huishouden

Witte was wassen – zo kun je de was bleken en voorkomen dat de kleur vervaagt!

witte wastips wassen om de kleur te behouden

Witte kleding past bij iedereen en de meesten van ons hebben minstens één wit t-shirt of overhemd in onze kast. Vroeg of laat verliezen de stoffen echter hun schitterende witte kleur en beginnen ze te vervagen. Vlekken zijn ook geen onbekende voor witte kleding en kunnen erg hardnekkig zijn. Als wit textiel op de juiste manier wordt gewassen, blijft de kleur veel langer behouden. Vandaag geven we praktische tips om witte was goed te wassen en te beschermen tegen kleurvervaging. Ook vind je in het artikel enkele tips en tricks over het juiste gebruik van bleekmiddel.

witte was kleding bleekmiddel helder wit

Wit staat symbool voor puurheid en heeft een speciaal plekje in onze garderobe. Dit is niet alleen de kleur van de trouwjurk, maar het is ook een van de beste kleuren voor de zomer. In het hete seizoen moet witte kleding je koel houden en heeft deze de voorkeur boven zwarte. Daarnaast zijn de witte overhemden een klassieker voor op kantoor.

Een van de nadelen van wit textiel is hun gevoeligheid voor vlekken. Dit betekent echter niet dat de witte stof sneller vuil wordt, maar dat zelfs kleine vlekjes en oneffenheden op wit direct opvallen. Gelukkig zijn er een paar methoden die ons helpen de witte kleur langer te behouden. Om dit te doen, moet je eerst enkele tips overwegen voor het wassen en bleken van witte was.

Was witte was en bleek op de juiste manier

hoe witte was goed te wassen bleektips

De allereerste vraag die je jezelf voor het wassen stelt, is welke temperatuur de juiste is. Dus op hoeveel graden moet je witte kleding wassen? Hier is echter geen duidelijk antwoord op, omdat de wastemperatuur nauw samenhangt met het materiaal van het wasgoed. Zo dient wasgoed van katoen of linnen gewassen te worden op 60 graden, waarbij een wastemperatuur van 95 graden ook mogelijk is voor bedlinnen, ondergoed, handdoeken etc. Als het echter om synthetische stoffen, zijde of wol gaat, zijn temperaturen van 30 tot 40 graden meestal prima. Het is belangrijk om altijd de onderhoudsinstructies van de fabrikant op te volgen. Is de was echter wit, zet de wasmachine dan altijd op de maximaal toegestane temperatuur.

witte was bleekmiddel tips bleekmiddel

Zelfs bij zorgvuldig wassen beginnen witte kleding na verloop van tijd hun schitterende witte kleur te verliezen. Grijze sluiers, zweetvlekken en zelfs gelige verkleuring van de deodorant of parfumvorm. Bleken kan helpen bij deze problemen. De meest gebruikte chemische producten zijn zuurstof en chloorbleekmiddel. Chemische bleekmiddelen zijn zeer effectief en gemakkelijk te gebruiken, maar ze kunnen het milieu vervuilen. Er zijn zelfs enkele huismiddeltjes die ook kunnen worden gebruikt om kleding te bleken.

witte was wassen volg de wasinstructies op de temperatuur

Tips voor het bleken van was

1. Controleer de onderhoudsinstructies voordat u het betreffende kledingstuk bleekt. Als er een lege driehoek op wordt getekend, is bleken toegestaan. Als de driehoek echter wordt gekruist, is bleken en wassen met bleekmiddelhoudende wasmiddelen verboden.

2. Als je een kledingstuk voor de eerste keer wilt bleken, is het aan te raden om op een onzichtbare plek een staal te doen. Dit kan bijvoorbeeld de binnenkant van de kraag of de manchet zijn. Hoe te bepalen of u het bleekmiddel veilig kunt gebruiken?.

3. Nadat u het monster hebt uitgevoerd, voert u de wascyclus uit zoals gewoonlijk. Als je zuurstofbleekmiddel gebruikt, voeg dit dan in het begin toe aan het wasmiddel volgens de instructies van de fabrikant. Als u bleekmiddel gebruikt dat chloor bevat, doe de betreffende hoeveelheid dan 5 minuten na het begin van het wasprogramma in het hoofdwasvak.

4. Droog tot slot de was zoals gewoonlijk.

Was witte kleding en voorkom dat de kleur vervaagt

hoe vaak witte was wassen kleur behouden?

Om de witte kleur van je kleding langer te behouden, moet je het wasgoed op de juiste manier behandelen. Er zijn een paar tips en trucs die kunnen voorkomen dat de stoffen verbleken en ervoor zorgen dat je wasgoed glanzend wit wordt. We vatten deze hieronder samen:.

1. Was witte kleding nadat je deze een of twee keer hebt gedragen

Zelfs als je het niet meteen ziet, kunnen vuil en zweet het witte textiel na verloop van tijd grijs of geel maken. En aangezien er bij elke keer dragen meer vuil ophoopt, is het aan te raden om de witte kledingstukken uiterlijk na elke tweede keer dragen te wassen.

witte was zweetvlekken verwijderen tips

2. Verwijder vlekken zo vroeg mogelijk

Verse vlekken van koffie of ketchup zijn direct te ontdekken en met een geschikt middel te verwijderen. Als het echter om zweetvlekken gaat, kost het tijd om ze te zien. Daarom kun je de okselvlekken van deodorant en zweet preventief behandelen met een geschikte vlekkenspray. Spuit het gebied gewoon in en laat het 15 minuten zitten voordat je het shirt wast.

het wassen van witte was sorteertips

3. Was witte was altijd apart

Hoewel dit voor de hand liggend lijkt, moet u uw wasgoed altijd zorgvuldig sorteren. Gekleurde was en witte was mogen nooit samen worden gewassen, vooral niet bij hoge temperaturen. Als een paar lichtgekleurde (maar niet witte) kleding af en toe in het wit belandt, kun je verf- en vuilvangers gebruiken.

4. Gebruik wasmiddel met bleekmiddel

Let bij het kopen van wit wasmiddel op producten die bleekmiddel bevatten. Zo bleek je de kleding bij elke wasbeurt en is extra bleken meestal niet nodig.

Witte was wassen Gebruik de juiste dosis wasmiddel

5. Gebruik de juiste hoeveelheid wasmiddel

Overmatig en ondergebruik van wasmiddel kan witte stoffen grijs en vuil maken. Volg daarom altijd de instructies op de verpakking.

6. Overlaad de wasmachine niet!

Veel mensen vullen hun wasmachine zoveel mogelijk om tijd en energie te besparen. Dit kan echter ongunstig zijn voor het wasgoed, omdat het niet volledig gewassen kan worden. Er moet voldoende ruimte in de trommel zijn voor het water en het wasmiddel, dus de machine mag nooit overladen worden. Zorg er ook voor dat voor sommige programma’s een lagere belasting is toegestaan.

witte was bleken wastips onderhoudsinstructies

7. Was witte was op de maximaal toegestane wastemperatuur

Zoals hierboven vermeld, moet de wastemperatuur voor witte was de maximaal toegestane temperatuur zijn. Volg de aanwijzingen op het etiket en je kunt niet fout gaan.

8. Droog het wasgoed volgens de instructies van de fabrikant

Ook bij witte kleding speelt drogen een belangrijke rol. Als de kleding te lang in de droger blijft, kan deze er na verloop van tijd versleten uitzien. Zet de droger op een automatisch programma dat onmiddellijk stopt als de kleding droog is.

9. Volg deze tips ook bij het wassen van beddengoed en handdoeken

Zo blijft je beddengoed altijd stralend wit en zijn de handdoeken zacht en pluizig.

wit linnen houd witte tips wasgoed