Izgradnja kuća

Krovni pokrivač s krovnim filcem. Krovna krovna tehnologija “uradi sam”

Krov je najvažniji dio kuće čija kvaliteta određuje udobnost življenja u njoj. A ako su moderne vikendice prekrivene skupim krovnim materijalom, tada za male seoske kuće, garaže i gospodarske zgrade većina vlasnika i dalje odabire krovni materijal. Ovaj jeftini materijal uspješno se dokazao već nekoliko desetljeća. U članku će se govoriti o tome kako odabrati pravi materijal i pokriti krov krovnim filcem tako da će jedan poslužiti dugi niz godina bez dodatnih popravaka..

Sadržaj:

Prednosti krovnog materijala kao krovnog materijala

Krovni materijal je jeftin i široko dostupan materijal. U svojoj osnovi to je građevinska ploča impregnirana naftnim bitumenom i prekrivena vatrostalnim materijalom. Prodaje se u obliku role različite duljine. U nekim slučajevima, na krovni materijal nanosi se ili sloj azbesta ili talka, ovisno o njegovoj namjeni..

Glavne prednosti ovog krovnog materijala su što stvara vrlo dobru hidroizolaciju, a polaganje vlastitim rukama nije jako teško. Cijena krovišta s krovnim filcem je također važna, danas je to najjeftiniji krovni materijal.

No, osim prednosti, krovni materijal ima i nedostatke:

 • ovaj materijal može biti lako zapaljiv;
 • također ima prilično nisku čvrstoću;
 • nedostaci uključuju njegov izgled, na primjer, usporedbu s škriljevcem ili pločicama.

Krovni materijal koristi se kao završni krovni premaz ili jednostavno kao jedan od slojeva “pite” krova. Njegov je glavni zadatak zaštititi zgradu od atmosferskih oborina. No osim toga, krovni materijal koristi se i kao hidroizolacijski materijal u podrumima i skladištima..

Treba reći da se koristi ne samo u građevinskim radovima. Ima ljudi koji uspijevaju zagrijati peć krovnim materijalom, a njome i oploditi vrt. Neki više tvrde da ima svojstva zvučne izolacije, ali to, naravno, nije točno. Zvučna izolacija ovog materijala nije bolja od linoleuma..

Krovni materijal izrađen je i na kartonskoj podlozi i na stakloplastici. Materijal na bazi krovnog kartona ima ne baš dug vijek trajanja i nisku čvrstoću. Zato se stavlja u pet ili čak više slojeva. Ali krovni materijal od stakloplastike, ne možete se bojati položiti ga u dva ili čak jedan sloj, a to je sasvim dovoljno.

Krovni uređaj izrađen od krovnog materijala

Role je potrebno unaprijed odmotati i ostaviti da krovni materijal ostane odmotan najmanje jedan dan. To se radi kako se krovni materijal ne bi uvio tijekom rada. Još jedan savjet, prije početka rada morate pogledati kakvo je vrijeme u ovom trenutku. Dan bi trebao biti sunčan, a optimalna temperatura zraka je najmanje dvadeset stupnjeva.

Prvo se površina podmazuje posebnim mastiksom na bazi bitumena. Postoji veliki broj vrsta mastika, a koja će se odabrati u određenom slučaju ovisi o vrsti krovnog materijala. Preporuča se kontaktirati djelatnike prodavaonice hardvera, koji će vam pomoći u odlučivanju o materijalu. Do danas je u prodaji krovni filc sa samoljepljivom površinom, što uvelike olakšava i ubrzava proces ugradnje..

Tijekom ugradnje, listovi su složeni savršeno ravnomjerno i paralelni jedan s drugim.

Također je vrijedno obratiti posebnu pozornost na spoj između zida i krovnog filca – čak ni mali razmaci ne bi trebali ostati tamo..

Sumirajući gore navedeno, možemo izvući zaključak. Uz kratke rokove i skroman proračun, ali s potrebom za stvaranjem pouzdanog krova, a prioritet je upravo kvaliteta, a ne estetika krova, odlučivanje za krovni filc bit će sasvim logično i opravdano.

Označavanje krovnog materijala

Postoji mnogo vrsta krovnog materijala za ugradnju na krov, od kojih svaka ima svoju oznaku..

 • Prvo dolazi naziv materijala “P” – što znači krovni materijal.
 • Drugo slovo govori o načinu upotrebe materijala: "NS" – podstava i "DO" – krovište.
 • Treće slovo karakterizira vrstu prskanja: "M" – sitnozrna, "H" – ljuskava, "DO" – grubo i "NS" – prašnjav.
 • Brojevi iza slovne skraćenice označavaju gustoću kartona.

Na primjer, dešifrirat ćemo marku krovnog materijala RKK -420 -Krovni materijal s grubom oblogom gustoće 420 g / m2.

Samopokrivajući krovni materijal

Prije nego počnete postavljati krovni materijal, potrebno je pripremiti bitumenski mastiks. Ukupno se razlikuju dvije vrste – to je vruća i hladna mastika..

Kako vlastitim rukama napraviti bitumenski mastiks i temeljni premaz

Za izradu mastike trebat će vam:

 • nekoliko komada bitumena bez nečistoća;
 • punila (najčešće azbest);
 • plastifikator.

Za dobivanje 5 kg gotovog mastika trebat će vam 4,2 kg bitumena, 0,5 kg punila (azbest, piljevina, treset, šumska mahovina, gumena sječka ili mineralna vuna), 0,25 kg plastifikatora, upotrijebljenog ulja.

Za pripremu mastika koriste se kotlovi debelih stijenki s poklopcem. Debljina stijenke od 3 mm jamči ravnomjernu raspodjelu topline, a time i ravnomjerno zagrijavanje bitumena.

Koraci kuhanja:

 • kotao je napunjen s maksimalno 2/3, u protivnom će se mastiks početi prosipati tijekom vrenja;
 • kotao od bitumena ne nalazi se na samoj vatri, već na određenoj udaljenosti od nje. Istodobno, instaliran je na stabilnom postolju;
 • ni u kojem slučaju ne smije se dopustiti pregrijavanje bitumena, što može dovesti do uništenja strukture. Da bi se dobila homogena masa bez zeleno-žutih mjehurića, ne bi trebalo biti temperaturnih razlika;
 • prvo ćete morati izmrviti najveće komade bitumena i, ako je moguće, ukloniti prljavštinu i pijesak s njih;
 • toplinu treba podesiti tako da je proces kuhanja spor. Ukupno, potrebno je oko 3 sata;
 • bez obzira na vrstu punila, potrebno ga je zdrobiti i osušiti prije dodavanja u kotao;
 • postupno se dodaju plastifikator i punilo, miješajući ih lopatom i uklanjajući nastalu pjenu.

Ako je tijekom kuhanja nešto neočekivano pošlo po zlu, morate odmah zatvoriti kotao u kojem je smjesa pripremljena. Razlog tome može biti pogrešna raspodjela sastojaka, kao i pregrijavanje smjese. Ovaj se mastiks ne preporučuje za uporabu. Ako sivi dim izlazi iz kotla i čuje se šištanje, proces se odvija pravilno..

Takav se mastiks priprema neposredno prije početka krovnih radova, jer mu rok trajanja nije polje od jednog dana. Tijekom uporabe mora biti stalno vruć.

Za bolje prianjanje bitumenske mastike, krovna površina prvo se premazuje.

Sastav za takav temeljni premaz lako je napraviti sami. Za to se uzimaju 3 dijela benzina i 1 dio bitumena. U 76. benzin postupno se dodaje bitumen, zagrijan na 700 stupnjeva i temeljito miješa sve dok se u njemu potpuno ne otopi. Nakon hlađenja, dobivena smjesa se filtrira kroz finu mrežicu.

Koliko slojeva krovnog materijala treba napraviti?

Ovisno o nagibu krova, na koji će se položiti krovni materijal, ovisi potreban broj slojeva. Što je manji nagib krovnih padina, deblji je sloj materijala.

Petoslojni premaz

To je najveća debljina koja se preporučuje za ravne krovove. Zajedno sa čvrstim temeljima dobiva se pouzdan krov koji može izdržati snježna opterećenja čak i u sjevernim regijama zemlje..

Četveroslojni styling

Koristi se na krovovima s nagibom od 2-3 stupnja (ali samo na neiskorištenim). Za glavni sloj odabire se krovni materijal RPP-350V i RPP-350V. Na to se polaže krovni materijal marke RKM-350V ili RKM-350B (koji ima sitnozrnati preljev).

Troslojni premaz

Ova debljina krovnog materijala dovoljna je s nagibom krova od 3 do 10 stupnjeva. U tom je slučaju najbolje upotrijebiti krovni materijal RKK-350 kao posljednji sloj. Često, kada su krovovi s nagibom od 15 stupnjeva također prekriveni sa samo 3 sloja. No tada materijal marki RKK-500A, S-RM ili RKK-400A djeluje kao donji sloj. Vrh je položen od krovnog materijala RK-500-2.

Krov od dva sloja krovnog materijala

Koristi se kada je krov nagnut od 10 do 15 stupnjeva. Kod strmijeg nagiba preporučuje se zamjena krovnog materijala drugim krovnim materijalima (škriljevac, metal, pocinčano željezo ili valovita ploča).

Alat za polaganje krovnog materijala

Krovni alat za krovnu krovnu konstrukciju ovisi o odabranom načinu ugradnje. Postoje tri načina za to:

 • mehanička metoda. U tom se slučaju krovni materijal pričvršćuje pomoću tračnica na čavlima ili samoreznih vijaka. Listovi materijala naizmjenično se razvaljaju i polažu s preklapanjem uz rubove za 15 cm. U tom slučaju letvice, smještene uz trake materijala, osiguravaju da je čvrsto pritisnut uz podnožje krova. U skladu s tim, za rad će biti potreban čekić ili odvijač, kao i posebne gljive od plastike ili željeza, što će pomoći u sprječavanju oštećenja krovnog materijala;

 • polaganje na mastiku. Potrebno je imati metalnu posudu za topljenje mastike i dugu četku za jednostavno nanošenje vruće smjese na krovni materijal. Ova metoda uključuje razmazivanje listova krovnog materijala mastikom po cijelom području ili samo spojevima (preklapanje). Za rad će vam trebati valjak za nanošenje sastava i ručni valjak;

 • pomoću plinskog krovnog plamenika. Kao što naziv govori, potreban vam je ručni plinski plamenik. Pomoću nje se topi donji sloj krovnog materijala koji je namotan u rolu te glatkim odmotavanjem i zagrijavanjem čvrsto prianja uz krovnu površinu. Kako bi se uklonilo stvaranje kondenzacije zbog preostalog zraka između limova, koristan je ručni valjak kojim se propušta po cijeloj površini krova. Ova metoda je primjenjiva samo na ravnim površinama..

Kako rezati krovni materijal

Budući da se krovni materijal prodaje u obliku valjaka određene duljine, vrlo je često potrebno skratiti ga. Ali događa se da morate rezati uz listove. U oba slučaja rez mora biti gladak i kvalitetan. Rezanje neće biti teško, to se radi nožem za kućanstvo ili nožem za čizme. Uzdužni rez najispravnije je učiniti bez odmotavanja krovnog materijala i izrezati potrebnu širinu s valjka pile na drvetu. Radi lakše uporabe, preporučuje se navlažiti materijal vodom.

Priprema podnožja krova

Prije ugradnje, krovna površina mora se pažljivo pripremiti i provjeriti. Mora biti bez ostataka, prašine i drugih zagađivača. Također nemaju udubljenja ili značajnih razlika u visini.

Krovna tehnologija krovnog materijala

Najčešće su garaže u zadrugama opremljene ravnim krovovima. U ovom slučaju zidovi zgrade izrađeni su od opeke i prekriveni armiranobetonskim pločama. Stoga nije teško postaviti krovni materijal. Valja napomenuti da ova struktura ima tri slabe točke: spoj podnih ploča jedna s drugom i sa zidovima.

Faze rada

Prije svega, površina se temeljito čisti od nečistoća, a po potrebi se pere i suši do potpunog sušenja. Za oblačnog vremena ovaj se proces može ubrzati pomoću gorionika.

Kad je površina pripremljena, možete početi zagrijavati bitumenski mastiks. Njegova potrošnja izravno ovisi o neravninama krovne površine. No, u prosjeku će se 2 kante sastava potrošiti za krovnu površinu 6X10 m (60m2). U ovoj fazi priprema se i otopina temeljnog premaza prema gore navedenom receptu..

Važno! Prilikom izrade temeljnog premaza (temeljnog premaza) vlastitim rukama, u benzin se ulijeva zagrijani bitumen, a ne obrnuto! Nepoštivanje ovog pravila može dovesti do paljenja otopine..

Sve pukotine, odlaganje, pukotine popunjavaju se temeljnim premazom. Preporuča se razmazati cijelu površinu krova bitumenskim mastiksom, no pri polaganju uz pomoć fuzije nanosi se samo uz rubove listova krovnog materijala. U svakom slučaju, debljina sloja mastike ne smije prelaziti 5 mm..

Sada možete izravno pristupiti postavljanju krovnog materijala. Rad se izvodi odozdo prema gore (u pravilu još uvijek postoji blaga pristranost). Prilikom rada s plamenikom valjci materijala polažu se na takav način da se pri rasklapanju međusobno preklapaju za oko 15-20 cm.

Postepeno odmotavanje, krovni materijal zagrijava se plinskom krovnom svjetiljkom i preša (ručnim valjkom ili jednostavno gaženje nogama). Vijek trajanja krova ovisi o tome koliko se to pažljivo radi. To je zbog činjenice da se na loše pritisnutim mjestima neizbježno stvara kondenzacija koja u kratkom vremenu uništava krovni materijal.

Ako je pod izrađen na mastiku, tada je u početku cijelo područje prekriveno tankim slojem sastava, a na njega se polaže krovni materijal.

Na rezultirajući premaz nanosi se još jedan tanki sloj mastike i polaže se drugi sloj materijala. U slučajevima tapeta, listovi bi trebali biti okomiti na prethodni sloj. Nakon polaganja, rubovi materijala su omotani i pričvršćeni na čavle od škriljevca. I sve se ponavlja potreban broj puta.

Sada je vrijeme za polaganje gornjeg trećeg sloja. Krovni materijal za njega ima grubi prah koji ga štiti od utjecaja vanjskog okruženja.

Položite ga prema principu prethodnih slojeva. Također bi trebao dobro prianjati, spojevi imaju potrebno preklapanje, a rubovi su sigurno učvršćeni čavlima. Tu završavaju krovni radovi. Uz visokokvalitetne performanse, vijek trajanja takvog krova bit će najmanje 10 godina..

Video krovovi s krovnim filcom

Troškovi krovnog krovnog materijala

Za svaki krov količina materijala izračunava se pojedinačno i ne ovisi samo o površini koju treba pokriti, već i o broju slojeva. Ali u svakom slučaju, preporučuje se uzimanje materijala s maržom od oko deset posto, u slučaju pogrešnog polaganja bilo kojeg područja. Prodaja krovnog materijala najčešće se vrši u rolama od deset do petnaest metara. U prosjeku, rola duga 10 metara i široka 1 metar košta od 300 do 400 rubalja, ovisno o proizvođaču. Cijena bitumenskog mastika također varira, ali u prosjeku kanister od dvadeset litara košta oko 500 rubalja.

Korištenje krovnog materijala prilično je isplativo, budući da se niska cijena materijala više nego isplati za relativno nisko razdoblje rada. Zato je krovni materijal i dalje tražen, unatoč postojanju modernijih, visokotehnoloških i izdržljivih krovnih materijala..