Instrumenti

Baterije za odvijač

Od svog početka, alat s vlastitim pogonom (baterija) stalno je povećavao svoj udio na tržištu električnih alata. I to ne čudi, jer će praktičnost i sigurnost rada potvrditi svi koji su već koristili takav alat. No, kao i uvijek, novčić ima dvije strane, a u članku ćemo razmotriti drugu stranu takvog alata – baterije. Imajte na umu da, iako ćemo govoriti o baterijama za odvijače, ipak se osnovni principi primjenjuju na sve vrste autonomnih električnih alata. Definirat ćemo pitanja koja će biti obrađena u članku

Što je baterija?

Sama riječ akumulator dolazi od latinskog “akumulo” (skupljati, akumulirati). Odnosno, radi se o uređaju koji je dizajniran da akumulira nešto, u našem slučaju, električnu energiju. Akumulirana električna energija tada se troši na rad elektromotora, koji zauzvrat pretvara električnu energiju u energiju rotacije, i na kraju, rotaciju mlaznice odvijača.

Ideja o akumulatorima nije nova, čak se u davna vremena čovječanstvo počelo “petljati” s električnom energijom, primjer za to su arheološki nalazi na području drevnog Babilona u obliku galvanskih ćelija. No, tek je nedavno industrija uspjela postići dovoljne kapacitete akumulatora s njihovom relativno malom veličinom..

Razmotrimo princip rada na primjeru litij-ionske baterije, koji je prikazan na donjoj slici..

Kao i svaka druga baterija, sastoji se od sljedećih elemenata: anode, katode i elektrolita. Kad se na ćelije baterije primijeni struja (punjenje), litijevi ioni migriraju na katodu. Dolazi do zasićenja katode elektronima (kapacitet baterije ovisi o “kapacitetu”). Tijekom pražnjenja sve se događa upravo suprotno, elektroni iz “utičnica” katode prelaze na anodu, dok se na anodnom terminalu stvara uredno kretanje elektrona, t.j. struje. Ovako radi svaka baterija..

Glavne karakteristike

Za završni dio članka, gdje ćemo govoriti o popravku baterija vlastitim rukama, moramo se detaljnije upoznati s uređajem i karakteristikama baterija koje se koriste u odvijačima.

Možda je najvažniji parametar svake baterije njezin kapacitet. Odnosno koliko je sati sposoban osigurati deklariranu amperažu. Ako obratite pozornost na gornju sliku, vidjet ćemo da prikazana baterija može isporučiti struju od 2A tijekom 2 sata. Ovo je pri maksimalnom opterećenju.

No, kapacitet baterije nije pokazatelj vremena rada alata od punjenja, jer malo je vjerojatno da će alat raditi pri maksimalnom opterećenju tijekom navedenog vremena. Dakle, za različite vrste površina – različiti utrošak truda. Na primjer, uvrtanje vijka u suhozid puno je lakše nego u tvrdo drvo, zar ne? Sukladno tome, potrebna je manja jakost struje.

napon baterije. Za kućanske odvijače koriste se baterije napona od 9 do 18V. Snaga odvijača ovisit će o veličini napona, iako je u ovom alatu snaga mnogo složeniji pojam nego u jednostavnom električnom alatu. No pokušajmo uhvatiti poantu sljedećim primjerom: recimo, ako imamo bateriju od 2A / h s naponom od 12V, tada nam naša baterija za Boschov odvijač može pružiti snagu od 24W / h. Ako je s istim kapacitetom napon 18 volti, tada će snaga biti 36 W / h.

Vrste baterija za odvijače

Odlučili smo se za glavne karakteristike, vrijeme je da razmotrimo koje su nam vrste dostupne. Također ćemo razmotriti njihove prednosti i nedostatke, kao i osnovna pravila rada..

A počet ćemo s nikal-kadmij akumulatorima.

Nikl – kadmijeva baterija za odvijač Hitachi

Prednosti:

– dug radni vijek, uz ispravan rad, do 1000 ciklusa punjenja / pražnjenja;

– kratko vrijeme punjenja;

– širok raspon radnih temperatura, ne gubi kapacitet pri niskim temperaturama okoline;

– lako “prenijeti” pražnjenje s velikom strujom, što je osobito učinkovito za uporabu u električnom alatu;

– ne gube svoja svojstva tijekom dugotrajnog skladištenja, što je važno za korištenje alata “s vremena na vrijeme”;

– niska cijena.

Nedostaci:

– visoka razina samopražnjenja, tj. ako se alat nije koristio dulje vrijeme, potrebno je napuniti bateriju;

– “Memorijski učinak”, odnosno potrebno je točno slijediti pravila rada;

– visoka toksičnost upotrijebljenih elemenata, uz pravilan rad niste u opasnosti, ali odlaganje je prilično skupo.

Važan uvjet za ispravan rad nikal -kadmijevih baterija je usklađenost s ciklusom punjenja / pražnjenja. Ako za punjenje stavite nepotpuno ispražnjenu bateriju, na pločama će se stvoriti kristali koji smanjuju kapacitet baterije. Kako bi vam dugo služio, ne smijete dopustiti punjenje nepotpuno ispražnjene baterije..

Nikl metal -hidridna baterija.

Prednosti:

– nedostatak “memorijskog učinka”;

– u usporedbi s nikl -kadmij baterijom, kapacitet je mnogo veći;

– dug “vijek trajanja” baterija, do 1500 ciklusa punjenja / pražnjenja;

Nedostaci:

– visoka cijena;

– velika stopa pražnjenja, iako se u najnovijim modelima vodećih tvrtki značajno smanjuje, na primjer, u baterijama s kraticom LSD iznosi 10% godišnje;

– kraći raspon radnih temperatura, pri temperaturama ispod -100C dolazi do značajnog gubitka kapaciteta, iako su neki proizvođači poboljšali ove karakteristike;

– za razliku od gore razmatrane vrste baterija, nikl-metal-hidridne baterije “podnose” visoku stopu pražnjenja lošije, što znači da su osjetljivije na rad alata pri najvećoj snazi.

Zaključak se može izvesti na sljedeći način: ako se odvijač koristi stalno, možete se odlučiti za ovu vrstu baterije, inače ćete morati stalno pratiti njeno stanje. Bateriju odvijača morat ćete povremeno puniti, čak i kad ne koristite alat..

Li-ion baterija

Litij-ionska baterija za Makita odvijač.

Prednosti:

– veliki kapacitet baterije;

– nedostatak “memorijskog učinka”;

– ne podliježe samopražnjenju;

– nije zahtjevan za uslugu;

– kratko vrijeme punjenja baterije.

Nedostaci:

– nemojte tolerirati potpuno pražnjenje baterije, odnosno rad s instrumentom do “gorkog kraja” je nemoguć, u protivnom par takvih “eksperimenata” i morat ćete otići u trgovinu po novi;

– nemojte “tolerirati” dugo vrijeme skladištenja, pa obratite pozornost pri kupnji odvijača ili same baterije na datum proizvodnje, u protivnom ćete naići na malo drugačije karakteristike od onih navedenih na bateriji;

– slabo “podnose” niske temperature.

Proizvođači stalno rade na svim nedostacima, pa se karakteristike mogu značajno razlikovati. Sasvim je moguće da će uskoro biti riješeni, jer je problem s pregrijavanjem Li-ionskih baterija riješen u nedavnoj prošlosti. Čini se da budućnost pripada ovoj vrsti punjivih baterija, barem zasad..

Popravak baterije odvijačem

U završnom dijelu članka razmotrit ćemo što se može učiniti ako baterija nije u redu, tj. kako vratiti bateriju odvijača. Prvo i najjednostavnije rješenje je izaći van i kupiti bateriju odvijačem. Ali to, nažalost, možda neće uvijek uspjeti. Nije uvijek moguće pronaći pravi tip baterije, pogotovo ako je model odvijača rijedak u vašem području. Stoga ćemo se usredotočiti na drugo rješenje ovog problema, također zato što nismo dovoljno bogati da bacimo radni alat. A cijena baterije za odvijač nije nimalo mala.

Nema smisla opisivati ​​cijeli postupak, jer je bolje vidjeti jednom nego čuti stotinu puta. No, neke točke vrijedi razmotriti.

Postupak popravka nije nimalo kompliciran, kako se čini na prvi pogled. Glavna stvar je slijediti slijed i sve će vam uspjeti. Nakon što ste obavili takav popravak, značajno ćete uštedjeti novac i rado ćete dalje koristiti svoj omiljeni odvijač.