behalve geschikt voor hergebruik. Dus hoe krijg je in relatie hiermee een duurzame en plasticvrije badkamer?

Bamboe toiletpapier zonder folie omdat de verpakking milieuvriendelijker is

Ook hier is bamboe de oplossing. Hoewel het ook lange tijd is vervoerd, groeit het snel, sterft het niet af na het kappen en is het vrij van pesticiden en andere chemische middelen. Om ook het probleem van plastic verpakkingen op te lossen, haalt u het best weer bij een onverpakte winkel bij u in de buurt of online. Een product dat aan dit alles trouw is, is dat van het merk Smooth Panda – dankzij het ontbreken van plastic verpakkingen krijg je precies het juiste product voor een plasticvrije badkamer.

Alternatieven zonder afval

Toiletdouche als alternatief voor veel afval gemaakt van toiletpapier

Toch belandt het papier weer in de afvoer en als je dit wilt voorkomen, kun je het ouderwetse washandje gebruiken. Deze kunnen in een emmer worden opgevangen en hoeven daarna alleen nog maar te worden afgespoeld en op hoge temperatuur in de wasmachine te worden gewassen. Dat klinkt in het begin voor velen niet zo prettig, maar is uiteindelijk veel hygiënischer en schoner dan toiletpapier. Andere alternatieven zijn de zogenaamde butt-douche (of de normale douche), die ook in Azië wijdverbreid is, of het bidet.

Badkamer zonder plastic – waar het afval te zetten??

Plasticvrije badkamer ondanks vuilniszakken met biologische vuilniszakken van maïszetmeel

Onderhouds- en schoonmaakmiddelen kunnen worden afgevuld in herbruikbare of plasticvrije containers, so far so good. Maar hoe zit het met het afval dat willekeurig ontstaat? De gebruikelijke vuilniszak is immers ook van plastic. Wil je plasticvrije vuilniszakken gebruiken, dan zijn zakken van bio-plastic dé oplossing. Nu bijvoorbeeld? Plastic, maar biologisch? Hoe werkt dat? Dit zijn 100% biologisch afbreekbare vuilniszakken van maïszetmeel, die niet minder duurzaam zijn dan de conventionele vuilniszakken van folie. Dus de volgende keer dat je plasticvrij winkelt, denk dan eens aan dit praktische alternatief om een ​​plasticvrije badkamer op te roepen.

Plasticvrije badkamer – tot ziens verpakte wattenschijfjes!

Herbruikbare en wasbare reinigingspads voor het verwijderen van make-up en wassen

En nu we het toch over afval hebben: iets waarmee vrouwen de prullenbak in de badkamer snel en betrouwbaar kunnen vullen, zijn onder andere wattenschijfjes. Nou, ze zijn niet van plastic (afgezien van de verpakking), maar laten we eerlijk zijn, moet al die troep dat zijn? Voor een duurzame en plasticvrije badkamer raden wij herbruikbare cosmetische pads aan. Deze bestaan ​​uit badstof, dat is gemaakt van bamboe, katoen, maar ook van polyester.

Zelf schoonmaakpads haken en hergebruiken in plaats van wattenschijfjes

In principe zijn het kleine washandjes die gewoon in de wasmachine kunnen. Of wat dacht je ervan om zelf make-up remover pads te haken? Er zijn eenvoudige handleidingen online die zelfs beginners kunnen doen. We willen ook het goede oude washandje noemen. Want met zijn hulp kunt u al het vuil van uw gezicht en hals verwijderen zonder onnodig afval in de emmer te verzamelen. En omdat je er niet steeds nieuwe en verpakte producten van hoeft te kopen, zijn washandjes een prima manier om plastic in de badkamer te vermijden. Als alternatief voor tampons en maandverband zijn de zogenaamde menstruatiecups weer in opkomst.

Plasticvrij voor wasmiddelen

Gebruik duurzame wasmiddelen gemaakt van natuurlijke ingrediënten

In veel huizen staat de wasmachine in de badkamer en is daarom een ​​onderdeel waar je op moet letten als je een plasticvrije badkamer wilt. Het gaat daarbij vooral om wasmiddelen en wasverzachters. Leg de nadruk op natuurlijke ingrediënten en koop wasmiddel in flessen om ook in dit opzicht een plasticvrije badkamer te houden. Voor vloeibaar wasmiddel kunt u flessen gebruiken die zijn gemaakt van gerecycled plastic, dat 100% recyclebaar is, zelfs als het opnieuw wordt weggegooid. Glazen flessen of flessen van metaal zijn nog beter.

Plasticvrije badkamer met het juiste badspeelgoed

Plasticvrije badkamer met badspeelgoed van natuurlijk rubber of hout

Eerlijk gezegd, zou u aan het badspeelgoed van uw kinderen hebben gedacht terwijl u uw badkamer omvormde tot een plasticvrije zone? Natuurlijk had je het op een gegeven moment gemerkt, maar het badspeeltje zou ook niet echt hoog op de lijst hebben gestaan, toch? Maar je kunt het kind niet verbieden om plezier te hebben tijdens het baden, alleen maar omdat je plasticvrij in de badkamer wilt leven! Dat hoeft ook niet, want er zijn natuurlijke alternatieven die voldoen aan jouw wens om een ​​plasticvrije badkamer in te richten. Natuurrubber en hout zijn de namen van de materialen waaruit je kunt kiezen. Waarom doe je niet wat onderzoek op internet? Alleen al op Amazon vind je een enorme selectie.

Plasticvrije badkamer niet helemaal mogelijk

Een plasticvrije badkamer is niet honderd procent mogelijk, zoals bij het douchegordijn

Hoewel je met de genoemde varianten een hele grote stap zet richting een duurzamere badkamer, zullen er in deze kamer nog dingen van plastic zijn die simpelweg niet te vervangen zijn en dus geen 100% plasticvrije badkamer toelaten. Dit omvat enkele haarstylingproducten, maar ook het douchegordijn. U kunt echter zonder deze laatste als u in bad doucht. Als je helemaal niet zonder gordijn kunt, gebruik je best vervuilende en PVC-arme producten.

Zero waste en geen plastic kan ook in de badkamer

Schroom indien nodig niet om plastic verpakkingen te gebruiken voor de permanente opslag van uw verzorgings- en hygiëneproducten. Ook het feit dat je deze verpakking voor een langere tijd zult gebruiken, is een duurzame manier van leven. Gooi in ieder geval niet elke bak in de prullenbak als deze leeg is. Houd er altijd rekening mee dat zelfs de kleinste verandering van uw kant gunstig is voor een duurzame, afvalvrije en plasticvrije badkamer.