Ideeën voor kerstversiering

Kerst zonder afval: veel tips voor duurzame en plasticvrije feestdagen!

Het is weer de mooiste tijd van het jaar en binnenkort viert de hele wereld Kerst en Oud en Nieuw met familie en vrienden. En met de feestdagen voor de deur is de jaarlijkse winkelgekte al begonnen en iedereen haast zich gestrest door de winkels om de juiste cadeaus voor hun dierbaren te vinden. Tijdens de feestdagen worden echter ongelooflijk grote hoeveelheden plastic afval geproduceerd. Zelfgemaakte kerstcadeaus en kerstversieringen zijn bijvoorbeeld niet alleen goedkoop en tijdbesparend, maar ook milieuvriendelijk. Dus wat dacht je ervan om dit jaar niet alleen je vrienden iets leuks te geven, maar ook iets goeds te doen voor de natuur en een kerst zonder afval te vieren? Vraag je je af hoe dit moet werken? Lees dan verder – in dit artikel hebben we veel handige tips verzameld voor een plasticvrij kerstfeest!

Zero waste kerst plasticvrij online winkelen

Een stapel ongewenste cadeaus en gescheurd inpakpapier liggen overal in het appartement – komt dit tafereel je bekend voor? Gemiddeld produceert elke Duitser ongeveer 39 kilogram plastic afval per jaar, wat ongeveer 6 kilogram meer is dan het EU-gemiddelde. Zodat u zich beter kunt voorstellen hoe ernstig de situatie is geworden, hebben we enkele cijfers voor u:

 • In 2019 werd in Duitsland 4.368.000 ton plastic verpakkingen geproduceerd, 85.000 ton meer dan in 2018.
 • Elk jaar met Kerstmis belandt tot 80 vierkante kilometer inpakpapier in de prullenbak.
 • Ongeveer 125.000 ton plastic verpakkingen worden weggegooid.
 • Ook wordt 4200 ton aluminiumfolie weggegooid.
 • Ongeveer 12 miljoen kerstbomen worden weggegooid.

Wat is Zero Waste Christmas precies??

Zelf kerstversiering maken vegan kerstkoekjes

De Zero Waste-beweging gaat niet alleen over recycling, maar veel meer over het zo klein mogelijk houden van je eigen afvalproductie. En dat is precies het doel van een Zero Waste Christmas – zo min mogelijk afval produceren met de cadeaus, de kerstversiering en de voorbereiding van het kerstdiner. De focus ligt op zelfgemaakte geschenken en decoraties die heel bijzonder en uniek zijn en altijd uit het hart komen. Je kunt hiervoor alles gebruiken wat je buiten of in je eigen huis kunt vinden. Een mooi neveneffect van de plasticvrije feestdagen is dat je geld en tijd bespaart en op die manier veel meer tijd met familie en vrienden kunt doorbrengen..

Maak een duurzame en milieuvriendelijke adventskrans

Zelf Adbents-kransen maken Vier kerst zonder plastic Tips

Een mooie adventskrans mag natuurlijk niet ontbreken voor kerst. In plaats van dit jaar een afgewerkt exemplaar in de winkel te kopen, waarom probeert u dan niet zelf een adventskrans te maken? Het is een stuk eenvoudiger dan je denkt, en je kunt bijna alles gebruiken om het te doen – de enige regel is om plastic voorwerpen te vermijden. Een zelfgemaakte adventskrans straalt comfort en warmte uit en geeft uw appartement een uniek karakter. Hieronder vindt u eenvoudige en snelle instructies om zelf een plasticvrije adventskrans te maken.

Benodigde materialen:

 • Een houten schaal of een grote serveerschaal
 • 4 glazen potten
 • 4 grote kaarsen
 • lijn
 • Noten, dennenappels, gedroogd fruit en verse twijgen ter decoratie

En zo simpel is het:

 • Doe de kaarsen in de stenen potten en knoop het touwtje eromheen.
 • Versier en decoreer nu de schaal of schaal zoals je wilt. Het ziet er bijzonder mooi en feestelijk uit als je een paar dennentakken in het touwtje tussen de glazen steekt. En je adventskrans is klaar in minder dan 10 minuten!

Kerstmis zonder afval – ideeën voor duurzame kerstdecoraties

Zero Waste Christmas Zelf kerstcadeaus inpakken Ideeën voor kerstdecoratie

Samen het huis inrichten is een traditie in alle gezinnen over de hele wereld. Wat dacht je ervan om dit jaar je appartement te decoreren met verschillende elementen uit de natuur in plaats van de gebruikelijke plastic en plastic decoratie-items? Misschien wat droogbloemen, mooie berkentakjes of iets dergelijks? We raden je aan een paar wandelingen door het bos of het park te maken en alles te verzamelen wat je op de grond kunt vinden.

 • Kastanjes, dennenappels, kleurrijke herfstbladeren, dennentakken – dit alles is perfect voor prachtige kerstversieringen, die ook biologisch afbreekbaar zijn en geen geld kosten.
 • Als dit niets voor jou is, kun je je vrienden en kennissen vragen of je versieringen hebt die ze dit jaar niet willen gebruiken. Of ga naar de rommelmarkt en zoek naar leuke tweedehands spullen – je zult versteld staan ​​van de geweldige dingen die je daar kunt vinden!
 • Je kunt je natuurlijke decoratie ook versieren met anijssterren, kaneelstokjes of gedroogde sinaasappel- en mandarijnschil, die zorgen voor een heerlijke geur.
 • Kaarsen geven elke ruimte een prachtige, plechtige sfeer. Voor je Zero Waste Christmas kun je proberen je eigen kaarsen te maken, die ook ideaal zijn voor een zelfgemaakt kerstcadeau.

En wat dacht je van de kerstboomversieringen?

Verpak cadeaus plasticvrij. Maak je eigen kerstboomversieringen

Wat zou een kerstboom zijn zonder de glanzende en magisch versierde kerstballen? Toegegeven, ze zijn mooi, maar helaas zijn ze bijna altijd van plastic. En net als bij de woondecoratie staan ​​de decoratieve items voor je kerstboom gewoon voor de deur.

 • Gedroogd fruit – Of het nu sinaasappels, appels, citroenen of andere fruitsoorten zijn, gedroogd fruit ruikt gewoon heerlijk. Je hebt alleen een touwtje nodig en je hebt je zelfgemaakte ornamenten voor in de kerstboom.
 • Slinger van popcorn en veenbessen is een grote afwisseling van de conventionele glitterslingers en een klassieker onder de zelfgemaakte kerstversieringen. Bereid eenvoudig de popcorn volgens de instructies op de verpakking en bereid verse veenbessen. Neem vervolgens een draad en rijg deze in de naald. Rijg vervolgens afwisselend de popcorn en veenbessen, knoop het koord aan het einde in een knoop en klaar!
 • Dennenappels en verschillende takken zijn ook ideaal voor kerstboomversieringen.
 • Of wat dacht je van zelfgenaaide of gehaakte exemplaren kerstversieringen? 
 • Eetbare kerstboomversieringen – Zelfgebakken kerstkoekjes zijn een must in elk gezin en passen perfect bij het concept voor een zero waste kerst. De mooiste? Na de vakantie kun je gewoon samen met het gezin genieten van de lekkernijen!
 • Gebruik alleen wat je al bezit van de voorgaande jaren.

De kerstboom 

Kerstboomversieringen Kerstversieringen Rood Zero Waste Christmas

Een echte kerstboom ruikt heerlijk naar Kerstmis en roept bij velen van ons mooie jeugdherinneringen op. Het aantal verkochte en gekapte kerstbomen in Duitsland stijgt van jaar tot jaar – 29,8 miljoen werden verkocht in 2018. Voor dit jaar is het aantal 30,4 miljoen en dat zijn een hele 600.000 bomen meer! Ook al halen veel gemeenten al een aantal jaren kerstbomen in huis en leveren ze af aan biomassacentrales of dierentuinen, toch wordt een groot deel ervan gewoon weggegooid. Daarnaast wordt ongeveer 15% van de kerstbomen geïmporteerd uit het buitenland. Dus welke alternatieven zijn er voor een kerstboom voor een kerst zonder afval??

 • Koop een kerstboom in een pot – Kleine kerstbomen in potten zien er net zo mooi uit en geven de kamer een feestelijke sfeer. Na de vakantie kun je iets goeds doen voor de natuur en de boom weer buiten planten. Heb je een eigen tuin? Des te beter – dan kun je het daar planten en het volgend jaar gewoon weer gebruiken. 
 • Huur een kerstboom – Veel grote steden zoals Berlijn, Hamburg, München, Frankfurt am Main etc. bieden al enkele jaren de mogelijkheid om een ​​kerstboom te huren voor de feestdagen. Ze worden levend bij u gebracht en na oudejaarsavond weer opgehaald. Daarna worden ze opnieuw geplant zodat ze het volgende jaar weer gebruikt kunnen worden.
 • Of waarom niet zelf een kerstboom maken? – Voel je je creatief? Of het nu gaat om dennentakken en takken, van oude pallets of een oude ladder – er zijn ongelooflijk veel manieren om zelf een kerstboom te maken.

Geschikte geschenken voor Kerstmis zonder afval

Zelfgemaakte kerstcadeautjes, plasticvrije cadeauverpakking

Geschikte cadeaus voor Zero Waste Christmas zijn enerzijds spullen uit je eigen huis, van de rommelmarkt of cadeaus die je zelf hebt gemaakt. Ook immateriële zaken, zoals een voucher voor diverse gezamenlijke activiteiten, zijn een prima idee. De basisregel is in principe – koop zo min mogelijk nieuwe dingen.

 • Tijd weggeven in plaats van spullen – Kerst staat in het teken van gezelligheid met familie en vrienden. Het gevoel omringd te zijn door dierbaren is niet te vergelijken met een gekocht cadeau. Er zijn zoveel manieren om de ontvanger echt in de watten te leggen: naar een concert of bioscoop gaan, een leuk restaurant bezoeken of op excursie gaan. Of waarom niet iets nuttigs doen, zoals het gras maaien, babysitten of samen een kookles volgen – werkelijk alles is mogelijk!
 • Eetbare geschenken – Zelfgemaakte kerstcadeaus uit de keuken zijn een andere geweldige manier om uw dierbaren te laten zien hoeveel u van hen houdt. Vul hiervoor herbruikbare bakjes of glazen met heerlijke kerstkoekjes, zelfgemaakte pralines, gekonfijte noten of zelfgemaakte eierpunch. Je kunt de glazen vervolgens naar wens decoreren en decoreren.

Kerstcadeautjes inpakken met krant Maak je eigen kerstversiering

 • Zelf de kerstcadeautjes maken – Zelfgemaakte cadeaus zijn altijd iets heel bijzonders. Zeep, lippenbalsem, kaarsen of badballen zijn heel eenvoudig en snel te maken.
 • Oude dingen weggeven – Iedereen heeft wel spullen in huis die ze zelden of nooit gebruiken. Je beste vriend vindt je oude trui, die al jaren in je kledingkast ligt, super mooi? Dus waarom niet gewoon weggeven als cadeau? Niet alleen kleding is hiervoor geschikt, maar ook al het andere uit het huishouden – kleine keukenapparatuur die alleen stof verzamelt of oude meubels en decoraties die natuurlijk in goede staat zijn.
 • Koop iets in de tweedehandswinkel – Kerstcadeaus hoeven niet altijd gloednieuw en super duur te zijn. Winkelen in een tweedehandswinkel en op deze manier oude spullen hergebruiken is de perfecte match voor een zero waste kerst. Of het nu gaat om antieke meubels, vintage sieraden, stijlvolle kleding, verouderde elektronica of gewoon iets dat je in een liefdadigheidswinkel hebt gevonden – als je geluk hebt, vind je onderweg misschien wel echte schatten!
 • Cadeau ruil uitwisseling – Ten minste een van de cadeaus die we voor Kerstmis krijgen, is iets dat we niet leuk vinden of nodig hebben. Een ruilportemonnee is een leuke en leuke manier om met je vrienden om te gaan. Iedereen moet een cadeau meenemen dat ze niet willen. Daarna worden alle dingen ergens geplaatst en kan iedereen iets kiezen. Dit gaat door totdat iedereen een cadeautje heeft.

Kerstcadeaus duurzaam inpakken

Pak kerstcadeaus in met krant en vier kerst plasticvrij

Cadeautjes uitpakken is zonder twijfel altijd heel leuk. Maar wat gebeurt er daarna met het papier? Meestal belandt het in de prullenbak. Als elk gezin in Duitsland slechts 3 geschenken zou inpakken met herbruikbare materialen, zou dat genoeg papier besparen om ongeveer 30.000 voetbalvelden te bedekken. Je kunt je kerstcadeautjes ook heel gemakkelijk op een leuke manier inpakken zonder extra afval te creëren.

 • Oud papier uit kranten en tijdschriften, oude kaarten, vetvrij papier, recyclebaar papier of stoffen tassen.
 • Voor grotere geschenken bijvoorbeeld oud beddengoed gebruik maken van.
 • Perkament heeft een neutrale kleur en is zeer gemakkelijk op te vouwen. Je kunt het individueel decoreren en schilderen.
 • schoenendozen hebben de perfecte vorm en zijn ideaal om je cadeaus in te verpakken.
 • Furushiki is een Japanse kunst waarbij verschillende stoffen worden omgetoverd tot prachtige verpakkingen. Dit kunnen oude sjaals, bandana’s, beddengoed, zakdoeken of zelfs overhemden zijn. Er zijn veel online tutorials die precies laten zien hoe je dit stap voor stap doet.

Zero Waste Christmas – Bereid het kerstdiner dienovereenkomstig voor

Kerstdiner bereiden Tips om plasticvrij te leven

Op kerstavond met het gezin aan tafel zitten, heerlijke gerechten eten en praten – dat klinkt goed! Je wilt dat alles perfect is en dat alle gasten tevreden en vol naar huis gaan en dat er meestal veel meer gekookt wordt dan er überhaupt gegeten kan worden. Maar heb je er ooit bij stilgestaan ​​hoeveel eten er daarna wordt weggegooid? Volgens recente studies besteden Duitsers ongeveer 30% meer geld aan het kerstdiner dan in de resterende maanden, en het weggegooide voedsel is genoeg om nog eens 2 miljoen porties te bereiden! Doe iets goeds voor het milieu en volg onze tips tegen voedselverspilling met kerst.

 • Maak een lijst – Bedenk eerst wat je wilt koken en voor hoeveel personen, en maak vervolgens een lijst van het voedsel dat je nodig hebt. Wees hierin realistisch – het heeft geen zin om 6 porties van één gerecht te bereiden als je bijvoorbeeld maar met zijn vieren bent.
 • Restjes eten invriezen – Er kan veel meer voedsel worden ingevroren dan de meeste mensen denken. Kaas, gekookt vlees, gebakken groenten, verschillende dipsauzen en cakes en koekjes – dit alles kan in porties worden ingevroren en is nog minstens 1-2 maanden houdbaar. Wat je niet kunt invriezen, zoals sla, kun je veilig binnen 48 uur consumeren.

Zero Waste Kerst Kerstversiering maak jezelf plasticvrij leven

 • Koop alleen bij lokale dealers.
 • Vermijd individueel verpakt voedsel – Een hele zak voor een avocado of voor 2-3 worstjes – dat hoeft echt niet. Individueel verpakt voedsel kost over het algemeen meer en zorgt voor onnodige verspilling. Steeds meer supermarkten hebben duurzaam verpakte levensmiddelen in hun assortiment of bieden klanten de mogelijkheid om hun aankopen te verpakken in meegebrachte containers.
 • Doneer het eten of geef het aan de buren – Gooi geen boodschappen weg en help in plaats daarvan iemand in nood of maak de buren blij – perfect voor een vrolijk Zero Waste Christmas.

Zelfgemaakte Kerstcadeaus Ideeën Cadeaus uit de keuken voor vriendin