huishouden

Snel en gemakkelijk kersen ontpitten met huishoudelijke artikelen en deze trucs

Het is eindelijk het kersenseizoen en we kunnen allemaal niet wachten om van deze heerlijke vrucht te genieten. Maar vooral wanneer je ze gebruikt voor jam, compotes, cakes en andere lekkernijen waar je grote hoeveelheden van dezelfde hoeveelheid nodig hebt, blijkt het ontpitten een vermoeiende klus. Je kunt bijvoorbeeld een stoner gebruiken, maar wat als je zoiets niet in huis hebt? Het mes is ook onze goede vriend, maar daarbij moet elke kers eerst gehalveerd worden, wat nog steeds de snelste en gemakkelijkste methode is. Maar zijn er nog een paar andere trucs en hulpmiddelen die kunnen helpen? Wat kun je gebruiken om kersen te ontpitten? We hebben een paar hacks verzameld die de taak gemakkelijker zullen maken. Zo ontpit je kersen zonder pit:

Kern de kersen met een fles en een rietje

Kern de kersen met een glazen fles en een rietje of eetstokjes

Hoe ontpit je kersen met een fles? Het enige wat je nodig hebt is een schone glazen fles en een eetstokje. Plaats de kers op de flesopening – met het gat waar de stengel eerder naar boven was gericht. Duw dan de stok door dit gaatje naar beneden. Tegelijkertijd druk je ook de kern naar beneden, die dan in de fles valt.

Kernkersen met PET-fles - praktische tips en trucs

Zo kun je ook kersen ontpitten met een PET-fles. Het enige dat belangrijk is, is dat je een fles gebruikt waarvan de opening niet te groot is, zodat je de kersen erop kunt zetten zonder dat ze door het gat vallen. Of heb je geen eetstokje? Dan kun je de kersen in plaats daarvan ontpitten met een rietje, dat je op dezelfde manier gebruikt.

Wat dacht je ervan om zelf een kersenpitkussen te maken van de zaden die je hebt verzameld??

Steenkersen met een haarspeld

Gewoon steen met een haarspeld en kurk

Een andere goede huishoudtip voor het ontpitten van kersen is de volgende, waarvoor je naast een haarspeld ook een kurk nodig hebt. Dat laatste zorgt voor een betere grip, maar kan ook weggelaten worden. Je steekt beide uiteinden van de haarspeld in de kurk, terwijl de lus aan de andere kant helpt om de steen uit de kers te trekken. Omdat de kersen vrij zacht zijn en met deze methode geplet kunnen worden, helpt het om ze een beetje van tevoren in te vriezen.

Kersen ontpitten – truc om kersen te ontpitten met een paperclip

Paperclip-hack voor het verwijderen van de steen van een kers

Een andere huishoudelijke tip voor het ontpitten van kersen is de paperclip. Velen vinden deze truc zelfs beter dan met de haarspeld, sommigen geven er zelfs de voorkeur aan boven de kersenpitter. Zo ontpit je gemakkelijk kersen met een paperclip: Zoals je weet heeft de paperclip twee lusjes. Buig de binnenste naar boven en gebruik de andere als handvat. Steek net als bij de haarspeld de lus van bovenaf in de kers zodat deze naar de zijkant van de kern loopt. Gebruik de lus om de kern vast te haken en trek hem omhoog en uit het gat.

Kernkersen - Lifehack met paperclips voor in huis

Lees in dit artikel wat je nog meer met paperclips kunt doen.

Kersensteen in de Thermomix

Kernkersen met Thermomix voor inmaken of voor gebak

Ja, je kunt kersen ontpitten met de Thermomix. Dus als je tijd wilt besparen of gewoon geen zin hebt om de kersen met de hand te ontpitten, is dit apparaat een geweldige hulp. Maar houd er rekening mee dat dit de vrucht ernstig zal beschadigen. Als je er een taart of een taart mee wilt versieren zijn ze hier niet meer geschikt voor. Worden ze daarentegen gebruikt voor jam, jam, compote of om ze in desserts te verwerken, dan ontpit je kersen met deze machine – en dat in een kwestie van seconden. Het is belangrijk dat je de stand niet te hoog zet als je kersen ontpit in de Thermomix. Anders loop je het risico dat de korrels ook worden verpletterd. Kies maximaal niveau 4.

Putjes na verwerking

Putten door koken in een vergiet voor jam

Als je kersenjam wilt koken, hoef je de kersen niet per se van tevoren te ontpitten. Omdat je in dit geval het vruchtvlees ook niet nodig hebt, kunnen de kersen worden ontpit door ze te koken. De meeste korrels komen los tijdens het kookproces. Maak de overige los door ze met behulp van een bladerdeegkaart door een grove slazeef te halen. Als er op sommige nog veel pulp zit, kun je ze opnieuw koken en het proces herhalen. Hierdoor blijft aan het einde het vruchtensap over, dat je zoals gebruikelijk met een geleermiddel tot jam kunt verwerken.

Met een tuit

Huishoudtrucs - gebruik de tuit om klein fruit te stenigen

Als je graag je desserts bakt en decoreert, heb je zeker een paar tuiten in huis. Perfect, want het fruit kan er ook heerlijk mee ontpit worden. Zet de tuit in een kom en druk de kers erop. De kern komt dan aan de bovenkant naar buiten en kun je er gemakkelijk uithalen. Probeer maar eens of de taak beter werkt met een spitsere of bredere spuitmond. Dat hangt misschien af ​​van de stevigheid van het fruit.

Je kunt trouwens ook zure kersen pitten met de eerder genoemde trucs.