Izolacijski materijali

Krovna hidroizolacija vlastitim rukama

Hidroizolacija krova jedna je od obveznih faza njegova uređenja. Obrada krova kako ne bi procurio nakon prvog dugog tuširanja iznimno je važan zadatak. Tko se želi vratiti krovopokrivanju za mjesec ili dva, šest mjeseci ili godinu dana kako bi zaustavio curenje? Stoga sve radimo odjednom, promišljeno, koristeći visokokvalitetne moderne materijale..

Prije nego što se zadržimo na različitim vrstama krovne hidroizolacije i razmotrimo tehnologiju krovne hidroizolacije, odredimo koje vrste krovova postoje. Uostalom, rješenja za hidroizolaciju razlikovat će se od toga gradite li ravni ili kosi krov. Hidroizolacija ravnog krova i hidroizolacija kosih krovova razlikuju se i po materijalima i po načinu ugradnje.

Sigurnost izolacije i operativne karakteristike cijelog krova ovise o tome koliko će hidroizolacija krova biti kvalitetna vlastitim rukama ili koju će izvesti krovopokrivači. Istodobno, zapamtite da vlaga može doći i izvana i u obliku pare koja se skuplja u prostoru ispod krova..

Krovni hidroizolacijski materijali

Podijeljeni su u vrste prema sastavu i načinu primjene:

 • perforirani hidroizolacijski film (hidro-barijera), film protiv kondenzacije;
 • polimerni filmovi – membrane (PVC membrane, EPDM membrane, šiljak, superdifuzijske membrane);
 • hidrofilna guma;
 • hidroizolacija premaza (akril, bitumenski, silikonski, gumeni, poliuretanski mastiksi, jednokomponentni i dvokomponentni materijali);
 • raspršeni hidroizolacijski materijali (poliurea, dvokomponentni akrilatni spojevi, tekuća guma);
 • injekcijski materijali (poliuretan, akrilat, silikatne smole, cementi, emulzije);
 • prodorni materijali (polu- i prodorni materijali).

Polimerne membrane

Jedna od najnovijih tehnologija na tržištu za suvremene hidroizolacijske materijale. Dodijelite PVC membrane, PDM membrane i difuzne membrane.

Potonji su sljedećih vrsta:

 • difuzna s mikroperforacijom;
 • superdifuzno;
 • protiv kondenzacije.

Difuzne membrane s mikroperforacijom i superdifuzom prikladne su za sve vrste krovova. Za membranu s mikroperforacijom važno je tijekom ugradnje ostaviti razmak između materijala za hidroizolaciju krova i toplinskog izolatora; za superdifuzijsku membranu takav jaz nije potreban. Superdifuzijske membrane najprikladnije su za potkrovne prostorije, membrane protiv kondenzacije, u kojima netkani materijal upija sav kondenzat, najbolja su opcija za metalne krovove.

Vijek trajanja membrana je do 25 godina. Oni su izdržljivi, imaju sigurnost od požara i okoliša.

PVC membrane su također višenamjenske. Dobar je materijal i za izgradnju novog krova i za popravak starog. Krovna hidroizolacija, čija je cijena materijala impresivna, s takvim će se membranama pretvoriti u čisto zadovoljstvo. Budući da se to radi jednom u 25 godina, važno je pronaći dobre stručnjake. Zavarivanjem će stvoriti izdržljiv vodootporni premaz. Takav film sastoji se od 3 komponente: PVC sloj određene boje, sloj ojačanog poliestera i drugi, sivi, PVC sloj.

Membrane se prodaju u uskim rolama. Pričvršćuje se mehaničkim, balastnim metodama ili lijepi. Metoda balasta – za krovove s kutom nagiba do 10%. Membrana je položena na krov, učvršćena po obodu platna, prekrivena šljunkom ili drobljenim kamenom. Vrlo često se metoda koristi u izgradnji obrnutog krova. Ako je nemoguće stvoriti dodatni pritisak na krov, koriste se mehanički pričvršćivači: čavli, vijci, spajalice. Ako krovovi imaju složenu konfiguraciju, membrana se lijepi.

PDM membrane nisu samo višenamjenske (prikladne za sve krovove): prikladne su za najviše zakrivljene i zakrivljene krovove, s bilo kojim kutom nagiba. Membranski listovi složeni su jedan prema jedan, a na spojevima je predviđena samoljepljiva traka.

Ako se takva membrana koristi za postavljanje hidroizolacije ravnog krova, tada se na vrh ulijeva sloj rasutih materijala. Na kosim krovovima ploče se pričvršćuju ili lijepe. Takav materijal se ne boji mraza ili sunca: trajat će od 25 do 50 godina. Zbog svoje elastičnosti, PDM membrane se mogu produljiti za 250-300% i poprimiti oblik površine koju treba premazati. Oštri krajevi krova i kemikalije u obliku goriva i maziva (goriva i maziva) i ulja za membranu su štetni. Također ga je potrebno dodatno obraditi akrilnim premazom i s vremena na vrijeme ažurirati..

Na fotografiji – hidroizolacija krova pomoću membrana:

Kako to učiniti ispravno s membranskom hidroizolacijom krova – video.

Premaz hidroizolacija

To su prvenstveno bitumen i materijali koji ga sadrže. Na površini se stvara premaz od 5 mm do nekoliko centimetara. S vremenom bitumen gubi plastičnost i može se uništiti pod mehaničkim naprezanjem. Vijek trajanja – oko 5 godina.

Bitumensko-polimerne mastike nova su generacija premazane hidroizolacije krova. Cijena radova na površini od 1 m2. varira između 30 i 100 USD.

Mastika

Mastika se nanosi na ravne krovove ili krovove s minimalnim kutom nagiba. Što se tiče sastava, materijali za mastiks su bitumen-polimer, polimer, bitumen-guma. Prema načinu primjene dijele se na vruće (one koje je potrebno prethodno zagrijati na 160 ° C) i hladne mastike (ne moraju se zagrijavati na temperaturi od + 5 ° C i moraju se zagrijati na + 70 ° C ako je temperatura ispod + 5 ° C).

Masti se savršeno lijepe za podlogu, bilo da se radi o betonu, drvetu, metalu. Kad se stvrdne, stvaraju kontinuirani, bešavni premaz nalik gumi koji ima životni vijek od najmanje 20 godina. Ova vrsta hidroizolacije naziva se i samonivelirajući krov, a tehnologija njegove primjene nalikuje stvaranju samonivelirajućih podova..

Bojenje hidroizolacije

Ovo je nanošenje bitumenskih i polimernih lakova, boja, emulzija na premaz. Hidroizolacija koja se može bojati može se nanositi ručno ili raspršivanjem. Učinite to u 2-4 sloja radi veće čvrstoće. Debljina hidroizolacijskog sloja je samo 3-6 mm. Po svježe nanesenoj izolaciji posipajte sitnozrnati pijesak kako biste ojačali premaz. Obećani vijek trajanja je 5 godina. Prilikom odabira materijala za krov, trebali biste dati prednost plastificiranim polimer-bitumenskim sastavima..

Cijene hidroizolacijskih radova na krovu su nekoliko puta veće nego za premazivanje. U prosjeku, to je od 100 USD po 1 m2. m.

Omotavajuća hidroizolacija

Ova metoda je jedna od najstarijih. Omogućuje uporabu materijala od lima i rola: krovnog materijala, stakla, krovnog filca, stakloplastike, izole, hidroizola, brizola. Noviji su vinil plastika, polietilen, polivinil klorid, izoplast, mostoplast, izoelast, ecoflex.

U tom slučaju površina mora biti suha i vrlo ujednačena: dopuštene su neravnine do 2 mm. Nakon izravnavanja i čišćenja površine, prekriva se temeljnim slojem bitumenske emulzije, a zatim se materijal lijepi. Listovi se polažu s preklapanjem od 10-15 cm. Takva je hidroizolacija osjetljiva na mehanička oštećenja i teško se postavlja. Na kraju rada mora se posipati kamenom ivericom. Istodobno, temperatura za ugradnju materijala mora biti najmanje +10 … 15 ° S. No, rad na ovoj vrsti hidroizolacije košta oko 10 USD po 1 m². m.

Prodiruća hidroizolacija

Ova vrsta hidroizolacije primjenjuje se na prethodno očišćene površine porozne strukture. To uključuje: beton, vapnenačke blokove, cigle. Impregnacija ispunjava sve pore i pukotine, prodire dublje, a stvrdnjavajući takva izolacija ne samo da sprječava prodiranje vlage, već i jača cijelu strukturu. Tekuće staklo, tekući polimeri, sintetičke smole i rastaljeni bitumen koriste se kao impregnacijska hidroizolacija. Za nanošenje sastava koriste se raspršivači. Sama podloga mora se temeljito očistiti i odmastiti kako bi sastav mogao prodrijeti u pore i tamo stvoriti kristale. Nakon takve obrade voda kroz cement i beton ne curi..

Hidroizolacijski film

Ovo je najjednostavniji i najjeftiniji način hidroizolacije koji se koristi za koso krovove: za škriljevac, šindru, metalne pločice. Koristi se pri izolaciji potkrovlja ili potkrovlja mineralnom vunom i ekspandiranim polistirenom.

Hidroizolacija na kosom krovu postavlja se počevši od strehe prema sljemenu.

Ako je kut nagiba krova od 30 stupnjeva, tada se vrši preklapanje između hidroizolacijskog filma od 150-200 mm, ako je kut od 15 do 30 stupnjeva, tada bi preklapanje trebalo biti oko 250 mm. U tom slučaju materijal se ne smije rastezati: trebao bi propasti između rogova za 15-20 mm.

Zaustavili smo se kod najčešćih skupina hidroizolacijskih materijala. Pogledajmo sada koji je bolje primijeniti..

Kako hidroizolirati krov?

Prilikom hidroizolacije krova, koji će biti izoliran ekspandiranim polistirenom, u nekim se slučajevima koristi hidroizolacijski film, a u nekim – ništa. Ekspandirani polistiren sam po sebi, uz dovoljnu izolaciju spojeva, može poslužiti kao dobra hidroizolacija.

Ako trebate izolirati i zaštititi ravni krov od vlage ili napraviti inverziju od njega, tada možete koristiti različite vrste membrana u kombinaciji s grijačem. Još jednostavnija opcija za ravni krov je masovna izolacija u obliku istih mastika. Istodobno, upotreba mastiksa relevantna je i na novim krovovima i za brtvljenje fuga. Tečna guma na ravnom krovu također je izvrsna opcija..

Ako se ipak odlučite za rolane materijale i izvršit ćete njihovu ugradnju, obratite pozornost na krovni materijal i nove stavke – euroruberoid i rubemast. Ako namjeravate opremiti potkrovlje u potkrovlju, tada se može koristiti superdifuzijska membrana u kombinaciji s parnom branom i izolacijom. Odlična opcija, ali nije jeftina. Za krovove sa složenom konfiguracijom, membrane su najprihvatljivija opcija..

Stručnjaci kažu da uz pravilnu ugradnju škriljevca nije potrebna hidroizolacija. Nekad je ispod škriljevca položen krovni materijal, sada je to hidro-barijera ili perforirani hidroizolacijski film. Isti materijal koristi se i za metalne pločice..

Ovaj film je pričvršćen na rogove na kosim krovovima ili na grede na podu. Za spajanje građevinskih elemenata koriste se građevinski pričvršćivači. Spajalice ili čavli od nehrđajućeg čelika koriste se kao alati za pričvršćivanje, pomoćna letvica montira se s tračnica. Za neizolirane potkrovlje takav je film u kombinaciji s izolacijom najekonomičnija opcija, pružajući dobru kombinaciju cijene i kvalitete..

Za krovove s krovovima sa šavovima, metalne pločice i druge vrste metalnih krovova preporučuje se film protiv kondenzacije. Za polaganje filma protiv kondenzacije potreban je gornji i donji ventilacijski otvor. Stoga se izrađuje dodatni sanduk..

Za uporabu membrane nije potreban razmak od dna.

Što se tiče krovova od eurokrilca i stajaćih šavova, budući da imaju vrlo dobru toplinsku vodljivost, ova vrsta hidroizolacije vlastitim rukama, poput difuzijske membrane, ne koristi se..

Za krovove sa stajaćim šavovima postoje volumetrijske odvajajuće membrane. No, za škriljevce se koriste membrane koje pružaju jedan ventilacijski otvor.

Kada koristite film protiv kondenzacije, trebala bi postojati dvije takve praznine.

Prilikom odabira hidroizolacije za krov postoje mnoge nijanse. Ali prije svega to je:

 • krovni oblik (ravni, kosi, složene konfiguracije);
 • namjena (upravljana ili ne);
 • vrsta krovnih materijala (škriljevac, crijep, beton, metalne pločice, euro-škriljevac, presavijeni, škriljevac i druge vrste krovova);
 • vrsta izolacije.

Iskusni majstori već imaju svoje provjerene recepte za kombiniranje najbolje hidroizolacije za određenu “krovnu pitu”. Nakon što ste proučili naše savjete, možete samostalno odabrati prihvatljivu opciju hidroizolacije za svoj dom..