Izgradnja kuća

Kako ispravno pokriti krov valovitom pločom vlastitim rukama. Upute

Krov je važan element zgrade, o pravilnoj ugradnji i visokokvalitetnom premazu, što ovisi o sigurnosti i trajnosti cijele konstrukcije. Na tržištu građevinskog materijala postoji veliki izbor proizvoda za krovove, među kojima valovita ploča zauzima vodeću poziciju. U članku će se govoriti o tome kako vlastitim rukama pravilno pokriti krov valovitom pločom. Vrijedi reći da je sama tehnologija jednostavna ako poznajete značajke ovog materijala i slijedite neka pravila instalacije.

Sadržaj:

Karakteristike valovitog kartona

Tijekom proizvodnje, metalni lim prolazi kroz posebnu opremu za valjanje, čime se stvara profil različite visine od 8 mm do 75 mm. Valoviti, pravokutni i trapezoidni profili pružaju dodatnu krutost. Zahvaljujući tome, valovita ploča lako podnosi mehanička oštećenja i velika opterećenja..

 • Pocinčani premaz čini ovaj materijal pouzdanim i izdržljivim. Ne boji se kemijski agresivnih tvari, korozije, oborina (vremenski uvjeti).
 • Profilirani lim jedan je od rijetkih materijala koji se lako instalira i prikladan je tijekom transporta.
 • Krovni radovi s profiliranim pločama brži su nego s drugim materijalima. Što značajno štedi ne samo vrijeme, već i novac.
 • Tijekom proizvodnog procesa profilirani lim prekriven je obojenim polimerom, takav premaz služi kao dodatni zaštitni sloj i daje atraktivan izgled. To vam omogućuje odabir ovog krovnog materijala bilo koje boje u skladu s općom vrstom zgrade..

Kut krova

Ugradnja profiliranih limova ovisi o nagibu krova, minimalni nagib je najmanje 12 °. Na kraju rada, radne šavove treba zabrtviti mastiksom ili brtvenom trakom..

 • nagib do 15 ° – susjedni listovi montirani su s preklapanjem od 200 mm;
 • nagib do 30 ° – preklapanje je u ovom slučaju jednako 150-200 mm;
 • nagib veći od 30 ° – dopušteno preklapanje je 100-150 mm.

Proračun krovnog materijala

Prije izračunavanja potrebne količine materijala, trebate izmjeriti krov. Jer, u fazama provedbe projekta, nagibi krova mogu doživjeti promjene..

 • Da biste to učinili, morate izmjeriti nagibe dijagonalno i usporediti ove vrijednosti, razlika ne smije prelaziti 20 mm. Također je potrebno provjeriti ravninu padina, takvo mjerenje se vrši s nivelacijom s kabelom, gdje je za svakih 5 m dopušteno odstupanje od najviše 5 mm. Inače, listovi neće stati..
 • U idealnom slučaju, ako duljina lima odgovara duljini nagiba, potrebno je ovom parametru dodati oko 40 mm za prevjes strehe. Zatim se izračunava količina valovitog kartona, pri čemu se mjeri duljina strehe i dijeli s montažnom (uzimajući u obzir preklapanje) širinom lima.
 • Broj listova možete izbrojati na drugi način, podijeliti duljinu vijenca prema pokazatelju korisne (preklapanje se ne uzima u obzir) širine lista i zaokružiti rezultirajuću vrijednost prema gore.
 • Ako krov ima složenu konfiguraciju, tada bi ga trebalo vizualno raščlaniti na geometrijske oblike. Svaki se obrazac izračunava i konačni rezultati zbrajaju. Važno je uzeti u obzir prilikom izračunavanja materijala i takvih dodatnih elemenata kao što su: prozori, cijevi, krajevi, greben.

Krovna konstrukcija od valovitog kartona

Krovna konstrukcija, osim samog premaza, sastoji se od čitavog kompleksa strukturnih elemenata kao što su: toplina, hidro, parna barijera i ventilacija. Svaki od njih ispunjava svoju ulogu, osiguravajući ispravan rad cijelog krova. Kako bi krov dugo služio i obavljao svoju izravnu funkciju, potrebno je osigurati ispravan položaj svih slojeva pite.

Parna barijera. Njegova je zadaća spriječiti prodiranje vlage u izolaciju. Ovdje se koriste posebni filmovi, čije se polaganje vrši s unutarnje strane krova građevinskom klamericom po vodoravnoj liniji. Šavovi nastali tijekom ugradnje lijepe se trakom ili butilnom trakom.

Izolacija. Sljedeći sloj sastoji se od izolacije koja služi kao kompenzator razlike u temperaturama zraka, čime se sprječava nakupljanje vlage i kondenzacija ispod krova tijekom rada zgrade. Njegova debljina odabire se ovisno o regiji stanovanja, preporučuje se upotreba izolacije debljine najmanje 200 mm. Popločani ili valjani materijal polaže se u prostor između rogova.

Hidroizolacija. Posljednja faza je postavljanje hidroizolacijske membrane (zaštita od vjetra). Djeluje kao dodatna izolacija i, zahvaljujući vodootpornoj površini, štiti cijelu konstrukciju od kondenzacije, čime se produljuje vijek trajanja krova.

Membrana se vodoravno kotrlja od strehe do grebena (odozdo prema gore). Postavljajući ga tako da spojevi valjaka budu na rogovima, mora se pričvrstiti preklapanjem od 150 mm.

Materijal za hidro i toplinsku izolaciju izračunava se na isti način kao i broj profiliranih limova.

Korisni savjeti za polaganje valovitog kartona

 • listovi se podižu na krov pomoću trupca od jedne ili dvije ploče potrebne duljine;
 • ne preporučuje se izvođenje radova po vjetrovitom vremenu, jer postoji mogućnost propuštanja lista i oštećenja;
 • tijekom rada trebali biste se kretati duž profiliranih listova u mekim cipelama, stupajući samo u otklone između valova na mjestima sanduka;
 • moguće je izbjeći stvaranje korozije na materijalu ako se svi rezovi ili druga oštećenja lima tretiraju popravkom cakline;
 • pri radu s valovitom pločom potrebno je koristiti debele zaštitne rukavice jer su rubovi listova prilično oštri;
 • nečistoće nastale tijekom ugradnje treba ukloniti četkom ili oprati vodom sa sapunom;
 • zaštitna folija materijala mora se ukloniti odmah nakon ugradnje;

 • zabranjeno je koristiti brusilicu (brusilicu) kako bi se izbjegao razvoj korozivnog procesa.

Potrebni alati

 • polužne škare ili električne škare za rezanje limova;
 • odvijač za pričvršćivanje materijala ili čekić ako će se pričvršćivači izrađivati ​​čavlima;
 • građevinska klamerica za pričvršćivanje filmova i izolacije;
 • bušilica i bušilica broj 5, ako će profilirani lim biti pričvršćen na metalnu konstrukciju debljine veće od 2,5 mm;
 • i pomoćni alati poput: markera, noža, razine, mjerne trake, pištolja za brtvljenje.

Materijal i pribor za krovište od valovitog kartona

Valovita ploča. Za pokrivanje lakog krova s ​​blagim nagibom možete upotrijebiti profilirane limove C35 ili C44 sinusoidnog ili trapezoidnog oblika.

Njihova duljina je od 2 do 6 m, ali neki proizvođači nude izradu limova za pojedinačne veličine od 0,5 do 12 m i više..

Raspored kosog krova preporučuje se izrada od valovite ploče marke CH35, takav je model prikladniji za ove svrhe. Profesionalni list razreda N koristi se za opremanje nosivih konstrukcija. Visina profila može biti od 57 do 114 mm.

Samorezni vijci. Ovaj zatvarač obložen polimerom usklađen je s bojom lima. Dakle, ono je što je moguće nevidljivije u graditeljskoj cjelini. Biraju se ovisno o materijalu: drvu i metalu. Njegova svrdlo omogućuje pričvršćivanje na metalnu konstrukciju čija debljina ne prelazi 2 mm. Prilikom kupnje samoreznih vijaka morate provjeriti prisutnost brtvene podloške (neoprenska guma).

Brtvilo. Pukotine možete, primjerice, zabrtviti između sljemena i krovnog pokrivača, pomoću posebne brtve. Sprječava ulazak krhotina i vlage u krovni prostor zahvaljujući ponavljanju svih zavoja profiliranog lima.

Polukružni ili pravokutni greben. Obavlja i funkcionalnu (štiti spojeve između profiliranih limova) i dekorativnu ulogu. Rubovi polukružnog grebena prekriveni su posebnim čepovima.

Šipka vjetra. Sprječava padanje kiše na zidove zgrade i daje krovu završen izgled..

Ovisno o složenosti same krovne konstrukcije, bit će potrebni sljedeći dodatni elementi:

 • Gornje i donje doline. Donja traka sprječava kišnicu da uđe u prostor ispod krova. Gornja dolina – služi kao posljednji detalj koji krovu daje gotov izgled.
 • Vanjski i unutarnji kut. Pomoću njih listovi su spojeni na vanjskim i unutarnjim uglovima..

Kako pokriti krov valovitom pločom

 • Rešetka za polaganje s valovitom pločom može biti čvrsta ili stepenasta. Što je manji nagib krova, manji je nagib letvice, na primjer, ako je nagib manji od 15 °, tada se drvene ili metalne trake montiraju na udaljenosti od 300-400 mm, s nagibom krova većim od 15 ° – korak može biti 500-600 mm ili veći.

 • Profilne ploče uvijek počinju montirati odozdo prema gore, dok vlaga (kiša ili nastala otapanjem snijega) ne ulazi u prostor između limova. Takav valoviti materijal položen je suprotno smjeru prevladavajućeg vjetra u tom području. Ako vjetar češće puše s desne strane, tada je postavljanje profiliranog lima potrebno postaviti s lijeva na desno, i obrnuto. U kojem je slijedu ispravno pokriti krov valovitom pločom, prikazanom na fotografiji.

 • Ako duljina nagiba dopušta uporabu čvrste ploče, tada instalacija počinje na kraju krova. Potrebno ga je poravnati uz strehu, ne zaboravljajući dodatnih 40 mm (nadstrešnica strehe), poravnavanje valovite ploče po rubu kraja nije dopušteno.
 • Prvi krovni lim ugrađen je na mjesto i pričvršćen jednim samoreznim vijkom približno u sredini. Drugi je položen s preklapanjem na prethodni list i pričvršćen je na isti način. Učvrstivši potreban broj listova duž cijele duljine krova, poravnavaju se uz vodoravnu liniju vijenca. Nadalje, potrebno je spojiti valovitu ploču međusobno na grebenu u svakom drugom otklonu vala.

Nakon toga se izvode završni zatvarači:

 • samorezni vijci su uvrnuti u okomitoj liniji kroz korak letve;
 • vodoravno – u svakom drugom otklonu profilnog lista;
 • s kraja krova preporučljivo je ojačati lim na koraku obloge;
 • gornji rub lima (na grebenu) i donji (na vijencu) – u svakom otklonu vala;
 • preporuča se ojačanje spoja limova hardverski, kako na valu tako i na otklonu lima.

 • Višak materijala reže se električnim škarama ili električnom pilom. Slične manipulacije izvode se s krajeva konstrukcije i s druge strane padine, ako govorimo o dvovodnom krovu.
 • U sljedećoj fazi, krajnja ploča se instalira i pričvršćuje na greben vala pomoću istih samoreznih vijaka. Njegova instalacija počinje odozdo prema grebenu krova. Pri povećanju duljine traka preklapanje bi trebalo biti najmanje 50 mm, korak pričvršćivanja – do 1 m.
 • Na kraju se greben učvršćuje. Između njega i profiliranog lima preporučuje se polaganje samoljepljive brtve. Grebenaste trake izgrađene su s preklapanjem od 100 mm, korak pričvršćivanja je najmanje 300 mm.

Ugradnja složenih krovnih konstrukcija

Složene konstrukcije često imaju unutarnje uglove (krajeve), ventilaciju ili dimnjake, parapete i tako dalje nalaze se na krovovima. Formirani spojevi moraju se pažljivo zabrtviti, jer kroz takva mjesta vlaga može ući u prostor ispod krova.

Kraj. Na tim mjestima potrebna je kontinuirana letva s obje strane utora. Donja (donja) traka pričvršćena je na rubove samoreznim vijcima ili čavlima; kada se produži, potrebno je preklapanje od 200 mm. Zavoj (prirubnica) napravljen je od gornjeg kraja daske na sljemenu krova.

Preporuča se ugradnja brtvila između trake i valovitog lima ili brtvljenje posebnim mastikom. Konačno pričvršćivanje dolinske trake događa se istodobno s krovnim materijalom.

Gornja šipka ugrađena je na vrh profiliranog lima, radije ima dekorativnu ulogu, zatvarajući spoj između rubova. Preporučljivo je ugraditi ga i s brtvenim materijalima koji štite montažne spojeve od mogućeg curenja..

Cijev. Rešetka oko cijevi mora biti čvrsta, gdje je potporna šipka (pregača) pričvršćena na dimnjak pomoću tipla (korak 200 mm), a na letvu samoreznim vijcima.

Ugradnja donje pregače može se izvesti prethodnim utorom utora na ciglenoj cijevi, uz obvezno brtvljenje ovog spoja. Na nju se montira krovni pokrov s brtvilom. Gornja šipka ugrađuje se bez utora, nakon što se dovrši ugradnja premaza oko cijevi. Na isti način, ugradnja se vrši i uzdužno i poprečno naslanjanjem kosih površina na zid..

Mnogi proizvođači spremni su za izradu dodatnih elemenata nestandardnih oblika, pa se neće pojaviti poteškoće povezane s ugradnjom krovnih materijala na složene krovove.

Jasnije kako pokriti krov valovitom pločom, pokazano je u predstavljenom videu.

Pokriti krov valovitom pločom cijena rada

Želeći izračunati koliko košta pokriti krov valovitom pločom, potrebno je uzeti u obzir strukturnu složenost krova, organizaciju krovne pogače i prostor ispod krova. Na primjer:

 • ugradnja valovitog kartona koštat će oko 200 rubalja po m²;
 • izvođenje stepenica – 120 rubalja po m²;
 • ugradnja grebena, vjetrovitih i vijenčastih traka, potpornih traka – 100 rubalja po tekućem metru;
 • zaobilaženje cijevi košta 2000 rubalja za jedan element.

Krov od profiliranog lima skladno se stapa s modernom arhitekturom. Pristupačni troškovi i jednostavna instalacija čine ovaj materijal popularnim među potrošačima. Krov od profiliranih limova ima visoku čvrstoću i estetske kvalitete..