Keuken

Kookeiland met eethoek – praktische opties voor het opnieuw inrichten van de eetkamer

minimalistisch kookeiland met eethoek als praktische optie voor het herinrichten van de eetkamer

Een praktisch kookeiland met een eethoek kan een zeer functioneel en mooi middelpunt van uw keukenontwerp worden. Zo kan uw keuken een van de meest populaire kenmerken van een moderne eetkamer krijgen. Wie zegt dat eten in de keuken slecht is? Tegenwoordig zijn er veel mensen die veel vrije tijd en ruimte hebben. Je geeft de formele eetkamer op en geniet van de keuken als draaipunt voor koken en eten. Een slim en mooi kookeiland met een eethoek kan ook voldoen aan al uw keuken- en eetkamerbehoeften. Het helpt je het beste van twee werelden te combineren.

Integreer keukeneiland met eethoek

appartement met moderne keuken en design stoelen rondom kookeiland met eethoek als aanbouw

Of u nu een renovatie uitvoert of op zoek bent naar een kleine verandering, er zijn een paar tips die u kunt gebruiken om dineren in uw eiland en eethoek te integreren zonder uw kookgebied of stijl aan te tasten. Dus als je de drang voelt om te breken met de gebruikelijke keuken, bekijk dan onze inspiraties hieronder. Gebruik deze trucs om extra ruimte te creëren voor voorbereiding en eten.

mooi minimalistisch design met beton en hout voor eigentijds keukeneiland met eethoek

Technisch gezien kun je elk kookeiland met een geïntegreerde eettafel gebruiken. Zolang hij stoelen heeft en een overhang waardoor je comfortabel stoelen kunt positioneren, kun je dit zonder problemen doen. Een minimale overhang van 15 cm is voldoende voor het eten, hoewel 20 tot 30 cm bijzonder royaal is voor de beenruimte. Het gebruik van stoelen die meer op stoelen lijken en aanvoelen, geeft ook het kookeiland en de eethoek meer sfeer, terwijl het zitten met rugleuningen comfortabeler wordt voor langere maaltijden.

fris ogende design keuken met lang keukenblad en zittingen in groen en wit

Houd er ook rekening mee dat comfortabel eten dienovereenkomstig wat meer speelruimte vereist. Dat een bepaald aantal stoelen technisch gezien op je kookeiland met eethoek past, wil niet zeggen dat er veel mensen comfortabel naast elkaar kunnen zitten. De typische schouderbreedte voor een persoon is ongeveer twee voet, maar probeer elke stoel indien mogelijk dichter bij ongeveer drie voet te brengen. Er passen bijvoorbeeld drie krukken van 45 cm breed op een 150 cm lang keukeneiland met een eettafel als ze in elkaar worden geschoven. Het zou echter beter zijn om slechts twee stoelen te gebruiken, zodat elke persoon 75 cm voor zichzelf heeft.

Uitgebreid kookeiland met eethoek

wit keukendesign met contrasterende metalen en rotan barkrukken

Het hier getoonde ontwerp heeft een typisch inbouweiland met opbergruimte in de bodem, maar met een diep uitgetrokken blad. Hierdoor ontstaat een grote ruimte met voldoende ruimte voor zitplaatsen. Merk ook op dat het einde van het eiland op de voorgrond ruimte heeft aan drie zijden. Op deze foto kun je zien dat alleen de twee zijkanten worden gebruikt, maar een stoel zou gemakkelijk naar de andere kant bij de koelkast kunnen worden getrokken. Hierdoor kan een kleine groep mensen tegenover elkaar zitten en gemakkelijk chatten, in plaats van allemaal op een rij, wat ook een leuke optie zou zijn.

Extra uitgebreid kookeiland met eethoek

lange keukentafel met stoelen met een modern design en praktische eetmogelijkheden

In een lange, smalle keukenruimte kan het eiland zich soms maar in één richting uitstrekken, evenwijdig aan de kasten. In dit geval kunt u het eiland niet uitbreiden om krukjes aan de randen toe te staan, maar ze eerder ver in één richting uitstrekken. Hierdoor ontstaat er een verlengstuk van de eettafel naast het hoofdwerkblad. Met andere woorden, de bovenkant van het kookeiland is erg lang, maar de basis met opbergruimte schuift maar tot halverwege uit en de andere helft is vrij voor zitplaatsen. Deze oplossing biedt veel extra voorbereidingsruimte voor het dagelijkse koken en, indien nodig, kunt u de eethoek opruimen voor een goede maaltijd.

ruimtebesparende uitbreiding van een blauw kookeiland met een houten eettafel en keukenstoelen

Een soortgelijk effect creëer je door een tafel tegen een bestaand kookeiland aan te drukken. De combinatie ziet er het beste uit wanneer de tafel en het eiland dezelfde breedte hebben, zodat ze netjes op elkaar aansluiten. Het voordeel hiervan is dat u de tafel nu gemakkelijk kunt gebruiken voor zowel dineren als voedselbereiding. Overweeg ook om een ​​ander materiaal voor het tafelblad te gebruiken, zodat het contrast er opzettelijk uitziet. Warm hout zorgt voor een uitnodigende sfeer en is goed te combineren met een stenen plaat. Merk in dit voorbeeld ook op hoe de stoelstof zich hecht aan de kleur van de behuizing, wat de eclectische mix van materialen enige continuïteit geeft.

bijpassende kleurencombinatie als verlengstuk van het kookeiland met eethoek in grote keukens

Deze keuken is wat ongebruikelijker, maar het resultaat is erg gaaf. Een klantspecifieke, hogere eettafel omringt een L-vormig eiland waardoor de twee delen architectonisch geïntegreerd lijken. Met een op maat gemaakt stuk zorgt u ervoor dat het de exacte lengte, breedte en vorm heeft die in uw keuken passen. Wanneer je een kookeiland met een eethoek op een lager niveau toevoegt, wordt het oppervlak en de aanrechtruimte iets minder handig. Dit is echter comfortabeler dan een eettafel en een compromis dat uiteindelijk afhangt van persoonlijke voorkeuren.

Rond kookeiland met eethoek

rond kookeiland met eethoek en zitgelegenheid voor vier personen

Het vorige concept werkt goed voor een lange, smalle keuken, maar hoe zit het met een meer vierkante of open ruimte? Een halfrond kookeiland met een eethoek als “bubble”, zoals op de foto, creëert een eethoek waarin gasten elkaar en de kok kunnen aankijken, zodat iedereen zich betrokken voelt bij het gesprek. Deze opstelling neemt minder vloeroppervlak in beslag dan een losse ronde tafel aan de zijkant. Hierdoor is dit een mooi compromis tussen dergelijke schakelruimte en open ruimte bij het rondlopen. Gebruik voor de halve cirkel een diameter van ca. 90 tot 120 cm om ruimte te kunnen bieden aan twee tot vier personen.

Verticale extensies

houten banken als optie vergelijkbaar met een picknick met houten tafel en rustiek kookeiland met eethoek

Deze keuken plaatst een eethoek in picknickstijl aan de achterkant van een eiland. Hierdoor ontstaat een lay-out die lijkt op het vorige “bubbeleiland”. Dit werkt wanneer je naast de kookruimte veel meer ruimte hebt dan in de keuken zelf. De keukenruimte “bedriegt” de rest van de kamer om de keuken een beetje groter te laten lijken en voelen.

Integreer zwart kookeiland met eethoek als L-vormige tafel met stoelen in een lichte keuken

Hier zie je dezelfde aanpak maar dan in een grotere keuken en moderne stijl. Deze keukentafel is duidelijk een klantspecifieke installatie met hetzelfde materiaal. Dit omhult het eiland en zorgt voor een luxe effect. Een ander voordeel van dit type lay-out is dat het een kleine werkruimte creëert die beschikbaar is voor de hoofdkok. Zo kan de een aan tafel aan een eenvoudiger gerecht werken (bijvoorbeeld een salade mixen) terwijl de ander non-stop kookt in de hoofdkeuken.

paninsula-uitbreiding als eettafel met gele stoelen in een grote keuken met glazen deur

Heb je geen ruimte voor een echt eiland? Voeg een schiereiland toe zoals hier getoond. Deze raakt de hoofdschakelaar in plaats van aan alle kanten een open circuit te hebben. Ook hier kan het een inbouwverlenging zijn op toonbank- of eethoogte of een losse tafel. Gebruik stapelbare stoelen die in een kast kunnen worden opgeborgen wanneer ze niet worden gebruikt, of gebruik een lage rugleuning die gemakkelijk te bereiken is en niet in de weg zit tijdens het koken.

Banken als kookeiland met eethoek

moderne keuken met eiland gemaakt van houten banken en eettafel met lades

Een houten bank is nu een zeer populair meubelstuk in de keuken, waar het heel goed kan functioneren als kookeiland. Als je een hele grote bank gebruikt, kun je deze er helemaal onder wegstoppen of laten inbouwen als kookeiland met uitschuifbare tafel.

zwart keukenmeubel in combinatie met een rustieke houten tafel en design stoelen

Zoals we eerder al aangaven, is hout vaak de beste optie voor een kookeiland met een eethoek omdat het mooi contrasteert met andere materialen. Het is geschikt voor zowel moderne als traditionele en rustieke keukenontwerpen. Als u kiest voor eetkamerstoelen die qua kleur zijn afgestemd op het meubilair, kunt u de twee ruimtes ook met elkaar verbinden. De donkere, zwarte kleur van de keukenkasten in dit voorstel maakt bijvoorbeeld de look af met de rustiek ogende houten tafel.

retrostijl voor kookeiland met eethoek en witte krukken gecombineerd met modern design

Een andere leuke optie is om het eiland te bedekken met een plaat van hetzelfde materiaal of steen. Dit kan overeenkomen met het aanrecht of het keukenwerkblad in de kamer. Nogmaals, merk op hoe de zitting het eiland opnieuw verbindt met de kast, zodat een deel van de kleur van de periferie naar het midden van de kamer wordt gebracht. De stoelen hoeven nergens bij te passen, maar het is een gemakkelijke manier om een ​​gepolijst gevoel en een subtiel designgevoel te krijgen.

luxe keukeneiland met eethoek van marmer met bijpassende eetkamerstoelen van hout

grote keukenhoek met meerdere zitjes rondom het kookeiland met eethoek en kookhoek

moderne ideeën voor de keuken met donker design en kookeiland met stoelen om te dineren