huishouden

Superlijm: 5 manieren waarop u (misschien) er niets van wist

instantlijm cyanoacrylaat huishoudelijk gebruik gebroken spiegelframe

Zeker, ieder van ons heeft meer dan eens secondelijm gebruikt in een noodgeval, bijvoorbeeld om een ​​kinderspeelgoed, een schoen of iets anders thuis te repareren. Maar superlijm kan, net als WD40, echt veel meer dan je normaal gesproken denkt. In het volgende presenteren we een paar andere geweldige toepassingen die u misschien nog niet eerder heeft gekend of geprobeerd.

Wat is secondelijm (cyanoacrylaat)?

instant lijm bril reparatie lijm

De lijm, die we meestal “superlijm” noemen, bevat 97-99% cyanoacrylaten, d.w.z. cyanoacrylzuuresters, weekmakers, stabilisatoren, activatoren (bij onvoldoende vocht) en remmers. Om een ​​gel te maken wordt aan de te verdikken massa ultrafijn silica toegevoegd. Oplosmiddelen zitten niet in de secondelijm.

Het werkingsmechanisme van superlijm is eigenlijk eenvoudig: onder invloed van zwak alkalische middelen (waaronder gewoon water H2O, de luchtvochtigheid is ook volledig voldoende) polymeriseert de stof, d.w.z. H. verhardt, wordt vast, terwijl beide oppervlakken betrouwbaar aan elkaar worden gehecht. Lijmen op basis van cyanoacrylaat zijn probleemloos bestand tegen een belasting van 150 kg/cm². De temperatuurbestendigheid van commerciële superlijm is tot 70-80 graden, aangepast tot 125 graden. Afhankelijk van de consistentie zijn ze in vloeibare en gelachtige secondelijm verdeeld. Dankzij het brede assortiment cyanoacrylaatlijmen kan iedereen precies de juiste lijm kopen, afhankelijk van het materiaal en het doel.

Waar kun je superlijm ook voor gebruiken

gebruik instantlijm voor gescheurde nagels als nagellijm

Superlijm tegen blaren

Gitaristen hebben vaak last van blaren op hun vingers. Voor hen is superlijm op de vingertop een snelle remedie. De lijm verhardt en beschermt de huid. Ook wandelaars, hardlopers en nordic walkers hebben met veel succes superlijm gebruikt om blaren te voorkomen of te behandelen. Maak je geen zorgen, superlijm kan eenvoudig worden verwijderd met aceton. Je kunt pure aceton krijgen bij bouwmarkten of apotheken.

Superlijm voorkomt gescheurde nagels

Breek je nagels steeds af? De volgende keer dat dit gebeurt, gebruikt u secondelijm en een stuk theezakje om de gebarsten vingernagel te herstellen. Zodra de lijm is opgedroogd, gebruikt u een polijstvijl om de nagel glad te strijken om overtollig materiaal te verwijderen. Breng vervolgens een laag topcoat of nagelverharder aan en lak de nagel vervolgens met gekleurde nagellak.

SOS hulp bij laddersteken

gebruik instantlijm tegen uitlopen in kousen

Door zijn kleine formaat is superlijm een ​​betrouwbare kleine handtashulp om op alle eventualiteiten voorbereid te zijn. Bijvoorbeeld om een ​​klein gaatje in je panty te repareren of om een ​​ladder in een trui of andere gebreide onderdelen te repareren. Doe gewoon wat lijm rond het gat. Dit houdt de vezels bij elkaar en voorkomt dat het gebied uitzet.

Superlijm in het aquarium

Superlijm cyanoacrylaat in het aquarium onder water voor vissen niet giftig

Cyanoacrylaatlijm in gelvorm (cyanoacrylaatgel) wordt ook gebruikt om verschillende zoetwaterplanten te bevestigen aan rotsen of drijfhout in het aquarium. Hoewel de lijm niet eeuwig meegaat, is het handig om mossen, varens, anubias en andere aquariumplanten te verzwaren totdat ze het zelf kunnen vasthouden. En maak je geen zorgen: de gedroogde lijm is volledig niet giftig voor je zwembadbewoners.

Superlijm tegen wratten

Breng cyanoacrylaat instantlijm aan tegen wratten

Sommige klinische onderzoeken tonen aan dat wratten op handen en voeten (plantaire of palmaire wratten) met succes kunnen worden verwijderd met superlijm. Een uitgevoerd van 2014 tot 2016 Studieprogramma’s de positieve resultaten voor wratten die zijn behandeld met cyanoacrylaat en isolatietape. De bovenste laag van de wrat moet aan de isoband blijven kleven en na één tot twee weken verdwijnen. Ondanks de positieve getuigenissen is er echter een mogelijkheid dat de wrat opnieuw verschijnt. Dat komt omdat de lijm de oorzaak van wratten niet behandelt of doodt – het humaan papillomavirus (HPV). Dus zorg dat je alle informatie krijgt die je nodig hebt voordat je actie onderneemt!