Izgradnja kuća

Zavareni krov vlastitim rukama

Izbor krovišta za ravne krovove nije tako velik kao za krovove sa kosim krovom. To je ili jeftiniji, ali zastarjeli krovni materijal ili bitumenski mastiks, ili skuplji, ali visokotehnološki materijal za namotavanje. Ugradnja takvog krova uključuje nekoliko hidroizolacijskih slojeva velike čvrstoće, koji su usmjereni jedan preko drugog, što osigurava cjelovitost i otpornost na vlagu gotovog premaza. Članak će se fokusirati na izgradnju krovova od taloženog materijala..

Sadržaj:

Što je zavareni krov

Krov s tvrdom oblogom smatra se svestranim i pogodan je i za male zgrade, poput garaža ili šupa, i za civilne objekte, poput škola, trgovina ili vrtića..

 • Širina valjaka u pravilu je standardna i iznosi 1 m, ali duljina može biti od 7 do 20 metara. Debljina samog materijala također može varirati..
 • Do nedavno je krovni materijal bio jedini takav krovni materijal. Najjeftiniji je, ali manje izdržljiv jer se temelji na kartonu. Danas na građevinskom tržištu možete pronaći visokotehnološke zavarene krovove na bazi vrlo izdržljivih materijala koji nisu podložni truljenju. Najpopularnije je stakloplastika koja ima bitumenski premaz s obje strane. Već je uspio preporučiti kao najtrajnije i najtrajnije. To je postalo moguće iz drugog razloga, jer je poznato da je bitumen podložan “starenju” i gubitku hidroizolacijskih svojstava. U suvremenim materijalima to je bilo moguće izbjeći dodavanjem posebnih polimernih aditiva u sam bitumen, koji mu produljuju radni vijek..
 • Druga moderna vrsta zavarenih krovova su polimerni materijali koji se nazivaju membrana. Njihova glavna prednost leži u izvrsnoj hidroizolaciji ravnog krova, štoviše, debljina takvog sloja može se lako prilagoditi. Dodamo li tome činjenicu da je cijena takvog materijala prilično pristupačna, a rezultirajuća kvaliteta krova zadovoljava najstrože zahtjeve, postaje jasno zašto je danas stekao takvu popularnost. Jedini nedostatak membranskog krova je prisutnost velikog broja šavova, što znači da je proces rada prilično naporan.

Vrste taloženih materijala za krovove TechnoNIKOL

Roll fuzijsko krovište Linokrom

Dizajniran je za ravne krovove ili krovove s blagim nagibom. Temelji se na izdržljivoj organskoj tkanini (stakloplastika) koja nije podložna truljenju. S obje strane prekriven je visokokvalitetnim bitumenom, na koji se s donje strane nanosi polimerni film koji se lako topi, a s gornje je zaštitni film ili mineralna obloga. Prekriveni krovni pokrov Linokrom namijenjen je za polaganje na betonsku podlogu tretiranu temeljnim premazom, ili na betonsku podlogu. Za rad se koriste namjenski propan plamenici..

U prodaji se može naći u dvije marke, a izbor će ovisiti o konačnom cilju i odabiru željenih karakteristika:

 • Linocrom K. Ovaj materijal u roli ima polimerni film koji se lako topi, a na prednjoj strani nalazi se grubo zrnati preljev. Koristite ga za završni sloj “pite” ravnog krova.
 • Linocrom P. Svestraniji materijal prikladan za glavne slojeve krova ili za samo-hidroizolaciju građevinskih konstrukcija. Kao i prethodni analog, s donje strane ima polimerni premaz, ali s gornje strane izrađen je sitnozrnati preljev ili samo zaštitni film.

Roll zavareni krovovi Ekoflex

Pogodan je za sve vrste krovova s ​​blagim nagibom ili za djelomičnu hidroizolaciju pojedinih konstrukcija. Izrađuje se nanošenjem bitumenskog veziva na tkaninu od stakloplastike visoke čvrstoće s dodatkom posebnih visokotehnoloških dodataka koji joj produljuju vijek trajanja. Ponekad se umjesto stakloplastike u bazi koriste poliesterski materijali. Kao i većina sličnih materijala, za zaštitni sloj koristim ili grube škriljevce ili fini riječni pijesak. Polimerni film djeluje kao taloženi sloj.

Ovisno o području primjene, podijeljen je u dvije vrste:

 • Ekoflex K. Dizajniran za gornji sloj krova, ima jak grubozrnati mineralni premaz;
 • Ekoflex P. Proizveden je za donje slojeve krovnog kolača, s obje strane ima premaz od polimernog filma bez prskanja.

Roll taložen krovni pokrivač Stekloizol

Kao i svi dosadašnji valjkasti materijali, proizvodi se na bazi stakloplastike, bitumena s raznim punilima i zaštitnim premazima s obje strane. Kao krupnozrnati preljev koristi se samo mineral stijene asbagal. Vrlo je popularan zbog dobre kombinacije cijene i kvalitete. Marke imaju standardnu ​​skraćenicu:

 • Stekloizol K koristi se kao gornji sloj (prikladno za iskorištene krovove);
 • Stekloizol P, s polimernim premazom s obje strane, pogodan za stvaranje baze krovnog tepiha.

Roll zavareni krovni pokrov Bikrost

Za njegovu osnovu ne koristi se samo tkanina od stakloplastike ili poliestera, već i karton, koji je prethodno impregniran bitumenom. S obje strane obrađuje se bitumenskim sastavom s aditivima. Unatoč prividnoj sličnosti jedne od marki s klasičnim krovnim filcom, postupak njegove ugradnje mnogo je lakši i sigurniji, što štedi novac na instalacijskim radovima. Glavna razlika je u tome što tehnologija polaganja Bikrost podrazumijeva spajanje, a ne lijepljenje materijala, pa se smanjuje i broj potrebnih slojeva..

Njegova instalacija provodi se pomoću propan plamenika, koji se može iznajmiti od specijaliziranih tvrtki..

 • Bikrost K. Mineralni preljev od škriljevca ili azbesta s prednje strane i film s niskim topljenjem s druge strane;
 • Bikrost P. Može biti sitnozrnast s obje strane.

Zavareni krovni pokrivač Uniflex

Ovo su visokokvalitetni valjkasti materijali prikladni za uporabu u regijama s ekstremnim klimatskim uvjetima. U bitumenski sastav dodaju se polimerni aditivi, termoplastika i brojna druga punila koja se nanose na staklenu tkaninu. Za zaštitni premaz, ovisno o marki, koristi se krupnozrnati i sitnozrnati mineralni preljev. Montirajte ga vruće pomoću propanske svjetiljke.

 • Uniflex K na prednjoj strani može imati ne samo mineralno kamenje, već i premaz od folije;
 • Uniflex P ima prskanje s obje strane.

Također u prodaji postoji takva vrsta ovog proizvoda kao Uniflex-ventilacija. Događa se da se na krovnom tepihu stvaraju izbočine. Razlog tome može biti svježi betonski estrih koji se još nije imao vremena osušiti ili prestari krov ili mokri izolacijski sloj. Da biste to izbjegli, vrijedi upotrijebiti krovni Uniflex-otvor za zavarivanje koji “diše”.

 • Prikladno je raditi s njim, jer čak ni za popravke nije potrebno demontirati stari premaz.
 • Istovremeno štiti krov od vlage i pomaže ukloniti višak pare ispod krova prema van. To je postalo moguće zbog kanala koje krovni materijal Uniflex ima. Na stražnjoj strani ima ljepilo za trake, što pomaže olakšati i ubrzati proces ugradnje, a nepropusnost rezultirajućeg pričvršćivanja u potpunosti rješava problem mogućeg stvaranja mjehurića..
 • Za proizvodnju ovog materijala koristi se poliesterska tkanina sa sastavom bitumena, termoplastičnog elastomera i punila s obje strane. Odozgo se vrši prskanje škriljevca ili pijeska, a ispod je predviđena ventilirana površina. Sastoji se od zasebnih traka sastava bitumena, udaljenost između kojih je ispunjena sitnozrnatim punilom. Sve je to prekriveno polimernim filmom na vrhu..
 • Uniflex EPV namijenjen je za uređaj donjih slojeva, na vrhu ima prašak za brušenje, a na dnu ventiliranu podlogu. Pogodno za radove na obnovi izravno na starim krovovima.
 • Uniflex EKV ima grubu oblogu. Također pogodno za popravak krova koji ima izbočine ili pukotine.

Roll zavareni krovni pokrov Bikroelast

To je meko lijepljeni krov na bazi modificiranog bitumena s visokim svojstvima vodonepropusnosti. Izvrstan je za sve vrste krovova s ​​malim nagibom. Također se koristi za hidroizolaciju armiranobetonskih konstrukcija. Bikroelast je jedinstven materijal koji nema analoga u Rusiji. To je zbog činjenice da samo on ima bitumenski premaz od anorganske baze s posebnom tehnologijom modifikacije, što mu omogućuje održavanje elastičnosti čak i na temperaturi od -10 ° C. Još jedna značajka je činjenica da može podnijeti zagrijavanje do +85 ° C bez ponovnog punjenja.

 • Bikroelast K ili Tropic K. Na gornjoj strani ima prskanje velikih granula škriljaca, a zavarena strana ima zaštitni film. Obje se ove vrste koriste za završni sloj krovnog tepiha;
 • Bikroelast P ili Tropic P. Proizvodi se u različitim varijacijama: prskanje s jedne ili s obje strane, a može biti i film s jedne ili s obje strane. Koristi se za osnovne krovne slojeve.

Vrijedno je spomenuti i Bipol roll-on zavareni krov. Glavna prednost ovog krova je uporaba SBS-bitumena, koji osigurava visoke karakteristike prianjanja, što mu omogućuje ljepljenje na gotovo sve vodoravne i okomite premaze..

Ugradnja zavarenog krova pomoću baklje

Kako bi krovište bilo pouzdano dugi niz godina, važno je ne samo pravilno izvršiti instalaciju, već i izvršiti pripremne radove. Zavarljivi krov može se postaviti na bilo koji kontinuirani premaz, bio to beton, metal, ravna ploča ili OSB ploča ili šperploča.

 • Priprema podloge započinje radovima čišćenja..
 • Prvo se uklanjaju svi mogući strukturni elementi koji strše, na primjer, armatura, izbočine ili velike pukotine.
 • Svi ostaci i prašina moraju se pažljivo ukloniti s površine cijelog krova. Ako je moguće, bolje ga je oprati vodom iz crijeva ili kanti..

Savjet: da biste uklonili uljne mrlje s pripremljene podloge, moraju se spaliti. Mrlje od mliječnog cementa uklanjaju se abrazivnim čišćenjem. Za brtvljenje velikih pukotina trebat će vam cementno-pješčani mort, a male su dovoljne za prekrivanje bitumenskim mastiksom.

Savjet: ne koristite električni alat za izravnavanje površine jer može stvoriti utore.

 • Ako se krov ne osuši prije postavljanja mekog krova, u budućnosti se mogu stvoriti mjehurići. Da biste provjerili koliko je baza suha, samo na nju stavite 1 m2 filma i provjerite stvara li se ispod nje kondenzacija tijekom dana.
 • Kad se sve pripremi i osuši, pravi se prvi hidroizolacijski sloj temeljnim premazom. Sastav se jednostavno nanese hladan četkom i ostavi da se osuši. Potrebno je najmanje jedan dan.

 • Umjesto toga, dopušteno je koristiti bitumen razrijeđen kerozinom, pridržavajući se utvrđene stope potrošnje od 300-400 g / m2.
 • Sljedeći sloj je parna barijera, koja je dizajnirana da zaštiti toplinski izolacijski materijal od vlaženja. Donedavno je staklo bio jedini materijal, ali sada je izbor takvih proizvoda vrlo velik – od filmova do tehnoloških membrana otpornih na vjetar. Bez obzira na to koji je materijal odabran, postavlja se s preklapanjem od 10-15 cm. Spojevi moraju biti zalijepljeni trakom. Uz okomite konstrukcije, parna brana postavljena je s takvim rubom tako da se ispostavi da je veća od debljine sloja buduće izolacije.
 • Mineralna vuna ili polistirenska pjena (ili ekstrudirana polistirenska pjena bilo koje marke) koristi se kao izolacijski sloj ispod mekog spojenog krova. Ovdje je potrebno uzeti u obzir prednosti i nedostatke svakog od njih. Dakle, mineralna vuna je vatrootporna, ali se može smočiti, penoplex, naprotiv, ima izvrsne kvalitete otporne na vlagu, ali se odmah topi u dodiru s vatrom.

 • Izolacija se postavlja u 2 sloja po 5 cm svaki. Prostirke su postavljene u šahovnici kako bi se isključilo podudaranje njihovih rubova, čime se isključuju hladni mostovi. Ako se odabere mineralna vuna, lijepi se zajedno s bitumenom, penopleks se gljivama pričvršćuje izravno na betonsku podlogu na ekserima.
 • Sada je došlo vrijeme za postavljanje najviše zavarenog krova. Ako krov ima nagib, radovi počinju od njegovog najnižeg dijela. Valjak se razvalja po cijeloj dužini i, nakon što se uvjeri da je materijal netaknut, izreže se na željenu duljinu i ponovno se razvalja u valjak. Sada morate popraviti njegov uski rub, jer za to zagrijavaju krovni dio ili sam materijal i čvrsto ga pritisnu na podlogu na ovom mjestu.

 • Nadalje, zagrijavanjem donje strane valjanog krovnog materijala s propan plamenikom, postupno se odmotava i pritišće uz podlogu. Zahvaljujući bitumenskom premazu, čvrsto prianja uz bilo koji premaz. Na taj način prolaze do kraja role i učvršćuju drugi uski rub. Sada morate provjeriti jesu li sva mjesta dobro zalijepljena, ako materijal odlazi na bilo kojem mjestu, ponovo se zagrijava i ponovo pritisne.
 • Sljedeći red montiran je s uzdužnim preklapanjem od 8-10 cm i krajnjim preklapanjem od 10-15 cm. Njegov smjer mora odgovarati prethodnom, križanja su neprihvatljiva.

Savjet: prikladnije je raditi s tri osobe. Jedna osoba drži plamenik i zagrijava krovni materijal i podlogu, druga postupno odmotava valjak, pazeći da se pravilno položi, a treći ispituje moguću pojavu nepravilnosti ili mjehurića i uklanja ih izravnavanjem valjkom.

 • Čak i ako je kvaliteta zavarene trake materijala potpuno zadovoljavajuća, mora se izravnati valjkom. To se radi dijagonalno, od središta do rubova..

 • Kretanje radova na fuziji krova odozdo prema gore osigurava pravilno preklapanje, pri čemu će voda istjecati s njega bez zadržavanja.
 • Za visokokvalitetnu hidroizolaciju uglova morate pripremiti 2 izrezana bitumenska krova i zalijepiti ih u preklapanje.
 • Unatoč krupnozrnatom odijevanju gornjeg sloja, ne preporučuje se hodanje po svježe položenom materijalu. Pod težinom, na njoj mogu ostati utori od tragova u kojima će se zatim nakupiti vlaga..
 • U pravilu se takav krov postavlja u nekoliko slojeva. Svaki sljedeći mora biti postavljen s pomakom, tako da razlika između spojeva bude najmanje 30 cm.
 • Posebnu pozornost treba posvetiti mjestima pričvršćivanja krovnog krova na okomite konstrukcijske elemente, uglove i sve spojeve. To jamči dugotrajni rad bez potrebe za popravkom..

 • Na spoju s okomitim zidovima na ravnom krovu, komad krovnog krova namijenjen za donje slojeve (sa ili bez sitnozrnate obloge) postavljen je 25-30 cm više i stopljen s bakljom. Gornji rub pričvršćen je samoreznim vijcima ili ekserima. Tkanina s krupnozrnatim preljevom lijepi se na vrh s još većim rubom. Njegov je rub slično pričvršćen pričvršćivačima za veću pouzdanost. Svi spojevi obrađuju se bitumenskim mastiksom.

Uređaj nadstrešnog krova na kosom krovu

 • Ponekad postaje potrebno postaviti krovove od mekog valjka na kosim krovovima. Treba zapamtiti da je najveća dopuštena nagibna glava 50 stupnjeva..

 • U tom se slučaju kao podloga koriste OSB ploče od 12 mm ili šperploča otporna na vlagu debljine najmanje 10 mm..
 • Također se tretiraju hidroizolacijskim temeljnim premazom. Ili s razrijeđenim bitumenom (nije prikladan samo kerozin, već i benzin ili dizelsko gorivo).
 • Na kosim krovovima bolje je postaviti rolu okomito, počevši od vrha do dna. Dopušteno je preklapanje slojeva.

Tehnologija hladnog polaganja krovova spojenom fuzijom

 • Njegova razlika leži u činjenici da se umjesto zagrijavanja bitumenskog veziva plamenikom koriste otapala. Nanosi se na donju stranu materijala i na podlogu u količini od 50 g / m2.
 • Propustivši tako cijelu duljinu komada mekog krova, čekaju oko 10 – 15 minuta, nakon čega se valjkom pritisne valjkom, zalijepivši ga tako na podlogu.
 • Ako se koristi profesionalni tlačni valjak (koji teži oko 100 kg), tada je za rad dovoljna jedna osoba. No, često obrtnici koriste uređaj koji se naziva “štap za pecanje”. To je valjak i pištolj za raspršivanje za jednoličnu primjenu otapala. U ovom slučaju, radi praktičnosti rada, bit će potrebna 2 radnika.
 • Broj steznih prolaza, s ovom metodom ugradnje, mora biti najmanje 3 po traci. Valjanje u ovom slučaju utječe na kvalitetu gotovog krova i odsutnost mjehurića zraka..

 • Ako je dopušteno postavljanje samog krovnog tepiha u jednom sloju, tada se teška mjesta (ventilacijska okna, uglovi, cijevi i, odvodni lijevci itd.) Moraju zaštititi dvostrukim slojem.

Savjet: radovi sa zavarenim krovom na najtežim mjestima mogu se izvesti na drugi način. Bitumenski mastiks se zagrijava i izlije u ravnomjernom sloju na pravo mjesto i ostavi neko vrijeme tako da se stvrdne. Zatim se šljunak izlije ravno odozgo, poravna se i pažljivo poprska otapalom koje je korišteno za polaganje glavnog krova. Sada ostaje samo čvrsto zarolati oblogu valjkom, čime se dobiva izdržljiv premaz. Ako se krov aktivno koristi, tada se kao zaštitni premaz koristi suha mješavina pijeska i cementa, asfalta.

Popravak prekrivenog krova

Ako se pri vizualnom pregledu na krovu nađu pukotine, strugotine, znakovi propadanja ili početka vegetacije, kao i različita oteklina, raslojavanje ili omekšavanje bitumena, tada ga je potrebno popraviti. Kašnjenje može dovesti do truljenja krovnog okvira, u tom slučaju popravak će biti mnogo skuplji.

 • Preuređenje je dopušteno ako ukupna površina oštećenja ne prelazi 30-40%. Problematična područja se čiste od prljavštine, a zakrpe od istog materijala spajaju se na njima, bez ikakvih drugih pripremnih radova. Veličina zakrpa trebala bi biti nešto veća od oštećenog područja..
 • Veliki popravci bit će potrebni ako je 50% krova ili više postalo neupotrebljivo. U svakom slučaju može se razlikovati, ali u prosjeku faza rada izgleda ovako: