Interieur ontwerp

De muur halverwege schilderen: tips voor de juiste hoogte van de horizontale lijn en het effect ervan

Het two-tone wanddesign is weer helemaal in de mode! Vroeger geassocieerd met ziekenhuisgangen en trappenhuizen in flatgebouwen, is dit type wandontwerp nu steeds meer gevraagd in moderne appartementen en geeft het kamers in een mum van tijd een vintage flair. De horizontale onderverdeling en vakkundige kleurkeuze kunnen zelfs het ruimtelijke effect beïnvloeden en optische breedte en hoogte creëren. Hoe je een muur halverwege schildert en welk effect de verschillende hoogtes van de horizontale lijnen hebben, vertellen we je hieronder!

Halverwege de muur schilderen heeft voordelen:

Verf de muur tot halverwege de gang

 • Het is een interessante en nog steeds niet erg populaire oplossing (in woonruimtes).
 • Het is een goedkope en effectieve manier om een ​​muur creatiever te maken met verf.
 • De beslissing om het onderste deel van de muur een donkere tint te geven is erg praktisch en perfect voor de kinderkamer en de gang. Zo zijn vuilvlekken op de muur bijvoorbeeld niet zo zichtbaar.
 • Zo’n wanddesign geeft de ruimte een artistieke sfeer zodat deze prachtig staat in alle studio’s, studio’s en thuiskantoren voor creatieve geesten.
 • Het tweekleurige wanddesign is een compromis tussen witte en gekleurde muren. Dus als je bang bent dat een donkere accentmuur het interieur zou overweldigen, schilder de muur dan slechts halverwege.

Welke kleuren zijn het mooist?

muur halverwege kinderkamer roze wit schilderen

De veiligste en meest voorkomende oplossing is een combinatie van wit in het bovenste deel en een andere kleur in het onderste deel van de muur. U kunt vertrouwen op een contrastrijke combinatie en bijv. marineblauw, dennengroen, turkoois of okergeel gebruiken.

two-tone wand kinderkamer wit en oud roze

Voor slaapkamers en kinderkamers gaan lichtblauw, saliegroen of poederroze prachtig samen met wit, omdat ze een gevoel van rust en harmonie creëren. Het hangt ervan af welk effect je in de ruimte wilt bereiken. Donkere kleuren werken beklemmend, maar ze kunnen ook een gevoel van veiligheid uitstralen en meubels en decoratie naar voren halen.

Verf de muur tot halverwege in pastelgroen en wit

Zoals eerder vermeld, is het gebruik van een donkere kleur op het onderste deel van de muur erg handig tegen lelijke vegen op de muur. Wit in het bovenste deel van de muur daarentegen geeft de kamer helderheid en lichtheid. Als de muur en het plafond dezelfde kleur hebben, lijkt de kamer ook groter.

tweekleurige muur kinderkamer wit en saliegroen

Verf de muur tot halverwege – welke hoogte??

Verf de muur tot halverwege - welke hoogte?

In hoge ruimtes kunt u de verf het beste tot ongeveer 1/3 van de hoogte van de ruimte aanbrengen. Bij een kamerhoogte van 2,7 meter betekent dit een hoogte tussen de 0,9 – 1,1 meter. In lagere kamers (2,4 – 2,5 meter) ziet een hoogte van rond de 0,9 – 1 meter er ook goed uit. In lage kamers kun je de indeling 1/4 (kamerhoogte: 4) gebruiken en zo het plafond hoger laten lijken.

muur geschilderd slechts halverwege in de woonkamer

In de meeste gevallen is het zinvol om de onderrand van het venster te kiezen als rand voor de volgende kleur. Door de donkere schaduw hoger op de muur te gebruiken, lijkt het raam lager. Als het onder de vensterbank is verdeeld, ziet het eruit alsof het hoger is geplaatst.

Verf de muur halverwege de slaapkamer in roze terracotta tinten

Een andere optie is om de donkere kleur iets hoger te laten komen zodat de horizontale rand tussen de twee kleuren 30 tot 50 centimeter van het plafond komt te liggen. In dit geval moet het plafond in dezelfde tint worden geverfd als de muur erboven. Dit is een geweldig idee voor een accentmuur in een slaapkamer met een laag plafond.

verf de muur alleen halverwege met groen en wit in de eetkamer

Dit type wanddecoratie moet ook qua kleur en stijl worden afgestemd op het meubilair in de kamer. Afhankelijk van het gewenste effect kunnen deze optisch naar voren komen of bijna op de achtergrond verdwijnen. Het ziet er het mooist uit als het meubel een paar centimeter lager staat dan de lijn, zoals een dressoir, een bank of een tafel.

tweekleurige muur in blauw en mintgroen

Een andere mogelijkheid is om het wanddesign naar voren te halen door te kiezen voor meubelen in dezelfde tint als de wand. Zo komen decoraties en kunstwerken tot hun recht.

Hoe versier je een tweekleurige muur??

Verf de muur halverwege met een plank om de rand te benadrukken

Een tweekleurige wand is een eyecatcher op zich, maar kan ook met andere wanddecoraties worden verfraaid. Wanddecoraties en XXL posters zien er bijvoorbeeld erg mooi uit. Een ander interessant idee is om een ​​plank langs de grens tussen de twee kleuren te hangen. Het zal ook de horizontale verdeling benadrukken.

Muur half rood geverfd met een fotogalerij boven de bank

Verf de muur tot halverwege – Instructies:

Verf de helft van de muur blauw instructies

Om een ​​muur halverwege te schilderen heb je nodig:

 • Latexverf in twee verschillende tinten
 • Schilderstape
 • Rolmaat
 • potlood
 • lijn
 • Tape of twee helpers
 • Verfroller
 • Verfbak
 • Platte borstel
 • Roerstokje

Tip: Gebruik bij voorkeur blauwe schilderstape. Het is duurzamer en plakt beter dan de gele.

De kamer opnieuw schilderen Bescherm de vloer

1. Bereid eerst de ruimte voor: bedek de vloer met een schilderszeil, maskeer plinten en deuren, enz..

verf de bovenste kleur

2. Begin met het schilderen van de bovenste helft van de muur. Hiervoor bepaal je de hoogte van de grens tussen de twee kleuren. Hierbij dient de onderrand van de vensterbank als geleiding, de hoogte is ongeveer 1 meter vanaf de vloer. Verf vervolgens de muren wit vanaf het plafond tot op deze hoogte. (U hoeft niet precies naar beneden te werken, omdat het gekleurde gebied later dit deel zal bedekken.)

Markeer de hoogte van de kleurrand op de muur

2. Als de eerste kleur goed is opgedroogd, gebruikt u een potlood en een meetlint om de hoogte van de latere kleurafbakening op verschillende plaatsen in de kamer te markeren. Probeer het meetlint loodrecht op de vloer te houden.

Verf de muur tot halverwege. Gebruik een touwtje voor een rechte lijn

3. Gebruik touw om een ​​rechte lijn te maken. Trek de draad aan en lijm de uiteinden aan de muur, rekening houdend met de eerder gemarkeerde punten. Als je een vriend hebt om te helpen, kunnen ze het touwtje vasthouden terwijl je de tape erop plakt.

Verf de muur tot halverwege met touw en schilderstape

4. Lijm vervolgens schilderstape langs het touwtje. Controleer constant de hoogte en houd je aan de markeringen die aan het begin zijn getekend.

Als je schilderstape niet erg breed is, kun je een tweede strook over de eerste lijmen. Op deze manier verklein je de kans op vlekken op de witte muur tijdens het aanbrengen van de onderste verf.

tweekleurige muur - verf horizontaal maak een rechte lijn met touwtje

Op de langste muur moet je het koord ook in het midden van de muur lijmen zodat het niet naar beneden hangt.

5. Zodra alle muren zijn afgeplakt, drukt u de tape weer naar beneden met uw vingernagel om ervoor te zorgen dat deze stevig aan de muur is bevestigd. Op deze manier minimaliseert u de hoeveelheid verf die onder de tape komt.

verf muur in twee kleuren masker

6. Nu wordt de onderste kleur toegepast. Roer na het openen van het blik verf de verf goed door met een roerstokje tot je een gelijkmatige consistentie krijgt. Verf eerst in de hoeken en langs de randen van de tape.

muur schilderen in twee kleuren in donkerblauw en wit

Breng de verf vervolgens aan met een verfroller. Werk van links naar rechts en rol het oppervlak altijd van boven naar beneden.

muur schilderen in twee kleuren

Verwijder de tape direct na het schilderen als de verf nog licht vochtig is. Dit geeft je een schone kleurrand. Als je te lang wacht, kan de tape stukjes verf afscheuren.

muur horizontaal in twee kleuren schilderen

Nadat de verf na een paar uur droog is, plak je de tape opnieuw en breng je een tweede laag verf aan.

muur schilderen in twee kleuren horizontale instructies

De two-tone wanden zijn klaar! De donkerblauwe tint oogt niet overweldigend en is tegelijkertijd een mooie achtergrond voor meubels en planten.