Izgradnja kuća

Ugradnja drvenog krova

Suvremeno tržište građevinskog materijala nudi veliki izbor različitih vrsta krovova. Drveni krov nije jako popularan, iako ima veliki broj prednosti. Prije svega, napominjemo ekološku prihvatljivost drvenog premaza i njegovu sigurnost kako za zdravlje ljudi tako i za okoliš. Dalje ćemo razmotriti značajke ugradnje drvenog krova..

Sadržaj:

Drveni krov: prednosti i nedostaci

Ako je krov prekriven drvenim pločicama, tada će mu biti potrebno dosta vremena za ugradnju. Budući da se učvršćivanje svakog elementa vrši ručno. Međutim, drveni krov ima dobre karakteristike zvučne izolacije. Osim toga, drvo ima izvrsne karakteristike toplinske izolacije i regulator je zdrave atmosfere u prostoriji, odnosno ako je u prostoriji velika vlaga, stablo upija vlagu, ako je zrak u prostoriji suh, tada drvo postupno oslobađa vlagu..

Krov od drveta ima atraktivan izgled, budući da je drvo prirodni materijal koji se dobro uklapa u okolinu. Cijena kupnje drvenog krova prosječna je u usporedbi s alternativnim krovnim opcijama, međutim, ako sami napravite takav krov, trebat će vam mnogo manje materijalnih ulaganja.

Načelo funkcioniranja krova od drva je da se, kad se smoči, povećava volumen i stvara cjelovitu strukturu. U vrijeme kada je vani suho vrijeme, stablo se smanjuje, a zrak cirkulira kroz pukotine između njega, provjetravajući prostor ispod krova. Odnosno, drvo je takozvana hidroizolacija i ventilator, koji prirodno pruža te funkcije. Stoga, u procesu postavljanja drvenog krova, nema potrebe postavljati slojeve pare i hidroizolacije prirode. Tako se smanjuju troškovi krova..

Drveni krov prvenstveno se odlikuje funkcionalnošću. Uz pomoć stabla možete opremiti sve vrste krovova u kućama, sjenicama, šupama, šupama itd. Drveni krovovi otporni su na vjetar, snijeg, visoke i niske temperature. Vijek trajanja drvenog krova je više od pedeset godina, uz pravilnu njegu i obradu drva. Posebna vrsta impregnacije čini drvo otpornim na vlagu, vatru i sve vrste negativnih utjecaja.

Također, drveni krov ima izvrsne karakteristike toplinske izolacije, ne nakuplja kondenzat na površini, stoga ne treba toplinsku izolaciju i hidroizolaciju..

Stoga, ističući prednosti drvenog krova, napominjemo:

  • estetski izgled premaza;
  • isplativost krova od drveta;
  • sigurnost okoliša;
  • svestranost i svestranost.

Sorte i uređaj drvenog krova

Drveni krov ima prilično širok raspon primjena. U odnosu na mjesto ugradnje određuje se vrsta krova, njegova funkcija i dizajn. Osim toga, drveni krov može biti tvornički izrađen ili samostalno izrađen kod kuće. Za dodatno ukrašavanje krova, umjetničko rezbarenje izvodi se na njegovim donjim dijelovima. S obzirom na konfiguracijske značajke drvenog krova, one su:

1. Premaz od šindre.

Šindrom se nazivaju pojedinačni dijelovi krova, u obliku usitnjenih ili piljenih ploča koje imaju pravokutni, trapezoidni rez. Svaka od ploča pogodna je za neku vrstu utora. Njihovo spajanje vrši se pomoću šiljaka i utora te dodatnim učvršćivanjem na površini letvica. Ako su drvene krovne konstrukcije izrađene od materijala bez jezičaka i utora, tada se pričvršćivanje na površinu letvica i međusobno vrši isključivo čavlima ili samoreznim vijcima. Pričvršćivači se ugrađuju na površinu dvije ploče i ulaze u rešetku za dva centimetra.

Da biste izračunali potrebnu količinu materijala za krov od šindre, u početku biste trebali odrediti shemu drvenog krova. Za određivanje nagiba letvice potrebno ga je podijeliti na broj slojeva, dva ili tri, ovisno o dizajnerskim značajkama krova.

Imajte na umu da rezane materijale karakteriziraju slabije performanse i tehnička kvaliteta, jer se pri piljenju prirodna struktura drvenih vlakana uništava pa drvo postaje nestabilno na vlagu, ultraljubičasto svjetlo i druge vanjske iritanse.

Fotografija drvenog krova:

2. Drveni krov u obliku šindre ili iverja.

Ove su mogućnosti krovišta pojednostavljene, razlikuju se po veličini i debljini. Svaki rub krova dugačak je četrdesetak centimetara. Da biste vlastitim rukama napravili drveni krov, klinove morate podijeliti na nekalibrirane daske. Imajte na umu da trupci moraju biti impresivne veličine, a istovremeno ne smiju sadržavati vlagu u svom sastavu. Optimalna razina vlažnosti drva je 17%. Pri nižoj vlažnosti drvo će pucati tijekom cijepanja. Unutarnji dio trupaca ne koristi se za izradu krova jer ima niske performanse.

Svaki element krovne šindre ili iverja ne smije sadržavati strugotine ili čvorove. Krov je najbolje napraviti od crnogoričnih materijala ili johe. Ugradnja krova od drvene šindre izvodi se razmaknuto, u nekoliko slojeva, uz obavezno poštivanje preklapanja, okomito i vodoravno.

Imajte na umu da, kako bi se bočne ploče dobro prilijegle jedna uz drugu, trebate ih poskočiti pod kutom od četrdeset pet stupnjeva. Osim toga, na ovaj će se način poboljšati izgled krovišta..

3. Drveni krov – šindra.

Ova verzija krova ima oblik crijepa, koji je ugrađen s malim preklapanjem, koji nema jasan uzorak šahovnice, ali je malo pomaknut. Učvršćivanje elemenata drvenog krova provodi se s malim razmakom. U procesu vlaženja, pločice povećavaju veličinu i stvaraju kontinuirani pod, koji sprječava ulazak vlage u prostoriju. U procesu proizvodnje ove vrste krova treba uzeti u obzir položaj drvenih vlakana. U protivnom postoji opasnost od deformacije krova..

4. Krov ralice.

Ova vrsta krova dugo se koristila za ukrašavanje krova u crkvama i bojarskim dvorima. Svaki komad krovišta ručno je umjetničko djelo. Da biste izgradili ovu opciju krova, trebat će vam jasika i ručni alat. Vrijeme berbe drva je sredina ili kasno proljeće. U tom razdoblju stablo sadrži veliku količinu soka. Cijena krova s ​​plugom prilično je visoka zbog poteškoća koje nastaju u procesu njegove proizvodnje..

5. Opcija krova Tesovy.

Ovaj krov sastoji se od četinarskih dasaka, koje se postavljaju u uzdužnom ili poprečnom smjeru. Praktičnije je postavljanje ploča poprečno na rez strehe. U središnjem dijelu krova montiran je oluk kroz koji struji voda. Ugradnja krova vrši se u dva sloja, sa ili bez praznina. Za pričvršćivanje ploča na površinu koriste se samo čavli. Jezgra stabla ugrađena je izvana. Unutarnji sloj postavljen je jezgrom prema dnu. Ako se instalacija izvodi u uzdužnom smjeru, tada biste u početku trebali postaviti ploču za oblaganje na koju će se pričvrstiti krov. Svaka je ploča ugrađena na prethodnu s preklapanjem od 50 mm.

Malo iskustva sa stolarskim alatima dovoljno je za izgradnju šindre ili sječke. Istodobno, troškovi krova značajno su smanjeni. Imajte na umu da drvo mora imati nisku razinu vlage, a proces sazrijevanja trupaca nakon rezanja traje najmanje tri godine. Ako trupce narežete na male komade, vrijeme za njihovu pripremu skraćuje se nekoliko puta. Postupak cijepanja već osušenog stabla prilično je naporan, ali samo u ovom slučaju moguće je dobiti pouzdan i izdržljiv premaz..

Proračun i procjena drvenog krova

Kako bi se izbjegli problemi s nedostatkom krovnih materijala u procesu njihove ugradnje, potrebno je izračunati potrebnu količinu drva za krov. Kako bi se odredila količina tvornički izrađenog materijala, dovoljno je koristiti posebne tablice i dijagrame proizvođača. Uz njihovu pomoć, znajući ukupnu površinu krova, bit će moguće izračunati količinu materijala prilično brzo i s velikom točnošću. U tom je slučaju za zalihu dovoljno kupiti 5-6% više materijala. Budući da postoji opasnost od drvnog otpada, na primjer, pogrešno zabijenog čavla.

Veličina krova određuje njegovu strmost. Da biste samostalno izračunali količinu materijala, trebali biste odrediti potrošnju drva po jednom četvornom metru krovne površine.

Imajte na umu da je materijal u obliku šindre i strugotine prilično lagan, pa je ispod njih sanduk opremljen zakrivljenim tankim stupovima. Broj slojeva krovišta i interval ili preklapanje između crijepova ovisi o koraku u kojem se izvodi lajsniranje. U procesu polaganja šindre u tri sloja, preklapanje je dvije trećine ukupne veličine materijala. Ako se broj slojeva poveća na četiri, tada je materijal potrebno položiti za tri četvrtine.

Preklapanje u procesu polaganja drvenih elemenata provodi se okomito i vodoravno. Imajte na umu da najveća strmina krova od drveta nije veća od 75 stupnjeva. Trajanje rada krovišta ovisi o povećanju strmine krova. Nagib krova od 12-19 stupnjeva je kritičan. Količina materijala koji se koristi u procesu njegovog uređenja ovisi o visini nagiba..

Ako je veličina trupca koji se koristi u procesu izrade šindre četiri metra, tada je podijeljen na deset dijelova, od kojih svaki ima oko četrdeset centimetara. Jedan blok služi za izradu do četiri ploče čija je širina 150 mm. Elemente nije potrebno točno kalibrirati. U uzdužnom smjeru položeno je oko sedam ploča na jedan metar krova. Broj slojeva krova određuje količinu materijala potrebnu za njegovo uređenje. Najčešće se koristi troslojno slaganje materijala..

Ako je krov namijenjen za kupanje, sjenicu, gospodarsku zgradu ili šupu, onda ga je dovoljno položiti u dva sloja. U ovom slučaju potrebno je samo četrnaest ploča za formiranje jednog metra krova. Šindra se koristi za završnu obradu zabata ili oblaganje fasade krova. Imajte na umu da je u prvom redu duljina ploča mnogo kraća nego u sljedećem.

Tehnologija drvenog krova: stilske značajke

Ovisno o težini, drveni krov je materijal srednje težine. Stoga, ona ne mora opremiti snažan rafter sustav. Korak uređenja letvica izravno ovisi o koraku učvršćivanja svakog od elemenata. Prije nego što napravite letvu, trebali biste stvoriti projekt koji će naznačiti sve nijanse pričvršćivanja krova.

Prema preporukama iskusnih obrtnika, letvice trebaju biti izgrađene bez praznina u obliku kontinuiranog poda. Dopušteno je postavljanje letvica s razmacima od 20 do 30 cm. Imajte na umu da se za izračunavanje nagiba ugradnje letvica na krov od tri sloja duljina elemenata treba podijeliti s tri. Zaokruži na manju stranu.

Za pričvršćivanje ploča na krovnu površinu koriste se čavli od pocinčanog čelika. Osim toga, moguće je koristiti vijke za drvo ili posebne čavle u obliku vijka. Pričvršćivači se ugrađuju na vrh krovnih elemenata u uglovima. U tom slučaju uvlaka od ruba ruba iznosi najmanje 20 mm..

Bilješka! Ako je krov ugrađen s prethodno ugrađenim termoizolacijskim materijalima, onda šindra ni u kojem slučaju ne smije doći u izravan dodir s hidroizolacijom. Između njih je postavljen prostor u obliku ventilacijskog otvora. U te se svrhe montira protu rešetka. Ako se superdifuzijska membrana koristi kao hidroizolacijska membrana, nema potrebe za opremom letvice.

Tehnološki princip uređenja čvorova krova isti je u svim njegovim presjecima. No, na mjestima gdje se postavlja dimnjak treba postaviti pregaču od lima i hermetički učvršćenu na krovu. Za postavljanje doline koristi se ventilatorski uzorak. Da biste ukrasili područje grebena, trebali biste postaviti dvije dugačke ploče spojene jedna s drugom, s blagim preklapanjem. Na zonu grebena moguće je postaviti cijeli trupac, unutar kojeg se nalazi uzdužni utor.