Izgradnja kuća

Ugradnja DIY ekspandiranog polistirena: detaljne upute. Kako sami postaviti vanjsku izolaciju

Pitanje hoćete li izolirati svoj dom često postaje relevantno prije hladnog vremena. U današnje vrijeme štednja je postala vrlo popularna, bilo da je uzrokovana ekonomskim čimbenicima, bilo da ljudi samo žele negdje uštedjeti, ostavljajući sebi dodatni novac na odmoru, ali činjenica ostaje. Istina, ne samo radi ekonomičnosti, sada se provodi ugradnja vanjske izolacije. Ova potreba često je uzrokovana tehničkim karakteristikama kućišta, gdje su, na primjer, vrlo tanki zidovi – položeni u jednu ciglu, ili jaka ventilacija, kada ni metalno -plastični prozori ne štede. Što god netko rekao, izolacija će uvijek biti od koristi.

Sadržaj:

Ekspandirani polistiren za vanjske obloge

Svaki će vlasnik, prije nego što se upusti u posao izolacije kuće, saznati koji se materijali koriste za ovaj slučaj, koje prednosti imaju te će se odlučiti za korištenje jednog od njih..

Dakle, sljedeći materijali se najčešće koriste za vanjske obloge:

1. Ekspandirani polistiren – plinovite stirenske granule, topive u polimernoj masi (na jednostavan način "Stiropor").

2. Mineralna vuna – nastaje nakon prskanja rastaljenog stakla, isprepletanjem takvih vlakana.

3. Poliuretanska pjena – plazma masa ispunjena plinom dobivena pjenjenjem i stvrdnjavanjem (na jednostavan način) – "pjenasta guma").

4. Bazaltne ploče – vlakna iz rastopljenih stijena, ploče se formiraju pomoću sintetičkog veziva.

5. Izolacija od celuloze – rastresit i vlaknast materijal na bazi papira.

Do danas je najčešća vanjska izolacija ekspandirani polistiren. Koriste ga i profesionalci i nezavisni obrtnici. Ako je za profesionalce jasno zašto bi se ovaj materijal trebao uzeti za rad, tada se osoba koja se odlučuje sama obaviti posao ipak mora upoznati s njegovim prednostima.

Izolacija zidova „uradi sam“ sa pjenastom plastikom počinje upravo proučavanjem materijala koji će se koristiti. Inače stiropor "Stiropor" ima niz značajki koje ga razlikuju od gore navedenih materijala – "grijači":

  • trošak – vrlo "ekonomičan" izolacija, što mu daje pravo da bude na prvom mjestu među grijačima, jer oni koji žele uštedjeti puno na težini;
  • jednostavan za rezanje i ugradnju – ova prednost također daje pravo na kupnju prve narudžbe među ostalim materijalima, jer će zidne obloge od pjenaste plastike vlastitim rukama, bez pomoći stručnjaka, biti puno lakše ako materijal s kojim radite jednostavan za korištenje;
  • pouzdan i izdržljiv – ono što je važno za svaki građevinski materijal, jer popravke želite obavljati što je moguće rjeđe, a ne gubiti zanimljive životne trenutke na gradnju.

Slike na upit DIY ugradnja ekspandiranog polistirena

Zidna izolacija “uradi sam” sa ekspandiranim polistirenom: priprema površine

Da bi svi radovi bili uspješno dovršeni, morate ih pametno započeti. Upoznavanje s materijalom koji će tijekom ugradnje djelovati kao glavni već je napravljeno, proučene su njegove prednosti i neki nedostaci, ostaje pripremiti površinu i započeti izolaciju.

Koju god opciju ugradnje odabrali: na ljepilo, na pričvršćivače "gljive" ili uz pomoć okvira, prvo je potrebno očistiti zidove od raznih zagađivača, prethodno napuklih i djelomično otpalih slojeva žbuke, raznih predmeta koji mogu ometati pričvršćivanje izolacije. Sve je to počešljano, zalutalo, spljošteno.

Postoje slučajevi kada zid koji se priprema za izolaciju zahtijeva više pažnje pri pripremi. To su slučajevi kada je potrebno kititi na nekim mjestima gdje kapi prelaze 2-3 cm. "razmaci" imperativ je izravnavanje na zidu, u protivnom izolacija može biti pogrešno pričvršćena, odnosno neće biti dovoljno za dobro obavljanje svoje funkcije.

Važno! Git za vanjske radove može biti različitih vrsta, prilikom kupnje morate se posavjetovati s prodavateljem, svakako navedite da će se koristiti za vanjske radove.

Nakon ovih manipulacija potrebno je premazati površinu zida (to učinite nakon što se žbuka potpuno osuši). Posebno ga je potrebno grundirati ako zid kitite, a u slučaju da se u daljnjim radovima koristi ljepljiva masa. Temeljni premaz (potreban sa svojstvom dubokog prodiranja) osigurat će bolje prianjanje između svih slojeva pri radu na izolaciji.

Za točnije pričvršćivanje izolacije, daljnje žbukanje i eventualno pričvršćivanje sporednog kolosijeka, možete izraditi cijeli sustav svjetionika i olovnih vodova. Ove manipulacije nisu teške, ali pomažu da se sve učini učinkovito i olakšavaju instalaciju, budući da je na njima vidljiv vanjski rub izolacije..

Uz gornji rub zida morate pričvrstiti sidro, na njih vezati čvrstu nit ili posebnu olovnu liniju na koju će se utezi pričvrstiti na pod. Također je važno napraviti niti smještene vodoravno, tada će izaći mreža uz pomoć koje se doista možete kretati prilikom postavljanja izolacijskih blokova i okvira.

Dakle, priprema zida za naknadnu ugradnju pjene zahtijeva sljedeće materijale i alate:

Materijal / alat: Primjena:
nož za kit Uz njegovu pomoć riješite se viška stare žbuke, koristite je u budućnosti i za popunjavanje zida.
kit Građevinski materijal za izravnavanje zida ako je potrebno
temeljni premaz Građevinski materijal, koristi se za bolje prianjanje različitih slojeva pri ukrašavanju zidova
Valjak Građevinski alat, koristi se za nanošenje temeljnog premaza
Sidro Pričvršćivač, koji služi za pričvršćivanje niti za olovne vodove (utege) na njemu
Vodovod Poseban navoj za ugradnju i označavanje, uz njegovu pomoć, izrađuju se oznake za daljnje pričvršćivanje izolacije

Svi materijali trebali bi biti pri ruci kako biste brzo obavili pripremne radove i izravno započeli s izolacijskim radovima. No, ne zaboravite da je priprema površine jedna od najvažnijih faza, koju ne smijete uzeti nemarno..

Kako izolirati zidove pjenom vlastitim rukama: korak po korak upute za pričvršćivanje izolacije

Kao što je već spomenuto, pričvršćivanje ekspandiranog polistirena može se odvijati na različite načine: na posebnom ljepilu, na "gljive" ili pomoću žičanog okvira. Razmotrit ćemo opciju koja je najrazumnija i vrijedna pažnje. Pričvršćivanje ljepilom, ali i drugom metodom, pričvršćivanje "gljive", dokazali profesionalci i dugogodišnja uporaba ove tehnologije. Svaki će vlasnik moći napraviti takvu instalaciju bez posebnih troškova, jer će dvostruko reosiguranje koštati samo nekoliko paketa pričvrsnog materijala u obliku "gljive", i jeftini su, osobito u usporedbi s razmjerom cijele izolacije doma.

Kada kupujete polistiren, morate uzeti u obzir karakteristike vašeg doma i kupiti materijal odgovarajuće debljine. Uostalom, kada se vanjska izolacija s pjenastom plastikom vrši vlastitim rukama, ovaj je trenutak najčešća pogreška koja povlači za sobom neučinkovitost rada ili posljedice u obliku gljivica i skupljanja vlage u prostoriji.

U praksi je poznato da bi potrebna debljina lima za privatnu kuću trebala biti najmanje 50 mm, tada će izolacija biti doista učinkovita. Još bolje rješenje bilo bi ugraditi dva lista preklapanja od 50 mm, što će zajedno dati 100 mm. Takva instalacija bit će idealna i po debljini i po toplinskoj izolaciji, jer će se na taj način ukloniti svi hladni mostovi na spojevima.

Slike na upit DIY ugradnja ekspandiranog polistirena

Za rad će biti potrebna ne samo pjena određene debljine, već i drugi građevinski materijali: početni profil, građevinsko ljepilo, klinovi tzv. "gljive" (njihova duljina varira ovisno o debljini pjene i vrsti zida, od 90 do 120 mm), metalni perforirani kutni profil, vanjska mreža, metalni profil s mrežom za kosine, žbuku, boju ili oblogu, ovisno o odluci o završna obrada fasade.

1. Prvo što je potrebno jest ugraditi perforirani metalni profil na dno po obodu zida, koji će kasnije poslužiti kao neka vrsta "polica" kako bi se ravnomjerno izložio prvi sloj ploča od ekspandiranog polistirena. Širina kuta treba odgovarati širini pjenastog lima.

2. Nakon pričvršćivanja perforiranog kuta, morate razrijediti posebno ljepilo vodom u skladu s uputama. Postoji i modernije ljepilo koje se jednostavno koristi u obliku pjene, dolazi u cilindrima poput montaže, nanosi se gotovo. Ljepilo se mora kupiti unaprijed i biti posebno dizajnirano za takve radove. Prva opcija, razrijeđena vodom, češća je u praksi i košta nekoliko puta jeftinije.

3. Treći korak je nanošenje ljepila. To morate učiniti s velikom pažnjom, prije nego što položite blok pjene na ravnu površinu kako se ne bi odmjerilo više od jednog ruba, inače se materijal može odlomiti pod težinom ljepila, jer je pjena prozračan građevinski materijal , i vrlo krhka. Također je potrebno ispravno nanijeti ljepilo: ne u prugama ili mrljama, već na cijeloj površini spoja sa zidom. Naravno da nije potrebno "zablistati" cijeli blok, i to nazubljenom lopaticom, u pokretu nalik valovima. Ako zid nije savršeno ravan, tada se koristi metoda nanošenja ljepila po rubovima i mrljama po ostatku oboda..

4. Kako staviti stiropor na zid – čini se da je to pitanje, ali nema potrebe žuriti s tim, jer je krhki materijal s velikim opterećenjem – ljepilo na površini, stoga je čak važno samo ga pravilno pokupite, bolje je da to rade dvije osobe. Za montažu stiropora odaberite najudaljeniji zid tako da "vježbajte u vezivanju i počnite od donjeg kuta. Označavanje niti učinjeno tijekom pripreme površine pomoći će. Sljedeći su redovi položeni s pomakom (prema vrsti polaganja pločica, opeke).

Slike na upit DIY ugradnja ekspandiranog polistirena

5. Nakon toga se koristi dodatni nosač s "gljive". Njihov broj na svakom bloku pjene je pet do četiri u svakom kutu i u sredini. Ovo je jedna od mogućnosti, neki graditelji montiraju drugačije, popravljajući "gljive" na rubovima lista".

Prilikom ugradnje klinova, oni ne bi trebali stršati, već ići dublje u pjenasti lim. Kasnije se spojevi i mjesto pričvršćivanja tipla zabrtvljuju ljepilom pomoću lopatice.

6. Učinite sami vanjska izolacija od pjene zahtijeva pažljiv pristup svim nijansama, pa je sljedeći korak obrezivanje izbočenih dijelova limova od pjene u uglovima, brušenje površine limova posebnom rešetkom. U slučaju da je prošlo više od pola mjeseca od trenutka učvršćivanja pjene, gornji sloj pjene po cijelom obodu morat će se izbrisati brušenjem, jer je oštećen vremenskim utjecajima.

7. Kućice kućica od stiropora “uradi sam” trebaju biti opremljene perforiranim kutom otpornim na udarce s mrežom. Štoviše, neće biti moguće savršeno izrezati pjenu na spoju, a uz pomoć kuta bit će moguće izvesti lijepi kut. Ugao je potrebno popraviti istim ljepilom kao i pjenasti listovi. Preporučljivo je pomoću razine kontrolirati koliko je glatko ispalo lijepljenje takvog kuta, jer dok se ljepilo ne osuši, sve se može ispraviti.

8. U prethodnoj fazi završeno je pričvršćivanje izolacije i glavna završna obrada. No, ostaje važna ciljna linija. U ovoj fazi morat ćete odrezati ojačanu mrežu potrebne veličine, nanijeti ljepilo na gornji dio zida i postupno položiti mrežu, prekrivajući je ljepilom. S takvom manipulacijom, glavna stvar je da se mreža malo preklapa s naknadnim prugama, a ne skuplja, stvarajući nepravilnosti, neprihvatljive su. Ako su takvi već nastali, a ljepilo se nije osušilo, vrijedi ga popraviti lopaticom ili ručno, kako ne bi bilo još gore. Nadalje, armaturna mreža prekrivena je s dva sloja kita, koji se nanose nakon sušenja prethodnih slojeva. Moraju se nanositi lopaticom, crtajući ravnim linijama bez ostavljanja pruga..

Nakon izvođenja gore navedenih radova ne smije postojati niti jedan razmak od pjene, sva područja treba pažljivo obraditi žbukom. Nakon toga svatko sam odlučuje hoće li upotrijebiti najpovoljniju opciju za doradu fasade – ovo je uobičajeno slikanje na žbuci ili će pribjeći skupljem, ali svakako elegantnom sporednom kolosijeku.

Slike na upit DIY ugradnja ekspandiranog polistirena

Video instalacija ekspandiranog polistirena DIY

Ponekad je bolje vidjeti jednom nego čuti stotinu puta, a za takve slučajeve predlažemo gledanje videa na ovu temu: