Interieur ontwerp

Mini-appartementconcept: Zo woon je modern op slechts 15 vierkante meter!

mini-appartement concept kleine kamer optisch vergroten

Casa FOA is een van de belangrijkste tentoonstellingen voor architectuur, interieurontwerp, landschapsarchitectuur en industrie in Latijns-Amerika. De Chileense architecten van SUMATORIA werden geselecteerd om hun land te vertegenwoordigen op het gebied van “Emerging Design of Miniature Housing”. Dit zijn mini-appartementen met een woonoppervlak van slechts 15 vierkante meter (komt overeen met de grootte van een containermodule). De architecten hebben een mini-appartementconcept ontworpen dat modern wonen in een kleine ruimte mogelijk maakt.

Mini-appartementconcept voor modern en efficiënt wonen

15 m² mini-appartementconcept modernHet Chileense architectenbureau stelde een ruimteoplossing voor op basis van digitale transformatie en toenemende verstedelijking. Terwijl de vraag naar woningen in de grootste steden ter wereld blijft groeien, worden stadsappartementen steeds kleiner. Met een goed mini-appartementconcept leef je comfortabel in de kleinste ruimtes. De oplossing van de architect begint met een efficiënt, aanpasbaar en eenvoudig te implementeren ontwerp voor een hoofdwoning, tweede woning of zelfs een hotelproject waar de vraag naar comfort en duurzaamheid plaatsvindt in een beperkte ruimte. De schaalbaarheid en efficiëntie van het ontwerp werkt volgens het “plug-and-play”-concept, dat seriematige constructie en eenvoudige implementatie mogelijk maakt, evenals de bouwtijd en -kosten vermindert.

Het mini-appartement van 15 m² fascineert met design

mini appartement concept grote spiegel slaapkamer optische illusie

In dit appartement van 15 vierkante meter (2,50 x 6 meter) wordt aan de basisbehoeften aan woonruimte voldaan. De ruimte is flexibel en kan de rol spelen van een open woonkamer met een keuken en woonkamer, een badkamer en een slaapkamer. De afmetingen zijn gedefinieerd en toch zo gestructureerd dat de bewoner elke centimeter ruimte optimaal kan benutten zonder claustrofobisch te worden. Dit wordt bereikt door spiegels te installeren die de illusie van een grotere kamer creëren.

mini appartement concept keuken eethoek

De keuken/woonkamer is compact en voorzien van een multifunctioneel apparaat dat dienst doet als tweepits gasfornuis, oven met magnetron en een koelkast onder de spoelbak. Twee planken boven het kookgedeelte en een diepe lade eronder bieden opbergruimte voor servies en/of boodschappen. Voor de kleine keuken is een kleine woonkamer met een tafel. De muren zijn in dit gebied ook bedekt met spiegels om een ​​gevoel van ruimte te creëren in de verder smalle ruimte.

Mini appartement concept dakraam badkamer

Het toilet bevindt zich tussen de woonkamer/keuken en de slaapkamer. Het dient ook als intermediair tussen de twee kamers. De kamer is uitgerust met een dakraam dat zowel als ventilatie als een bron van natuurlijk licht fungeert, waardoor een element van verticale ruimtelijkheid aan de badkamer wordt toegevoegd.

mini appartement concept badkamer marmeren tegel spiegel

De muren zijn ontworpen met gepolijste marmeren tegels in wit, die het daglicht reflecteren en de kleine badkamer groter doen lijken. De douche bevindt zich aan de andere kant van de badkamer en heeft twee glazen deuren die de doucheruimte openen en, wanneer gesloten, de wasruimte verbergen wanneer deze niet in gebruik is.

mini appartement concept slaapgedeelte bed spiegel

De slaapkamer is ingericht met een groot bed. Onder het matras bevinden zich 6 compartimenten, elk ter grootte van een koffer, die dienst doen als kast. Aan de achterkant van het bed bevinden zich leeslampjes en USB-poorten boven een plank die ook dienst doet als nachtkastje. Hoewel de ruimte klein is, hebben de interieurontwerpers ook ruimte gevonden voor kunst in de vorm van een muurschildering boven het bed.

mini-appartement concept interieur modern ruimtebesparend

Alles in het mini-appartement voldoet aan duurzaamheidscriteria – van het recyclen van grijs water tot het plaatsen van zonnepanelen en zelfs isolatie. Dit mini-appartementconcept is een voorbeeld van hoe men niet alleen modern, maar ook duurzaam kan wonen en dat slechts op 15 vierkante meter woonoppervlak.

Het project werd bekroond met de “Casa FOA”-prijs voor het beste herontwerp van een kamer en het beste gebruik van ROCA, die werden uitgedeeld tijdens de tentoonstelling in Chili.

mini appartement inrichting verlichting wandlamp

moderne mini-appartement marmeren keuken

plattegrond mini appartement concept 15 m²

tekening mini-appartement concept kamerverdeling

* Naar de Website van de architecten