Keuken

Keukenachterwand van hout in plaats van betegelde spiegels – 20 ideeën en tips

Keuken achterwand van hout hout decor-wit-keukenfronten-keukeneiland-elegante-keuken

Hout in de keuken zorgt voor een natuurlijke sfeer en is geschikt voor zowel moderne als rustieke inrichtingen. Het materiaal wordt meestal gebruikt voor keukenfronten of werkbladen, maar het kan nog steeds dienen als spatscherm. In het artikel introduceren we de Keuken achterwand van hout als alternatief voor de betegelde spiegel en bieden handige tips en mooie ontwerpideeën voor de keuken.

Keukenachterwand van hout als alternatief voor de betegelde spiegel

Keukenachterwand van hout, werkblad-keramische kookplaat-tegelwerkblad spiegelglas

Tot een paar jaar geleden waren tegels de gebruikelijke wandbekleding voor de achterwand van de keuken. Tegenwoordig zijn er echter veel meer esthetische alternatieven zoals achterpanelen van glas, metaal, aluminium en hout. Het hout als natuurlijk materiaal geeft een gezellig gevoel en maakt indruk met zijn uitstraling. Veel huishoudens zijn echter terughoudend om een ​​houten keukenwand als spatscherm te installeren.

Keukenachterwand van hout voor een natuurlijk gevoel in huis

Keuken achterwand gemaakt van hout huis-schuin dak-wit-plafond-houten vloer-eetkamer

Hout als vloerbedekking, wandbekleding of stoffering is altijd trendy en zorgt voor comfort in je eigen huis. Vooral voor huizen in landhuisstijl is een keukenachterwand van hout een smaakvol inrichtingsidee voor de keuken.

Welk hout te gebruiken voor de achterwand van de keuken?

Keukenachterwand van hout naturel-ambiance-plank-kop-wit-onderkast

Voor de achterwand kunnen vrijwel alle houtsoorten worden gebruikt, afhankelijk van de gewenste uitstraling en het gekozen dessin. Meestal worden houten panelen van walnoot, berken, eiken of beuken gebruikt, evenals houten vloerdelen of houten panelen. De mogelijkheden zijn talrijk en het is wenselijk om de look af te stemmen op de inrichting en vloer.

De juiste voorbehandeling – de achterwand van de keuken schilderen van hout

Keuken achterwand van hout keuken-wit-bruin-elegant-hanglampen-keukeneiland

Op het eerste gezicht lijkt de keukenachterwand van hout een ongeschikt idee voor de keuken, omdat het materiaal meestal niet water- en vlekbestendig is. Om zijn doel als spatbescherming te vervullen, moet het hout worden behandeld met speciale vernissen en oliën. Een oppervlak met blanke lak is bijvoorbeeld gemakkelijk schoon te maken en kan het oppervlak beschermen tegen vetspatten.

Voordelen van keukenachterwanden van hout

keukenachterwand-hout-glasplaat-keramische kookplaat-greeploze-wandkasten

Een voorbehandelde keukenachterwand van houten panelen heeft een voegvrij oppervlak en wordt daarom als onderhoudsvriendelijk beschouwd. Hout is ook een natuurlijk materiaal dat elk interieur een bijzondere flair geeft. De houtsoort kan ook qua kleur worden afgestemd op de keukeninrichting om het geheel af te maken.

Combineer keukenachterwand en wanddecoratie

keuken achterwand-hout-hout decor-honingraat-zeshoeken-zwart-keukenkasten

Uit multiplex kunnen verschillende figuren worden gesneden en verwerkt tot prachtige wanddecoraties voor in de keuken. Met zeshoekige houten panelen kan bijvoorbeeld een honingraat worden gecreëerd die kan dienen als spatscherm voor de kookplaat en spoelbak.

Wandpanelen van hout als keukenachterwand

Keukenachterwand-hout-moderne-visgraatbandage-grijs-witte-wandkasten

Wil je indruk maken met je keuken, dan kun je kiezen voor een achterwand van houten panelen. Met bijvoorbeeld een visgraatbandage in grijs en wit krijg je een elegante keukenwand die ieders aandacht trekt.

Combineer esthetiek en functionaliteit met een keukenachterwand van hout

keuken achterwand-hout-keuken-scandinavische-stijl-keuken-eiland-bar-stoelen-blauwe-muur

Wil je comfort en efficiëntie combineren in je eigen keuken, dan zit je goed met het houten keukenachterwand. Hoewel het iets meer tijd kost voor reiniging en onderhoud dan glas of roestvrij staal, zorgt het ook voor een natuurlijke sfeer en een gevoel van welzijn.

Maak de houten keukenachterwand schoon

keuken achterwand-hout-spar hout-greeploos-keuken onderkasten-scandinavische-stijl

Net als de keukenbladen van hout hebben de achterwanden van dit materiaal relatief veel onderhoud nodig om er blijvend mooi uit te zien. Geschikte reinigingsmiddelen zijn mild en worden met een spons aangebracht. Hardnekkige vlekken moeten met een handborstel worden schoongemaakt, omdat ze alleen met de reiniger moeilijk te verwijderen zijn.

Bescherm de keukenachterwand van hout achter glas of plexiglas

keuken-achterwand-hout-achter-glas-easy-cleaning-glimmende-keukenfronten

Hou je van de houtlook, maar heb je niet genoeg tijd voor de juiste verzorging? In dit geval kunt u een compromis sluiten door te kiezen voor hout- en glasalternatieven. Voor de houten panelen kan resistent glas of acrylglas worden geplaatst, dat sneller en gemakkelijker te reinigen is. Een andere variant presenteert het gebruik van andere materialen voor de achterwand van de keuken, die worden aangeboden in een houtlook.

Zelf de houten keukenspiegel monteren: Montagetips

Keuken achterwand-hout-houtsnippers-doe-het-zelf-repareren-lichte-keuken-witte-kasten

Als je hebt besloten om het houten keukenachterwandje zelf te plaatsen, dan moet je op een paar belangrijke punten letten. Allereerst moeten de houten plank of vloerplanken op maat worden gesneden en dienovereenkomstig worden geverfd. De houten plaat wordt ofwel rechtstreeks aan de muur bevestigd door te boren, of door houten strips aan de boven- en onderkant te gebruiken.

Keuken achterwand van hout met glasplaat voor meer veiligheid

Keuken achterwand-hout-glasplaat-kookplaat-spatbescherming-donker-keuken-eiland

Het is essentieel om ervoor te zorgen dat behandeld hout ook brandbaar is. Daarom is voorzichtigheid geboden bij installatie achter een kookplaat. De beste optie voor dit gebied is om een ​​glasplaat te installeren die de achterwand achter de kookplaten beschermt.

Elegante keukenspiegel met houten paneel

keuken achterwand-hout-houten-panelen-moderne-wand-design-hout-motief-spoelbak

Houten panelen worden vaak gebruikt als wandbekleding voor binnen en buiten, om zo de bijbehorende ruimte in te richten met de mooie houtlook. Hier ziet u een ontwerpidee voor de keuken, een keukenachterwand gemaakt van houten panelen. Het combineert prachtig met de onderkasten en contrasteert met de witte bovenkasten.

Keuken achterwand gemaakt van hout, passend bij de vloer

keuken-achterwand-houten-vloeren-match-wijnrekken-witte-keukenkast

Als een van de voordelen van de houten achterwand van de keuken presenteerden we de mogelijkheid om deze te matchen met het interieur. Een leuk ontwerpidee is om dezelfde houtsoort te gebruiken voor de vloer en de achterwand.

Richt de hele keuken in met hout

keuken achterwand-hout-spatbescherming-houten panelen-werkblad-keukenkasten

Met een heel keukenmeubel van hout zorg je voor een bijzonder ruimteklimaat in de keuken. In de regel verduisteren houten panelen de ruimte, dus kies bij voorkeur voor lichtere tinten of denk na over passende verlichting.

Keuken achterwand gemaakt van witte houten panelen

Keuken achterwand-hout-multiplex-wit-geverfde-wit-keuken-kasten-ramen

Aan de andere kant heeft een keuken met witte houten panelen geen extra daglicht nodig. Geverfde houten panelen die nog met de zegellak zijn behandeld, zijn gemakkelijk schoon te maken. Bovendien zijn vlekken direct zichtbaar op een wit oppervlak en kunnen ze direct worden verwijderd met het reinigingsmiddel.

Ontwerpidee voor een keuken gemaakt van verschillende materialen

Keuken achterwand-hout-wit-werkblad-kookplaat-afzuigkap-RVS

De keukenachterwand van hout combineert prachtig met meer dan één materiaal. Een spatscherm van hout is bijvoorbeeld niet aan te raden achter een gasfornuis, maar een van roestvrij staal. Toch zien beide materialen er goed uit samen.

Keuken achterwand van hout voor keuken in landelijke stijl

keuken achterwand-hout-traditioneel-keuken-eiland-hanglampen-keukenkasten-wit

Een keukenachterwand van bijpassend hout past perfect bij landelijke keukens met een rustieke inrichting. Je kunt je zelfs niet beperken tot de kookplaat, maar de muren in de hele keuken met hout bekleden.

Hout en marmer voor de keuken

Keuken achterwand-hout-marmeren-werkbladen-wit-zwart-keukeneiland

De bruine kleur van het hout is mooi afgestemd op zwart en wit. Heeft u bijvoorbeeld marmeren werkbladen in uw keuken, dan kunt u met een achterwand van hout elegante kleuraccenten aanbrengen.