Instrumenti

Kako pravilno uvrnuti samorezni vijak

Suvremeno tržište građevinskih pričvršćivača nudi kupcu širok izbor samoreznih vijaka, koji su toliko potrebni za svaki popravak proizvoda. Međutim, kritike o tim “malim pomagačima” nisu uvijek laskave.

Zašto?

Stvar je u tome da kućni obrtnici često ne znaju pravilno uvijati samorezni vijak i općenito kako ga pravilno odabrati..

Sadržaj

Vrste samoreznih vijaka

Postoje dvije glavne vrste samoreznih vijaka koji se koriste za samostalni popravak-za drvo i univerzalni. Njihova je glavna razlika u navoju navoja – “vijke” za drvo karakterizira veliki korak (rjeđe navoje).

Postoji zabluda da su univerzalni dijelovi jednako dobri za drvo, šperploču i ivericu kao i specijalizirani. Ne, naravno, neće ih biti teško uvrnuti u ove materijale, ali koliko će se dobro držati, veliko je pitanje. Činjenica je da “sirovina” u koju je “uronjen” samorezni vijak mora pouzdano ležati u utorima navoja, a struktura drva neće dopustiti da se kvalitativno postavi u uske “utore” univerzalnog samoreznog vijka.

Alati za samoprezivanje

Pričvršćivači mogu imati kape različitih veličina i udubljenja različitih oblika i veličina. Stoga, prije nego što uvrnete samorezni vijak, provjerite imate li u svom arsenalu odvijač ili odvijač s odgovarajućim nastavkom. Općenito, bolje je imati mlaznice za odgovarajuće alate, kako kažu, maksimalno. Osim toga, treba ih redovito mijenjati jer se trošenje uređaja tijekom rada ne može izbjeći..

Bilješka! Najbolji komadići su oni izrađeni od alatnog čelika s aditivima za stvrdnjavanje. Nemojte prestati s odabirom na prvom setu koji naiđe, inače ćete nakon par dana intenzivnog rada morati otići na novi..

Ako namjeravate uvrnuti jedan ili dva samorezna vijka u nestabilnu površinu, tada možete raditi odvijačem. Ako je više, ne možete bez odvijača. Zatezanje pričvršćivača odvijačem nije tako jednostavno kao što se na prvi pogled može činiti, a zahtijeva određenu vještinu. Odvijač će sve učiniti brzo i učinkovito.

Opća tehnologija uvrtanja samoreznih vijaka

Pomoću šila napravite malo udubljenje na mjestu rezerviranom za samorezni vijak. Instalirajte proizvod “na poziciji”. Opreznim, ali čvrstim pokretima rotirajte dio dok ne bude duboko ugrađen i usidren u materijalu. Tada se sila može povećati. Pred kraj “procesa”, brzinu se mora ponovno smanjiti – kako se ne bi oštetio vijak.

Kako uvrnuti vijke u različite materijale?

Beton

Mnogi muškarci, ne znajući kako uvrnuti samorezni vijak u beton, kvare dovoljan broj kupljenih dijelova. Zapravo, sve je vrlo jednostavno: samorezni vijci “integrirani” su u beton uz pomoć tipla – jakih plastičnih “cijevi”. Prvo se u materijalu napravi rupa, tamo se instalira tipla koja “prima” pričvršćivač.

Vrijedi znati! Obrtnici savjetuju da se tiple prije nanošenja namažu ljepilom. Time, prema njihovom mišljenju, jačaju veze..

Bušenje rupa u betonu treba izvoditi isključivo bušilicom s čekićem – čak ni bušilica s čekićem ne može izdržati, a kamoli konvencionalnu. Samorezni vijci prikladni su za drvo i univerzalni.

Opeka, keramičke pločice, estrih

Samorezni vijci uvijaju se u ova okruženja na isti način kao i u beton. Jedino je za rad s pločicama bolje uzeti običnu bušilicu jer može puknuti od prevelike snage bušilice..

Bakar, bronca, aluminij

Izmjerite promjer drške zatvarača, isključujući navoje. Ova se manipulacija mora izvesti čeljusti. Ugradite šiljaste čeljusti okomito na samorezni vijak i pričvrstite proizvod tako da potpuno prodiru u utor za navoje; odrediti promjer. Bušilicom promjera jedan i pol milimetara manjom od dobivene vrijednosti napravite rupu u materijalu. Uvrnite samorezni vijak u rupu – i posao je gotov. Koristite dijelove s univerzalnim navojem..

Bilješka! Prije “probijanja” glavne konstrukcije, preporuča se provjeriti bušilicu na malom nepotrebnom komadu sličnog materijala. Izbušite rupu i pokušajte tamo uvrnuti proizvod. Svrdlo se smatra ispravno odabranim ako samorezni vijak uđe u rupu dovoljno čvrsto, ali se ne zaglavi. U slučaju da vijak ne uspije “probiti”, trebate raditi s debljom bušilicom. Previše lagano uvijanje dijela simbolizira da trebate uzeti tanju bušilicu – u suprotnom samorezni vijak može iskočiti u bilo kojem trenutku.

Tvrdi metali

Rupa u materijalu mora biti jednaka ili nešto veća od promjera šipke bez navoja. Samorezni vijci neće se moći nositi s brojnim tvrdim metalima – osobito, gotovo je nemoguće uvrnuti ove pričvršćivače u lijevano željezo.

Plastika

Nije svaka plastika spremna prihvatiti samorezni vijak, pa neće biti suvišno prije početka rada uvjeriti se da materijal točno pristaje. Tehnologija uvrtanja samoreznih vijaka u plastiku ista je kao i za meke metale – bakar, aluminij, broncu. Istaknuti proizvodi – rezbareni u drvetu.

Drvo, vlaknaste ploče i iverica

Ne znate kako uvrnuti samorezni vijak u ploču? Vjerujte, ništa nije lakše. Osnovno pravilo je koristiti samo vijke za drvo. Za tvrde vrste drva, tanke ploče, ivericu, vlaknaste ploče potrebno je prethodno bušenje rupe za proizvod jer postoji opasnost od cijepanja materijala samoreznim vijkom. Za debele ploče od mekog drva, ova se manipulacija može izbjeći..

Ako radite:

  • s tvrdim drvetom – odaberite bušilicu promjera jednaku promjeru samorezne šipke (prirodno, bez navoja);
  • s vlaknastim pločama – 1 milimetar manje;
  • s ivericom ili mekim drvetom – 2-3 milimetra manje.

Suhozid

Olovkom označite točke na listu. Optimalni razmak između vijaka je do 70 centimetara, ovisno o očekivanom opterećenju konstrukcije. Ako koristite odvijač, možete početi vijčati proizvod najvećom brzinom. Nakon što samorezni vijak uđe na površinu za ½ preporuča se postupno smanjivanje brzine na minimum. Prilikom zatezanja običnim odvijačem svi pokreti trebaju biti glatki. Vrlo je važno pravilno zategnuti samorezni vijak – idealno bi bilo da je 1 milimetar ispod razine kartona, a ne gips! To će osigurati maksimalnu čvrstoću buduće strukture. Ako odjednom niste slijedili tehnologiju i probili karton, “zlosretno” mjesto potrebno je zalijepiti, a novi pričvršćivač postaviti na udaljenosti od 5-9 centimetara od njega.

Vrsta samoreznih vijaka za suhozid mora se odabrati ovisno o materijalu koji se koristi za izradu obloge. Za metalni okvir potrebni su univerzalni ili metalni samorezni vijci, za drvene letvice – proizvodi od drva.

Kako pravilno zategnuti odvrnuti samorezni vijak?

Odvrnuti dio mora se ponovno zategnuti točno onako kako je prije stajao. Vrlo je važno da vijak ide u isti utor, pod istim kutom. Ako proizvod za sebe “nacrta” “novi put”, pouzdanost pričvršćivanja bit će značajno smanjena. Kako ući u već postojeći utor? Samo umetnite dio u rupu i okrenite ga rukom bez pritiska. Čim sve sjedne na svoje mjesto, osjetit ćete to – proces će ići kao po satu. Ne morate pritisnuti čvrsti samorezni vijak, samo ga morate ukloniti i pokušati ponovo. Malo truda potrebno je samo na samom kraju zavrtanja.

Sada znate kako pravilno uvrnuti samorezni vijak u suhozid, beton, ciglu, drvo i metale i što učiniti u slučaju “zastoja na poslu”.