Izgradnja kuća

Ljetna veranda u zemlji: upute korak po korak

Prisutnost prekrasne verande u zemlji čini je još privlačnijom i udobnijom. Ova će soba biti izvrsno mjesto za susret s gostima ili za ispijanje domaćeg čaja. Dalje ćemo govoriti o tome kako izgraditi ljetnu verandu i mogućnosti za njezin dizajn..

Sadržaj:

Ljetna veranda – značajke lokacije

Gotovo svaka veranda je produžetak i nikada se ne gradi kao samostalna zgrada. Najčešće su verande pričvršćene na glavnu zgradu, u našem slučaju na daču. U većini slučajeva veranda se nalazi u blizini fasade ili krajnjeg dijela s ulaznim vratima. U posljednjoj verziji, ulaz u kuću uključuje prolaz kroz verandu.

Postoje dvije glavne vrste verandi:

 • ljetne ili vanjske zgrade;
 • zima – zatvoreno.

Fotografija ljetnih verandi:

Ljetna veranda ima nepotpune zidove koji zauzimaju određeni dio nje, osim toga u njoj nema prozora, a struktura se sastoji od okvira.

Dok se zatvorena verzija odlikuje prisutnošću velikog broja ostakljenih prozora, čineći sobu vrlo svijetlom i prostranom.

U procesu projektiranja verande treba uzeti u obzir njezin sklad s izgledom same zgrade. Ako je kućica izrađena od drveta, tada bi i veranda trebala biti drvena. Veličina verande je od velike važnosti, za malu i kompaktnu ljetnu kućicu potrebno je opremiti istu verandu, veliku – u ovom će slučaju izgledati neprikladno.

Moguće je kombinirati trijem i mjesto za provođenje slobodnog vremena na otvorenoj verandi. Zahvaljujući prisutnosti drvenih ograda i velikom broju biljaka, soba će postati ugodnija i privlačnija..

Zatvorene verande koriste se kao ulazni prostori ako su instalirane ispred ulaznih vrata ili blagovaonice, ako su instalirane na drugom mjestu.

Verande se u većini slučajeva koriste samo u toploj sezoni, a zimi se ne zagrijavaju, jer zbog velikog broja prozora zahtijevaju puno energije za grijanje.

Početna faza: izrada ljetne verande

Svako proširenje koje se gradi na teritoriju privatne kuće ili ljetnikovca mora biti dokumentirano. Budući da ćete tijekom njihove prodaje ili izvršenja određenih dokumenata morati proći s kaznom, ako postoje neovjerena proširenja.

Prva faza izgradnje verande uključuje kontaktiranje projektantskih organizacija za izračun verande i njezinog dizajna. Nakon provedbe svih izračuna, uzimajući u obzir individualne zahtjeve potrošača i posebnosti strukture, organizacija izdaje ovjereni projekt.

Uzevši sa sobom putovnicu, projekt i aplikaciju za želju za izgradnjom proširenja, trebate se obratiti određenim tijelima koja će koordinirati i odobriti izgradnju.

Na kraju procesa izgradnje morat ćete ažurirati registraciju zgrade.

Osim prikupljanja potrebne dokumentacije, početna faza uključuje kupnju i pripremu materijala za gradnju. Najvažniji princip u ovom pitanju je podudarnost materijala od kojeg je kuća napravljena s materijalima za izgradnju verande.

Ljetna veranda vlastitim rukama: značajke proizvodnje

Prilično jednostavna opcija za izgradnju ljetne verande je struktura tipa okvira. Prilikom uređenja temelja, krova, zidova ne morate trošiti mnogo novca, a rezultat će oduševiti sve.

Kad su crteži spremni, a materijali kupljeni, trebali biste prijeći na glavnu fazu rada – izgradnju. Prva faza je izgradnja temelja za verandu.

Da biste to učinili, morat ćete napraviti oznake, pripremiti površinu, prethodno je očistivši od ostataka i prljavštine. Zatim se uklanja gornji sloj tla i gradi temelj. Za takvu strukturu moguće je izgraditi temelje od plitke trake. Trebat će puno vremena i novca. Alternativa takvom temelju je stupast. Za njegovu izgradnju dovoljna su jedan ili dva dana..

Za postavljanje stupova preporučuje se korištenje materijala nalik cigli: bijeli ili crveni, betonski blokovi, armiranobetonski stupovi ili domaće betonske konstrukcije.

Upute za izgradnju temelja stupa za verandu:

 • kopanje rupa u uglovima zgrade, pri izgradnji velike verande moguće je iskopati dodatne rupe;
 • dubina bušotina mora biti veća od jednog metra;
 • sljedeća je faza ugradnja jastuka od šljunka i pijeska koji štiti stupove od skupljanja tla;
 • hidroizolacijski radovi pomoću bitumena poboljšat će kvalitetne karakteristike temelja;
 • postavljanje betonske podloge, debljine petnaest centimetara;
 • podizanje stupova od bilo kojeg od gore navedenih materijala.

Visina stupova i dubina temelja ovise o visini samog poda u kući. Krov izgrađene verande trebao bi biti postavljen ispod krova glavne kuće, stoga pri uređenju temelja treba uzeti u obzir činjenicu da bi pod u verandi trebao biti niži od uobičajenog poda u kući za najmanje 25 cm.

Sljedeća faza zahtijeva stvaranje snažnog i stabilnog okvira. Na nju će se pričvrstiti sve zidne komponente. Tehnologija izrade okvira ovisi o materijalu za izgradnju verande i prethodno pripremljenom crtežu.

Razmislite o uređenju verande iz bara. Za izgradnju takvog okvira bit će potrebno dovršiti vezivanje donje i gornje namjene. Izrađen je od trupaca promjera 13 cm ili greda, presjeka 80×80 ili 100×100 mm. Poželjno je odabrati vezu koja se naziva izravna brava.

Okvir verande trebao bi biti izgrađen počevši od uglova, a zatim preći na središnje ploče. Prilikom uređenja donje dvostruke trake, trupac se reže na udaljenosti od drugog trupaca. Zatim se postavljaju stalci, učvršćeni metalnim nosačima..

Gornji dio pretpostavlja opremu drugog vezanja i ugradnju rogova. Gornji dijelovi su spojeni na grede instalirane na krovu. Za spajanje vodoravnih dijelova bolje je koristiti vijke..

Sljedeća faza uključuje uređenje zidova i krova verande. Kao materijali za tapeciranje zidova, bolje je dati prednost materijalima male težine, ali čvrstoće i vremenske otpornosti. U ove svrhe obloge ili drvene ploče savršene su. Svaki od ovih materijala ima svoju posebnu instalaciju. Na primjer, pri horizontalnom pričvršćivanju materijala, podstava je čvrsto postavljena jedna na drugu, a ploča se preklapa.

Uz istodobno uređenje verande zajedno s kućom, preporuča se korištenje istog krovnog pokrivača, pa će biti moguće provesti glatki prijelaz krova s ​​jednog na drugi..

Unutarnji raspored krova verande uključuje polaganje toplinski izolacijskih materijala, popločanih ili valjanih. Za završetak unutarnje strane verande preporučuje se upotreba iverice, suhozida ili iverice. Zidna dekoracija ovisi o općoj unutrašnjosti verande koja se gradi..

Postoji nekoliko mogućnosti za uređenje krova za verandu. No, budući da se radi o produžetku glavne zgrade, najpoželjnija je mogućnost uređenje kosog krova. Za njegovu izradu nije potrebno puno vremena i materijala. Osim toga, zahvaljujući upotrebi ove vrste krova, moguće je postići gladak prijelaz s glavnog krova na verandu..

Pričvršćivanje gornjih krajeva rogova događa se na kosoj dionici, a donji krajevi u podzidu.

Za pokrivanje krova preporučuje se upotreba potpuno istih materijala kao i krov vikendice. Pobrinite se da tekstura i nijansa odgovaraju. Mekane pločice, krovni filc ili metalne pločice odlikuju se jednostavnošću ugradnje i dugim vijekom trajanja..

Upute za postavljanje krovnog materijala na krov verande:

 • izgradnja gustog poda od dasaka – prva faza;
 • ugradnja krovnog materijala i njegovo učvršćivanje pocinčanim čavlima;
 • pričvršćivanje premaza pomoću letvica, između kojih se promatra isti interval;
 • zabijanje donjeg ruba krovnog materijala.

Raspored poda ljetne verande u zemlji ima svoje karakteristike. Najbolja opcija je daska izrađena od drveta, debljine oko 2,5-3 cm. Prilikom odabira tona za bojanje drva, bolje je dati prednost prozirnom laku kroz koji je vidljiva tekstura površine. Optimalna širina ploče je vrijednost 8-13 cm. Ugradnji ploča prethodi raspored toplinske i hidroizolacije, kao i postavljanje zaostajanja. Imajte na umu da pod mora biti ravan i gladak. Svaki drveni element zahtijeva uporabu zaštitnog sredstva i, nakon ugradnje, laka ili boje..

Dizajn ljetne verande: ideje za dizajn i uređenje

Prilikom izgradnje same kuće, preporučljivo je odmah izgraditi verandu ili barem ostaviti mjesto za pristajanje uz kuću. Dizajn verande trebao bi biti u skladu s cjelokupnim interijerom i eksterijerom..

Postoji mogućnost uređenja verande pomoću kliznih zidova. Odlikuje ih jednostavnost korištenja i jednostavnost korištenja. Uz njihovu pomoć, veranda se pretvara iz otvorene u zatvorenu i obrnuto..

Klasična verzija uređenja verande pretpostavlja prisutnost velikog broja prozora u njoj. Stoga će uporaba ostakljenih ulaznih vrata učiniti verandu još lakšom i bestežinskom. Postavljanje velikog namještaja, poput ormara, police ili police za knjige, poželjno je izvesti blizu zida bez prozora. U blizini zidova s ​​prozorima nalaze se stolice, fotelje, ležaljke, stol za blagovanje.

Kako bi se uštedio prostor na maloj verandi, grade se sklopivi stolovi koji se, ako je potrebno, skrivaju. Budući da je veranda vrlo svijetla soba, na prozore su obješene zavjese, rolete ili slamnate zavjese..

Predlažemo da se upoznate sa savjetima koji će vam pomoći u dizajnu ljetne verande:

1. Usredotočite se na pravo osvjetljenje.

Najčešće se veranda koristi kao mjesto za opuštanje. Stoga u njemu ne biste trebali birati rasvjetu na temelju njegove snage, ali bolje je obratiti pozornost na izgled svjetiljki..

Moguće je ugraditi svjetiljke koje simuliraju svjetiljke, imaju različite oblike i boje. Stoga su prikladni za gotovo sve vrste prostora. Kako biste poboljšali njihovu estetsku percepciju, postavite ih na različite visine od stropa, čime ćete postići zanimljiv efekt boje..

2. Ulazni prostor ostavlja prvi dojam.

Kako bi veranda bila još privlačnija, dužnu pozornost treba posvetiti ulaznom prostoru i njegovu dizajnu. Gost već prije ulaska mora shvatiti da će se nalaziti u prostoriji blizu prirode. Stoga je za ukrašavanje ove zone prikladno korištenje cvijeća, u različitim varijacijama: zidne, podne vaze, vaze s cvijećem itd. Moguća je ugradnja minijaturnih stabala ili cijelih cvjetnih aranžmana. Ako postoji asimetrični ulaz na verandu, poželjno je instalirati iste kompozicije s obje strane.

3. Korištenje uklonjivih omota – dobar stilski učinak.

Veranda je preuređena uporabom tekstilnih ukrasnih elemenata. Budući da je ljetna veranda stalno izložena atmosferskim oborinama, tekstilni elementi moraju biti uklonjivi. Osim toga, poželjno je odabrati tkaninu koja ima svojstva odbijanja vlage i otporna na ultraljubičasto zračenje. Svijetli jastuci, prekrivači, madraci – sve će to dodati verandu udobnost i atraktivnost.

4. Podjela prostora na zone.

Koristite takvu tehniku ​​dizajna kao zoniranje. Ako imate prostranu i veliku verandu, dobro će vam doći. Uz pomoć zoniranja moći ćete pojednostaviti prostor i učiniti ga funkcionalnim. Na primjer, u pravokutnoj verandi moguća je mogućnost uređenja blagovaonice, radnog i dnevnog boravka. Da biste to učinili, trebali biste odabrati namještaj koji je različite funkcionalnosti, ali isti po teksturi ili boji. U tom će slučaju granični prostor između zona biti uvjetovan, glatko prelazeći iz jedne u drugu..

5. Mjesto za opuštanje je obavezno.

Budući da je veranda prvenstveno mjesto za opuštanje na otvorenom prostoru, imperativ je osigurati element koji pruža opuštanje. Viseća mreža ili ležaljka sasvim su sposobni djelovati kao takav objekt. Postavite ga u sjenu ili na sunce, prema vašim željama. U blizini postavite stol i stvari koje vam trebaju. Imajte na umu da bi prostor za sjedenje trebao biti smješten u kutu verande tako da ljudi koji prolaze ne ometaju ostalo.

6. Uređenje okoliša.

Glavna prednost uređenja ljetne verande je njezin izravan dodir s prirodom. Ovo dostojanstvo ne samo da se mora isticati, nego i umnožavati. Postavite razno cvijeće u saksije, velike saksije, štandove ili sadilice. Zelenilo će poboljšati ukupni dojam verande i učiniti zrak u njoj čistijim..

Moguće je izgraditi živicu koja će zauzeti jedan od zidova. Zelenilo će sobi pružiti dodatni hlad, koji je ljeti toliko potreban..

Upamtite da je glavna značajka verande količina svjetla i zraka. Stoga se u prisutnosti male prostorije ne smije zatrpati velikim brojem predmeta..