Interieur ontwerp

Sier Art Nouveau in interieur en inrichting

Art Nouveau-interieur-stijl-zuilen-ramen-gebogen-lijnen-ornamenten

Als je gefascineerd bent door de exotische landschappen van Paul Gauguin, de expressieve portretten van Michail Wrubel en de romantische vrouwenfoto’s van Alfons Mucha, dan ben je zeker een echte Art Nouveau-fan. Ook als je nog niet van deze kunstenaars hebt gehoord, maar toch van siermeubelen en decoraties in een antieke look houdt, dan is het hoog tijd om dit interessante stijltijdperk beter te leren kennen. Art Nouveau is heel romantisch, kleurrijk en veelzijdig. We laten je alle kenmerken van art nouveau in interieurontwerp en inrichting zien en geven je enkele tips om spannende accenten te integreren in je eigen vier muren.

Wat is art nouveau?

art nouveau-interieur-design-hout-glas-ornamenten-glas-smeedijzer

Art Nouveau is de Duitse term voor de internationaal belangrijke stijl die zich rond de eeuwwisseling van de 19e en 20e eeuw (van ca. 1895 tot 1914) over grote delen van Europa verspreidde. Het kunsttijdperk uit zich in ornamentiek en is geïnspireerd op de natuur in al haar vormen. De artistieke avant-garde wilde eindelijk breken met het strikte historicisme en een kunst creëren die nieuw, eigentijds en anti-traditioneel moest zijn. De architectuur in bijna alle westerse, maar ook tal van Oost-Europese landen werd beïnvloed door Art Nouveau. Zelfs alledaagse voorwerpen en technische constructies moeten worden versierd en verfraaid. Dus werden er vazen, meubels en sieraden gemaakt met ornamenten en gebogen lijnen.

Verschil tussen art nouveau, art nouveau en art deco

Art Nouveau-interieur-design-kenmerken-meubels-meubels-natuurlijke-ornamenten

De stijl heeft in verschillende landen zeer verschillende namen. Art Nouveau is de naam voor Art Nouveau in Frankrijk. In Spanje en Catalonië wordt het “modernisme” genoemd, in Oostenrijk “Weense Secession-stijl”, in Italië staat het bekend als “Stile Floreale” of “Liberty Style”. Sommige van de gebruikte termen kunnen ook worden geclassificeerd als trends in stijl. Welke naam er ook wordt gebruikt, het is een artistieke stijl die het leven meer schoonheid en esthetiek wil geven. Met de Eerste Wereldoorlog was de bloeitijd van de Art Nouveau voorbij. In de jaren ’20 en ’30 werd de Art Deco stijl ontwikkeld, die zijn wortels heeft in de Art Nouveau.

Art Nouveau in interieurdesign – kenmerken

Jugendsti-interieur-spiraaltrap-donker-houtsnijwerk-plafondlamp

De Art Nouveau in interieurinrichting is natuurlijk bepaald, gebogen lijnen, Ornamenten ontleend aan de natuur en het opgeven van symmetrieën. Het lijkt alsof elk detail door de natuur zelf is gecreëerd in plaats van door de mens. Alle elementen moeten naadloos in elkaar overvloeien en verbonden worden tot een artistiek geheel.

De meubels en andere gebruiksvoorwerpen worden gekenmerkt door een hoog niveau van vakmanschap. Kenmerkend is het gebruik van waardevolle materialen zoals massief hout, smeedijzer en glas. De glaskunst die werd gebruikt bij het ontwerp van de deur- en raambeglazing wordt nog steeds als bijzonder decoratief beschouwd. De glaskunst van Louis Comfort Tiffany is ook nauw verbonden met de Art Nouveau-stijl. Je kent waarschijnlijk zijn prachtige lichten.

art nouveau-bloemmotieven-iris-glaskunst-badkamer

Bloemmotieven zijn typerend voor de Art Nouveau. Waterplanten zoals irissen, lelies, orchideeën en waterlelies hebben de voorkeur. De knop kreeg ook een speciale betekenis als symbool van nieuw leven. In combinatie met andere motieven uit de natuur zoals libellen, vlinders, pauwen en zwaluwen ontstaat een bijzonder harmonieus totaalbeeld.

art nouveau-decor-meubels-hout-kast-buffet-muurschildering-aarde kleuren

Wat betreft de kleuren in Art Nouveau, je hebt een vrije keuze. Art Nouveau is erg kleurrijk en alle denkbare kleuren worden gebruikt. De focus ligt duidelijk op vormen. Ook al is er geen bijzondere voorkeur voor kleuren, toch worden vaak warme goud- en donkere houttinten gebruikt. Blauw en groen passen hier goed bij.

Hoe integreer je Art Nouveau vandaag in je eigen vier muren??

art nouveau-inrichting-muurdecoratie-ornamenten-stencil-wit

Zelfverzekerde mensen die hun liefde voor kunst willen uiten, kunnen kiezen voor meubels en stoffering in Art Nouveau-look. De volgende voorbeelden laten zien hoe de typische kenmerken van de stijl op een moderne manier kunnen worden geïnterpreteerd.

Interieurelementen: plafonds en trappen

plafonddesign-art nouveau-optica-sierglas-indirecte-verlichting

Het samenspel van glas-in-lood en licht zorgt voor fascinerende effecten in elke ruimte. Zo haal je een plafondlamp van glas in lood met indirect licht echt naar voren. Een ander leuk idee zou zijn stucwerk met bloemdecoraties. De sierprofielen zijn eenvoudig te verwerken en te verlijmen.

De trap is een centraal element van het interieurontwerp. Wenteltrappen met vloeiende lijnen en decoratief geënsceneerde trapleuningen zijn erg populair. In combinatie met hoogwaardige materialen en oppervlakken ontstaan ​​esthetische sculpturen die kamers karakteriseren en accenten leggen.

Wanddesign in Art Nouveau

art nouveau-behang-ornamenten-zilver-crème

Patroonbehang biedt een breed scala aan ontwerpopties en kan ook gemakkelijk worden geïntegreerd in moderne meubels. Om het patroon niet te dominant te laten lijken, combineer je het best met lichte, neutrale kleuren. Het kleurenduo crème en zilver ziet er erg elegant uit!

art nouveau-slaapkamer-wallpaper-muurschilderingen-gustav-klimt-luxe-gold

De Art Nouvou-stijl komt het sterkst tot uitdrukking in de schilderkunst. Om deze reden zouden schilderijen van bekende Art Nouveau-kunstenaars een geweldig hoogtepunt zijn in elke kamer. De reproducties van Alphonse Mucha en Gustav Klimt kunnen een echte blikvanger zijn in je eigen huis als kunstprint op canvas of als poster met fotolijst. Als fotobehang in XXL-formaat worden de foto’s een echte belevenis.

Fotobehang Gustav Klimt de kus in de slaapkamer

art nouveau-behang-slaapkamer-gustav-klimt-kiss

In de weelderige werken van Gustav Klimt versmelten figuren en ornamenten tot composities van unieke sensualiteit. Zijn beroemdste schilderij is “De Kus”.

Alphonse Mucha Poster “De vier seizoenen”

art nouveau-muur-design-decoratie-muurschildering-kunstenaar-vrouwen

De Tsjechische kunstenaar Alphonse Mucha is een van de bekendste vertegenwoordigers van de internationale art nouveau. In zijn schilderijen stileert hij mooie vrouwen tot een ornament van tijdloze esthetiek.

Art Nouveau lampen

art nouveau-lamp-glas-lampenkap-metalen voet-tiffany-glas kunst

Vooral de Art Nouveau lampen, waarvan de kappen meestal uit gekleurde stukjes glas bestaan ​​die aan elkaar gesoldeerd zijn, worden tot op de dag van vandaag gewaardeerd. Deze techniek is uitgevonden door de Amerikaanse schilder en glaskunstenaar Louis Comfort Tiffany, vandaar dat deze bijzondere lampen ook zijn naam dragen. Een tafellamp in Tiffany-stijl harmonieert prachtig met een bloementapijt en een wandspiegel met een rijkelijk versierde lijst.

Art Nouveau tegels

art nouveau-tegels-badkamer-groen-beslag-antiek-look

Door Art Nouveau tegels in de badkamer of in de keuken te gebruiken, breng je kunst in het dagelijks leven. Decoratieve, gebogen lijnen en florale ornamenten creëren een waar kunstwerk op muren en vloeren.

Sierlijk hoofdeinde van het bed

art nouveau-art-nouveau-slaapkamer-bed-kroonluchter

Ook als u zich geen echte meubels uit de Art Nouveau-periode kunt veroorloven, zijn er tal van mogelijkheden om de romantische ornamentiek op een moderne manier te interpreteren. De filigrane versieringen op dit hoofdeinde zien er bijvoorbeeld uit als een kunstig geschilderd ornament in Art Nouveau-stijl.

Art Nouveau patroon

art nouveau-ornamenten-sjablonen-sjablonen-bloemen

Met deze sjablonen kunt u elk object een romantische Art Nouveau uitstraling geven. De eenvoudige motieven zijn perfect voor het sjabloneren van muren, meubels en alle kleinere objecten. Om dit te doen, moet u de binnenoppervlakken van het motief met een snijder uitsnijden. De ingewikkelde ornamenten kunnen worden overgebracht als patronen voor glas in lood. Met een glanslakmarker kunt u de contouren overtrekken en vervolgens de delen van de motieven met kleur invullen. Zo kunt u zelf een beschilderd glasraam maken of andere glasplaten kunstig decoreren. Je fantasie is de limiet!

Art nouveau-patroon-sjabloon-sjabloon-bloemmotieven

Tip: Gebruik bij glas in lood maximaal drie kleuren in ongelijke verhoudingen, bijv. 50-30-20. Vrijheid in de interpretatie van plantenafbeeldingen is toegestaan, maar de lijnen moeten er natuurlijk uitzien. Het gebruik van zwarte contouren in combinatie met lichte kleuren is erg populair.

art nouveau-bloem-ornamenten-sjabloon-sjabloon

Art nouveau wijnstok roos motief sjabloon

art nouveau-sjablonen-ornamenten-bloemen-rozen-ranken

art nouveau-sjablonen-vlinder-libel-pauw-vis-zeepaardje

art nouveau-bloemornamenten-rozenranken

art nouveau-figuur-vrouw-sjabloon-stencil

art nouveau ornamenten stencil frame

art nouveau-ornamenten-sjablonen-frame-knop-bloemen