Izolacijski materijali

Kako popraviti krov od krovnog materijala

Ako krovni krov prokišnjava, a krpljenje oštećenih mjesta nije donijelo opipljive rezultate, ostaje jedina ispravna odluka – izvršiti potpunu zamjenu krova, pod uvjetom da su preklapanja krova u ispravnom stanju. Najjednostavniji način je popraviti šupu krova od krovnog materijala, no blokiranje strmog krova produžetka ili garaže koja se nalazi uz kuću najvjerojatnije će biti teže, ali ne i beznadno. Iako je cijena popravka krova od krovnog materijala i u prvom i u drugom slučaju prilično atraktivna.

Sadržaj:

Značajke krovnog krovnog filca

Krovni materijal naziva se građevinski valjani materijal, koji spada u hidroizolacijske materijale i krovni je karton koji je impregniran bitumenom sa svake strane u nekoliko slojeva. Krovni materijal dostupan je s raznim oblogama.

Samoljepljivi krovni filc nova je modifikacija ovog materijala. Njegov donji dio je samoljepljivi sloj koji se ne topi i prekriven je zaštitnom folijom. Tijekom rada ovaj se film brzo uklanja tako da ljepilo nema vremena za sušenje i dobro je pritisnuto uz krov.

Krovni materijal stekao je veliku popularnost u uređenju krovova različitih zgrada zbog svojih prednosti koje su unaprijed određene sljedećim svojstvima materijala:

Potreba za popravkom krova od krovnog materijala

Danas se krovni materijal najčešće koristi kao hidroizolacijski sloj u krovnom kolaču. Zbog svojih visokih vodonepropusnih svojstava, krovni materijal našao je primjenu na gradilištima s visokom razinom vlažnosti. Također je uobičajeno da pokriju drvene zgrade prije postavljanja krovišta. No, unatoč prednostima krovnog materijala, ovaj materijal može trajati najviše 5 godina, a nakon tog razdoblja mora se popraviti.

Krovni materijal naširoko se koristi kao gornji sloj krovnog kolača. Međutim, njegov je izgled prilično ružan, pa se najčešće bira kao proračunski materijal za pokrivanje gospodarskih zgrada, starih seoskih kuća i ladanjskih kuća. U ovoj situaciji glavni neprijatelj krovnog materijala je led, odnosno način njegovog uklanjanja: u nas je običaj da to radimo mehanički, uz pomoć čeličnog strugača, koje zajedno s ledom uklanja cijelo krovište.

Krovni materijal također se često koristi na ravnim krovovima višekatnih zgrada, iako nije namijenjen vodonepropusnosti postojećih krovova. No najčešće se bira zbog prikladnijeg i jačeg materijala zbog svoje jeftinoće, a da ni ne pokušava doznati kako zamijeniti krovni materijal na krovu. U tom slučaju materijal se još brže pogoršava ako hoda servisno osoblje, recimo, ljudi koji kontroliraju stanje vratila dizala, instalatora antena, reklamnih konstrukcija ili klima uređaja. I opet, postoji potreba za popravkom krova od krovnog materijala.

Slijed popravljanja krovnog krovnog filca

Na kraju proljetnih kiša ili prije početka jeseni, krov, prekriven krovnim filcem, mora se pregledati radi nedostataka. Ako se takvi pronađu, morate započeti sa popravljanjem krovova od krovne ploče. Metode popravljanja ovise o stupnju oštećenja i njihovim ukupnim dimenzijama..

Uklanjanje pukotina

Ruberoidni krov, koji ne propušta, ali je prekriven malim pukotinama, treba jednostavno temeljito osušiti, očistiti od krhotina i prljavštine i pokriti vrućim mastikom. U tom slučaju potrošnja bitumena iznosi približno 1,2 kilograma po četvornom metru..

Male rupe možete popraviti na sljedeći način. Za početak očistite mjesto samog oštećenja i područje oko njega od prljavštine i mastika – tvari s kojom je krovni materijal pričvršćen na krovnu površinu. Najmanje rupe možete jednostavno popuniti posebno pripremljenim kitom: zagrijanu bitumensku mastiku pomiješajte sa suhom piljevinom i pijeskom.

Mastika za popravak krova od krovnog materijala poželjnija je od samo grijanog bitumena, jer u svojoj formulaciji ima kompleks plastifikatora i drugih dodataka koji poboljšavaju prianjanje i brojne pokazatelje premaza po hladnom i vlažnom vremenu.

Parapet će spriječiti uklanjanje lišća, grana i ostataka s krovnog materijala. No, pri popravljanju krova zavarenim materijalom, ulazak ovog otpada ispod ruberoidnog tepiha neizbježno izaziva kršenje integriteta hidroizolacijskog tepiha ili stvaranje mjehurića zraka.

Popravak manjih oštećenja

Ako je područje oštećenja veliko, tada na to područje treba staviti flaster napravljen od komada krovnog materijala. Jedna strana materijala treba biti obilno nauljena istom mješavinom. Međutim, može se pojaviti jedna komplikacija. U proizvodnji krovnog materijala obje su njegove površine obrađene posebnim zavojem, što mu daje dodatnu čvrstoću i sprječava proces lijepljenja pri skladištenju krovnog materijala u rolama.

To je svojstvo prskanja, koje se sastoji u suprotstavljanju lijepljenju, dovodi do činjenice da nije previše jednostavno nanijeti zakrpu na krov od krovnog pokrivača. Stoga je potrebno najprije ukloniti površinski sloj s krovnog materijala. Ako se to učini bez prethodne obrade, bit će potrebno puno truda..

Takva se obrada sastoji u sljedećem: nanesite krov ili kist na sloj solarnog ulja na krovni krov i pričekajte neko vrijeme. Tada biste se trebali naoružati lopaticom – bolje je uzeti drveni alat kako ne biste oštetili donje slojeve krovnog materijala, koji su glavni, i sastružite prskanje pažljivim pokretima, koji će do tog trenutka postati mekana i podatna.

Takav popravak krovnog krova može se izvesti isključivo na suhom krovnom materijalu, pa ako ne možete čekati da se krov prirodno osuši, tada biste trebali koristiti sušilo za kosu. Također je važno slijediti ispravnu tehniku ​​nanošenja ljepljive mastike na flaster. Nemojte učiniti sloj previše debelim – trebao bi biti ravnomjeran i tanak, za što biste trebali koristiti tvrde četke ili četke.

Ako niste pogodili količinu mastika, a višak mase istisnuo se s rubova zakrpe prilikom nanošenja, tada ga morate izravnati lopaticom tako da njegov smrznuti sloj ne bude tanji i ne deblji od krovnog materijala sebe.

Popravak prolaznih rupa

U slučaju ozbiljnijih nedostataka, na primjer, kroz rupe, potreban je temeljitiji popravak krova od krovnog pokrova. U tom slučaju na krovnoj ploči napravite rez u obliku križa i savijte kutove koji su se pokazali u njezinom središtu sa strana, potpuno otkrivajući krov. Ispraznjeno područje mora se temeljito obraditi: očistiti od krhotina i prljavštine, odlijepiti stari suhi mastiks.

Zatim morate prilagoditi veličinu novog komada krovnog materijala, također ukloniti prskanje s jedne strane i premazati ga ljepilom pripremljenim prema gore navedenoj tehnologiji. Trebat će vam dvije tako velike zakrpe. Zalijepite jedan komad krovnog materijala izravno na krovnu površinu, a zatim savijene kutove krovnog materijala namažite mastiksom i stavite ih na izvorno mjesto, nježno izravnavajući.

Nanesite drugi flaster na vrh, koji bi trebao biti prekriven ravnomjernim slojem mastika. Obradite ne samo sam krovni sloj, već i površinu u njegovoj blizini. Kako se zalijepljeni komadi ne odlijepe s krova kuće, treba ih pritisnuti daskama ili ciglom i posipati pijeskom po vrhu zakrpe.

Preklapanje krova kuće krovnim materijalom

Često je potrebno izvršiti potpuni popravak krova od krovnog pokrivača, koji se sastoji u uklanjanju starog premaza i postavljanju novog krovnog materijala. Upamtite da se uz pomoć krovnog materijala mogu popraviti samo krovovi od krovnog pokrivača ili stari prekriveni krovovi..

Priprema podloge

Prije opremanja novog krovnog materijala na krovu morate demontirati stari materijal koji je izgubio prianjanje na podlogu ili ima puno mehaničkih oštećenja i odlaganja. Također, svi ostaci i prljavština moraju se ukloniti s krova..

Vrlo često se u takvim radovima koristi smola na koju se lijepe trake krovnog materijala. Pod utjecajem čimbenika okoliša, nakon nekog vremena, smola počinje pucati. Ako se ne ukloni, tada će se voda uskoro početi nakupljati u pukotinama. Stoga vrijedi pažljivo ukloniti sav katran na krovu ispod krovnog filca.

Ako vaša zgrada ima kosi krov, tada prije polaganja krovnog materijala trebate urediti kontinuirani sanduk. Za to je uobičajeno koristiti neobrađene i obrubljene ploče, DSP i OSB ploče, kao i šperploču. Ako je kosi krov prethodno bio prekriven krovnim filcem, trebali biste provjeriti postojeći sanduk na truljenje, gljivice ili plijesan, ukloniti sve pronađene nedostatke ili očistiti lokalna područja i pokriti posebnom impregnacijom.

Ako se armirano -betonska ploča koristila kao strop, tada je krov potrebno očistiti do betona. Na podnožju ne bi trebalo biti velikih izbočina ili rupa. Sva udubljenja moraju biti zatvorena smjesom polimera. U slučaju prisutnosti na temelju značajnih nepravilnosti, imperativ je po suhom vremenu napraviti estrih s nagibom prema odvodu, koji nastaje povećanjem debljine estriha za jedan centimetar za svaki metar trčanja. Za to se koristi konvencionalna vodena ili laserska razina..

Primjena mastika

Kad beton uhvati, morate metlom počistiti sve krhotine i nanijeti mastiks valjkom ili četkom. Zapamtite da je kišno vrijeme potpuno neprikladno za rad s mastikom, estrihom i općenito s krovnim materijalom. Na vlažnoj površini ne smijete poduzimati nikakve radnje jer će se materijal odlijepiti. Odaberite vedar, topao i sunčan dan.

Mastika može biti različitog sastava, pa biste trebali pogledati naljepnicu za razdoblje njenog “postavljanja” i uvjete uporabe (temperatura i vlažnost). Nemojte žuriti pokriti krov krovnim pokrivačem, potrebno je da se naneseni mastiks osuši i malo uhvati za površinu.

Polaganje krovnog materijala

Kako vam rad s krovnim materijalom ne bi pravio probleme, treba ga držati raširenog 24 sata. Ako to ne možete učiniti, samo premotajte kolut u suprotnom smjeru. Prije polaganja krovnog materijala morate najprije izrezati krovni materijal na komade potrebne veličine.

Nakon što se mastiks osušio, možete započeti postupak polaganja krovnog materijala. Treba položiti najmanje dva sloja krovnog filca. Za prvi sloj trebali biste upotrijebiti sloj krovnog materijala bez iverja, a za drugi – premaz s kamenom ivericom. Potreban broj slojeva ovisit će o nagibu vašeg krova..

Na ravnim krovovima preporuča se napraviti najmanje 5 slojeva. Ako je nagib krova do 15 stupnjeva – položite 4 sloja, ako je kut nagiba krova 20-40 stupnjeva – napravite 3 sloja, ako je nagib 45 stupnjeva i veći – dovoljna su 2 sloja premaza. Postoje 3 metode polaganja ploča, pogledajmo ih:

Ako ste odabrali prvu ili drugu metodu preklapanja krova s ​​krovnim filcem, tada položite materijal tako da se šavovi slojeva ne podudaraju. Na kosim krovovima podovi od ploča najčešće se koriste preko kosine, jer u ovom slučaju možete baciti komad krovnog materijala preko sljemena, pričvrstivši ga na vrhu, a zatim na dnu.

Lijepljenje krovnog materijala

Za lijepljenje krovnog materijala na podlogu potreban je plinski plamenik kojim se krovni materijal zagrijava zajedno s mastikom. List materijala postavljen na krov zagrijava se dok gornji film ne pobijeli i ne izgori. Ovaj signal označava da su i krovni materijal i mastiks spremni za lijepljenje..

Zagrijana traka mora biti dobro pritisnuta na krov, nježno zaglađena i valjana posebnim ručnim valjkom dok se dobro ne zalijepi. Ako postoje nepravilnosti, trebali biste ručno postići dobro prianjanje ploče na krovnu površinu. To se može učiniti običnom krpom. Učinite to – odjeljak po odjeljak.

Ako na površini postoje duboke rupe, tada takvu površinu nećete moći valjati visokokvalitetnim valjkom. Kao rezultat toga, na tim će mjestima s vremenom doći do kondenzacije, što će izazvati oštećenje krova. Stoga vas još jednom podsjećamo da se prije polaganja krovnog materijala površina mora pažljivo pripremiti..

Ako nije moguće izbjeći neravnine, krovni materijal u takvim problematičnim područjima treba pritisnuti na krov svim raspoloživim sredstvima. Preporučuje se strogo poštivanje ovog pravila jer materijal mora čvrsto pristajati uz podlogu..

U tom se slučaju preporučuje pažljivo slijediti postupak zagrijavanja. Ako se jako zagrije, krovni materijal se može rastopiti. Stoga, prije nego što popravite krovni materijal i izravno zalijepite ploču, vrijedi malo “vježbati” na malim komadima. Imajte na umu da drugi sloj možete početi lijepiti tek nakon što se prvi potpuno stvrdne..

Kako bi se izolirali okomiti elementi krovnog kolača, na primjer, cijevi, vratila, dimnjaci, preporuča se na njih postaviti hidroizolacijski tepih do visine od oko 40 centimetara. A nakon lijepljenja, dodatno ga pritisnite posebnom steznom šipkom, koja je dobro učvršćena na podnožje parapeta.

Mjesta preljevnih lijevka i drugih čvorova koji zahtijevaju rez krovnog materijala moraju se dodatno ojačati krpama krovnog materijala u 2 – 3 sloja preko reza. Vrlo je važno da se listovi dobro zalijepe na rub krova, inače će vjetar raznijeti ploče. Kako bi se osigurala veća pouzdanost, vrijedi popraviti krovni materijal na rubu krova pomoću drvenih ili metalnih tračnica..

Sada znate koliko košta pokriti krov krovnim filcem i kako pravilno popraviti krov s ovim materijalom. Postupak polaganja krovnog materijala na krov nije težak čak ni za izvanrednog graditelja. Ako pravilno izvedete sve faze rada, krov će dobiti elegantan, elegantan izgled, premaz će “vjerno” služiti dugi niz godina, a nećete ni znati što je curenje krova..