Izgradnja kuća

DIY blok kontejner

U vrijeme izgradnje ili samo za privremeni boravak na selu često je potrebna jednostavna i nepretenciozna gradnja. Kako kažu, biti jeftin i veseo. Često su takve privremene kolibe izgrađene od drveta i imaju minimalnu funkcionalnost. No, danas je postala rasprostranjena nova vrsta privremenih zgrada – blok -kontejner. Može služiti i kao privremeni smještaj za graditelje i kao prilično trajan za ljetne stanovnike. Prilično je jednostavno izgraditi blok kontejner vlastitim rukama, a njegova funkcionalnost omogućit će vam da u potpunosti uživate u plodovima civilizacije izvan grada..

Vrste kontejnera za blokove

Kada planirate izgraditi blok-kontejner na web mjestu, potrebno je unaprijed odlučiti što će to biti. Ovisi o tome koliko će novca i truda biti uloženo u njegovu instalaciju. Činjenica je da se blok -kontejneri mogu uvjetno podijeliti u tri vrste prema načinu sastavljanja: blok -kontejner vlastitog sklopa, pretvoren iz transportnog kontejnera i sklopivi blok -kontejner. Svaka od ovih vrsta kontejnera ima svoje prednosti i nedostatke. Koji će od njih biti preferirani ovisi samo o željama i financijskim mogućnostima vlasnika..

Samo-sastavljeni blok-kontejner

Samo-sastavljeni blok-kontejner

Većina takvih građevina ručno je podignuta od nule i prema vlastitom crtežu. Za njihov okvir koriste se metalni uglovi, za vanjske zidove, valovitu ploču, unutarnje uređenje izvodi se oblaganjem obloge ili šperploče, kao izolacija se koristi kamena ili mineralna vuna. Posebnost takvih kontejnera za blokove su nestandardne veličine. Zapravo, takav blok spremnik može se napraviti vlastitim rukama bilo koje veličine i oblika. Za podizanje cijele konstrukcije trebat će vam aparat za zavarivanje i vještina rada s njim, što može biti odlučujući faktor u korist spremnika vaše vlastite montaže..

Blokirani spremnik pretvoren iz transportnog kontejnera

Blokirani kontejner pretvoren iz transportnog kontejnera

Danas su posebno popularni blok kontejneri pretvoreni iz transportnih kontejnera. Imaju mnogo pluseva, ali imaju i dosta minusa. Glavna prednost takvog spremnika je gotov dizajn, koji je potrebno samo malo izmijeniti. No, takav nedostatak kao standardne dimenzije pri odabiru možda neće ići u prilog transportnom kontejneru. Naravno, kao privremeno stanovanje za radnike, sasvim je prikladno, ali kao sezonska seoska kuća može biti vrlo nezgodno..

Demontažni blok spremnik

Demontažni blok spremnik

S razvojem tržišta i tehnologija u graditeljstvu počeli su se pojavljivati ​​blok -kontejneri koji se lako sastavljaju, a također i rastavljaju. Sklopivi spremnici vrlo su popularni u građevinskim tvrtkama. Mogu se rastaviti i spremiti u skladište, na sreću – zauzimaju malo prostora, a po potrebi brzo podižu i kućice za presvlačenje radnika na gradilištu. Proizvodnjom takvih blok kontejnera bave se specijalizirane tvrtke. Sam dizajn većim dijelom je sličan domaćem blok-kontejneru, ali upotreba sendvič ploča kao zidova, poda i stropa jasno razlikuje sklopivi blok-kontejner. Ako se ne želite petljati sa zavarivanjem, onda ako imate određenu količinu, možete kupiti gotovu posudu za blokove i jednostavno je sastaviti kao konstruktor. Za montažne blok-kontejnere cijena se kreće od 2.000 USD. do 5.000 USD a ovisi o unutarnjem području.

Ugradnja kontejnera za blokove

Nakon što ste odlučili o vrsti kontejnera za blokove, možete ga početi instalirati. Kao što je već napomenuto, svaka vrsta kontejnera za blokove zahtijeva određenu količinu rada. Najviše vremena oduzima domaća. Da biste ga stvorili, prvo ćete morati dovršiti crtež, kupiti materijale, zatim sastaviti okvir i obložiti ga. Najjednostavniji sklopivi kontejner koji ne troši mnogo truda. No, ukupni troškovi mogu biti veći. Razmotrimo kako sastaviti svaku od ovih vrsta kontejnera za blokove vlastitim rukama..

Izgradnja blok kontejnera od nule

Blokiranje crteža spremnika

Kada započinjete rad na stvaranju vlastitog blok spremnika, prvo što trebate učiniti je njegov crtež. Da biste to učinili, možete koristiti računalni program poput ArchiCada ili jednostavno nacrtati jednostavan crtež na komadu papira. Na crtežu je potrebno naznačiti sve dimenzije budućeg blok-kontejnera s prikazom mjesta ugradnje vrata i prozora. Za samostalno izrađen blok spremnik možete odabrati gotovo bilo koju veličinu koja vam odgovara. No postoji jedna važna točka. Ako je u budućnosti potrebno transportirati takav spremnik, tada njegova širina ne smije prelaziti 2,5 m. Za izradu blok spremnika, crtež mora sadržavati opis svih materijala i dimenzija. Posebnu pozornost treba posvetiti okviru, odnosno mjestu ugradnje vrata i prozora. Za vrata i prozore bit će potrebni dodatni stubovi. Na kraju označavamo materijal za oblaganje zidova i izolaciju. Iz materijala trebat će vam sljedeće:

 • zakrivljeni kanal za okvir 100 mm;
 • metalni limovi debljine 2 mm za podlogu;
 • pocinčana valovita ploča za vanjske obloge;
 • drveni blok 40×100 mm za balvan i unutarnji okvir;
 • ploče 25×200 mm za pod, kao i podovi, na primjer, linoleum;
 • superdifuzijska membrana za zaštitu od pare i vlage;
 • izolacija (mineralna ili kamena vuna) za zidove, podove i stropove;
 • podstava od šperploče ili plastike za unutarnje oblaganje;
 • prozore i vrata.

Od alata trebat će vam brusilica, aparat za zavarivanje, mjerač trake, bušilica, ručna kružnica, čekić, odvijač. Što se tiče pričvršćivača za drvo, ovdje se možete odlučiti za samorezne vijke ili čavle.

Temelj za blok spremnik

Nakon što smo dobili sve potrebno, nastavljamo s izgradnjom kontejnera za blokove. Početi od pripreme mjesta za ugradnju blok kontejnera. Da bismo to učinili, izravnavamo tlo i pažljivo ga nabijamo. Kako bi se spriječilo da kontejner stoji na goloj zemlji, ispod njega se mora stvoriti jednostavan temelj. Da biste to učinili, možete podići stupove od opeke, postaviti betonske ploče ili stvoriti temelj od hrpe..

Kanal za okvir za blok spremnik

Zatim prelazimo na rezanje komada kanala za okvir pomoću brusilice. Nakon što smo primili potreban broj komada potrebne veličine, nastavljamo ih zavarivati. u početku stvoriti donji pojas. Da bismo to učinili, uzmemo kanal koji odgovara duljini i širini spremnika za blokove, položimo ga na prethodno pripremljenu površinu i zavarimo zajedno u jedan kontinuirani okvir. Tijekom postupka zavarivanja uglovi mogu voditi, pa je potrebno spriječiti da se to uhvati za nekoliko točaka, zatim provjeriti i, ako je sve u redu, potpuno zavariti cijeli šav do kraja.

Važno! Za izradu jednostavnog kosog krova dovoljno je izrezati nekoliko duljih stupova. Obično su stupovi sa strane vrata duži. No, ovaj je pristup opravdan ako se ne planira stvoriti druga vrsta krova..Blokirajte okvir spremnika

Zavarivanje donje trake, idi do stalka. Bit će smješteni u uglovima remena, jedan ili dva od stražnje stijenke, kao i u području vrata i prozora. Krećemo od uglova. Nakon ugradnje stalka potrebno je da ga partner drži strogo u uspravnom položaju dok zavarivač hvata stalak na nekoliko mjesta. A ako se ispostavilo da je učinjeno bez naginjanja, onda smo konačno zavarili stalak. Za dodatnu stabilnost, trokutasti podupirači mogu se zavariti na dnu stupa. Na isti način zavarimo sve ostale stalke..

Važno! Razmak između stupova vrata treba biti jednak širini vrata. Također, radi pouzdanosti, među njima je na vrhu zavaren kratkospojnik. Visina od nadvoja do ugla trebala bi biti jednaka visini vrata. Isto vrijedi i za prozorske otvore. No, osim gornjeg, moraju imati i donji skakač..

Sljedeći korak bio bi zavarivanje gornje trake. Ovdje je sve prilično jednostavno. Na već zavarene stalke po obodu položeni su i zavareni uglovi za gornju traku.

Uređenje poda u blokovskom spremniku

Nakon što je izrađen žičani okvir, prelazeći na uređenje poda za blok kontejner. Da biste to učinili, prvo se od metalnih limova stvara grubi pod. To se radi kako bi se drveni završni pod zaštitio od vlage i prodora glodavaca u kontejner za blokove. Listovi su položeni unutar okvira. Njihovi rubovi trebali bi se nalaziti unutar savijenog kanala, a također počivati ​​na temeljima. Kad su listovi položeni i njihovi rubovi postavljeni blizu jedan drugoga, limove zavaravamo zajedno. Zatim na vrh šava položimo nekoliko uskih komada metala tako da se postave okomito na glavni šav i zavarimo ih. Na kraju zavarujemo listove duž šava..

Oblaganje okvira za blok spremnik

Unaprijediti idite na oblaganje kontejnerskog bloka pocinčanom valovitom pločom. Ovdje je sve prilično jednostavno. Listovi valovite ploče namotani su s unutarnje strane okvira. Ako je visina listova nešto veća, tada se mogu rezati brusilicom bez većih poteškoća. Valovita ploča pričvršćena je na okvir na nekoliko načina. Možete upotrijebiti kratke samorezne vijke za metal sa širokom glavom ili ih popraviti otkidajućim zakovicama.

Važno! Prilikom postavljanja limova u prozorske otvore, list bi se trebao preklapati za 3 – 4 cm na otvoru prozora. To je potrebno za skrivanje pukotina i područja ispuhanih pjenom nakon postavljanja prozora..

Završeno zidovima, idite na krov kontejnera za blokove. Za sam krov koristimo istu valovitu ploču. Jedino što treba učiniti je zavariti još nekoliko skakača između zidova kako bi se sigurno učvrstilo valovita ploča. Zatim položimo samu valovitu ploču i pričvrstimo je na metalni okvir.

Sljedeći korak bio bi izrada drvenog okvira, njegova izolacija i omotač. Sam okvir potreban je za polaganje izolacije kako potonji ne bi ispao i slomio se. Za to koristimo drvenu gredu. Prvo postavljamo stalke, a zatim između njih izrađujemo skakače. Unutarnje dimenzije između stupova i nadvratnika moraju odgovarati veličini izolacije, minus 5 – 10 mm za pouzdano pričvršćivanje iznutra. Sada postavljamo superdifuzijsku membranu na okvir i pričvršćujemo je heftalicom na drveni okvir. Konačno, unutar okvira je postavljen grijač, a na njega se ponovno postavlja superdifuzijska membrana. Ostaje samo obložiti zidove šperpločom ili ivericom. Na isti način šivamo strop..

Što se tiče poda, bit će na drvenim trupcima položenim na metalne limove. Njegovo stvaranje slično je zidnim oblogama. Prvo postavljamo trupce. Odabiremo korak između njih tako da izolacija tamo stane. Zatim položimo izolaciju i položimo membranu na vrh. Ostaje položiti i popraviti ploče za sam pod. Same ploče potrebno je naoštriti, približiti i pričvrstiti na trupce čavlima ili samoreznim vijcima, a na njih položiti završnu podnu oblogu.

Sada prijeđite na prozore i vrata. Budući da je takav blok spremnik namijenjen privremenom boravku, neće biti suvišno pobrinuti se za jaka i pouzdana vrata. Najbolje bi bilo da ga sami napravite od čeličnih limova. No, stvaranje takvih vrata zahtijeva puno iskustva, pa ih je lakše kupiti ili izraditi po mjeri. Sama vrata ugrađena su na metalne šarke, koje su zavarene na stupove iz savijenog kanala. Prilikom postavljanja šarki potrebno je strogo paziti da budu u istoj liniji. Za metalna vrata ugrađena su tri šarke. Dva pri vrhu, na udaljenosti od 20 i 50 cm od ruba vrata i jedan pri dnu, na udaljenosti od 30 cm od praga. Zatim se vrata objese na svoje mjesto..

Što se tiče prozora, postoji jedna važna točka. Prozori su osjetljivi na provale pa će ih trebati zaštititi rešetkama. Sama rešetka je zavarena na čelični kanal, koji djeluje kao otvor prozora. Sami prozori mogu biti drveni ili metalno-plastični. Prilikom ugradnje potrebno je provjeriti okomitost prozora kako se ne bi prevrnuo. Praznine između okvira prozora i trake kanala mogu se pjeniti. Time je dovršeno stvaranje domaćeg blok spremnika. Po želji, unutra možete izvesti dodatne završne radove.

Preinaka već gotovog morskog kontejnera

Odabir transportnog kontejnera za uređenje blok kontejnera

Moda za sve zapadno dotaknula je i blok kontejnere. Danas je postalo popularno koristiti blok -kontejnere pretvorene iz pomorskih brodskih kontejnera kao kabine ili čak kao stalno stanovanje. Trošak blok kontejnera pretvorenog iz transportnog kontejnera može se pokazati nešto višim u usporedbi s vlastitim, ali rad na njegovom uređenju je znatno manji..

Uređaj pretvoren iz kontejnera transportnog bloka

Za izradu kontejnera od metalnog bloka, pretvorenog iz transportnog kontejnera, prvo je potrebno odabrati i kupiti sam rabljeni spremnik. Oglasi o prodaji transportnih kontejnera mogu se pronaći bez problema. Ovi se spremnici proizvode u nekoliko veličina: standardni i HC (High Cube). U skladu s tim, dugački 20 i 40 stopa (6 i 12 metara), 2,35 m širine i 2,4 m i 2,7 m visine. Standardni kontejner može se pronaći u prosjeku 1200 USD, a NS 2100 USD. Ove standardne veličine nameću određena ograničenja, posebno kada je u pitanju širina spremnika. No izlaz iz ove situacije može biti pristajanje dva ili više kontejnera.. Za stvaranje kontejnera za blok koji se može živjeti od transporta, morate učiniti sljedeće:

 • kupiti jedan ili više kontejnera i isporučiti ih na web mjesto;
 • dok su spremnici na putu, pripremite i izravnajte mjesto za njegovu instalaciju;
 • kao u slučaju domaćeg, ispod transportnog kontejnera stvara se jednostavan lagani temelj;
 • nakon isporuke, spremnik se postavlja na mjesto. Da biste to učinili, morate unaprijed naručiti dizalicu;
 • ako se spremnici usidre, tada smo ih nakon ugradnje brusilicom odrezali susjedne zidove;
 • na mjestu pristajanja, gdje prolaze donja i gornja traka, kao i okomiti stupovi, zavaravamo ih zajedno;
 • ako postoji samo jedan spremnik, nastavljamo s rezanjem otvora za prozore i vrata. To radimo pomoću autogena ili brusilice;
 • za pouzdanost vrata na vratima, možete postaviti dva okomita stupa iz metalnog kuta;
 • daljnji radovi uključivat će doradu kontejnera za blokove. Identični su kao i rad opisan za domaći blok kontejner. Jedina bitna razlika bit će potreba za vanjskom obradom, odnosno lakiranjem ili oblaganjem metalnih zidova..

Sklapanje sklopivog blok spremnika

Sklapanje sklopivog blok spremnika

Od svih blok kontejnera, najskuplji i ujedno najjednostavniji za sastavljanje je sklopivi blok kontejner. Takvi se spremnici izrađuju po narudžbi u specijaliziranoj tvrtki. Modularni blok -kontejner ima standardnu ​​širinu od 2,5 m, a duljina mu može varirati od 2,5 m do 6 m. Također je moguće stvoriti blok kontejner veće duljine. Sklapanje takvog spremnika izvode dva montažera i nalikuje običnom konstruktoru; vrijeme montaže je od 4 do 6 sati. Takve visoke stope montaže posljedica su upotrebe sendvič panela i unaprijed ugrađenih dijelova. Prilikom prvog sastavljanja vlastitim rukama, poduzeće može pružiti svog stručnjaka i cijeli skup montažne dokumentacije.

Montažni spremnici sastavljaju se u nekoliko faza. Prvo se sastavlja okvir koji je spojen vijcima. Na drugom se postavlja pod i montira krov. U trećoj fazi postavljaju se zidovi. Na kraju se provodi ugradnja prozora i vrata. Na fotografiji koja prikazuje sklopivi blok spremnik možete vidjeti koliko je lako i jednostavno sastaviti takve spremnike..

Sklapanje sklopivog blok spremnika

Nema posebnih tajni ili poteškoća u stvaranju blok kontejnera. Glavna stvar koja je potrebna je sposobnost rukovanja instrumentom. Budući da o tome ovisi možete li sastaviti cijelu konstrukciju vlastitim rukama. Za one koji nisu navikli ili ne znaju raditi vlastitim rukama, možemo preporučiti angažiranje stručnjaka i kupnju gotovog blok spremnika..