Interieur ontwerp

Gym Basement: de ultieme gids voor de perfecte homegym!

Voldoende lichaamsbeweging en sport zijn erg belangrijk voor onze algemene gezondheid en zouden een integraal onderdeel moeten zijn van ons dagelijks leven – dit is eigenlijk geen geheim. Maar voor velen van ons is elke ochtend vroeg opstaan ​​om te trainen in de sportschool gewoon een goede voornemen. En als je er na een lange dag op het werk naartoe rijdt en je omkleedt om te ontdekken dat de kamer overvol is en alle fitnessapparatuur al bezet is, kan dit je motivatie om te sporten snel verpesten. Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom velen van ons tegen een lidmaatschapscontract in de sportschool zijn. Geen wonder dus dat steeds meer mensen ervoor kiezen om thuis een eigen sportschool in te richten. Je denkt misschien dat het veel geld en ruimte zou kosten om dit te doen, maar dat is verre van waar. Wat als we u vertellen dat de perfecte thuisgymnastiek letterlijk onder uw voeten ligt? Om op elk moment uw favoriete hobby binnen uw eigen vier muren te kunnen uitoefenen en fit te blijven, leggen we in ons artikel uit hoe u de perfecte kelderfitnessruimte inricht!

Kelder Gym Ideeën Home Gym Sportkamer Design Home

De kelder wordt vaak of nauwelijks gebruikt of staat vol met zinloze dingen en oude meubels. Het kan eigenlijk veel meer, en er kan veel worden gemaakt van de extra vierkante meters. Een paar treden naar beneden lopen en we kunnen thuis beginnen met sporten – een fitnessruimte in de kelder brengt ongetwijfeld een aantal voordelen met zich mee. We kunnen in alle rust trainen, we zijn niet gebonden aan bepaalde openingstijden en ook de lange reis komt helemaal te vervallen. En wanneer u het geld dat u betaalt voor uw maandelijkse lidmaatschap investeert in de juiste apparatuur voor de sportschool, kunt u op den duur veel geld besparen. En aan het eind van de dag is elk apparaat van jou – is dat niet leuk? In principe is het eigenlijk heel eenvoudig om een ​​klein fitnessparadijs in je eigen huis op te zetten. Bijna elk huishouden heeft tegenwoordig minstens één loopband of set dumbbells, maar een homegym is eigenlijk veel meer dan alleen een simpele verzameling apparatuur en fitnesstools – het is het product van een doordacht ontwerp dat net zo functioneel en motiverend is.

Kelder in de fitnessruimte: ruim de kamer helemaal op

Richt een sportruimte in de kelder in, ontwerp je eigen trainingsruimte, creëer ideeën voor thuisgymnastiek

Volgepakte planken, oude meubels, talloze kartonnen dozen en geen overzicht – zo ziet de kelderruimte er voor de meesten van ons uit. Als je de kelder wilt inrichten en er een thuisgymnastiek van wilt maken, zeg dan vaarwel tegen alle rommel. Neem minimaal een dag de tijd om alles goed te sorteren en schoon te maken. Goed bewaarde meubelstukken die iemand anders zou kunnen gebruiken, konden ofwel worden weggegeven aan vrienden en kennissen of aan een non-profitorganisatie worden geschonken. Modulaire systemen en planken kunnen steeds weer worden aangepast, vergroot of verkleind en zorgen voor meer orde. Om de kelder om te bouwen tot een fitnessruimte, moet u ook overwegen welke apparatuur u nodig heeft. Doe meer duurtraining en moet een loopband hebben of liever trainen met losse gewichten en machines?

Zorg voor een goede luchtkwaliteit en voldoende verlichting in de kelder van de fitnessruimte

Verlichting fitnessruimte kelder sportkamer woninginrichting fitnessruimte ideeën

Iedereen die tijdens de spits in een sportschool is geweest, weet hoe benauwd de lucht wordt. Tijdens het sporten wordt veel zuurstof verbruikt en de stront maakt de luchtvochtigheid in de kamer navenant hoger. Een kelderruimte zonder raam zou daarom eerder ongeschikt zijn voor uw eigen homegym. Ramen of een goed ventilatiesysteem zijn dan ook een absolute must voor een fitnessruimte in de kelder. Als de ruimte niet goed geventileerd is, kan dit ook leiden tot schimmelgroei en dat willen we vermijden. Om trainen in je eigen vier muren echt leuk te maken, moet je de optimale luchtvochtigheid in de ruimte tussen 40 en 60 procent houden. Met een hygrometer is dit op elk moment prachtig te controleren. Om te voorkomen dat er warme lucht in de ruimte komt, mag u de fitnessruimte in de zomer helemaal niet ventileren of zo’n 5 tot 10 minuten per dag ventileren. Om in de winter een goede luchtkwaliteit te garanderen, moeten de ramen ongeveer 10 minuten volledig worden geopend. Als het buiten niet zo koud is, kunt u de ramen kantelen en zo laten – zo zorgt u ervoor dat er geen condensatie op de muren kan ontstaan.

Richt een kleine fitnessruimte in in de kelder van de fitnessruimte

Het loont daarom de moeite om de kleine raampjes te vervangen door bijbehorende kiepramen met isolerende beglazing voor uw eigen fitnessruimte in de kelder. Om een ​​aangename sfeer te creëren, moet u ook denken aan de juiste verlichting in de kelder van de fitnessruimte. Helaas is er in deze kamer een gebrek aan natuurlijk licht. Om de inspanning laag te houden, vertrouwt u op twee of drie spaarlampen die als basisverlichting dienen en vult u eventueel aan met extra plafondlampen of spots. Voldoende licht zorgt ervoor dat de fitnesskelder er helder, uitnodigend en comfortabel uitziet.

Ademende wanden zijn een absolute must voor de keldergym

Verander de kelder in een sportschool

De wanden, het plafond en de vloer dienen goed geïsoleerd te zijn, zodat vocht en kou niet eens de fitnessruimte intrekken. Dit wordt meestal het beste bereikt met een ademende pleister en gasbetonblokken. Behang en houten lambrisering zien er misschien mooi uit, maar ze zijn niet geschikt voor de sportruimte in de kelder, omdat vocht en schimmel zich na verloop van tijd tussen de lambrisering en het metselwerk kunnen nestelen. Een scheidingswand, die als ventilatie is gebouwd met enkele centimeters ruimte voor de eigenlijke wand, is een ander goedkoper alternatief. Dit heeft ook als voordeel dat je hiermee lelijke muren of vlekken effectief kunt verbergen. Houd er ook rekening mee dat de meeste moderne fitnessapparatuur een stopcontact nodig heeft. Om te voorkomen dat u erover struikelt of uzelf verwondt, moeten ze zo intelligent en comfortabel mogelijk worden gelegd. Dus voordat je de muren gaat bekleden, moet je eerst het aantal en de locatie van de stopcontacten bepalen.

Kelder ombouwen tot fitnessruimte: welke vloer heb je nodig?

Een fitnesskelder inrichten Een kelder ombouwen tot een fitnessruimte Tips

Hoewel u op kale betonnen vloeren of vloerbedekking kunt trainen, is dit niet bijzonder gunstig voor uw veiligheid of comfort. Met de juiste vloerbedekking voor de kelderfitnessruimte zorgt u ervoor dat de vloer en apparatuur beschermd blijven tegen beschadigingen. Deze moet zo prettig toegankelijk en comfortabel mogelijk zijn. De selectie kan ook de sfeer in de kamer beïnvloeden en er zijn talloze ontwerpmogelijkheden om uit te kiezen. Mooie patronen en levendige kleuren zorgen voor een aangename sfeer. Kurk-, PVC-, linoleum- en rubberen matten zijn enkele van de beste soorten die perfect zijn voor de thuisgymnastiek. Een kurkvloer is wat gevoelig en eerder ongeschikt voor krachttraining met losse gewichten en dumbbells. In dit geval raden we je aan om een ​​rubberen vloer van 10 millimeter dik te gebruiken. Een kleine fitnessruimte in de kelder kan perfect worden gelegd met rubberen matten in de vorm van een puzzel of vierkant, die op maat kunnen worden gesneden.

De plafondhoogte voor de keldergymnastiek

Verlichting sportschool kelder sportschool opgezet thuis

Vooral als je de fitnessruimte in het souterrain wilt inrichten, moet je zowel op de vloer als op de hoogte van het plafond letten. De meeste kelderruimtes hebben lage plafonds, wat een probleem kan zijn bij het doen van krachtoefeningen. Idealiter zou je in staat moeten zijn om een ​​dumbbell boven je hoofd te houden terwijl je staat zonder het plafond aan te raken.

En het allerbelangrijkste: apparatuur en accessoires voor de fitnessruimte

Fitness kelder ontwerp fitnessruimte kelder voorbeelden

Het kiezen van de juiste apparatuur en apparatuur is mogelijk de belangrijkste factor waarmee u rekening moet houden voor uw eigen keldergymnastiek. Terwijl de eigenaren van fitnessstudio’s ervoor moeten zorgen dat ze zoveel mogelijk mensen aanspreken met hun apparatuur, hoeft een homegym maar aan één persoon te voldoen, en dat ben jij! Van ergometers tot halterbanken tot roeimachines en loopbanden, er is voor elke fitnessfan wat wils. Verschillende machines bieden verschillende trainings- en gezondheidsvoordelen, en afhankelijk van uw budget en ruimte kunt u vrijwel alles krijgen. We raden u echter aan te investeren in multifunctionele apparatuur. Slingtrainer-oefeningen zijn bijvoorbeeld perfect voor het vergroten van het uithoudingsvermogen en het opbouwen van spieren. Als u de sportruimte in de kelder inricht, moet u ervoor zorgen dat u zich vrij kunt bewegen en comfortabel kunt sporten. Voor de meeste machines is een oppervlakte van ongeveer 2-3 vierkante meter meestal voldoende. De installatie van spiegels in de homegym laat de ruimte groter en lichter lijken en is zeer gunstig voor de fitnessruimte. Niet alleen de esthetiek spreekt in het voordeel van een spiegel – dit stelt je ook in staat om je trainingstechniek onder controle te houden en indien nodig te verbeteren.

Denk aan uw veiligheid

Design turnzaal inrichten gym in de kelder

Je eigen veiligheid is van cruciaal belang bij het inrichten van je eigen fitnessstudio aan huis. Terwijl we in de sportschool kunnen worden verzorgd door gespecialiseerd personeel, zijn we alleen in de personal trainingsruimte. Het voordeel om alleen en in alle rust te kunnen trainen heeft helaas een groot nadeel, vooral voor beginners – als er iets gebeurt, is er niemand die je kan helpen. Vooral de gevaren van krachttraining met losse gewichten worden door veel mensen erg onderschat. Een verkeerde houding of zwaaiende bewegingen kunnen leiden tot ernstige verwondingen aan gewrichten, spieren, pezen en banden. Zorg voor voldoende opslagruimte en controleer uw apparaten regelmatig op defecte onderdelen om het risico op letsel te minimaliseren.

Fitnessruimte souterrain Voorbeelden van het perfecte fitnessparadijs voor thuis

Kelder sportschool ideeën tips voor het opzetten van thuisfitness

Met een leuke gym aankleding geef je de ruimte een persoonlijk karakter

Kelder Sportruimte Een fitnessruimte inrichten

Met wandplanken zorg je voor meer orde

Kelder Gym Set Up Ideeën voor thuisgymnastiek

Met een fitness in de kelder kun je op elk moment in alle rust sporten

Gym kelder voorbeeld gym ontwerp huis

Een televisie of stereo-installatie mag niet ontbreken in een fitnessruimte in de kelder

Fitnessruimte kelder fitnessruimte inrichtingstips

Een kleine fitnessruimte in de kelder kan ook heel praktisch gemaakt worden

Home Gym Thuiskelder Inrichten Ideeën voor thuisgymnastiek

Investeer in een goed ventilatiesysteem om de luchtkwaliteit in de fitnessruimte te verbeteren

Thuis een sportschool opzetten Kleine sportschool in de kelder