Interieur ontwerp

Verschillende houtsoorten combineren voor meubels – 15 chique ideeën

houtsoorten voor meubels gekleurde stoelen-plafond-donkere-vloer

Zodat een interieurontwerp er interessant en divers uitziet, zijn combinaties van verschillende patronen, texturen en kleuren populair. Anders ziet het interieur er saai en saai uit. Hetzelfde geldt voor de houtoppervlakken en -soorten. Als het meubel en de vloer uit dezelfde nerf en kleur bestaan, ontstaat er een kleurloze omgeving die vaak allesbehalve aantrekkelijk is. Vandaag laten we je een aantal geweldige ideeën zien en geven we je tips om het anders te doen Houtsoorten voor meubels combineren om een ​​uniek interieurontwerp te creëren.

Houtsoorten voor meubelen en parket – Gaan verschillende houtsoorten samen?

houtsoorten-meubels-woonkamer-interieur-lichtblauw-bank-kasten-wandnis

Een eentonig interieur is ook niet praktisch als het appartement of huis niet in één keer wordt ingericht. In de meeste gevallen worden meubels en decoraties in de loop van meerdere jaren verworven, waarbij texturen, oppervlakken en kleuren verschillende ontwerpen hebben. Om alles toch harmonieus bij elkaar te laten passen, volgt u onze handige tips voor het combineren van houtsoorten voor meubels.

1. Combineer houtsoorten voor meubels – pas op voor kleurzweem

houtsoorten meubelen koude tinten-wit-grijs-scandinavisch

Houtsoorten voor meubels kunnen worden gecombineerd als ze een andere kleur hebben, maar ze moeten nog steeds overeenkomen. Dit doe je door te letten op de kleurzweem. Zijn de meubelstukken warm of juist juist koud van kleur? Warme kleuren worden gecombineerd met even warme tinten en vice versa.

Warme kleuren voor meubels van natuurlijk hout

Houtsoorten voor meubelen woonkamer-donker-salontafel-parket-gelakt

In deze woonkamer zijn twee kleuren voor hout gecombineerd. Maar ook al is de salontafel veel donkerder dan de vloer, ze passen prachtig bij elkaar en creëren samen een aangename sfeer. Dit komt doordat beide houtsoorten voor meubelen en vloeren een warme kleurzweem hebben.

2. Combineer houtsoorten volgens de nerf

houtsoorten-meubels-combinatie-rustiek-accenten-eethoek-inrichting

Als uw houtsoorten voor meubels en vloeren een kenmerkende nerf hebben, kunt u deze eigenschap ook gebruiken om ze te combineren. Zo onderstreep je de sfeer in de ruimte en zorg je tegelijkertijd voor een afwisselende kleurstelling zonder dat het interieur smakeloos door elkaar wordt gegooid.

Rustieke stijl

soorten hout-meubels-combinatie-beige-stoelen-patchwork

Ook het gebruik van verschillende houtsoorten voor meubels en vloeren uit verschillende stijlen heeft een soortgelijk effect. De nerven en kleur kunnen verschillen, maar de stijl van uitvoering brengt de harmonie terug die u in uw woonruimte verwacht. Gelijkaardige korrels en kleuren hebben toch de voorkeur.

3. Maak gebruik van buffers

soorten hout-meubels-vintage-eettafel-massief hout-oosters tapijt-metalen stoelen

Als een eettafel op een houten vloer wordt geplaatst die niets met het hout van het meubel te maken heeft, zal deze opstelling automatisch de aandacht trekken. Het verschil is direct merkbaar en maakt het interieur onaantrekkelijk. Dit kun je voorkomen door een buffer te creëren tussen de houtsoorten voor bijvoorbeeld meubelen en vloeren.

Massief houten meubelen voor een mix van verschillende stijlen

houtsoorten-meubels-houten-vloer-kleurrijke-accenten-stoelen-tapijt-pleinen

In beide voorbeelden werd een tapijt gebruikt om zo’n buffer te maken. De eetkamer op de bovenverdieping heeft ook veel kleur in het tapijt als aanvulling op de stoelen. Het hout van de tafel ziet er rustiek uit, terwijl de stoelen een mix zijn van moderne en vintage stijlen.

4. Vermijd chaos

houtsoorten-meubel-mix-roetlich-vloer-beton-wand-haard

Ondanks alle tips moet je niet overdrijven met de houtsoorten die gebruikt worden voor meubels, vloeren en plafonds. Laat het met twee of drie kleuren of nerven voor het hout en herhaal elk type ervan een paar keer in de respectieve kamer. Op deze manier wordt chaos vermeden en oogt de sfeer harmonieus en huiselijk.

Modern en harmonieus

houtsoorten-meubels-grijs-vloer-laminaat-bank-lichtbruin-tafel

In dit voorbeeld werden twee houtsoorten gebruikt voor meubels en vloeren die noch qua kleur noch qua nerf gelijk zijn, maar er is geen gevoel van chaos of gebrek aan harmonie. De reden hiervoor is enerzijds dezelfde stijl voor het laminaat en de meubels en anderzijds het feit dat er slechts twee houtsoorten werden gebruikt.

5. Wit als alternatief

houtsoorten voor meubelen keuken-idee-keuken eiland-witte-kasten

Wit is, zoals je weet, een neutrale kleur die bij elkaar past. Daarom is het ook een goede keuze als je niet zeker weet hoe je houtsoorten voor meubels moet combineren. Als je veel oppervlakken hebt die in het algemeen heel verschillend zijn, meng dan gewoon een wit meubelstuk. De vloer kan ook wit gemaakt worden.

Verschillende houtsoorten voor een divers interieur

houtsoorten-meubels-keuken-eiland-ronde-eettafel-mint-groene-muur

De witte kleur werkt rustgevend en voorkomt een chaotische sfeer. Op de foto hierboven is de kleur wit niet alleen gebruikt voor het kookeiland en de kasten, maar is ook terug te vinden op de muur. De vloer, het plafond en de zijwand sluiten perfect op elkaar aan, ondanks dat er meer dan drie kleuren zijn gebruikt voor de verschillende houtsoorten voor meubels en omgeving.

Houtsoorten voor meubels in vergelijkbare nuances

houtsoorten-meubels-eetkamer-meubels-blauwe-muurverf-boekenplank

Bij dit voorbeeld ziet het er ongeveer hetzelfde uit. De eetkamer heeft een lichte eettafel, die wordt gecombineerd met even warme kleurschakeringen voor het dressoir, de vloer en de boekenplank. De donkere stoelen vormen een contrast, maar dit verandert niets aan de huiselijke sfeer. De houtsoorten voor meubels zijn perfect gecombineerd.

Combineer hout met felle kleuren

houtsoorten-meubels-eettafel-helder-gekleurd-tapijt-wit-vitrine

Zoals in een van de bovenstaande voorbeelden dient een kleurrijk vloerkleed als decoratief element in deze eetkamer. In dit geval dient het echter niet als buffer voor de verschillende houtsoorten voor meubelen en vloeren, omdat deze gelijk gekozen worden. De witte boekenplank met vitrine zorgt voor extra balans. Het contrast dat ontstaat is niet direct zichtbaar.

 Moderne houten meubelideeën

houtsoorten-meubel-stamtafel-donkerbruin-parket-zwart

De genoemde tips voor het combineren van verschillende houtsoorten voor meubelen en andere elementen zijn geen strikte regels, maar zijn slechts bedoeld als richtlijn. U bent van harte welkom om met andere varianten te komen om uw huis naar uw smaak en tegelijkertijd harmonieus in te richten.