Interieur ontwerp

Een wijnkelder bouwen en modern ontwerpen – 33 tips en ontwerpideeën

Bouw een wijnkelder -modern-design-trappen-wijnkelder-wijnrek

Wijnkenners en liefhebbers van de borrel vinden zeker een bijzondere ruimte in hun eigen huis, waar je als een echte verrijking kunt proeven en genieten van verschillende soorten. De droom van een perfect wijnpakhuis kan worden gerealiseerd als er een geschikte ruimte beschikbaar is. Kamertemperatuur, vochtigheid en lichtomstandigheden hebben een directe invloed op de opslag van wijn. Zelf maken? Bouw een wijnkelder moet en kan het esthetisch inrichten, onthullen we in het volgende:.

Zelf wijnkelder bouwen en inrichten – tips

Een wijnkelder bouwen -modern-design-baksteen-klinker-wijnrekken-hout

Het altijd aanwezig en netjes houden van de wijncollectie, inclusief het vinden van het juiste type wijn voor de maaltijd en het bij de hand hebben, is een luxe die niet alleen sommeliers maar ook wijnliefhebbers zal bevallen. Naast voldoende ruimte moet je een beetje kennis verwerven om de voorwaarden en randvoorwaarden objectief te kunnen beoordelen, namelijk een beetje voorkennis is vereist.

Bouw een wijnkelder – gewelfd plafond voor een authentiek tintje

Wijnkelders bouwen -modern-design-traditioneel-gewelfde plafonds

Wijnkelders kenmerken zich altijd door een typische sfeer die de wijnflessen zelf met zich meebrengen. De geschiedenis van wijn beslaat een periode van eeuwen, werd en wordt nog steeds op dezelfde manier bewaard en deels geproduceerd. Het is de moeite waard om deze authenticiteit te behouden. Dit zorgt voor een sfeer die niet alleen goed is voor de wijn, maar ook puur genieten mogelijk maakt.

Een wijnkelder bouwen – van zeer eenvoudige middelen tot luxe apparatuur

Bouw wijnkelders -modern-design-retro-vintage-bakstenen-wijnrekken

Naast voldoende ruimte in uw eigen huis, vraagt ​​uw eigen wijnkelder om specifieke apparatuur. Maar het hoeft niet altijd luxe te zijn. De optimale opslagruimte, die de vereiste klimatologische omstandigheden heeft, kan met zeer eenvoudige middelen functioneel worden ontworpen zodat de goede druppels redelijk in elkaar kunnen worden gezet.

Een wijnkelder bouwen – belangrijke voorwaarden

Bouw een wijnkelder -modern-design-wijnkelder-ladderkamerhoogte

In wezen is er voldoende ruimte nodig om een ​​wijnkelder in te richten. De kamer moet ofwel niet ver van de rest van de woonkamer verwijderd zijn of vrij royaal worden gepland, zodat u uw gasten daar later kunt ontvangen. Dit moet bij voorkeur in de kelder zijn.

Bouw een wijnkelder – geschikte lichtomstandigheden

Geschikte lichtomstandigheden -modern-design-natuursteen-indirecte-verlichting

Kelders zijn het beste voor het bewaren van wijn, daar komt de naam vandaan. Juist deze bieden hiervoor de perfecte lichtomstandigheden – helemaal geen licht. De zonnestralen zijn de natuurlijke vijand van wijn, daarom zou een kamer zonder ramen de beste voorwaarde zijn voor het inrichten van een wijnkelder.

Bouw een wijnkelder, maar verlicht hem toch

Wijnkelders bouwen -moderne-design-indirecte-verlichting-wijnrekken

De wijnflessen mogen niet direct aan daglicht worden blootgesteld, maar dat betekent niet dat ze het zonder harmonieuze verlichting moeten stellen. Het is aan te raden lampen te kiezen die niet direct de flessen verlichten, maar de wijnrekken. Zo is de wijnverzameling goed geënsceneerd, maar vallen tegelijkertijd de goede druppels niet direct onder de straling.

Let bij het bouwen van een wijnkelder op licht en temperatuur

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnrek-verlichting-

Om ervoor te zorgen dat de wijn zijn kwaliteit niet verliest, is de juiste temperatuur van groot belang. Het optimum is 10 tot 15 graden Celsius. Daarnaast moet men letten op hoe de wijnflessen precies worden bewaard. Hiervoor zijn speciale wijnrekken bedoeld.

Bouw een wijnkelder en richt deze in met geschikte wijnrekken

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnrekken-wijn-kurk-design

De wijnflessen hoeven niet geschud te worden, althans niet permanent. Om de kleine trillingen zoveel mogelijk te verminderen zijn deze speciaal ontworpen wijnrekken. Sommige zijn gemaakt van hout, metaal of steen en kunnen als modules worden uitgebreid.

Creëer optimale omstandigheden rond een wijnkelder – vochtigheid

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnrekken-wijnopslag

Naast de juiste temperatuur is het belangrijk dat de ruimte een optimale luchtvochtigheid heeft van rond de 70%. De installatie van een airconditioningsysteem zorgt op lange termijn voor deze voorwaarden, maar koelkasten en airconditioningkasten zijn nog een andere manier om de ruimte te optimaliseren. Om de waarden van temperatuur, vochtigheid en andere te bewaken, is het raadzaam om de kamer uit te rusten met een temperatuurstation met vochtigheids- en temperatuurweergave.

Wijnkoelkast in de Weense kelder voor speciale wijnsoorten

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-authentiek-design

Als de wijnkelder ook dienst doet als proeflokaal, kunnen zitmeubels worden geïntegreerd en in comfortabele zitgroepen worden opgesteld. Het is van grote waarde om de meubelen een goed comfort te bieden, zodat u kunt vertrouwen op puur genieten in een harmonieuze sfeer.

Wijnkast in de woonkamer of wijnkelder met proeflokaal

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkast-verlichting-woonkamer

Als de wijnkelder ook dienst doet als proeflokaal, kunnen zitmeubels worden geïntegreerd en in comfortabele zitgroepen worden opgesteld. Het is van grote waarde om de meubels een goed comfortniveau te bieden, zodat u kunt vertrouwen op puur genieten in een harmonieuze sfeer.

Kerstkasten en wijnkoelers – wat is het verschil?

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-woonkamer-natuurstenen gevelbekleding

Hoewel de twee termen te vaak met elkaar worden verward, verschilt een wijnkoelkast van een wijnklimaatkast doordat deze meestal alleen voor tijdelijke opslag wordt gebruikt. De wijn wordt relatief kort bewaard en moet hier binnenkort geproefd worden.

Bouw een wijnkast, wijnbewaarkast of wijnkelder

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-natuursteen-wijnrek

In wezen betekenen de drie termen: wijnbewaarkast, wijnklimaatkast en wijnkelder altijd hetzelfde, alleen de grootte van het systeem is variabel. Deze zijn ontworpen voor langdurige opslag van het onroerend goed in Wenen en voldoen aan de hoogste eisen op het gebied van bewaring.

 Opslag van verschillende sterke dranken

wijnkelder-bouw-modern-design-wijnkast-tafel-boomstam

Indien het de bedoeling is dat niet alleen wijnen maar ook andere gedistilleerde dranken in de beoogde bewaarrook worden bewaard, dient voor elke soort een optimale bewaring te worden aangeboden. De beschikbare ruimte moet worden onderverdeeld en afgestemd op de behoeften van de afzonderlijke soorten drank.

Wijnkast in de keuken – glazen wijnkelder

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-wijn-bewaarglas

Voor bijzonder waardevolle wijnsoorten is het aan te raden om een ​​wijnklimaatkast of gehele wijnkamer in de Wienkeller te laten inbouwen. Deze kunnen door een specialist op maat gemaakt worden.

Bewaar verschillende soorten wijn op de juiste manier

wijnkelder-gebouw-modern-design-keuken-black-board

Daarnaast verschilt de temperatuur waarbij de goede drops gedronken kunnen worden, per soort. Wijnkenners adviseren een bewaartemperatuur tussen de 15-18 graden voor rode en portwijnen. Witte wijnen worden meestal een beetje gekoeld gedronken – 11-14 ° C, evenals champagne. Sherry’s daarentegen worden over het algemeen rechtop bewaard en houden van een temperatuur van 18 graden.

Waar is de wijnkelder eigenlijk voor gebouwd?

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-wijnrek-glazen wand

Wie de traditionele wijnkelder een modern design wil geven, kiest voor een systeem van glas. Dit is een opslagsysteem dat, dankzij moderne technologie, de wijn effectief weergeeft en op slot houdt.

Bouw een wijnkelder en bereik een minimalistische esthetiek

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-glaswand

Een andere esthetiek is vereist voor een systeem voor wijnopslag dat niet in een andere ruimte wordt gescheiden, maar wordt geïntegreerd in de woonkamer, keuken of zelfs in de woonkamer. In dit geval moet de wijnwinkel klein maar fijn worden gemaakt.

Integreer een representatief wijnbewaarsysteem in de woonruimte

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-open-planning

Dankzij de transparantie is glas veelzijdiger dan welk ander materiaal dan ook. Gecombineerd met duurzaam metaal, zoals staal of aluminium, is het resultaat een harmonieuze uitstraling van het wijnbewaarsysteem dat stijlvol zou passen in elke leefomgeving.

Bouw een wijnkelder van glas

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-glas-transparant

Een wijnkelder van glas overtuigt door zijn nobele en minimalistische esthetiek. Daarnaast zijn er planken en rekken voor Vienna-flessen, die veelzijdig en ruimtebesparend kunnen worden gebruikt. Zo kan de collectie Vienna niet alleen esthetisch gepresenteerd worden, maar ook smaakvol in het moderne interieur worden geïntegreerd.

Wijnkelders bouwen en waarom vochtigheid zo belangrijk is?

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-glas-

Door de wijnkurk is de vochtigheid in de kelder van groot belang. Als de luchtvochtigheid lager is dan 60%, krimpt de kurk, gaan de flessen lekken en vertonen ze een grote mate van krimp. Aan de andere kant is de sluiting voor meer dan 90% beschimmeld. Maar dat gebeurt pas na 2-3 jaar opslag.

Wijnkelders bouwen en waarom temperatuur zo belangrijk is voor correcte opslag?

wijnkelder-gebouw-modern-design-wijnkelder-edel-grijs

In de wijnkelder is een constante temperatuur tussen 6° – 16° en maximaal 20°C wenselijk. Bij hogere temperaturen verdampt de alcohol en vindt er nagisting plaats.

Opslag van wijn – wijnkelder in een oud of nieuw gebouw

wijnkelder-gebouw-modern-design-chroom-inox-wijnkelder

Een kelder in een oud gebouw is van nature donker, koel en heeft meestal een hogere luchtvochtigheid in vergelijking met een nieuw gebouw. Het heeft alleen een redelijke isolatie nodig, zodat schommelingen in de buitentemperatuur het binnenklimaat niet beïnvloeden. Bovendien mogen er geen verwarmingsbuizen door de wijnflessen lopen.

Bouw een wijnkelder en bewaar Wenen op de juiste manier – staand of horizontaal?

wijnkelder-gebouw-modern-design-trappen-wijnrekken-verlichting

Gewoonlijk worden wijnflessen, zoals gebruikelijk, horizontaal bewaard. Hierdoor droogt de wijnkurk niet uit. Bij rijpende wijnen is het aan te raden de flessen rechtop te bewaren. In deze stand heeft de wijn weinig contact met zuurstof en rijpt daardoor langzamer en blijft langer vers.

Bouw een wijnkelder en observeer andere voorwaarden

wijnkelder-gebouw-modern-design-trappen-wijnkelder

Er zijn nog andere voorwaarden om te overwegen als je het beste uit de aanschaf van je eigen Wienkeller wilt halen. Omdat de wijn erg gevoelig is voor invloeden van buitenaf, moet je ervoor zorgen dat de ruimte niet direct naast geurintensief fruit, groenten of zelfs chemicaliën staat. Door de kurken kan wijn permanent geurstoffen opnemen.

Bewaar de wijn goed

wijnkelder-gebouw-modern-design-onder-trap-wijnrekken

Bovendien mag wijn niet in de buurt van wasmachines, pompen en verwarmingssystemen worden bewaard, omdat deze systemen trillingen veroorzaken en de wijn doen schudden.

Wijn bewaren – waarom kurken?

wijnkelder-gebouw-modern-design-onder-trap-wijnkast

Zelfs bij de Romeinen werd wijn afgesloten met kurken. Door zijn elasticiteit en ademend vermogen worden kurken al lang beschouwd als de ideale sluiting voor wijnflessen. Aan de andere kant heeft het materiaal een bepaalde hoeveelheid vocht nodig om zijn eigenschappen te laten zien en strak te houden. Het kan ook in beperkte mate de smaak van Wenen beïnvloeden.

Wijn bewaren – alternatieve sluitingen

wijnkelder-gebouw-modern-design-traditioneel-hout-natuursteen

Als alternatief voor wijnkurken zijn er ook sluitingen van glas of kunststof. De eerste zijn zeer compact, hebben een neutrale smaak, maar zijn nog steeds vrij duur en worden voornamelijk in apotheken gebruikt. Kunststof kurken worden steeds populairder, en niet zonder reden. Ze zijn goedkoop, hebben geen invloed op de smaak van wijn, maar staan ​​zeer sceptisch tegenover consumenten.

 Bouw je eigen wijnkelder

wijnkeldergebouw-modern-design-hal-wijnkelder-beglazing