Interieur ontwerp

Smart home concept voor een veilige, energiezuinige en comfortabele woning

smart home concept automatische bediening van huishoudelijke apparaten multimedia

Geen hectiek meer in de ochtend! Met een intelligent smart home concept kan het hele huis centraal worden aangestuurd. Dankzij de genetwerkte multimedia en huishoudelijke apparaten, verlichting en verwarming kunnen reguliere processen automatisch worden uitgevoerd, een speciale app maakt bediening op afstand via mobiele telefoon of computer mogelijk en voor terugkerende routines kan het systeem ook worden ingesteld met spraakopdrachten of handsignalen . Uiteindelijk wordt wonen een stuk prettiger en comfortabeler omdat tijdrovende taken automatisch verlopen en de techniek in je eigen vier muren zelfstandig werkt. Het systeem heeft nog een ander doorslaggevend voordeel: als het goed werkt, kan het energie besparen.

Een Smart Home-systeem plannen: waar moet u op letten??

smart home concept controleplan details

Bovenal moet een smart home-concept goed gepland zijn. Verschillende aspecten moeten zorgvuldig worden overwogen. De experts raden aan om eerst na te denken aan welke eisen het moet voldoen en welke specifieke taken de apparaten, verlichting en verwarming in het huishouden op zich moeten nemen. Deze eerste stap is erg belangrijk, want juist aan de hand van zo’n checklist kan later naar eigen behoefte de juiste oplossing worden gevonden. Ook je eigen woonsituatie speelt een bepalende rol.

smart home systeem controle verwarming energie besparen

Bij nieuwbouw adviseren de smart home adviseurs je bijvoorbeeld om met de architect en het bouwbedrijf om de tafel te gaan zitten en een extra besturingsnetwerk te plannen. De KNX-standaard biedt de gebouweigenaar de mogelijkheid om een ​​netwerk te integreren met het zogenaamde bussysteem. De bedrading verdwijnt in de muren, schakelaars worden aangesloten op de apparaten en de bewoners hebben later een zekere flexibiliteit, zodat ze het systeem in de loop van de tijd kunnen aanpassen.

De situatie is anders wanneer een smart home-systeem moet worden geïntegreerd in een oud gebouw of een huurappartement. Vooral radiogebaseerde netwerkmogelijkheden komen hier in het geding. De bidirectionele draadloze standaarden WLAN of Bluetooth maken niet alleen het verzenden maar ook het ontvangen van informatie mogelijk en verbinden zo de apparaten draadloos met elkaar.

Welke taken kan een smart home-systeem op zich nemen??

controle smart home concept multimedia verlichting

Een smart home systeem biedt oplossingen voor alle aspecten van huishoudelijke processen. We hebben enkele toepassingsvoorbeelden voor u samengevat op de: Smart Home-portaal vindt u meer toepassingsvoorbeelden en talrijke testrapporten.

1. De verwarming wordt automatisch geregeld door intelligente radiator- en wandthermostaten. Als de bewoners niet thuis zijn, schakelen de radiatoren ofwel helemaal uit ofwel worden ze warm om energie te besparen. Sommige nieuwe modellen kunnen leren en zich aanpassen aan het verwarmingsgedrag van de bewoners, de andere kunnen op verzoek worden voorgeprogrammeerd.

smart home concept verlichting afstandsbediening

2. Verlichting: Een slim verlichtingssysteem bespaart stroom en zorgt voor een hoog wooncomfort. De juiste lichtsfeer kan eenvoudig naar eigen idee worden voorgeprogrammeerd. Het smart home-systeem kan ook intuïtief de lichtomstandigheden in de kamers regelen.

3. Smart home multimedia heeft tal van toepassingen in huis. Als je bijvoorbeeld de keuken binnenkomt wordt je favoriete playlist automatisch opgeroepen, in de badkamer is de muziekcollectie ook via spraakbediening te benaderen en in de woonkamer kunnen meerdere scenario’s voorgeprogrammeerd worden zodat bijvoorbeeld wanneer de tv aan staat ingeschakeld in bioscoopmodus, de luiken worden automatisch neergelaten en de lichten gedimd en de muziek – uitgeschakeld.

4. Apparaten: Ze zetten je koffie voordat je ‘s ochtends wakker wordt, stofzuigen, doen de was, doen de afwas en maaien het gras terwijl je op kantoor bent. Ook zijn de slimme koelkasten voorzien van een camera zodat je ook onderweg snel kunt zien of je boodschappen moet doen of niet..

5. Beveiliging: Ook op het gebied van beveiliging hebben smart home-systemen veel te bieden. Van bewegingsmelders die inbraakpogingen melden, tot elektronische deursloten die je laten weten of de kinderen al thuis zijn, tot rook- en watermelders die problemen melden: de talrijke componenten bieden oplossingen op maat van je eigen behoeften.

smart home concept televisie audiosysteem controle