Instrumenti

Rotacijska kosilica vlastitim rukama

Nažalost, većina vlasnika motoblokova i mini traktora ne koristi ih uvijek u potpunosti, a kako bi pokosili travnjak ili polje angažiraju drugu opremu. Iako je to sasvim moguće učiniti s rotacijskom kosilicom. Cijena takvog alata je previsoka, pa je mnogo isplativije sami ga izgraditi. Kako napraviti rotacijsku kosilicu od improviziranih sredstava, razmotrit ćemo dalje.

Sadržaj:

Načelo rada rotacijske kosilice

Danas na tržištu postoji veliki izbor kosilica za poljoprivredne alate. Rotacijski uređaji najpopularniji su. Zbog svog dizajna imaju visoku produktivnost i jednostavni su za uporabu i na velikom traktoru i na traktoru sa hodom..

Princip rada rotacijske kosilice je stvaranje rotacijskih pokreta u rotoru koji ima okrugli oblik.

Rotacijska kosilica ima oblik pravokutne šipke na koju su pričvršćeni rotori s noževima. Oni su odgovorni za pravilno rezanje biljaka..

Rotacijske kosilice postale su vrlo popularne zbog svoje ekonomičnosti. Činjenica je da ti uređaji koriste izravnu energiju koja dolazi iz traktora. Stoga za svoj rad ne trebaju stvarati određenu vrstu energije. Istodobno, produktivnost se povećava nekoliko puta. Ove se kosilice koriste u procesu košenja trave, korova, ulegnutih biljaka, nazivaju se ne samo rotacijskim, već i rotacijskim.

Usporedimo li rotacijsku kosilicu s alternativnim opcijama, tada prva ima učinkovitost veću od 70%, dok druge do 40%.

Rotacijska kosilica pričvršćena je na transportni uređaj, koji je traktor, mini-traktor ili hodnik.

Postoje tri vrste takvih kosilica, to su uređaji:

 • vučeni tip;
 • polumontirani tip;
 • montirani tip.

Rotacijske kosilice prvog tipa pričvršćene su na transport pomoću sheme u tri točke, pa postoji mogućnost podešavanja kuta nagiba uređaja.

Montirane kosilice idealne su za rad na malim zemljišnim parcelama. Na ogromnim površinama preporučuje se upotreba polumontiranih uređaja, a vučene rotacijske kosilice koriste se za rad na neravnom tlu..

Rotacijska kosilica ima prilično širok raspon primjena. Savršeno kosi travu radi daljnjeg polaganja u valjke. Osim toga, razlikuju se rotacijske kosilice koje ne samo kose travu, već je i usitnjavaju i skupljaju. Načelo rada takvog uređaja sastoji se u rezanju biljaka, hranjenju posebnim noževima, koji obavljaju usitnjavanje, transport u kontejneru..

Značajke rotacijskih kosilica

Općenito, postoji nekoliko vrsta kosilica za mini traktore ili motoblokove koje možete sami izgraditi. Budući da će na taj način biti moguće postići najveću uštedu u novcu, a ujedno dobiti i visokokvalitetan alat.

Kosilice koje se proizvode kod kuće su:

 • rotacijski;
 • vučen;
 • segmentni.

Osnova rotacijske kosilice je metalna zavarena konstrukcija u obliku okvira. Za njegovu proizvodnju potrebna je prisutnost metalnih uglova standardne veličine 40×40 mm. Na konstrukciju su ugrađeni dijelovi karoserije koji učvršćuju kotače. Nakon toga trebate samostalno odabrati vrstu radnog dijela, što ovisi o mjestu rada ovog alata..

Fotografija rotacijske kosilice:

Opseg uporabe domaće rotacijske kosilice proteže se i na košnju trave ili travnjaka. No, imajte na umu da se uz pomoć takve kosilice preporučuje kositi samo visoku travu jer će usitniti nisku travu. Da biste sami napravili takvu kosilicu, potrebno vam je:

 • lanci zupčanika za motorne pile;
 • dva diska izvađena iz sijačice.

Za izradu noževa koristite samo kaljeni čelik. Svaki disk mora imati četiri noža.

Na svakom disku moraju se izbušiti rupe za noževe; njihov promjer ne smije prelaziti šest milimetara. Noževi se učvršćuju drškom. U tom slučaju potrebno je ostaviti mali razmak između noža i držača, njegova debljina bi trebala biti dva milimetra veća od debljine oštrice. Osim toga, trebali biste se pobrinuti za postavljanje zaštitnog kućišta..

Rotacijska kosilica vlastitim rukama

Dizajn domaće rotacijske kosilice za mini traktor uključuje noževe koji osiguravaju košnju trave. Noževi su pričvršćeni na poseban disk uređaj. Za osiguravanje kretanja koristi se pogonsko vratilo. Klizanje kosilice po površini tla vrši se pomoću donjih diskova.

Za izradu zavarenog okvira upotrijebite uglove, moguće je koristiti stari otpadni metal. Kako biste uštedjeli vrijeme na izradi noževa, upotrijebite stari rotor iz traktora. No, u ovom slučaju, kako bi se poboljšalo prianjanje i učinila kosilica učinkovitijom, rotor traktora treba skratiti za nekoliko centimetara s 2 na 4, ovisno o snazi ​​mini traktora. Ovaj model kosilice ima visinu nadvišenja ne veću od 350 mm.

Za neovisnu konstrukciju rotora trebali biste uzeti metalni lim i iz njega izrezati dva kruga u obliku diskova, promjer svakog je 390 mm. Da biste uštedjeli na kupnji metalnog lima, moguće je koristiti dno iz stare bačve. Noge su zavarene na diskove u sredini, osiguravajući njihovu rotaciju. Zbog utjecaja centrifugalne sile provodit će se proces košnje trave.

Pažljivo pratite čvrstoću pričvršćivanja tijekom zavarivanja nogu, jer spojevi moraju biti što pouzdaniji.

Disk izvađen iz uređaja za ljuštenje prikladan je kao donji nosač; njegov promjer ne smije prelaziti četrdeset pet centimetara. Stara metalna cijev s presjekom od najviše tri centimetra prikladna je kao aksijalna osovina. Za izradu konstrukcije također je potrebno imati ležajeve 180 180. U dijelu cijevi treba napraviti otvor za ugradnju donjeg ležaja, drugi ležaj je postavljen na površinu remenica. To zahtijeva zavarenu remenicu.

Na prethodno pripremljeno vratilo stavite disk na kojem već postoje noževi. Zatim zavarivačem zavarite remenicu na cijev. Rotacija konstrukcije bit će izvedena s dva ležaja.

Ovaj model rotacijske kosilice karakterizira prisutnost hvata od 1,10-1,15 cm, dok broj okretaja osovine doseže 1500 komada. Kosilicu je potrebno instalirati, a zatim zavariti na zavareni okvir izrađen od metalnih uglova. Kako bi se osigurao siguran rad, potrebno je paziti na postavljanje poklopca. Preporučuje se ugradnja dodatnog ležaja na spoju traktora i kosilice, izravno na mjestu gdje je pojas spojen sa osmicom, što će ovu vezu učiniti trajnijom i pružiti mekoću u radu kosilice, u osim toga, trenje remena će se smanjiti.

Kako bi se pojednostavio ovaj model rotacijske kosilice, donji disk treba zavariti izravno na metalnu konstrukciju iz kuta.

Savjet: U nedostatku vještina u radu sa aparatom za zavarivanje, bolje je povjeriti ovaj postupak iskusnom zavarivaču kako biste izbjegli oštećenja uređaja i učinili ga izdržljivijim u radu..

Ovaj model rotacijske kosilice omogućuje košnju brzinom od 8-12 km na sat. Brzim postupkom košnje trava će se drobiti, a sporijom cijelom. Takva kosilica može kositi vegetaciju za 6-8 cm. Koristi se za košnju trave ili uklanjanje korova s ​​okućnica..

Domaća rotacijska kosilica od otpadnog materijala

Materijali za izradu:

 • četiri kotača iste veličine, promjera do 45 cm;
 • dvije osovine za montažu kotača;
 • metalni lim;
 • dno stare metalne bačve;
 • četiri noža;
 • matice i vijci za pričvršćivanje noževa;
 • Stroj za zavarivanje;
 • motorna pila;
 • ručka za upravljanje ili cijev za izradu.

Umjesto kotača, moguće je koristiti staru kolica za bebe s metalnim kotačima. Na nju je pričvršćena motorna pila koja će rotirati takozvani rotor.

Privremeni prijenos s remenica pomoći će u zamjeni gume. Na donji dio kolica ugrađuje se metalni lim koji se mora izrezati brusilicom, u skladu s dimenzijama kolica. Osim toga, potrebno je izrezati dno u obliku diska iz metalne bačve. Izrežite kućište iz druge cijevi ili improviziranih sredstava promjera nešto većeg od diska. Moguće je izraditi aluminijski baldahin koji će pomoći pri polaganju pokošene trave. Ručka se koristi za upravljanje kosilicom, ako postoji iz kolica, koristite je, u protivnom sami napravite ručku. Pričvrstite noževe na disk, provjerite jesu li spojevi čvrsti. Nadalje, svi se dijelovi sastavljaju zavarivanjem. Najprije je na kolica pričvršćen metalni lim, zatim je na njegovu površinu pričvršćeno kućište i u njega je umetnut disk. Tijekom pokretanja motorne pile ovaj mehaničar rotira i kosi travu.

Cijena kupljenih rotacijskih kosilica

Trošak rotacijske kosilice prvenstveno ovisi o radnoj širini. Osim toga, na cijenu utječu:

 • broj rotora;
 • kvalitetu materijala koji se koristi u proizvodnom procesu;
 • proizvođač tvrtke;
 • ugovoreni sastanak;
 • dostupnost dodatnih funkcija;
 • vrsta kosilice;
 • brzina rotacije;
 • visina trave koju kosi;
 • težina itd.

Prosječna cijena rotacijske kosilice za hodni traktor iznosi od 100 USD. Istodobno je opremljen s dva rotora i ima kapacitet od 3500 o / min. Radna širina takve kosilice je 80 cm.

Cijena rotacijske kosilice za mini traktor iznosi od 300 USD. Štoviše, ima nešto veći zahvat i dimenzije. Također, takve kosilice odlikuje veća produktivnost i pogodne su za obradu površina srednje veličine..

Rotacijska kosilica za traktor mnogo je skuplja, prosječna cijena joj je 1500 USD. Istodobno se radna širina udvostručuje ili čak utrostručuje. Ova je oprema dizajnirana za rad na velikim površinama zemljišta.

Rotacijska kosilica uradi sam video: